SUNDAY TALK: Periods

Als je ongesteld bent hoor je dat niet van de daken te schreeuwen. Ik weet niet waar ik dat geleerd heb, zeker niet van mijn ouders, want ik ben juist super vrij opgevoed en met het idee dat je alles moet kunnen zeggen. Maar op de een of andere manier is praten over ongesteld zijn toch altijd een beetje awkward. Zeker met mannen. Terwijl het eigenlijk iets super natuurlijks is en niets waar je je voor hoeft te schamen. Ongesteld zijn is toch niets geks?

De reden waarom ik vaak tegen mensen zou willen zeggen ‘ik ben ongesteld’ is dat ik gewoon echt een totaal ander persoon ben de dagen voordat ik ongesteld wordt en de eerste dagen van mijn ongesteldheid. De dagen ervoor ben ik mega gestrest, ik ben onaardig, kortaf, voel continu spanning en het minste of geringste laat me ontploffen. Een boormachine? Ik hoor het geluid twintig keer harder in de dagen voordat ik ongesteld moet worden. Een irritante mail? Ik zou het liefst gaan huilen en in een hoekje gaan zitten.

En dan heb ik het nog niet eens over hoe ik me lichamelijk voel. Moe, hongerig, een opgeblazen buik, dikke kuiten, zuur in mijn benen. Een ontzettend pijnlijke voorgevel. En dat is nog een goede maand, ik heb ook regelmatig last van keelpijn en een snotneus de dagen voordat ik ongesteld word.

En als ik dan eenmaal ongesteld ben moet ik pijnstillers slikken omdat de buikpijn anders niet te harden is, mijn benen voelen nog steeds als lood en mijn opgezette buik en kuiten raak ik pas aan het eind van de rit kwijt. Ik ben eigenlijk gewoon iedere maand minstens een week niet ‘de beste versie van mezelf’. En dat is best irritant.

En dan heb ik het nog niet eens over mijn huid, dat iedere maand verandert in een maanlandschap.

Natuurlijk kan ik aan de pil gaan of een andere manier zoeken om mijn hormooncyclus kunstmatig in bedwang te houden, maar daar heb je het al, kunstmatig. Dat doe ik liever niet.

Dit is geen boehoeeeeee, ik ben zo zielig verhaal, absoluut niet.

Ik ben blij dat ik überhaupt ongesteld word, als ik niet ongesteld zou zijn zou het ook niet goed zijn. Maar wat ik wil zeggen is dat het toch vreemd is dat ik het gevoel heb dat ik hier niet open over kan spreken.

Hormonen zijn rare dingen en ik heb ze totaal niet in de hand. En ik vind dat ik daar met iedereen gewoon over moet kunnen praten. Want waarom zou ik daar geheimzinnig over moeten doen? Ik heb het al zwaar genoeg als het weer zo ver is, waarom zou ik de oorzaak daarvan moeten verbergen. 

Hoe denken jullie hierover? Waarom heerst er zo’n taboe op praten over ongesteld zijn? Of  zit dat gewoon in mijn hoofd en ervaar jij dat helemaal niet zo?

Liefs,
Annemerel

Oja, zoals het er nu naar uitziet ben ik ongesteld tijdens de Boston Marathon, wens me veel geluk met het vinden van een oplossing. Want een marathon lopen tijdens de maandelijkse periode is ondenkbaar.

