Voor de geschiedenisboeken

Rutte noemt dit de meest moeilijke periode voor Nederland buiten oorlogstijd. We hebben de start pas net gepasseerd, maar dat Corona in de geschiedenisboeken komt, dat lijkt me nu al duidelijk. Mochten mijn (hopelijk) toekomstige kleinkinderen een spreekbeurt over Corona willen houden, dan heb ik nu alvast het antwoord op hun interviewvragen beantwoord, zoals ik ze op 1 april 2020 zou beantwoorden.

Wanneer begon je de Corona-nieuwsberichten echt te volgen?

Toen half februari de eerste Corona patiënt in Italië was gemeld en ze wisten niet hoe deze persoon besmet was geraakt dacht ik, oeh… dat is niet goed. Al snel volgde nieuwsberichten uit Italiaanse skidorpen die half leeggelopen waren uit angst voor Corona. Toen dacht ik nog, huh, maar die patiënt was daar helemaal niet in de buurt? Tuur en ik zouden eigenlijk half maart een weekje gaan skiën, maar hadden nog niet geboekt omdat alles zo duur was, of vol. Toen ik naar Booking.com ging zag ik dat hotels nu ineens wel betaalbaar waren. Ik dacht nog.. mooi! Maar tegelijkertijd dacht ik ook, in deze periode ga ik niks boeken.

Wat was het eerste dat je deed om te voorkomen dat je zelf ziek zou worden?

We waren in Valencia op het moment dat de eerste gevallen in Europa gemeld werden. We spreken geen Spaans, dus het Spaanse nieuws volgen deden we eigenlijk niet. We zagen veel beelden van mensen met mondkapjes op luchthavens en wij dachten, laten we ook maar een mondkapje kopen voor onze terugreis. Nou, die waren natuurlijk nergens meer te koop. Ook was er nergens meer desinfecterende gel te vinden. We hebben wel extra zeep bij de supermarkt gekocht en zijn onze handen extra veel gaan wassen. Het liftknopje in het gebouw raakten we alleen nog maar aan met onze elleboog. Afstand houden van andere hardlopers in het park? Het kwam toen (eind februari) nog niet bij me op.

Sinds wanneer nam je social distancing echt serieus?

Op 8 maart zou ik de CPC lopen. Er waren toen al wel mensen die niet zouden gaan lopen omdat ze bang waren dat ze besmet zouden raken, ik dacht toen nog dat het niet zo’n vaart zou lopen, want hoeveel mensen in Nederland hadden nu überhaupt Corona? En alle mensen met symptomen zouden thuisblijven, toch? Het verhaal was toen ook nog dat je pas besmettelijk was op het moment dat je symptomen had. Uiteindelijk heb ik de CPC niet gelopen omdat ik vlak voor de start viel, maar anders had ik dus gewoon gelopen. Ik was wel voorzichtig en probeerde niets of niemand aan te raken. Ik ging niet het (drukke) Malieveld op omdat ik zo min mogelijk mensen tegen wilde komen. Daarna ben ik nog maar weinig in aanraking geweest met andere mensen. Die eerste week ben ik nog bij Ikea geweest (was rustig) en bij Apple om mijn MacBook weg te brengen (was rustig) en verder ben ik alleen bij de supermarkt geweest. Ik ben niet meer bij mijn ouders geweest en heb ook alle afspraken met anderen afgezegd of voortgezet via FaceTime. Dus sinds wanneer neem ik het serieus? Sinds 9 maart.

Wat is je grootste angst?

Dat bij een van mijn dierbaren het virus heftige symptomen geeft. Ik vind het lastig om ze nu geen knuffel te kunnen geven, maar ik zou het nog veel lastiger vinden als ze ernstig ziek zouden worden. Daarom houden we afstand.

Wat is je quarantaine situatie?

Ik ben blij dat ik samen met Tuur een half jaar geleden een mooi en licht appartement heb gekocht in Den Haag, thuis zijn vind ik geen wereldramp. Tuur maakt thuis video’s voor zijn basisschool en het track & field team van de Amerikaanse school in Wassenaar, ik doe mijn werk eigenlijk zoals ik het altijd doe, behalve dan dat ik nu niet naar buiten ga voor afspraken en evenementen. We gaan alleen naar buiten om te sporten (hardlopen of fietsen) en een of twee keer per week brengen we een bezoekje aan de supermarkt. Ik ben blij dat we samen zijn, als ik nog alleen had gewoond had ik dit waarschijnlijk op een gegeven moment wel heel moeilijk gevonden.

Heeft corona financiële gevolgen voor jou?

