TRIATLON DIARIES: I

(bovenstaande foto is van vorig jaar, dit jaar was ik helaas niet zo slim om op de fiets te stappen in Italië)

Na mijn eerste marathon in oktober 2012 zei ik gekscherend dat mijn volgende doel een triatlon ging worden. Maar steeds kwam het er niet van en ik had ook niet echt een triatlon op het oog die ik graag wilde doen. Ja die Iron Man in Hawaii leek me wel wat, maar ja een Iron Man dat was nog even een paar stappen te hoog gegrepen en om daar binnen te komen is nog lastiger dan de New York Marathon. Goed, ’triatlon’ bleef door mijn hoofd spoken, maar er werd weinig mee gedaan. Totdat ik een paar weken geleden gemaild werd of ik geïnteresseerd was in het lopen van een triatlon in Portugal, bij het vijfsterrenresort Martinhal. Bij het woord vijfsterrenresort hadden ze me al, dat het een week voor de New York Marathon zou plaatsvinden kon me op dat moment weinig schelen. Dit moest ik gaan doen.

Inmiddels zijn we al ruim een maand verder en staat het vast, op 26 oktober loop ik de triatlon in Portugal. Loop ik… zeg ik dat nou echt? Ja. Shit. Ik bedoel natuurlijk, zwem, loop en FIETS ik de triatlon. Waarom ik me versprak en ‘loop’ zei? Omdat ik op dit moment nog niks anders getraind heb dan lopen. Oeps. Er waren mountainbikes mee naar Italië, maar ik maakte er geen gebruik van. Ik was bijna drie weken in de buurt van een zwembad, ik maakte er geen gebruik van. Dubbel-oeps.

Gelukkig ben ik zo slim geweest om me voor de allerkleinste afstand in te schrijven. Dat betekent 750 meter zwemmen (dat zijn 30 baantjes in een 25-meterbad), 5 kilometer hardlopen en 20 kilometer fietsen. Over dat hardlopen maak ik me geen zorgen, dat fietsen moet volgens mij ook wel goed komen (als het maar niet te heuvelachtig is). Mijn grootste angst op dit moment? Dat ik door het zwemmen zo’n grote achterstand op loop dat ik als laatst begin aan het hardlopen en dat ik continu laatste lig. Daar ben ik toch een klein beetje te trots voor.

Mijn nieuwe plan de campagne? Een zwembad in de buurt zoeken waar ik rustig baantjes kan trekken en één keer in de week een zwemdate plannen. Misschien is het dan ook wel een leuk idee om daar rennend naartoe te gaan en dan ook rennend weer terug te gaan, ik heb immers een rugzak en op deze manier leer ik te lopen na gezwommen te hebben. Natuurlijk is het tijdens de triatlon anders, want ik ben niet van plan om in mijn bikini hard te gaan lopen en zal dus even pauze hebben tussen het zwemmen en lopen, maar het geeft een idee. Ook fietsen wil ik gaan trainen, ik heb helaas geen schuur voor mijn mountainbike hier en buiten durf ik hem niet te laten staan, maar in het weekend kan ik naar mijn ouders rijden om mijn fiets te pakken. Ik kan er natuurlijk ook heen lopen, maar ik denk niet dat ik dat iedere week ga doen. Ik heb namelijk ook nog een leven.

Mijn verwachting voor de triatlon? Nou, ik ga gewoon mijn best doen, maar de New York Marathon heeft mijn prioriteit. Verder ga ik ook niet stressen over een goede tijd. Ik heb nog geen tijd op de triatlon neergezet, dus iedere tijd is een PR. Ook de laatste tijd, maar daar zou ik toch wel een klein beetje verdrietig van worden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

49 Reacties

 1. Emma
  augustus 7, 2014 / 12:06

  Wauw, klinkt super gaaf zeg!

 2. Laya
  augustus 7, 2014 / 12:07

  Wow super dat je dit doet!
  Moest ik een triatlon doen zou ik me ook geen zorgen maken over het fietsen en lopen. Maar arghhh dat zwemmen, ik heb er niet zo’n goede relatie mee haha.

  Ik wens je enorm veel succes!!

 3. augustus 7, 2014 / 12:12

  Ah tof! Als ik mijn hardlopen wat meer op de rit heb zou ik dit ook wel eens willen gaan doen :) Super! Veel succes met de voorbereidingen.

 4. augustus 7, 2014 / 12:23

  heel gaaf! succes met trainen en de voorbereidingen. En mocht je nog hulp zoeken met het zwemgedeelte houd ik me aanbevolen ;)

 5. augustus 7, 2014 / 12:23

  Misschien ook een badpak aanschaffen? In bikini lijkt mij zowiezo niet ideaal voor een triathlon ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 7, 2014 / 19:20

   Haha dat sowieso!

 6. Desiré
  augustus 7, 2014 / 12:27

  Wat leuk! succes met je voorbereidingen :)

 7. augustus 7, 2014 / 12:32

  Dat staat ook op mijn verlanglijstje :-) Leuk!

