THE LIST: 25 things I’ve learned in my first 25 years on this planet

Dit jaar word ik 26. Shit. 25 is ‘oud’, maar 26 klinkt écht volwassen. Tijd vliegt. Gelukkig sta ik zelf ook niet stil en leer ik iedere dag. Benieuwd wat ik in de afgelopen 25 jaar geleerd heb? Ik zet mijn 25 levenslessen op een rijtje.

– Een kater gaat altijd voorbij, hoe lang het soms ook lijkt te duren en hoe erg ‘ie af en toe ook is.

– Dat gezegd hebbende, rosé (champagne) is NOOIT een goed idee.

– Iets doen dat je gelukkig maakt, is belangrijker dan iets doen waar je snel veel geld mee verdient. Als je stug door blijft gaan met hetgeen dat je gelukkig maakt, komt het op een gegeven moment wel goed.

– Mensen aandacht geven en het gevoel geven dat ze belangrijk zijn is heel belangrijk voor je relatie.

– Neem altijd en overal een iPhone oplader mee naartoe.

– Slaap, gezond eten en genoeg water en groene thee zijn je beste schoonheidsadvies.

– Je sleutels altijd op een vaste plek leggen en hier bewust bij nadenken geeft echt een stuk minder stress, verdriet en scheelt een hele hoop tijd.

– Liefdesverdriet – hoe pijnlijk het op dat moment is – gaat altijd over.

– Familie voor alles, altijd. (HAPPY BIRTHDAY FELIX, mijn broer(tje) wordt vandaag 24!!!)

– Maar vriendschappen moeten ook gekoesterd worden.

– Geld uitgeven aan belevenissen zorgt voor meer geluk dan geld uitgeven aan spullen.

– File-parkeren is gewoon een kwestie van heel erg rustig blijven en logisch nadenken.

– Opruimen en schoonmaken is de meest ondankbare taak die er bestaat.

– Met een glimlach krijg je veel meer voor elkaar dan met een jammer-stem.

– Met een glimlach krijg je niet alleen veel meer voor elkaar, maar word je vanzelf ook zelf gelukkiger.

– Jaloezie heeft weinig zin en maakt je alleen maar chagrijnig. Niets in het leven is eerlijk verdeelt, zodra je dat accepteert kun je een stuk meer genieten van de dingen die je wel hebt.

– Waarom zou je je druk maken over wat anderen van jou denken. Als jij jezelf recht in de ogen aan kunt kijken, dan hoef je je nergens druk over te maken.

– Je hoeft je liefde voor foute popmuziek (of iets anders waar sommige mensen niet van houden) niet te verbergen. Als diegene jouw vriendschap/liefde waard is, dan wordt dat gewoon geaccepteerd. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.

– Doe nou maar datgene waar je zo tegenop ziet, uiteindelijk valt het altijd heel erg mee, en vraag je je af waarom je zo moeilijk deed.

– Je kunt niet alles plannen. Je kunt niet overal op voorbereid zijn. Maar wat is het ergste dat er kan gebeuren? Relax.

– Ooit kun je bietensap waarderen, net als dat je wijn hebt leren drinken, en mayonaise hebt leren eten (even serieus, waarom heb ik mezelf ooit opgelegd mayonaise te leren eten, hoe kom ik hier weer vanaf?)

– Smeer je gezicht áltijd in en al helemaal als je de zon in gaat. Je verbrandt misschien niet, maar die rimpels komen toch wel.

– Ga altijd naar de supermarkt met een volle maag en denk nooit dat je met een reep chocola de hele week kunt doen. De ervaring heeft geleerd dat dat NOOIT het geval is.

– Investeren in liefde is te allen tijden beter dan je verliezen in haat.

– Eigenlijk weet ik helemaal niets en dat is OK. Als achttienjarige dacht ik dat ik alles wist en hoefde niemand mij meer iets te vertellen. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik nooit alles zal weten en besef ik steeds meer hoe weinig ik eigenlijk weet.

Zo, hier waren mijn 25 levenslessen die ik in de 25 jaar dat ik hier op aarde rondloop geleerd heb. Heb jij nog een mooie levensles die ik van jou mag leren?

Liefs,
Annemerel

Delen:

48 Reacties

 1. januari 15, 2015 / 17:03

  Ik zou graag de volgende toe willen voegen:
  – Kom voor jezelf op, niemand anders gaat dit voor je doen!
  – Voel je je kut? Laat jezelf niet mee slepen, je bent dan niet leuk voor jezelf en niet voor anderen.
  – Ga door het vuur voor de mensen die dat ook voor jou zouden doen

 2. januari 15, 2015 / 17:05

  Haha, wat heb je een hoop levenslessen verzameld in de afgelopen 25 jaar ;) File parkeren… ik hoop dat het ooit gaat wennen. Al vind ik achteruit parkeren nóg erger (maar ik heb ook nog maar een maandje mijn rijbewijs, dus er is nog hoop).

