THE LIST: Thoughts during my first yoga class

 photo yoga-class.jpg

Afgelopen woensdag had ik mijn allereerste yogales ooit, Yin-Yang yoga. Er was me van te voren verteld dat dit waarschijnlijk heel heftig zou zijn, omdat ik een vrij actief persoon ben en rust niet echt in mijn woordenboek voorkomt. Maarja, het is juist de bedoeling dat ik die rust wel krijg, dus waarom proberen we niet gewoon een lesje. Omdat ik op dit moment alles behalve een pro ben gingen mijn gedachten tijdens het lesje overal (je schijnt juist niet na te moeten denken), ik besloot de gedachten op een rijtje te zetten..

– Wow, iedereen is stil. Is de les al begonnen? Nee… de lerares is er nog niet, maar iedereen ligt al in allerlei spannende poses en ooooh shit ik laat mijn matje veel te hard vallen, wat maakt dat een geluid zeg…

– Ok, niet naar Carlissa kijken, dan moet ik lachen. Shit, ik zie haar reflectie in de spiegel, NIET kijken. Focus op je voeten, die er overigens echt smerig uitzien. Een pedicure is niet overbodig.

– Goed daar gaan we. Shavasana, dead man’s pose. Dit kan ik best 75 minuten volhouden..

– Wow, wat is dat voor een geluid? Waarom ademen die mensen alsof ze George uit de Jungle zijn? What the….. ok, en ik mag dus niet lachen.

– Oh downward facing dog, dat KAN ik. Kijk, kijk, dit doe ik al jaren… Huh, waarom trekt de lerares mijn achterwerk naar achteren? Au mijn kuiten, doe ik dit nu zelfs al fout? Oh, ik mag mijn knieën buigen, dat is beter… Oh dit is eigenlijk wel relaxter voor mijn schouders…

– Ahaa… dat is dus Ujjayi breathing, dat zei die man in dat yoga filmpje dat ik al sinds 2010 regelmatig doe iedere keer wel, maar wist ik veel dat dat iets anders was dan gewoon ademhalen. Nou, ik laat de geluiden voor nu nog even achterwege, ik weet niet eens hoe je dat moet doen.

– Wat willlll ze van me? Ik kan toch niet op één been staan en dan met mijn linkerhand de lucht in en dan ooooh God ik moet niet vallen, hoe doen al die mensen dat? Er zijn hier mensen van minstens zestig en ze zijn veel beter dan ik.

– Ahhh het is dus de bedoeling dat ik nergens aan denk en dat ik niet converseer met de gedachten die door mijn hoofd gaan. Sorry, maar dat doen we een andere keer, ik wil hier een blog over schrijven en ik moet deze gedachten gewoon onthouden.

– Jammer dat ik hier geen foto van kan maken…

– Ik zal nooit meer zeggen dat yoga geen sport is. Dit is één van de meest rustige varianten (Yin-Yang) maar het is toch vrij heftig.

– Ok, het Yin-gedeelte van de les, hier ben ik voor gewaarschuwd.. dit schijnt met mijn drukke hoofd vrij lastig vol te houden zijn. Drie minuten in dezelfde houding..

– Oooooooh dit is fijn, na één pose gedaan te hebben voel ik precies waar de spanning uit mijn lichaam genomen wordt.

– Hoe kunnen mensen hier niet van houden, ik vind dit heerlijk… Het is net alsof ik mijn lichaam zelf een massage geef, ik voel letterlijk de pijn uit mijn onderrug en schouders verdwijnen.

– Shavasana again, zijn de 75 minuten nu al voorbij… hmm, ik zou zo best nog een uurtje kunnen blijven liggen.

– Heb ik echt 75 minuten niet op mijn telefoon gekeken? Wauw. En ik heb niet eens de behoefte gehad om Instagram te checken… Alhoewel ik wel graag een foto had willen maken, maar dat terzijde…

– Wanneer mag ik weer?!

Liefs,
Annemerel

Delen:

45 Reacties

 1. Linda
  november 25, 2014 / 17:34

  Haha, wat een leuk artikel! Ik ga binnenkort ook voor het eerst yoga doen (poweryoga), dus ik ben erg benieuwd!

 2. Irene
  november 25, 2014 / 17:39

  Leuk om je gedachtes te volgen tijdens een yoga klasje!

 3. november 25, 2014 / 17:43

  Haha herkenbaar! Sinds een aantal weken volg ik Hatha Yoga en ik vind het heerlijk sinds de eerste 75 minuten! Iets heel anders dan hardlopen, maar perfect om erbij te doen!

 4. Dilara
  november 25, 2014 / 17:46

  Hahah! Leuk artikel!

