Op zoek naar de perfecte sportbeha

 photo IMG_0480_1.jpg

Sponsored – In een ver verleden. Of nou ja eigenlijk tot zo’n vijf jaar geleden, liep ik hard zonder sportbeha. Voor iedereen die Live, Love, Run (mijn eerste boek) gelezen heeft komt dit waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar ik ben nog steeds verbaasd als ik hier aan terugdenk. Ik bedoel; ik begon ruim elf jaar geleden met hardlopen, slechts vijf jaar geleden begon ik met het dragen van een sportbeha. Ik heb dus meer dan de helft van mijn hardloop’carrière’ zonder goede beha gelopen. Nu vind ik dat sprintje om mijn trein te halen al irritant zonder sportbeha. Ik kan me niet voorstellen hoe ik ooit een training van 35 kilometer in een normale beha deed.

De juiste pasvorm

Mijn eerste beha kocht ik een week voor mijn aller eerste marathon in oktober 2012. Het was een beha van Forever 21, hij was 11 euro, koopje dus. Later volgden beha’s van vrijwel alle andere grote gerenommeerde sportmerken. Sommige beha’s zaten lekkerder dan andere, de een was mooier dan de ander, sommigen hadden voor mij totaal de verkeerde pasvorm. Ik heb met mijn 1.77 een langer bovenlichaam dan de gemiddelde vrouw, een sportbeha in de maat S (die ik voor mijn bescheiden voorgevel nodig heb) zonder verstelbare banden is geen goed idee, dat trekt ontzettend aan mijn schouders, wat dan weer vragen om migraine is.

De grootste worsteling

Wat ik echter bij iedere beha heb, hoe goed de pasvorm en het support ook is, het uittrekken van die dingen is verschrikkelijk. Nu is het in de loop der jaren wel beter geworden, sportmerken maken steeds vaker een normale beha-sluiting op de rug. Maar net zo makkelijk als een normale beha, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt.

 photo IMG_0298.jpg

Triumph Triaction

Enter… de beha’s van Triaction by Triumph en dan met name de beha die ik in mijn bezit heb, de Triaction Extreme Lite beha. Wat het aan en uittrekken van deze beha zo ontzettend makkelijk maakt? De banden kun je zowel gekruist als recht dragen en als je de banden recht draagt, dan is het aan en uittrekken van de beha dus eigenlijk precies hetzelfde als een normale beha. Dit hebben (bijna) alle sportbeha’s van Triumph. Als je de banden gekruist draagt zou je meer support hebben, nu kan ik je vertellen (bescheiden C70 cup) dat het allemaal ook prima blijft zitten en ondersteund wordt als je de banden gewoon recht draagt.

Hardlopen & Trampoline springen

Ik heb nu een aantal keren hardgelopen met mijn Triaction Extreme Lite beha en ik heb een trampoline-training gedaan, geen van deze keren heb ik het idee gehad dat ik überhaupt een voorgevel had. En dat is volgens mij het belangrijkste dat een sportbeha moet doen, je moet de beha niet voelen en je moet je borsten niet voelen. Ook niet geheel onbelangrijk: de stof is ontzettend zacht en ik heb dus ook (nog) geen last gehad van schuurplekken.

#FindTheOne

Wat ik ook heel fijn vind: als je de beha in een Triumph winkel gaat kopen wordt eerst je maat gecontroleerd door een van de opgeleide verkoopsters in de winkel. Vervolgens kun je de beha passen en wordt er nog goed opgelet of dit daadwerkelijk de juiste maat voor jou is. Je kunt natuurlijk een prachtige goede beha kopen, maar als het niet helemaal jouw maat is, heb je er nog niets aan. Ik zou je dus zeker aanraden om – net als met hardloopschoenen – sportbeha’s niet zomaar lukraak op internet te bestellen, maar eerst een bezoekje aan een winkel te brengen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om naar een winkel te gaan, dan kun je ook de Behamaatcalculator op de website van Triumph proberen.

Ik heb ’the one’ gevonden en heb zo’n vermoeden dat we nog vele uurtjes samen zullen spenderen. Klik hier om ook jouw ’the one’ te vinden.

Liefs,
Annemerel

Fun fact: Mijn allereerste beha die ik in groep 8 van de basisschool kocht samen met mijn moeder was van Triumph. Het was een lila beha met beugel en man wat was ik er trots op. Ben benieuwd of ik hem nog ergens heb slingeren… 

 

Delen:

5 Reacties

 1. december 5, 2017 / 14:42

  Klinkt als een hele fijne sportbh. Zelf draag ik tijdens het sporten een sportbh van de H&M die voor mij ook voldoende steun geeft, maar ik heb dan ook maar een bescheiden b-cup. Hardlopen zonder sportbh kan ik me echt niet meer voorstellen. En dat terwijl ook ik gedurende lange tijd gewoon met een normale bh sportte.

 2. Cindy
  december 5, 2017 / 15:46

  Ik ga zeker eens een keer 1 van dit merk passen. Heb een slechte schouder en toch altijd moeite met aantrekken sport bh. Nu net geopereerd dus zou beter moeten worden maar voorlopig dus nog ff niet. Kan nu niet eens een gewone bh aan… Dus deze, met gewone sluiting, lijkt me ideaal!

 3. Cindy
  december 5, 2017 / 15:50

  Oh met voorsluiting is er ook! Nog beter, zeker om periode dat ik geen normale bh aan kan krijgen te overbruggen.

 4. Anna
  december 5, 2017 / 16:35

  Ik heb laatst dezelfde bh gekocht welk jij nu draagt.
  Hij is echt perfect voor fitness.
  Bestaat uit 3 laagjes in de cup, sluit daardoor aan de bovenkant heel hoog aan en heeft ook nog eens hele mooie kleurtjes.
  Aan de achterkant 3 haakjes.
  Precies wat ik nodig heb voor mijn maat 80e.
  Ik kan het zeker iedereen aanraden, ondanks de prijs van 65 euro.

 5. Ilse
  december 5, 2017 / 21:08

  Ik heb er eentje van Nike die ik heel fijn vind maar er eentje bij is wel handig. Ik ga deze onthouden.