Delen:

34 Reacties

 1. maart 19, 2017 / 12:24

  Ik heb echt precies hetzelfde gevoel, dat er toch niet echt over gepraat wordt. De eerste maanden op m’n nieuwe masterstudie durfde ik er ook niks over te zeggen tegen vriendinnen. Terwijl ik op de ergste dagen toch elk anderhalf uur naar de wc moet rennen en soms doorlek, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen. Of al vanaf 5 uur ’s ochtend wakker ben, omdat het ’s nachts helemaal misging en ik alles weer moest schoonmaken.. Dan ben ik ook echt niet op m’n best. Dat heb ik na een paar maanden toch maar verteld, en het is nu heel chill dat ze het weten. Maar ik heb ook nog steeds een vet awkward gevoel als ik er iets over kwijt wil… Geen idee hoe dat komt

 2. Cindy
  maart 19, 2017 / 12:29

  En je hormonen kunstmatig in bedwang houden met natuurlijke middelen? Ik slik nu een poosje DIM en ben daar zo blij mee! Veel minder pijn, minder lang, minder heftig! Heel veel succes!!

 3. maart 19, 2017 / 12:45

  Ik kan alleen maar zeggen I hear ya. Ik ben ook ongesteld. The perks of being a woman. Het liefst blijf ik in bed liggen of met een warme kruik op mijn buik. Elke maand is het afwachten hoeveel pijn ik heb, want ik ga soms bijna van mijn houtje. En ja, ik krijg ook meer puistjes. Echt niet leuk…
  Maar goed, wat je zegt: Het is ook niet goed om niet ongesteld te worden. Dus ben ik maar weer blij dat mijn lijf het gewoon doet. Maar jeetje wat hebben mannen het toch een stuk makkelijker denk ik dan.

  Succes met de Boston marathon, ik kan je helaas niet helpen met een goed alternatief om je probleem op te lossen. Ik hoop dat iemand nog met een goed idee komt!

 4. Eva
  maart 19, 2017 / 12:58

  Je kan bij de apotheek primolut halen.. weet niet of je een recept nodig heb.. maar denk het niet.. maar daar kan je je ongesteldheid mee uitstellen.. dat heb ik vroeger bij vakanties wel eens gebruikt. :) dat zou in iedergeval een oplossing kunnen zijn..

 5. karlijn
  maart 19, 2017 / 12:59

  Inderdaad idioot dat er zo’n taboe op lijkt te liggen. Fijn dat jij opgevoed bent met het idee dat je alles kunt zeggen – als jij (en de rest van onze generatie) dat uiteindelijk ook weer doorgeeft wordt het denk ik met elke generatie een beetje minder awkward :) Maar niet iedereen wordt zo opgevoed, dus ik vind het heel goed dat je het bespreekbaar maakt op je blog!

  Wat betreft de boston marathon: bel je huisarts en leg de assistente je probleem voor. Er bestaat een medicijn (Primolut N of Norethisteron) waarmee je het enkele dagen kunt uitstellen. Kan absoluut geen kwaad om dat een keer te doen! Wel op tijd regelen want je moet het enkele dagen voor je ongesteld zou worden beginnen te slikken, en wanneer je dan weer stopt word je vrijwel onmiddelijk ongesteld.
  Succes!

  Groeten Karlijn

 6. karlijn
  maart 19, 2017 / 13:03

  Overigens vind ik wel dat je zoveel klachten ervaart dat het misschien goed is om dat eens met je huisarts te bespreken. De anticonceptie van tegenwoordig is veel minder zwaar dan vroeger, misschien ben je met een lichtere variant pil al van heel veel klachten af. En ja, dan is het iets kunstmatigs, maar als dat zorgt dat jij per maand een week extra lekker in je vel zit lijkt me dat wel het afwegen waard, op deze manier ben je dus een kwart van je tijd kwijt aan al deze vervelende klachten, dat is best wel veel toch! Een onderzoekje naar de mogelijkheden kan geen kwaad toch?

