To do’s before the due date

Een van mijn favoriete podcasts van de afgelopen maanden was Kim Kötter en Jaap Reesema’s podcast ‘To Due Date’. Een podcast waarin ze zich voorbereiden op hun derde zoon aan de hand van een hele lijst ’to due’s’ die nog afgestreept moesten worden. Zelf heb ik ook een hele lijst met dingen die ik eigenlijk nog graag zou willen doen voordat ons leven écht op z’n kop staat. En hoewel ik rustig dingen aftik (op het moment van schrijven zit ik bijvoorbeeld bij de kapper met een hoofd vol folie’s, mijn haar is er dus straks in ieder geval klaar voor), heb ik ook het idee dat er dagelijks weer dingen bij komen. Het lijstje met ’to due’s’ zit nu nog voornamelijk in mijn hoofd en is daar zeer, zeer nadrukkelijk aanwezig, waar ik zeer, zeer onrustig van word. Tijd om het op te schrijven dus.

Nog een cursus doen?

We hebben nog steeds geen cursus gedaan en ik vraag me ook heel erg af of het nu echt nodig is. Ik heb inmiddels zoveel gelezen, geluisterd en gezien dat ik het gevoel heb dat ik er wel redelijk klaar voor ben. Ik heb ook wel vertrouwen in Tuur, die heeft dankzij mijn verhalen ook wel de nodige kennis. Het enige waarom ik toch twijfel is omdat we geen rugmassage technieken gehad hebben, of andere manieren om tegendruk te geven bij de weeën. Dat is wellicht toch wel handig? Mocht iemand een tip hebben voor een topcursus die niet al te veel tijd kost, kom maar op!

Fotoshoot met buik

Ik heb al heel wat spiegelselfies gemaakt de afgelopen maanden, maar ik mis nog een paar echt mooie foto’s. Ik wil graag een shoot in sportkleding (wie weet wat ik daar ooit nog mee kan doen…) maar ook een wat meer traditionele fotoshoot. Mijn fotograaf staat al op stand-by, we wachten nu alleen het weer nog af. Ik wil graag shooten op het strand, maar het is ZO koud nog steeds en die niets verhullende sportpakjes die ik heb zijn ook niet bepaald warm. Als we nu zouden shooten zou mijn hele lichaam onder de kippenvel zitten op de foto’s. Not cool.

Kledingkast in elkaar

We hebben deze week eindelijk (met drie maanden vertraging) de kast binnengekregen. Die moet dus nog in elkaar. Gelukkig heb ik een man die deze taak op zich kan nemen, want zelf kan ik wat dat betreft op dit moment heel erg weinig. 

Al Ollie’s kleding wassen en uitzoeken

Als die kast straks eindelijk in elkaar zit kan ik ook gaan beginnen met het wassen en uitzoeken van alle kleding die ik tot nu toe gekocht heb. Ik heb echt geen flauw idee wat ik allemaal nog nodig heb. Is het bijvoorbeeld handig om mouwloze rompertjes of rompertjes met korte mouw te kopen? Volgens mij heb ik tot nu toe alleen rompertjes met lange mouwen. Vind het ook zo lastig om te bepalen wat je nu echt nodig hebt. Wat doet het weer in juni? Hoe groot zal ze zijn? Ik weet dat je alles kunt bestellen, maar ik vind het toch een prettiger idee om gewoon overal op voorbereid te zijn. Of is dat een illusie?

Kledingkast en commode inruimen

En als dan alles gewassen en uitgezocht is kan ik ook eindelijk beginnen met het inrichten van de commode. Wat zouden jullie in de bovenste la leggen? Ik ben er nog niet over uit wat nu echt de handigste indeling is. Al kun je dat natuurlijk ook later weer veranderen als blijkt dat je indeling niet handig is. Echter, mezelf  kennende doe ik dat niet. Toen we anderhalf jaar geleden verhuisden legde ik even een paar dingen in de badkamer la met het idee dat ik nog een goede indeling zou maken. Fast forward naar nu en onze badkamer lades zijn een groot kernrampgebied waarin je NOOIT wat kan vinden en waar geen systeem in zit.