 5. november 25, 2014 / 17:48

  Fijn dat het zo goed beviel! yoga staat ook nog hoog op mijn to do lijstje. Kan ik met mijn stijve harken lichaam denk ik wel gebruiken ;)

 6. november 25, 2014 / 17:48

  Erg leuk om je gedachten tijdens zo’n les te lezen, ondanks dat je eigenlijk nergens aan mocht denken (maar dat terzijde haha). Mooi ook dat je het zo fijn hebt ervaren

 7. november 25, 2014 / 18:08

  Haha ik wil ook weleens yoga proberen maar ben bang dat het helemaal niks voor mij is en ik ook echt alleen maar moet lachen…

 8. Marieke
  november 25, 2014 / 18:18

  Haha zo herkenbaar! Ik heb 2 weken geleden voor het eerst Bikram Yoga gedaan. Voelde als topsport met die hitte! 75 min mn mond gehouden, en dat was heerlijk. Maar toch niet zo gezellig als thuis met Thom Morley (ooit van jouw blog gepikt!) Daar praat ik namelijk altijd tegen. “Hi I’m Thom Morley from exercice tv..” “Hi Thom!” ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   november 25, 2014 / 18:41

   hahahaa I love Thom!!!

 9. november 25, 2014 / 18:27

  Ik pik vaak op dinsdagochtend een yogalesje mee, heerlijk :)

 10. november 25, 2014 / 18:33

  Hahaha hilarisch!!!

 11. november 25, 2014 / 18:40

  Ik heb wel eens zo’n houding geprobeerd, maar dat ging niet van harte… Ik wil het nog wel een keer doen eigenlijk :)

 12. november 25, 2014 / 19:05

  Oeeh! Ik ga volgende week mijn eerste les bikram yoga volgen. Ben benieuwd!

 13. november 25, 2014 / 19:13

  Superrrrr leuk geschreven! Ik wil ook. Met een yoga matje rondlopen is hartstikke hip toch ;-)

  Ik wou ooit een keer beginnen met Bikram yoga, lekker warm meteen.

 14. november 25, 2014 / 19:16

  Haha, net of ik mijn eigen gedachten lees tijdens mijn eerste les :-D Superleuk!

 15. november 25, 2014 / 19:19

  haha heel herkenbaar :D

 16. november 25, 2014 / 19:33

  Misschien moet ik toch nog maar eens een yoga poging doen, de twee keren dat ik het heb geprobeerd kon ik echt niet rustig worden in mijn hoofdje en vond ik het vooral erg vervelend allemaal.

 17. november 25, 2014 / 19:38

  haha heel leuk! Doet mij een beetje denken aan de ontspannings lessen die ik ooit op school kreeg (leuk hoor keuzevakken :p) en moest ook regelmatig mijn best doen om niet heel hard te gaan lachen :D

 18. Melanie
  november 25, 2014 / 20:16

  Mijn eerste yogales was zwangerschapsyoga. We moesten “naar onze anus ademen”, zo vertelde het enge wijf in huidkleurige legging me. Ik dacht dat ik m’n kind er spontaan uit zou lachen, wat een bullcrap verkondigde die vrouw zeg. Het idee dat mijn verkering mee zou moeten naar deze vrouw voor de “partnerles”, bezorgde me bijna een appelflauwte, dus ik kwam nooit meer terug. Ik baarde kind 1, kind 2 en sportte ondertussen veel. Ik ging meer en meer hardlopen en werd zo stijf als een plank.
  Toen ging ik toch maar weer ’s overstag. En ik trof fijne yoga juffen en heerlijke lessen. Pilates, Body Balance, Yoga, ik doe het nu allemaal. Het is heerlijk, het is vermoeiend, het maakte me soepeler en bere sterk!

  Geniet er van, je gaat hier veel baat bij hebben bij de marathon trainingen (heb je al een voorjaarsmarathon op het oog trouwens of heb ik dat gemist?)

 19. november 25, 2014 / 20:17

  Haha, leuke blog! Was het effect echt zo ontspannen? Ben erg benieuwd naar je komende lesjes. Succes!

 20. november 25, 2014 / 20:19

  Hahaha de gedachte van “oh he dit kan ik gewoon, niet eens zo moeilijk” totdat de lerares je opeens corrigeert en je dan pas voelt hoe pittig de oefening eigenlijk is, is zooo herkenbaar :D

 21. november 25, 2014 / 20:56

  Hahaha, heel leuk geschreven! Ook heel herkenbaar! Ik was er ook van overtuigd dat ik een prachtige downward facing dog deed, tot ze ook een keer aan mijn achterwerk stond te sjorren. En dan zeggen dat we moesten ‘ontspannen’ in downward facing dog, haha. Keihard werken dus! Maar nu vind ik het heerlijk om lekker naar yoga te gaan. Ook heerlijk om voor ik te gaan slapen een paar stretches te doen, dan ga je lekker relaxed je bedje in.

 22. november 25, 2014 / 21:00

  hahaha leuke post!

 23. november 25, 2014 / 21:25

  Hahah geweldig! Hierdoor nóg nieuwsgieriger naar Yoga!