 7. Lisa
  maart 19, 2017 / 13:14

  Laat ik beginnen met een tip voor Boston, je kunt bij de huisarts pilletjes vragen om je menstruatie uit te stellen, kunstmatig is het zeker, dat weet ik, maar het helpt je wel en het is tijdelijk.
  Verder: ik vind ’t echt goed dat je hier gewoon over schrijft. Ik heb er de ene maand meer hinder van dan andere maand, maar ik ben ook zeker niet de beste versie van mezelf de dagen voordat het feest begint en ik roep ook dagen lang dat ik een dikke koe ben tegen m’n vriend. (Dan weet hij dat het er weer aankomt, das dan wel weer handig). Op mijn werk (ik werk maar met 1 iemand anders) kan ik het gewoon zeggen, dan weet mijn collega ook wat er aan de hand is en met vriendinnen kan ik het er ook goed over hebben. Laatst heb ik het bij de fysiotherapeute ook gezegd, voordat ik allemaal oefeningen moest doen. Ik probeer er zelf niet zo’n ‘ding’ van te maken, maar gewoon zeggen wanneer dat nodig is. Zo kan mijn fysiotherapeute er rekening mee houden, weet ze op mijn werk dat ik wat minder in m’n vel zit en snapt mijn vriend waarom ik bij ieder dingetje moet huilen. Ik heb zelf gemerkt dat ik het taboe zelf creëerde, want niemand reageert raar als ik zeg dat ik ongesteld ben, iedereen ziet ’t juist als een duidelijke verklaring. Dus als we er zelf wat meer open over zijn, dan gaat het taboe er ook sneller vanaf, denk ik!

 8. Maryse
  maart 19, 2017 / 13:24

  Ohh ik herken je struggle en pijnomschrijvingen zo erg! De dagen voor en de eerste dag voel ik me zo slecht.. en inderdaad een kunstmatige optie om het in bedwang te houden staat me een beetje tegen.
  Laten we hopen dat je ‘red party’ volgende maand een beetje uitgerekt kan worden na je marathon!

 9. Kate
  maart 19, 2017 / 13:32

  Ik schaam me er ook totaal niet voor! Dat heb ik wel geleerd toen ik als tiener vreselijke buikpijn begon te krijgen als ik ongesteld was waardoor ik geen stap meer kon verzetten (en mijn moeder me van school moest komen halen, dat wil je ECHT NIET als puber). Er is niks raars aan, het is vooral gewoon vervelend. Ik ben om die reden ook al jong aan de pil gegaan, niet alleen om de klachten te verminderen maar vooral ook omdat ik daarmee mijn menstruatie kan overslaan en uitstellen als deze niet uitkomt.. Ik weet dat er veel vrouwen zijn die liever geen hormonen slikken en dat is natuurlijk prima, maar voor mij is dit de beste oplossing gebleken.

  Ik moet trouwens altijd lachen om reclames voor tampons en andere producten die ermee adverteren dat je met hun product tenminste tijdens je menstruatie lekker kan sporten (vooral touwtjespringen??). Dat is dus wel echt het laatste waar ik aan moet denken..

 10. Shirley
  maart 19, 2017 / 13:44

  Vraag de dokter eens naar primolut. Misschien een tip voor de Boston marathon

 11. Charlotte
  maart 19, 2017 / 14:08

  So with you on this….Mijn klachten zijn volgens mij niet zo heftig als die van jou, maar ik ben in ieder geval 1 dag niet te genieten, heb 1 dag gierende hoofdpijn en een paar dagen buikpijn. En dan kan ik mega afgemeten zijn tegen mensen. En als dat op werk gebeurt word ik weer mega boos op mezelf omdat ik het zo onprofessioneel vind. Op dat moment zou het zoveel helpen als je het gewoon zou kunnen zeggen….Al zou ik dat ook niet zo snel doen.

  Denk dat het antwoord gezocht moet worden in hoe in de grote wereldreligies wordt omgegaan met de positie van de vrouw en menstruatie….en religieuze aspecten zitten nu eenmaal nog steeds verankerd in onze cultuur, al zijn velen niet meer praktiserend.

  Voor wat betreft Boston: heb je al gedacht aan primolut? Weliswaar kunstmatig, maar wel handig om het eenmalig uit te stellen.

