TUNE TUESDAY: Abel Korzeniowski

Photobucket

Als jullie mijn Tune Tuesdays een klein beetje in de gaten houden, dan weten jullie dat ik een zwak heb voor popmuziek van disneysterretjes als Miley Cyrus, Hilary Duff, Selena Gomez en Demi Lovato. Daarnaast luister ik graag naar artiesten als Taylor Swift en Madonna. Mijn “onbekende” muziek leer ik kennen door soundtracks van mijn favoriete series en films. Ik ben groot fan van Coldplay en luister ook veel naar rockbands als U2, Pink Floyd en The Who. Maar wat jullie misschien nog niet wisten, op het moment dat ik me écht moet concentreren, luister ik naar klassieke muziek en meestal de klassieke muziek gecomponeerd door Abel Korzeniowski.

Abel componeerde onder andere voor de films A Single Man (het regiedebuut van Tom Ford) en W.E. (het ‘grote-film’ regiedebuut van Madonna). Beide films heb ik meerdere keren gezien en dat was niet in de laatste plaats omdat ik de muziek zo mooi vind. Je zou de films misschien zelfs wel een heel klein beetje kunnen vergelijken. Beiden zijn perfect gestileerd en zitten vol mode. De kleding voor A Single Man werd allemaal door Tom Ford zelf ontworpen, in W.E. draagt Wallis Simpson veel Elsa Schiaparelli (het merk dat na een dubbel tentoonstelling met Prada in het MET in New York nu weer nieuw leven ingeblazen wordt). Daarnaast spelen beide films zich halverwege de vorige eeuw af, W.E. voor het grootste gedeelte net iets eerder dan A Single Man. Maar vooral de muziek zorgt ervoor dat de films wel iets van elkaar weg hebben.

Ik vind het heel lastig om Abel Korzeniowski’s composities te omschrijven. Als ik een paar bijvoeglijk naamwoorden zou moeten noemen, dan komen melodisch en dramatisch het eerste in me op. Maar ik zou zeggen, luister zelf.. Misschien helpt het jou ook wel als je je probeert te concentreren op een studieboek, of een tekst die je moet schrijven, of waar jij je concentratie dan ook voor nodig hebt.

Een aantal van Abel’s nummers..


(W.E. – Charms)


(W.E. – Dance for me Wallis)


(W.E. – Revolving Door)


(A Single Man – Stillness of the Mind)


(A Single Man – Swimming)

Natuurlijk heb ik van beide soundtracks ook een Spotify afspeellijst gemaakt. Voor A Single Man klik je hier en voor de soundtrack van W.E. klik je hier.

Waar luister jij naar als je je probeert te concentreren?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

29 Reacties

 1. november 6, 2012 / 12:06

  Nah, niet mijn ding. Iets te.. mja.. saai. Het enige klassieke muziek dat mij goed laat voelen – en niet depressief en slaapwekkend werkt bij mij – is Yiruma. PRACHTIGE stukken zijn dat. Vroeger als ik ’s nachts nog wakker was luisterde ik er vaak naar, heerlijk, genot. Ook rainymood klinkt altijd fijn. :) Google maar eens, dat is een website waar regengeluid afspeelt.. heerlijk voor als je met je laptop, een kop thee en een dekentje in bed ligt. Lekker knus gevoel! :)

 2. november 6, 2012 / 12:12

  Kijk, zo komen we dit ook eens te weten haha! Dat had ik niet verwacht dat je van klassieke muziek houdt. Als ik mij moet concentreren zet ik het liefst helemaal geen muziek op, ik ben dan veel te snel afgeleid.. geeft te veel onrust!

 3. november 6, 2012 / 12:21

  Heerlijk tijdens het werken. Ik kan niet tegen stilte en niet tegen liedjes die ik te goed ken (meezingen enzo) dus ik luister vaak naar classic radio of zet de wasmachine aan;)

  • Annemerel
   Auteur
   november 6, 2012 / 12:58

   Oeeh de wasmachine mag van mij juist NOOIT aan als ik aan het werk ben, vooral als ‘ie dan ook nog gaat piepen als ‘ie klaar is!

 4. november 6, 2012 / 12:24

  Heerlijke muziek idd, staat ook vaak aan bij mij als ik moet focussen.
  De muziek van Intouchables vind ik ook erg fijn, Amelie doet het altijd goed en de filmmuziek van Hans Zimmer is ook meeslepend!

  • Annemerel
   Auteur
   november 6, 2012 / 12:57

   Ja Hans Zimmer, Pirates of the Caribbean! Intouchables luister ik ook en Amélie luisterde ik vroeger wel, maar nadat de gehele CD voor een begrafenis werd afgespeeld kan ik er niet meer naar luisteren :-(

 5. november 6, 2012 / 12:27

  Ah, heerlijke muziek! Echt van die fijne filmmuziek :) Leuk om eens zo’n lijstje te zien bij de Tune Tuesday ipv de gebruikelijke disneysterretjes, haha :)

 6. Laura
  november 6, 2012 / 12:46

  Ik luister er ook vaak naar!

 7. november 6, 2012 / 12:53

  Keith Jarrett – Koln concert is ook echt een aanrader. Geen klassieke muziek, maar jazz, wel piano en echt extreem goed (pure improvisatie).