 8. t.
  augustus 7, 2014 / 12:33

  Vooral het schakelen tussen de onderdelen oefenen! Je spreekt opeens een andere spiergroep aan dus schakelen tussen die drie is enorm wennen en niet te vergelijken met alle drie apart doen met veel pauze er tussen.

 9. augustus 7, 2014 / 12:40

  Wat super leuk om te doen, het klinkt opzicht wel haalbaar die afstanden.. Al wil je het (ondanks dat het je eerste keer is) natuurlijk wel zo snel mogelijk dus dus zal je aan het einde van de rit toch gesloopt zijn denk ik zo..

 10. augustus 7, 2014 / 12:42

  Oh wat gaaf dat je meedoet aan de triatlon! Heel veel succes met de voorbereidingen <3

 11. augustus 7, 2014 / 12:47

  Haha, echt respect. Ik kan echt niet goed zwemmen en aan fietsen heb ik een hekel, dus ik doe het je sowieso niet na. Veel succes met de voorbereidingen!

 12. augustus 7, 2014 / 13:10

  Wow, supergaaf! Ik heb absoluut niet de ambitie om ooit een marathon te gaan lopen – ik ben absoluut geen persoon voor zulke lange afstanden – maar een triatlon lijkt me echt enorm tof! Heel veel succes met het voorbereiden!

 13. Ilse
  augustus 7, 2014 / 13:43

  Vooral heel erg gaan trainen op de overgangen! Je gaat ineens naar hele andere bewegingen en dat kan een ‘schok’ zijn voor je lichaam. Misschien wel belangrijker dan hard(er) zwemmen..

 14. augustus 7, 2014 / 13:49

  Woeeehoee leeeuk!! Oplossing voor de fiets zet hem in je huis.. oefenen met overgangen is zeker belangrijk en onderschat 20km in portugal ook niet :) mijn racefiets hangt hier aan de muur omdat die echt niet buiten in het hok kan staan dan ben ik hem kwijt…

 15. augustus 7, 2014 / 13:53

  Jeetje annemerel wat ben je toch een stoer wijf! Heel veel succes!

 16. augustus 7, 2014 / 14:03

  Oh, een triatlon! Wat gaaf! Ik wil ook!

  Zelf zwem ik minimaal 2x in de week. Ik doe dan aan trimzwemmen, dat is een soort zwemles.. je krijgt van de trainer opdrachten (zoveel banen van een bep. slag, duuropdrachten, alleen benen, zwemmen met hindernissen zoals plankjes of voeten vast gebonden etc etc. ) .

  Als tip geef ik je sowieso al mee om te zwemmen in een zwempak en met duikbril. Ook zou ik de borstcrawl gaan zwemmen, hoe moeilijk het in het begin ook is… maar deze slag is veeel minder inspannender dan de schoolslag (voor iedere ervaren zwemmer de minst favo slag).

  Heel veel succes met trainen, ben er zeker van dat het je gaat lukken! :)

 17. augustus 7, 2014 / 14:16

  Ik zwem in Den Haag geregeld met een vriendin (maak je geen luxe 5-sterren illusies over de Haagse gemeentebaden hoor!). Zij zwemt best aardig en ik kan ook mijn borstcrawl aardig bijhouden. Mocht je een keer meewillen mail me even! Groeten!

  • Rebecca
   augustus 12, 2014 / 19:30

   Hi Sabine, Zou ik mogen vragen waar jij in Den Haag zwemt? Ik wil nu al een tijdje beginnen met zwemmen, maar heb tot nu toe alleen in Ypenburg en Rijswijk geschikte baden gevonden! Ben benieuwd.

 18. augustus 7, 2014 / 14:23

  Wat gaaf zeg!! Succes!!

 19. Marieke
  augustus 7, 2014 / 14:26

  Hi wat leuk!
  Persoonlijk denk ik dat je het fietsen niet echt hoeft te trainen. Dat gaat met jou basisconditie zeker lukken!! Dat zwemmen daarentegen…hahaha succes!!

 20. augustus 7, 2014 / 14:28

  Super leuk dat je dit gaat doen. Ik zou er ooit ook nog wel een willen lopen. Veel succes met trainen!

 21. augustus 7, 2014 / 14:29

  Wauw, wat stoer dat je dit aandurft. Alvast heeeel veel succes tijdens het trainen meid!

 22. marleen
  augustus 7, 2014 / 14:45

  ik denk juist anders over het fietsen; een fiets-conditie is echt niet hetzelfde als een hardloop-conditie. probeer eens rond de 30 km/u te fietsen en dit 45 minuten vol te houden… dat is hard hoor! als je langzamer gaat dan loop (fiets ;) ) je geheid achteraan haha

 23. Femke
  augustus 7, 2014 / 14:49

  Whoooaaa, nice! You can do this!

 24. augustus 7, 2014 / 15:11

  wauw! spannend zeg, veel succes met de voorbereidingen!
  xo, cheyenne

 25. augustus 7, 2014 / 15:26

  Wow wat gaaf, ik wil ooook hahaha.