 12. Femke
  maart 19, 2017 / 14:39

  Wat misschien een oplossing kan zijn is Primolut N. Dit zijn pilletjes waarmee je je ongesteldheid max 14 dagen uit kan stellen. Je moet drie dagen van tevoren beginnen en daarna kun je er gwn weer mee stoppen! Ik heb er goeie ervaringen mee! Misschien een tip voor Boston?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 19, 2017 / 15:06

   Hi Femke, ik heb inderdaad ook Primulut liggen, maar ik denk dat ik het niet ga gebruiken, want hoe langer ik het uitstel, hoe meer PMS verschijnselen ik krijg helaas.

   • Femke
    maart 19, 2017 / 15:17

    Ja, dan is het niet zo handig! Succes met zoeken, ik hoop dat het goed komt! :)

 13. Lian
  maart 19, 2017 / 15:43

  Hoi Annemerel, wat goed dat je hier zo over schrijft! Ik vind dat het absoluut geen taboe moet zijn om over je ongesteldheid te praten en ben er zelf ook altijd open over naar mijn omgeving toe. Wat voor mij m’n ongesteldheid heeft verbeterd is het gebruiken van een menstrual cup ipv maandverband/tampons. Dit is een soort siliconencup die je kunt hergebruiken en die niet doorlekt. De cup vangt al het bloed op en je hoeft hem veel minder vaak te legen dan een tampon. Het duurt wel even voor ik doorhad hoe ik m het beste kon inbrengen, maar het is echt de moeite waard. Zoveel schoner gevoel, heel duurzaam, gooedkoop en sporten gaat er heel makkelijk mee. Op youtube staan veel filmpjes van meiden die m proberen, mocht je er meer over willen weten!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 19, 2017 / 16:19

   Thanks voor de tip! Ik heb zelf absoluut geen probleem met tampons of doorlekken, ik heb gewoon last van mijn buik en stemmingswisselingen.

 14. maart 19, 2017 / 16:10

  Hier ben ik het ZO mee eens! Eigenlijk is het een wonder dat we tijdens onze maandelijkse feestjes gewoon gaan werken, als we ons zo ellendig voelen. Als mannen eens zouden weten hoe het voelt, zouden ze het denk ik JUIST graag willen weten wanneer hun vrouwelijke vrienden/collega’s er last van hebben, zodat ze ons wat beter begrijpen en zorgzamer kunnen zijn. Ook herken ik dat het nog steeds awkward is om erover te praten. De enige manier om dat te doorbreken is om het juist te doen: goed voornemen voor de rest van het jaar ?

 15. Madebyuna
  maart 19, 2017 / 17:14

  Wat ontzettend balen dat je zo een rot weem hebt als je ongesteld bent. Dat is echt niet leuk. Wat betreft het taboe.. die voel ik zelf niet. Ben er zelf heel open over, elke vrouw heeft het dus ook je vriendinnen, collega’s, buurvrouwen en wat betreft de mannen die hebben allemaal een moeder, zus of vriendin. Vind er zed niks raars of vies aan dus heb er ook geen moeite mee om te vertellen dat ik in de leukste periode van de maand zit.

 16. laura
  maart 19, 2017 / 17:38

  Als je er zoveel last van hebt snap ik niet waarom je niet een keer overlegt met je huisarts hierover. Tegenwoordig zijn er echt heel veel opties die PMS kunnen verminderen. Alleen omdat je geen medicijnen wilt slikken???? Dan vind ik het ook een beetje eigen keus. Een keer advies vragen kan toch geen kwaad.
  Oké, een pil is misschien kunstmatig. Maar ik bedoel dat is cola ook!!
  Je hoeft er ook niet eeuwig aan vast te zitten, je kan het een beetje zelf plannen en sturen als je bv iets speciaals hebt zoals een marathon.