Badkamer kastjes uitzoeken en planken ophangen

Daarover gesproken, die kernramp moet echt opgelost worden voor de baby komt anders doe ik er nooit meer wat aan en er komen natuurlijk ook weer allemaal spulletjes bij. Ook wel handig om wat plankjes op te hangen in de badkamer want we hebben chronisch ruimtegebrek.

Ollie’s kamer gezellig maken

Er staat nu een bedje en een commode en volgende week komt als het goed is daar een kledingkast bij. De kamer staat daarmee al helemaal vol, maar dat betekent niet dat we het kamertje niet nog een beetje gezellig kunnen maken. We hebben plankjes, schilderijtjes en andere gezelligheid nodig om het geheel net iets minder steriel te maken. Iemand een gouden tip voor mooie plankjes voor de babykamer? De kruidenrekjes van Ikea zitten al in mijn mandje, maar we hebben ook nog iets nodig dat wat groter is en waar we wat spulletjes op kunnen zetten.

Iets aan het balkon doen

We hebben een prachtig balkon, ik ben er in anderhalf jaar nog nooit langer dan een minuut op geweest. Zonde! Ik zou het zo fijn vinden om daar een fijn plekje te creëren. De zon staat tot 13.00u op het balkon, ideale plek om ‘s ochtends te ontbijten en koffie te drinken. Maar het is nu een kale bende.

Het dakterras gezellig maken

Aangezien we waarschijnlijk dit jaar niet op vakantie zullen gaan en ook niet mega flexibel zijn om even naar het strand te wandelen, lijkt het me ook geen overbodige luxe om van ons dakterras een fijn plekje te maken. Op dit moment zijn de palmbomen zo goed als dood, onze houten bank valt uit elkaar van ellende en het is gewoon niet echt gezellig. Het feit dat ons terras 60 vierkante meter is heeft ons tot nu toe tegengehouden om er iets aan te doen, want waar begin je? Maar wellicht moeten we gewoon met een hoekje beginnen.

Slaapkamer 2 gebruiksklaar maken

Het plan is om rond de bevalling te verhuizen naar onze logeerkamer (waar nog nooit iemand gelogeerd heeft behalve wijzelf, toen het heel hard hagelde en we boven niet konden slapen omdat de wind op die ramen stond). Het was er redelijk gezellig, vervolgens werd het een opslagplaats voor spullen die we even geen plekje konden vinden. Verder moeten we nog een plekje vinden voor een van mijn kasten die nu naast het bed staat, daar moet namelijk de co-sleeper komen te staan. Oh en er ligt zoveel stof, niet te doen.

Plan bedenken voor blog en YouTube, vooruit werken?

Ik wil zo lang mogelijk doorwerken voor mijn blog en YouTube, maar ik wil ook wel een beetje rust voor de bevalling (en je ziet mijn to-do-list, ik heb nog zoveel te doen!). Ik denk dat ik vlogs wil blijven maken tot het ‘bittere eind’, wellicht iets minder vaak bloggen? En wat doe ik tijdens de kraamperiode. Dan wil ik eigenlijk niet met MacBook ik bed en kind aan de borst vlogs ‘hoeven’ editen. Dus wellicht vooruit werken? Maar waar haal ik nu nog die tijd vandaan? Misschien had ik hier eerder aan moeten denken. Of misschien moet ik gewoon accepteren dat er in de maanden juni en juli wat minder online komt.

Plan uitwerken voor Have a Good Run

Ik zei heel stellig dat ik deze zomer geen Have a Good Run project zou starten, maar het enthousiasme van de deelnemers is zo groot dat ik niet niets KAN doen. Maar wat dan, in welke vorm? En hoe moet ik anticiperen op wedstrijden in het najaar die misschien wel of misschien niet door zullen gaan? Ik heb zoveel ideeën maar ik heb nog niets concreet. Mocht jij iemand kennen die heel goed is in het bouwen van websites voor communities met een beveiligde omgeving waar exclusieve content  op staat waar je alleen kunt komen als je betaald hebt, LET ME KNOW! Ik zit zelf een beetje vast.

Wat gezonde maaltijden maken voor de kraamperiode

Je schijnt je herstel te kunnen bevorderen door genoeg rust te nemen in je kraamperiode en goed te eten. Het lijkt mij zo fijn om de vriezer vol te hebben met gezonde maaltijden. Maar daar moet ik wel even de tijd voor vinden.