  • Annemerel
   Auteur
   november 6, 2012 / 12:56

   Keith Jarrett ken ik, daar luistert mijn vader altijd naar :-), is leuke muziek!

 8. Marthe
  november 6, 2012 / 13:07

  Ik weet niet of ik dit klassieke muziek zou durven noemen, maar mooi is het wel. Vooral de film A Single Man is een aanrader (en het boek)!

 9. Josephine
  november 6, 2012 / 13:19

  Ik vind dat je dit e

 10. Josephine
  november 6, 2012 / 13:22

  Ik vind dat je dit eigenlijk geen klassiek mag noemen, ik luister meestal bach tijdens het leren haha! Als je dit mooi vind denk ik dat je de filmmuziek uit pride&prejudice door Dario Marianelli ook erg mooi vindt!

 11. Rosanne
  november 6, 2012 / 13:48

  Ik hoorde een cello en dacht meteen weer aan de PianoGuys. Zij zijn ook echt geweldig! Ik hou van klassiek, dus ik snap je heel goed ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=fz4MzJTeL0c

 12. november 6, 2012 / 13:51

  Wat mooi! Kende het nog niet. En wat grappig dat jij ook naar Pink Floyd en The Who luistert. Zeker ook van je vader meegekregen? Ik luister over het algemeen alleen maar muziek uit de jaren 60 en 70, maar als ik ga schoonmaken zet ik ook vaak Nick en Simon op, of Taylor Swift en dan lekker alles hard meezingen. Als ik aan het schrijven ben heb ik eigenlijk helemaal geen muziek aan. Maar heb nu eens die Rainymood van een eerdere reactie opgezet, best een lekker geluid ;-)

 13. november 6, 2012 / 14:23

  Wow, wat een prachtige nummers. Krijg nu echt zin om m’n viool erbij te pakken en dit te gaan proberen, this echt prachtig.
  Ik luister meestal naar Parov Stellar, ook met mooie muziek instrumenten maar ook een klein beetje techno erdoor haha.

 14. Marjolein
  november 6, 2012 / 14:28

  Rainy mood en een nice jazz muziekje zorgen bij mij voor ultieme concentratie. Zoek eens op ‘fragrance of dark coffee’ op youtube :) mijn favoriete componisten zijn Satie en Chopin :)

 15. november 6, 2012 / 15:01

  Klassieke muziek is heerlijk. Mozart en Debussy zijn toch wel mijn echte favorieten, maar eigenlijk gaat alles er wel in als zoete broodjes.
  Ik vind het ook altijd zo’n knusse huiselijke sfeer geven als er klassieke muziek aanstaat in huis.

 16. november 6, 2012 / 15:44

  Ik ben verslaafd aan klassieke muziek. Zo rustgevend! A single man is trouwens prachtig, zo’n mooie film!

 17. november 6, 2012 / 15:49

  Dit soort muziek luister ik altijd onder het leren:) Aangezien ik adhd heb leer ik altijd met dopjes van in mijn oren zodat ik minder snel afgeleid ben.. En deze muziek maakt mij niet druk in het hoofd!

 18. november 6, 2012 / 16:28

  Klassieke muziek vind ik toch altijd wel wat hebben.
  Mooi en rustig zoals het is.
  Vooral stukken met harp en piano, daar kan ik helemaal bij weg dromen.

 19. november 6, 2012 / 16:38

  Hele fijne muziek. Een tip als je hier van houdt: luister Ludovico Einaudi. Componist en pianist, met echt prachtige nummers die je helemaal meenemen naar een andere wereld. Als voorbeeld zou je het lied ‘Le Onde’ moeten luisteren en dan wil je waarschijnlijk gelijk meer. :-)

 20. Roos
  november 6, 2012 / 17:33

  Wauw, supermooi! Volgens mij is het meer lichtklassiek dan echt klassiek, maar echt heel mooi. beetje dramatisch ook, daar hou ik wel van ;)
  Ludovico Einaudi is zeker aan te raden, daar droom ik ook helemaal bij weg..

 21. november 6, 2012 / 18:18

  Ben de laatste tijd ook weg van de soundtrack van Intouchable.. prachtig!
  Echt rustgevend! :)
  Jouw tips zijn ook erg goed…

  X Charlot

 22. november 6, 2012 / 22:01

  Prachtige muziek! :) Heb alle liedjes geluisterd en dat komt eerlijk gezegd niet zo vaak voor bij een Tune Tuesday van jou… ;)

 23. tamara
  november 7, 2012 / 11:58

  Nee, je ‘mag’ dit inderdaad eigenlijk geen klassieke muziek noemen.
  Zeg dan maar: instrumentale muziek. Een huilende viool heeft echt niks te maken met de creativiteit en rijkdom die er in muziek zit die al 200 jaar overleeft. Dat is echt echt niet hetzelfde.

 24. sabine
  november 7, 2012 / 14:28

  Heerlijk!! Op de cd’s van Fifty shades of Gray, The classical album staan ook erg mooie nummers. Sommige zijn wel zwaar haha

 25. Ilse
  november 7, 2012 / 20:10

  Als ik me goed moet concentreren speel ik altijd klassieke studie-muziek af en dit helpt heel erg!

 26. november 8, 2012 / 21:40

  Luister eens wat Hans Zimmer ;-)