 3. januari 15, 2015 / 17:15

  Hahaa dat van dat fileparkeren ga ik uitproberen! Mijn levensles van de afgelopen twintig jaar is

  *eigen keuzes maken (en daar achter blijven staan, no mather wat)

  *De tijd nemen om te investeren in jezelf.

  Niet alles keert zich meteen uit.

 4. januari 15, 2015 / 17:20

  Met mijn bijna 25 jaar kan ik zeggen: file parkeren blijft altijd een drama: rij liever gewoon 100 (of 200) meter verder en loop het laatste stuk, scheelt heel veel frustratie ;)

  • Annemerel
   Auteur
   januari 15, 2015 / 21:16

   HAHAHA

 5. januari 15, 2015 / 17:41

  Dat je met alle leeftijden blij moet zijn hoe jong of oud. Er zijn mensen die hadden gehoopt ze te halen

 6. januari 15, 2015 / 17:45

  Dat van de mayonaise komt mij heel bekent voor haha. Eerst hield ik er niet van, maar ik vond dat ik het moest leren eten. Nu is elk frietje een beetje ongezonder.

 7. Maxime
  januari 15, 2015 / 17:59

  Ik heb nog drie jaar te gaan voordat ik 25 ben, maar deze vind ik altijd wel heel sterk:

  -Probeer altijd naar je beste ik te streven, want er zijn sowieso drie zekerheden in het leven. Je wordt geboren, je gaat dood en in die tussentijd is de enige die er altijd zal zijn jezelf. Dan kan je maar het beste jezelf de leukste vriendin gunnen.
  -Soms is het beter om dingen te laten gaan, ook al lijkt het op dat moment niet het allerleukste.
  -Je kan nooit een keuze maken die voor het beste is voor altijd, maar je kan wel een keuze maken die het beste is voor nu.

 8. januari 15, 2015 / 18:06

  Haha, ik neem ook altijd mijn iphone oplader overal mee naartoe! Maar op 9 van de 10 plekken waar ik dan kom is er niet eens de mogelijkheid om op te laden hahah

 9. januari 15, 2015 / 18:16

  Waarheden als een spreekwoordelijk koe. Over een jaar en drie maanden tik ik ook de 26 aan, benieuwd wat er tegen die tijd op mijn lijstje staat ;)

 10. januari 15, 2015 / 18:21

  Prachtige lessen én gefeliciteerd met je broertje!
  Een wijze les van mij; nooit naar het toilet gaan het eerste uur nadat je nagels gelakt zijn, je manicure is gegarandeerd verpest, ook als je denkt dat het nu echt wel kan.
  Nog een les; neem nooit, maar dan ook nooit, extentions. Je eindigt met een verplicht “pittig”, kort kapsel.
  x

 11. januari 15, 2015 / 18:56

  OMG! Ik word 30 dit jaar… Hoe wijs ben ik dna wel niet ;-) haha… Leuk artikel!

 12. januari 15, 2015 / 19:22

  Leuk artikel! Pff dit jaar word ik 25, OMG!!

 13. Milène
  januari 15, 2015 / 19:43

  Gefeliciteerd met je broertje!

  – Mayonaise vervangen door Yogonaise van Calvé. Je went er vanzelf aan. Ik vind het nu ook echt lekker!

  • justien
   januari 15, 2015 / 21:36

   Hee wat grappig, daar zijn wij thuis helemaal fan van! Wat een lekkere mayonaise is dat he :)

 14. januari 15, 2015 / 19:58

  Ah, wat een mooie punten heb je op een rijtje gezet!

 15. Julia
  januari 15, 2015 / 20:10

  Gefeliciteerd met je broertje :)

  Een belangrijke les die ik in de afgelopen 23 jaar geleerd:

  – Dingen die je leuk lijken gewoon doen. De wereld vergaat echt niet als je met iets begint en het blijkt niet leuk te zijn of niet te lukken, gewoon doen! Anders weet je nooit of het wel of niet leuk was… Ik heb té vaak dingen die me leuk leken niet gedaan omdat ik bang was dat het toch niet leuk zou zijn of omdat ik bang was dat ik het niet zou kunnen… Zo zonde!