Kraampakket aanvullen

Ik heb een kraampakket van mijn verzekering gekregen maar ik moet het nog wel een beetje aanvullen. Er zitten bijvoorbeeld geen netbroekjes in en mocht ik dus thuisbevallen (wat ik graag zou willen als de situatie het toelaat) dan heb ik dus geen netbroekjes. Is dit echt iets waar je niet zonder kunt (lees: moet ik hier in gaan investeren?) of zijn boxershorts ook prima? Verder wil ik sowieso nog een cordring kopen, dit gebruik je in plaats van een navelstreng klem en dat vind ik er net iets prettiger uitzien (en het schijnt ook voordelen te hebben, maar ik moet bekennen dat ik me hier nog niet echt op heb ingelezen).

Klossen en andere producten voor de kraamweek bestellen bij thuiszorgwinkel

Tijdens de intake van de kraamzorg een paar weken geleden kreeg ik een hele lijst met artikelen mee die ik moet bestellen bij de thuiszorgwinkel. Nog steeds niet gedaan natuurlijk. Op de lijst staan onder andere klossen (om ons bed te verhogen tot 80 centimeter) en een ondersteek (volgens mij voor de placenta? ik ben het eigenlijk alweer vergeten). Verder nog een krukje voor in de douche (als ik in de douche weeën op zou willen vangen) en iets van een kussen waarmee ik mijn bed schuin omhoog kan zetten? Een ruggensteun noemen ze het.

Ollie’s verlanglijst uitspelen

We hebben de meeste grote dingen nu wel gekocht, maar er zijn nog wel wat dingen die nog niet van onze lijst zijn afgestreept. Zo hebben we nog geen badje en ook niets anders van het lijstje ‘verzorging’. We hebben zelfs nog geen luier in huis. Of billendoekjes. Natuurlijk zijn die super snel gehaald bij de drogist, Tuur zou zelfs naar de winkel kunnen lopen op het moment dat ik mijn eerste wee krijg, maar toch, zou het wel prettig vinden om alvast iets op voorraad te hebben. De luieremmer hebben we ook nog niet (en we hebben geen kliko, dus we hebben wel echt iets nodig van een goed afsluitbare emmer).

Mijn iPhone opschonen

Ruim 42.000 foto’s staan er op mijn iPhone en ik heb slechts 64GB aan ruimte. Een groot gedeelte staat dus in de cloud, maar nog steeds heb ik vaak geen ruimte om een foto te maken. Daar wil ik zo graag vanaf. Vroeger schoonde ik mijn iPhone altijd op tijdens lange vluchten, maar net als heel veel anderen heb ik al ruim een jaar niet gevlogen en mijn iPhone is overvol. Daarnaast waren de vluchten voor de lockdown meestal samen met Tuur en kwam ik ook niet aan het opschonen van mijn iPhone toe. Volgens mij heb ik mijn iPhone voor het laatst opgeschoond toen ik naar New York vloog in maart 2018. Dat verklaart die ruim 42.000 foto’s.

Nieuwe fotocamera kopen?

Ik maak nu eigenlijk altijd foto’s met mijn iPhone en dat is best prima, maar stiekem twijfel ik er ook wel een beetje over om een nieuwe fotocamera te kopen. De laatste camera die ik kocht speciaal voor foto’s was in 2010 en die camera + lens heb ik aan mijn vader gedoneerd (die van hem ging kapot en ik gebruikte die van mij toch zelden omdat hij zo zwaar is). Ik zit te azen op de Fujifilm XT-4, waar je toevallig ook heel goed mee kunt filmen. Maar het is best wel een flinke uitgave en ik geef al zoveel geld uit de laatste maanden (en de komende maanden zal er niet veel binnenkomen in verband met een soort van verlof). Aan de andere kant is het natuurlijk ook leuk om vanaf het begin echt mooie foto’s met een nieuwe camera te kunnen maken. Maar zou die camera echt zoveel betere foto’s maken dan mijn iPhone. Ja, dit is zo’n ding waar ik dus voornamelijk ’s avonds in bed over nadenk.

Goed, dat waren ze wel zo ongeveer. Althans, dat hoop ik. Grote kans dat ik vannacht weer wakker schrik en iets nieuws bedenk. Note to self: schrijf het meteen op dit lijstje erbij en ga vervolgens weer lekker slapen. Beter voor je nachtrust.