 24. Danielle
  november 25, 2014 / 21:42

  Leuk geschreven!
  Ik zit ook te denken om te gaan, nu nog actie ondernemen hihi

 25. Suzanne
  november 25, 2014 / 22:22

  hahaha heeel herkenbaar! Vooral dat stuk wat willl ze van me?? Ik dacht een keer tijdens een les dat ik precies had gedaan wat ze zei, bleek dat ik dus compleet in een verkeerde houding stond.. Maar ach, je moet ergens beginnen!

 26. Suuz
  november 25, 2014 / 22:54

  Oooooh geniaal geschreven! Ik doe nu 2 jaar. Bikram yoga! En dit is zooooooo herkenbaar! Ik heb gelachen tijdens t lezen! Heerlijk!! Veel plezier met yoga komende tijd! Het is echt zalig!

 27. november 25, 2014 / 22:58

  super leuk geschreven! Yoga trekt mij niet zo :/

 28. november 26, 2014 / 00:07

  Ik was vandaag voor het eerst sinds heel lang ook weer naar yoga gegaan, en had ongeveer hetzelfde. Bij ons werd er ook nog “gezongen”, toen had ik echt graag mijn camera gehad ;)

 29. november 26, 2014 / 07:38

  Ik identificeer me ZO erg met “wat willllll ze van me” Soms is alles in mijn lijf een vraagteken als ze een of ander rare instructie geeft over spieren waar ik totaal geen controle over kan uitoefenen.

 30. november 26, 2014 / 08:10

  Je lest ook bij een hele fijne yoga-school :)
  Ga je gebruik maken van die week onbeperkt lessen? Ik vond het erg leuk om verschillende soorten yoga uit te proberen. Uiteindelijk ben ik blijven hangen bij de Hot Yoga. Loodzwaar, maar heerlijk bij dit weer.

 31. november 26, 2014 / 09:26

  Wat goed om te lezen dit. Ik krijg meteen zin om zelf weer te gaan. Het is bij zo’n les altijd veel zwaarder dan wanneer je het met zo’n YouTube-filmpje doet, want daar smokkel ik altijd heel erg mee. Downward facing dog met de hielen lekker hoog de lucht in bijvoorbeeld, of een zak chips eten tijdens de Shavasana, doe ik gewoon. Maar bij zo’n les krijg je gewoon flink op je kop en laat je het wel uit je hoofd er met je pet naar te gooien.

 32. november 26, 2014 / 09:35

  Hahahaha! Ik ben ook een plan om yoga te doen “om hardloop blessures te voorkomen” maar volgens mij op mijn eerste les ga ik over deze blog denken en ik ga keihard lachen.

 33. Inge
  november 26, 2014 / 10:25

  Dit wil ik ook graag een keer proberen! Fijn dat het zo goed is bevallen!!

 34. Lisa
  november 26, 2014 / 10:29

  Haha, heel herkenbaar! Vooral de gedachte over de mensen van 60 die het allemaal beter kunnen dan jij (en ik)! Ik volg sinds een paar maanden wekelijks Hatha Yoga lessen en sinds een paar weken heb ik daar Poweryoga aan toegevoegd. Heerlijk vind ik het, en ik merk echt dat ik langzaamaan leniger word.

 35. november 26, 2014 / 10:35

  Herkenbaar. Een jaar geleden werd ik afgeleid door alles en zocht ik die afleiding stiekem ook op. Twee weken geleden deed ik mijn eerste Yin Yang les, en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het was een soort trance en het was heerlijk! Ik vond het allemaal maar zweverig en moeilijk enzo, maar als je je er gewoon aan overgeeft en niet te veel bij nadenkt, is het eigenlijk gewoon heel fijn

 36. november 26, 2014 / 10:59

  Haha, heerlijk! En zo herkenbaar, vooral die stiltes beangstigden mij altijd enorm. En ik vraag me altijd af hoe het toch kan dat er verder niemand ooit enig last lijkt te hebben van kramp.

 37. Marianne
  november 26, 2014 / 11:04

  Ah leuk, goed om dit te lezen! Ik ben hier vrij huiverig voor omdat ik ook een druk persoon ben, ben blij om te lezen dat ook drukke personen dit aankunnen. En ontspannen spieren, ik weet niet hoe lang het geleden is dat mijn spieren een keer ontspannen waren, ik wil dit ook!

 38. Esther
  november 26, 2014 / 15:15

  Fijn dat het zo goed is bevallen! Maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger ernaar, misschien toch echt eens een keer proberen!

 39. november 26, 2014 / 16:36

  Welkom in de wereld van yoga! Het is echt een fijne sport, al zeg ik het zelf. Ik hoop dat jij het ook als positief hebt ervaren en misschien ga je nog wel op ontdekking langs andere yogavormen. Eigenlijk is alles leuk hahaha!

 40. november 28, 2014 / 09:39

  Haha, ik heb dit ook een tijdje gedaan! Heel herkenbaar. Dat luid ademen van anderen vond ik echt irritant. :D