 16. Irene
  januari 15, 2015 / 20:34

  Moet je helaas teleurstellen vwb de katers….. Ja die gaan ooit over, maar hoe ouder je wordt, hoe langer ze duren en hoe heftiger ze zijn :-(. Bijna 32 jaar en soms duurt het gewoon dagen voor ik weer de oude ben…. Haha! Verder natuurlijk: stel niets tot morgen uit wat je vandaag ook kunt doen. En natuurlijk: life’s too short, buy the shoes ;-)!

 17. Elise
  januari 15, 2015 / 20:46

  Mooi artikel en veel herkenbaarheid. Leuk om met je mee te ‘groeien’ zo in de jaren…
  En gefeliciteerd met je broertje!

 18. januari 15, 2015 / 20:50

  Oh super mooi Annemerel! Ik vind dat je op je 25ste al héél veel hebt bereikt (voor zover ik je ‘ken’ natuurlijk, haha), en dan met name zoveel mensen te inspireren (vooral voor het lopen (en gezond eten)). Dat van geld uitgeven aan belevenissen is echt iets waar ik aan moet blijven denken (geld sparen dus en niet te veel uitgeven aan materiële dingen…).

 19. januari 15, 2015 / 21:12

  Heerlijk lijstje! Mooie mix van alledaagse dingen en ‘levenslessen’. En ik herken wel wat je zegt, over dat je nooit uitgeleerd bent. Ik heb in het afgelopen jaar heel veel geleerd, maar daardoor ben ik me er eigenlijk alleen maar méér van bewust hoe weinig ik eigenlijk weet – een gevoel dat ik een paar jaar terug nog niet, puur omdat ik de wereld toen nog als heel simpel beschouwde, haha. En ik vind het eigenlijk ook fijner om weinig te weten dan om alles te weten, het is gewoon OK als je toe kan geven dat je eigenlijk niets weet. Dit terzijde, gefeliciteerd met je broertje en die foto van jou blijft leuk!

 20. januari 15, 2015 / 21:13

  Zo leuk om te lezen wat je in al die jaren geleerd hebt wat zo belangrijk voor je is ;-)

 21. januari 15, 2015 / 21:48

  Mooi, vooral die laatste. Zo, nu ga ik even verder met mijn tosti met mayonaise (I feel your pain).

 22. januari 15, 2015 / 22:05

  Heel veel heerlijke en wijze lessen! :)
  Ik denk het allemaal vaak genoeg, maar bijvoorbeeld het file parkeren, ik weet het dondersgoed, maar lang niet altijd onthou ik het ;)

 23. januari 15, 2015 / 22:08

  Oh die iPhone lader overal mee naar toe moeten nemen is zo herkenbaar! Verschrikkelijk, na 1,5 jaar intensief gebruik loopt ie binnen een halve dag leeg. :(

  Ik heb vooral geleerd, tot nu toe, dat je niet bang moet zijn om iets te doen. Soms moet je het risico gewoon durven nemen, ook al lijkt het nog zo moeilijk

 24. januari 15, 2015 / 22:19

  Haha leuke levenslessen en sommige heel herkenbaar! x

 25. januari 15, 2015 / 22:25

  Dat zijn al heel wat wijsheden! Ik word dit jaar 25, oh god!

 26. januari 15, 2015 / 22:50

  Leuk om te lezen! Ik word dit jaar 25. Nog gefeliciteerd met je broertje!

 27. Christina
  januari 15, 2015 / 23:26

  En soms…”Ignorance is bliss’

 28. Ilse
  januari 16, 2015 / 00:06

  Mijn levenslessen :
  – ook al is het leven op dat moment nog zo lastig, het komt altijd wel weer goed.
  – wees trots op jezelf en verstop je gevoelens niet want daar word je alleen maar ongelukkig van.
  – vergelijk jezelf niet met anderen, iedereen heeft zijn goede en slechte kanten.
  – geniet van elk moment in je leven!

 29. Carlijn
  januari 16, 2015 / 00:13

  Ik ben een jaartje ouder dan jou Annemerel dus ik kan er één extra wijze levensles aan toevoegen ;-)

  Tel je zegeningen, geniet van de kleine momenten want voorspoed is niet voor altijd (dit klinkt heel negatief maar ik bedoel het juist positief, door tegenspoed leer je de kleine momenten beter waarderen)

 30. januari 16, 2015 / 06:56

  Mooi lijstje! Ik probeer vooral te genieten van alle kleine dingetjes, want dat doe ik de afgelopen jaren veel te weinig.