Liefs,

Annemerel

Delen:

17 Reacties

 1. Kate
  april 23, 2021 / 13:37

  Ik vond zelf een zwangerschapscursus toch wel heel fijn! Ik deed er eentje van Mom&Co die ik aanraad, fijne positieve cursus die door verloskundigen gegeven wordt. Ze zetten toch net even wat meer alles voor je op een rijtje dan je zelf bij elkaar sprokkelt, en ze leren je inderdaad massage en aanraking voor tijdens de bevalling. En ik vond het ook wel erg belangrijk dat mijn partner niet alle info van mij hoorde maar ook zelf de cursus meedeed en eigen vragen kon stellen. Hij moet ook goed voorbereid zijn natuurlijk.

  Wat ik ook super behulpzaam vond was een borstvoeding-voorlichting! Dat kon bij ons via de kraamzorg, maar lactatiekundigen en ziekenhuizen bieden dat volgens mij overal wel aan. Het is echt heel prettig om daar samen een keer goed over te horen wat daar allemaal bij komt kijken voordat je met een pasgeboren baby thuis zit en denkt ‘oh god, het doet het niet!’.

 2. Lieve
  april 23, 2021 / 13:37

  Wat die rugmassage betreft, wij hadden daar een lesje bij de kinesist over gehad, maar toen het zover was, moest mijn vriend mij allesbehalve aanraken tijdens de weeën :-) Dus niet voor iedereen even nuttig hehe

 3. april 23, 2021 / 14:34

  Haha, zo’n lijst had ik ook! En het is allemaal af gekomen (ok, ook omdat ik twee keer ver over de uitgerekende datum heen ging ;-)).
  Ik vind overslagrompers met korte mouwen het handigst en heb ze in de bovenste lade van de commode liggen. Luiers en doekjes heb ik in mandjes naast het aankleedkussen, hydrofielen in een mand naast de commode op de grond. Dan heb je altijd de belangrijkste dingen bij de hand. En ik heb nooit een netbroekje aan gehad na mijn bevalling. Grote onderbroeken (of boxershorts van je wederhelft) werken net zo goed.

  • Anne
   april 26, 2021 / 10:53

   Overslagrompertjes met korte mouwen inderdaad!
   En voor juni lijken vestjes me handig. Dan kun je laagjes doen afhankelijk van het weer.

   Ik had in de bovenste la van de commode de hydrofiele doeken en rompertjes liggen.

   En uiteindelijk heb je maar heel weinig nodig voor een baby. Melk, luiers, wat kleding en een hoop liefde.
   Alles wat daar nog bij komt maakt het leven makkelijker, maar is niet noodzakelijk om te overleven 😄 dat soort gedachten maken mij altijd rustiger als mijn hoofd overloopt van dingen om te doen.

 4. Mieke
  april 23, 2021 / 15:24

  *Cursus: geboortehulp.nl kan ik van harte aanbevelen. Hele lieve, warme, vrouw die ontzettend kundig is. Wij hebben bij haar onze eerste cursus gehad (was met meerdere, onbekende, stellen samen een volle middag) en voor de 2e deden we een op maat gemaakte avond’opfris’cursus. Precies dat wat wij wilden, en waar wij (ik) nog onzeker over waren besproken.
  Als je op de site kijkt, klik dan ook even door naar bellysisters (boven aan). Ik heb van de 2e zwangerschap, bij een ander bedrijf, ook een buikbeeldje laten maken. Zo ontzettend blij mee!
  *kleding: wij waren ouders die dachten ‘de winkel is open dus koop niet te veel’. Blij dat we dat gedaan hebben, een rompertje is zo gehaald, en je weet de maat van je kindje toch niet, en ook het weer is van invloed. Er ging al zoveel nauwelijks gedragen de opslag in.
  *plan vlog/blog: paar jaar geleden had je lezers die stukken schreven in de zomer. Is het een idee om dat te herhalen? Ik vond het destijds heel leuk om te lezen, verschillende facetten ook, met reizen, sport, boeken etc. En misschien haken de minder baby gerelateerde lezers ook weer aan.
  * gezonde maaltijden: pasta sauzen, soepen, curry’s etc de komende tijd dubbel maken. En bij je in de buurt wonende vrienden en familie vragen in de kraamtijd een bak(je) eten voor jullie mee te nemen.