De advertentiemarkt ligt best wel heel erg op zijn gat en dat is nu net mijn grootste inkomstenbron. Ik zal een andere bron van inkomsten moeten gaan bedenken. Gelukkig heeft Tuur een salaris waarmee we onze vaste lasten goed kunnen dekken, maar echt financieel onafhankelijk voel ik me daardoor niet. Maar goed ik ben ervan overtuigd dat dit een tijdelijke situatie is, daardoor kan ik het zelf goed accepteren en Tuur vindt het ook niet erg. Natuurlijk doe ik er wel van alles aan om toch mijn eigen geld te kunnen blijven verdienen. Het ‘voordeel’ is wel dat we een stuk minder geld uitgeven nu we zoveel thuis zijn. Eigenlijk zouden we deze maand naar Boston en New York gaan, de reis was al betaald, maar het geld dat we daar uit zouden geven zijn we nu in ieder geval niet kwijt. Evenals het geld dat we uitgeven aan horeca. Verder zit ik nu ook niet echt te wachten op een nieuwe lentegarderobe, want ik zit toch vrijwel alleen maar thuis. Een joggingbroek/comfortabele legging en een trui is genoeg voor dit moment.

Hoe volg je het nieuws?

Ik volg het NOS Live Blog. Tot een week geleden vernieuwde ik dat liveblog echt ieder kwartier, maar nu ik weer dagelijks vlog (en mezelf dus aan het werk zet) merk ik dat ik minder de behoefte heb om continu het nieuws te volgen. Ik kijk nu nog een keer of vier, vijf keer per dag. Daarnaast heb ik een abonnement op Blendle, dus via Blendle lees ik ook de meest populaire artikelen. Ik lees ook veel via Twitter. Persconferenties kijken we natuurlijk live.

Wat vind je het vervelendst aan deze situatie?

De onzekerheid over hoe lang dit allemaal gaat duren. Maar ik moet zeggen dat ik daar inmiddels wel veel meer vrede mee heb. In mijn hoofd gaat het komende jaar niks door, dan kan het alleen maar meevallen. Kijk, als we thuis blijven zijn we in principe veilig. Ik heb geen cruciaal/vitaalberoep, dus ik kan ook gewoon thuisblijven. Dat blijf ik dan ook. Het is niet dat ik bang moet zijn dat een Duitse of Engelse bommenwerper per ongeluk (of expres) mijn huis raakt. Het afgelopen jaar volgde ik het Instagram account @nos75jaarbevrijding. Dat account staat vol met nieuwsberichten van precies 75 jaar geleden. In vergelijking met toen heb ik het als thuisblijver (ik heb het nu dus niet over mensen aan de frontlinie) mega goed.

Heb je zelf eigenlijk symptomen gehad?

Nee, op 1 april, drie weken nadat de situatie in Nederland echt escaleerde, nog niet gelukkig. Of nou ja… Tuur en ik waren in februari allebei absoluut niet fit. Het begon met hoesten, we hadden koorts, ik had het zo benauwd dat ik bij een Spaanse apotheek een astmaspray gehaald heb, dat hielp iets.. maar ik bleef hoesten. Toch konden we ook nog wel een beetje blijven trainen, niet zo hard als we zouden willen, maar toen we koortsvrij waren konden we wel gewoon hardlopen. Alleen moesten we dan af en toe stoppen voor een hoestbui. Maar deze symptomen begonnen op 5 februari bij Tuur, toen we nog in Nederland waren. Corona had naar mijn weten Nederland toen nog niet bereikt. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit Corona was, maar het duurde allemaal wel ellendig lang en het ging niet zomaar weg, ondanks dat we iedere dag voldoende Vitamine D hadden door het heerlijke weer in Valencia. Ergens hoop ik dat het Corona was (dan zouden we er lekker makkelijk vanaf gekomen zijn), maar ik ga er vanuit dat het het niet was (en ben dus nog steeds mega voorzichtig). Het zou wel mooi zijn als er binnenkort thuistesten komen om te achterhalen of je het virus wel of niet gehad hebt.

Ken je iemand met Corona?

Ik ken alleen verhalen via sociale media. Tot nu toe is iedereen in mijn directe omgeving het virus gespaard gebleven, of hebben zij zulke milde symptomen dat zij niet naar het ziekenhuis hoefden. Ik hoop zo dat dit zo mag blijven.

Wat deed je als eerste toen alles weer veilig was?

Uiteten! En als het echt echt echt veilig is, mijn ouders een knuffel geven.

Hoe zou jij deze vragen beantwoorden? Misschien ‘leuk’ om voor jezelf op te schrijven. 

Liefs,
Annemerel

Share:

3 Comments

 1. Charlotte
  april 1, 2020 / 15:31

  Wauw Annemerel! Erg goed gedaan. Ik ga zelf ook even dit lijstje voor mezelf invullen, al was het alleen maar voor mijn hele jonge neefjes en mijn eigen (nog niet bestaande :)) nageslacht.

 2. Teha
  april 2, 2020 / 07:18

  Heel erg leuk bedacht. Gek idee dat het inderdaad over 20 jaar in de geschiedenisboeken staat als 2020 Coronajaar en dan bijvoorbeeld 15 juli 2020 Corona Bevrijdingsdag😊

  • Marieke
   april 3, 2020 / 11:31

   Corona-Bevrijdingsdag! Dat is een goed idee, hahaha!