  Eerst mijn eerste marathon maar eens met goed gevolg volbrengen.

  Succes met trainen!

 26. Jelka
  augustus 7, 2014 / 15:30

  Soms ben je toch een beetje (goed) gek :) maar ik vind zwemmen vaak een aangename afwisseling als training. Pas op met schoolslag, moest je voor die slag gaan, dat kan bij sommige mensen nogal doorwegen op de knieën en dat wil je natuurlijk vermijden met new york om de hoek :) veel succes ermee!

 27. augustus 7, 2014 / 15:44

  Spannend!! Succes met trainen!

 28. vera
  augustus 7, 2014 / 15:47

  Super leuk! Kijk uit naar je belevenissen!:)

 29. augustus 7, 2014 / 16:08

  Ik ben dol op zwemmen en fietsen. Ik zie dat lopen nou juist weer niet zitten. Ben benieuwd. Veel succes met trainen!

 30. Lotte
  augustus 7, 2014 / 16:40

  Wat knap! Ben heel benieuwd naar de voorbereidingen.

 31. augustus 7, 2014 / 17:06

  Omg, zo gaaaaf! Ik wil ook!

 32. augustus 7, 2014 / 18:39

  Wauw bikkel!!

 33. augustus 7, 2014 / 19:29

  Heel gaaf! Maar ook al best snel eigenlijk! Wel pittig hoor, voor twee wedstrijden trainen. Volgens mij komt er nog best veel bij kijken, het lijkt altijd makkelijker dan dat het is..

 34. Suuz
  augustus 7, 2014 / 19:32

  Wauw wat super! Heel veel succes!

 35. augustus 7, 2014 / 19:48

  An je bent gek! haha! Maar wel supervet! Ik wil ook ooit deze afstand triatlon doen. Waarom koop je niet gewoon een traitlon pakje? Die zijn om in te zwemmen, te fietsen en te lopen, hoef je alleen van schoenen te wisselen tussendoor!

 36. augustus 7, 2014 / 20:39

  Pittig hoor, zo net voor je New York Marathon! Maar jij kan het hoor! Veel succes met trainen

 37. augustus 7, 2014 / 21:38

  Oh wat spannend zeg!! Ik ben heel benieuwd!

 38. augustus 7, 2014 / 22:01

  Wwaaaah! SUPER VET! Heel tof dat je dit gaat doen! Gaat je zeker lukken!

 39. augustus 7, 2014 / 22:30

  Tof dat je ook eens een triatlon probeert (op de verjaardag van mijn zus, haha)! Ik vind het wel gedurfd een week voor de marathon, maar eerlijk gezegd vind ik de afstanden niet heel shocking. Het fietsen lijkt mij nog het ergste, haha. Ik zwem wekelijks een halfuurtje en dat zijn ongeveer 30 baantjes, als je nu wekelijks gaat zwemmen (wat overigens echt heerlijk is, ik hoop alleen dat je er geen nekpijn van krijgt!) dan haal jij dat ook makkelijk en sneller lukt dan ook echt wel als je dat in gedachten hebt!

 40. augustus 7, 2014 / 22:57

  Ik kom zo even binnen vallen via social media, maar als je hulp nodig hebt bij het zwemmen? Ik heb jarenlang wedstrijden gezwommen en in ruil kun je mij wat hardlooptechniek bij brengen? Ik weet niet waar je woont, maar mocht je geïnteresseerd zijn, je hebt mijn e-mail :)

 41. augustus 8, 2014 / 09:24

  Ik heb een paar jaar geleden ook meegedaan aan een triatlon en dacht ook: dat hardlopen, dat is een eitje, dat kan ik wel. Viel een beetje tegen na het zwemmen en fietsen, ook voornamelijk omdat de beweging anders is dan fietsen, maar je ook je benen gebruikt. Dus train die overgang ook vooral! (maar ’t was wel heel tof om een keer mee te doen aan een triatlon!)

 42. Sanne
  augustus 8, 2014 / 09:40

  Knap van je hoor! Lekker ambitieus weer haha.

  Wat je vaak ziet (en jij misschien ook wel weet?) is dat er gewoon gezwommen wordt in een badpak, en daarna gauw een kort sportbroekje over wordt gedaan, om vervolgens te gaat lopen. Dat scheelt echt tijd, in plaat van dat je het badpak nog van je lichaam moet ‘pellen’ terwijl je helemaal buiten adem bent… Dat zou ik persoonlijk doen! Lekker snel

 43. Kristel
  augustus 8, 2014 / 12:02

  Jeetje een marathon en triatlon? Wow heel knap hoor, ik word al moe bij de gedachte alleen al! succes met trainen, maar ik vertrouw erop dat jij het zeker kan!

 44. augustus 8, 2014 / 13:22

  Heel gaaf dat je dit gaat doen!! Heel veel succes met trainen!

 45. augustus 9, 2014 / 17:17

  Wow, dapper! Heel veel succes!