 5. Julia
  april 23, 2021 / 18:14

  Ik zat aan het eind van mijn zwangerschap ook steeds te twijfelen of ik nog een bevalcursus moest doen. Ik had ook al veel online gelezen en filmpjes bekeken, en bij mijn verloskundige hadden we een keer een online voorlichtingsavond over de bevalling die ik erg nuttig vond. Uiteindelijk geen bevalcursus gedaan en ik had niet echt het gevoel dat ik wat miste. En netbroekjes heb ik nooit aangehad. De oude boxers van mijn man volstonden prima! Krukje voor onder de douche vond ik zelf erg fijn. Die heb ik inderdaad gebruikt tijdens mijn weeënstorm en de dagen na mijn bevalling kon ik nog niet zo goed staan en lopen en vond ik het heel fijn om onder de douche te kunnen zitten! Verder hebben we op de bovenste rij van de commode vier laatjes waarvan een met luiers, een met rompers en sokjes, een met pakjes, shirtjes, broekjes en een lade met verzorgingsproducten. Verder staan op de commode billendoekjes en een mandje met meest gebruikte verzorgingsproducten zoals billenzalf en babyolie.

 6. Andrea
  april 23, 2021 / 23:05

  Hoi Annemerel!
  Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb in de zwangerschapscursus; get help! Niet alleen in de kraamperiode maar ook daarvoor. Misschien kunnen anderen jullie helpen met de kasten, badkamer, balkon en gezonde maaltijden (invriezen) etc? Als dat jou rust geeft dan is het ook heel goed voor de baby :-) Misschien kan jij je dan meer focussen op de dingen die je echt niet kunt uitbesteden?
  In de zwangerschapscursus heb ik wel wat gehad over massage technieken, op het moment suprême niets mee gedaan en toch is het goed gekomen.
  Ik had geloof ik 1 of 2 netbroekjes in het kraampakket en 1 van het ziekenhuis. Ik had ze wel echt nodig (er gaan van die enorm grote kraamverbanden in, in het begin was dat wel nodig, in een boxershort lijkt me dat niet zo lekker zitten/broeierig maar misschien denken anderen daar anders over, sowieso zijn grote onderbroeken wel even fijn).
  Een cord ring topding! Vooral bij het aankleden veel minder gedoe (ik kon het gewoon bij de verloskundige kopen).
  Verder; echt fan van wasbare luiers!! Dan heb je ze altijd in huis :-) Mijn vriend was eerst sceptisch maar toen hij het advies van de Consumentenbond las was hij om. Het is niet zo suf meer als vroeger, maar juist met hele kekke printjes.
  Verder.. ik merk dat je eigenlijk altijd wel bezig blijft, er zijn altijd weer nieuwe dingetjes die geregeld moeten worden, maar het komt goed!

 7. Judith
  april 24, 2021 / 10:32

  Samen bevallen vond ik een hele goede cursus, kregen wij privé van dame uit Den Haag. Legde ons ook mega veel uit over mogelijke complicaties waardoor ik me niet overvallen voelde toen daadwerkelijk de vacuümpomp erbij gepakt moest worden. Grote aanrader iig.

 8. Rosalie
  april 24, 2021 / 15:27

  Ik weet niet precies hoe ver je bent, maar ik voel de stress door het artikel heen komen ;-) Ik heb zelf ook geen cursus gedaan voor het bevallen, maar ik had er heel bewust voor gekozen dat ik het allemaal over me heen wilde laten komen. Althans, ik heb wel een informatieavond bijgewoond waarin werd uitgelegd hoe een bevalling technisch in elkaar zit en wat je op die dag kan verwachten. Maar geen puf-cursus of iets dergelijks. Terugkijkend weet ik niet of ik er wat aan had gehad. Ik was 2 weken overtijd en ben toen ingeleid en kwam in een weeenstorm waar niet tegenop te puffen was. Gelukkig was daar de ruggenprik.

  Ik zou in ieder geval de klein must-haves allemaal nu lekker bestellen zoals luiers, badje, zeepje, washandje, handdoek, rompertjes (Hema is hier geweldig voor), billendoekjes, cord ring (nooit geweten dat je daar uberhaupt een keuze in had) etc. Dat geeft rust.