 31. januari 16, 2015 / 07:57

  Mooie lessen! Ik zou daar nog aan toe willen voegen “Je kunt meer dan je denkt!” Gewoon een beetje vertrouwen in jezelf. Daar kom je verder mee dan jezelf naar beneden praten ;-)

 32. januari 16, 2015 / 08:18

  Datgene doen waar je tegen opziet, en dat het vervolgens toch wel mee blijkt te vallen is echt iets waar ik mij in herken! Ik stel de minder leuke of moeilijke dingen altijd uit wat achteraf helemaal niet nodig had hoeven zijn!
  Goeie lessen! ’t is alleen altijd lastig ze altijd en overal toe te passen ;)

 33. januari 16, 2015 / 08:43

  Haha mooi lijstje! Ik denk dat we altijd bij blijven leren. Waarschijnlijk zul je weer heel hard lachen om dit lijstje als je 30 bent ;).

 34. januari 16, 2015 / 10:45

  mooie en leuke dingen heb je er op staan :) Waar ik de laatste tijd heel erg mee bezig ben ik het praten over anderen (ja dat ordinaire roddelen) gewoon nee, het is oneerlijk naar mensen toe. Heel moeilijk om het echt niet te doen, want soms wil je gewoon even je hart luchten bij een vriendin. De grens is dan ook wel vaag, maar ik probeer echt om het niet te doen. Gewoon niet eerlijk en het maakt je vriendschap er denk ik uiteindelijk niet beter op.

 35. cheyenne j
  januari 16, 2015 / 11:15

  Heel fijn om te lezen. Ik kan me hier erg in vinden en ik moet mezelf aan bepaalde dingen herinneren. Zo denk ik vaak hoe moet dat met de toekomst wat wil ik nog bereiken. Lastig, maar wat erg belangrijk is geniet van alles en iedereen om je heen.

  Groetjes,

  Cheyenne

 36. Elvira
  januari 16, 2015 / 11:15

  Leuk artikel! Ik probeer al een tijdje te leven met het motto “Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”. Ik probeer mijn leven, vooral mijn studie, te managen zoals ik het wil, maar zoals je al kan raden.. dat lukt helaas niet altijd!

 37. januari 16, 2015 / 11:42

  Hahaha ik moest echt lachen. Dus een kater zoals liefdesverdriet, hoe pijnlijk ze zijn, gaat altijd over. Leuk man!

 38. januari 16, 2015 / 11:56

  Haha, ik moest opeens weer even denken aan ons parkeeravontuur bij mij in de straat in Haarlem… en maar rondjes blijven rijden… Uiteindelijk wel een plek gevonden! ;-)

 39. januari 16, 2015 / 11:58

  Wat een ontzettend leuke lijst om te lezen! Ik word bijna 30 en zit er aan te denken mijn eigen lijstje te maken, thanks voor de inspiratie!

 40. januari 16, 2015 / 12:27

  Ik las van de week ook nog een hele mooie. Dat heb ik inmiddels ook geleerd: Was van Isa Hoes: Geef niet om iets terug te verwachten maar geef omdat je iets over hebt..

 41. januari 16, 2015 / 14:31

  “Investeren in liefde is te allen tijden beter dan je verliezen in haat.” Wat prachtig opgeschreven!

 42. Marjolein
  januari 16, 2015 / 15:18

  Dingen zullen in jou ogen nooit perfect zijn, dus stop met streven naar perfectie, goed is goed genoeg ;)!!

 43. Femke
  januari 16, 2015 / 20:25

  Dit artikel vond ik leuk! Heb er van genoten + wat van geleerd ;-)

 44. Suzanne
  januari 16, 2015 / 21:49

  hahaha de punten ‘File-parkeren is gewoon een kwestie van heel erg rustig blijven en logisch nadenken’ en ‘Opruimen en schoonmaken is de meest ondankbare taak die er bestaat.’ vind ik zéker hele wijze levenslessen! Met mijn bijna 20 jaar (vind ik ook al best volwassen klinken…) heb ik nog nooit zo over levenslessen nagedacht, maar deze twee kunnen best aan mijn lijstje toegevoegd worden.

 45. januari 16, 2015 / 23:41

  Haha leuk artikel! Ik zat 24x ja te knikken. Voor de levensles over bietensap heb ik nog 2,5 jaar (voor de 25)….!

 46. Melanie
  januari 17, 2015 / 20:52

  Ik ben 10 jaar ouder dan jij, 2 kinderen verder en heb daardoor nog meer levenslessen meegekregen. Geniet van alle kleine dingen daar waar het kan, want alles kan in 1 klap anders zijn. Ik verloor op m’n 16e 2 vriendinnen aan de dood en tussen m’n 27e en 29e m’n ouders. Heb lief en wees lief voor jezelf. Al die materiële shit: je kunt niks mee nemen straks.

  -xx-