  Succes met de laatste loodjes!

 9. Eveline
  april 25, 2021 / 20:08

  Cursus is echt niet nodig, alleen handig als je je onzeker voelt denk ik? Zelf geen gedaan en ook geen seconde nodig gehad. De beste cursus krijg je tijdens de bevalling van je vk.

  Rompertjes met alleen bandjes zijn heel handig in de zomer, kun je alle leuke jurkjes aan doen zonder mouwtjes die eronder vandaan komen. Koop ze dit seizoen weer bij petit bateau.

  Denk alleen direct na de bevalling zo’n netbroekje aangehad. Daarna had ik lekker goedkope comfi oma onderbroeken van de hema. Aanrader!

  • Annemerel
   Auteur
   april 26, 2021 / 09:54

   Aaaah jaaa die van Petit Bateau zijn mooi :) Ik denk dat ik maar niet in die netbroekjes ga investeren, als het nodig is moet ik waarschijnlijk toch ook naar het ziekenhuis en dan hebben ze ze daar wel.

   • Marion
    april 29, 2021 / 17:24

    Ik liep alleen op dag 1 in die netbroekjes. Is niet zo prettig hoor. Je moet wel mega kraamverbanden (formaat luchtbed) kwijt, dus koop een paar mannenboxershorts (of echt twee maten groter boxershorts). Met pijpjes en voldoende ruimte voor een lege buik en lekker zacht! (want everything hurts)

  • Marion
   april 29, 2021 / 17:22

   Perfect geformuleerd Eveline: de beste cursus krijg je tijdens de bevalling van je verloskundige. En uiteindelijk doet je lichaam het grotendeels zelf. No worries.

 10. Petra
  april 26, 2021 / 01:33

  Hi Annemerel,
  Welke maat of maten van de SHR Align leggings draag/droeg jij? Heb je tijdens de zwangerschap verschillende maten nodig gehad? Ik ben nu bijna drie maanden zwanger en heb mijn skinny jeans afgezworen, op zoek naar iets confortabelers en ik heb hetzelfde figuur :-). Bedankt!

  • Annemerel
   Auteur
   april 26, 2021 / 09:53

   Ik draag eigenlijk altijd een maat 6 (voor mijn zwangerschap en nu nog steeds). Ik heb er ook eentje in maat 8, die zit ook goed, maar ik vind hem wat minder mooi bij mijn billen zitten.

 11. Isa
  april 26, 2021 / 18:50

  Douchekruk is wel echt handig om te hebben! Ik ben ingeknipt, dan is staand douchen de eerste dagen echt geen optie ivm de pijn. Ruggensteun kun je wederom bij een thuiszorgwinkel huren ( is gratis via je zorgverzekering )
  Mijn zoontje is vorig jaar 7 juli geboren en heb toen de eerste weken lange overslagrompers gebruikt (ze kunnen zichzelf nog niet goed warm houden) daarna kwamen er flink wat hete dagen toen overslagrompers met korte mouw.
  Cusus heb ik zelf ook niet gevolgd ivm corona. Achteraf niets gemist, alles volgt zich vanzelf tijdens te bevallen. Je voelt het wel aan en ik kreeg veel tips. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.

  -Extra kraamverband is ook een tip! (ik had te weinig in mijn kraambox)
  -Ik vond de netbroekjes wel fijn (moest icepacks en kraamverband dragen ivm inknippen dus dan heb je behoorlijk wat ruimte nodig). Maar wellicht voldoen hele grote onderbroeken ook wel :P ik had een paar netbroekjes meegenomen uit het ziekenhuis

  Veel succes Annemerel, een hele bijzondere tijd dit!
  Amen!

 12. Laura
  april 26, 2021 / 20:35

  Een borstvoedingscursus kan handig zijn als je borstvoeding gaat geven! Bij ons kon je die in het ziekenhuis volgen. Verder heb ik een soort van pufcursus gevolgd waar ik achteraf niks aan had omdat ik mijn eigen ding deed. Wel vond ik het “technische”, van wat er nou precies met je lichaam gebeurt tijdens een bevalling heel fijn om te weten.
  Heel veel succes met al je to do’s nog en geniet nog van de rust! ;)