  • Annemerel
   Auteur
   maart 21, 2017 / 12:47

   Hi Laura, ik loop vanaf mijn zestiende al met dit ‘probleem’ bij de huisarts en gynaecoloog. Ik heb allerlei soorten middelen gebruikt en ben nog nooit ergens gelukkig van geworden. Door iets ‘kunstmatigs’ te gebruiken, worden mijn klachten eigenlijk alleen maar erger. Ik heb nu wel de Nuvaring gebruikt voor een paar weken, omdat ik op deze manier mijn menstruatie iets kan vervroegen, maar dit is verre van ideaal.

 17. Ilse
  maart 19, 2017 / 18:26

  Goed dat je erover praat, ik praat er soms wel over als ik er erg last van heb. Sinds ik gestopt ben met de pil (vanwege verschillende redenen) merk ik dat mijn menstruatie weer een stuk heftiger is. En ik gebruik aleve feminax en merk heel goed dat het helpt.

 18. Floortje van Lieshout
  maart 19, 2017 / 20:10

  ik hou zelf ook echt niet van kunstmatige dingen… maar ik moest op kamp voor de eerste keer lang geleden en dan niet ongesteld zijn is toch best fijn. dus toen wel aan de pil gegaan.

  ik denk dat je een hele zachte maandverband moet zoeken ik denk namelijk alleen een tampon met een marathon redt je denk ik niet… gewoon beide in doen meer zekerheid kan je niet hebben toch ;-)

  ik vind het zelf ook best moeilijk om er over te praten, maar vraag me het net zoals jij af waarom eigenlijk.
  ik vind 2017 moet je vrij kunnen zijn, en ik denk voor de mensen om mij heen soms best fijn is om het ff te weten als ik ongesteld ben haha. dus op naar een vrij 2017 waar alles gezegd kan worden ! :-)

 19. Lot
  maart 19, 2017 / 20:14

  Volgens mij kan je bij de dokter een soort van pil halen die je ongesteldheid eenmalig vooruitschuift. Misschien dat dat een idee is voor Boston? Maar de pil kan natuurlijk ook bijwerkingen hebben want je stopt dan ook gewoon hormonen in je lijf. Dus het blijft lastig..

 20. maart 19, 2017 / 21:16

  Ik vind het ook super raar dat het zo moeilijk is om over zo iets te praten terwijl het gewoon normaal is. En vooral omdat zo veel vrouwen last hebben tijdens ze ongesteld zijn! Ik werd vroeger altijd erg duizelig en kon bijna niet opstaan na een tijdje zitten, inmiddels is dat gelukkig beter geworden. De pil maakte het bij mij alleen maar erger…

 21. maart 19, 2017 / 22:30

  Goeie blog, je hebt helemaal gelijk!! Ik denk er hetzelfde over, het gekke is dat ik dan wel PR’s loop!?

 22. maart 20, 2017 / 10:08

  Oooh jaaaaa. Zo herkenbaar!! Nu ook ongesteld, en voel me in de week van te voren, zo beroerd. En buikpijn als ik het eenmaal ben. En dan heb je een man die zegt, stel je niet zo aan joh! Echt top is dat:( haha.

 23. jo
  maart 20, 2017 / 14:09

  Ik wilde toch nog even reageren op deze blog. Ik zie dat veel mensen reageren dat Primolut een goede oplossing zou zijn voor de marathon, en ik ben het op zich met ze eens; ik heb het een keer gebruikt voor een vakantie en het werkte prima en het is echt niet zo erg om voor een keertje te doen. Ik zie wel alleen positieve reacties erover hierboven, dus ik wilde je nog wel even meegeven dat mijn ervaring ermee niet een en al fantastisch is. Het werkte goed om de ongesteldheid mee uit te stellen, maar toen ik ermee stopte na een paar dagen gebruikt te hebben, ben ik een week ziek geweest, maar echt ziek. Alle klachten die ik normaal heb, werden nog veel en veel erger en ik werd ontzettend misselijk enzo. Dus wilde dat je toch nog even meegeven. Niet om je bang te maken haha, maar even dat je het weet (als je dat nog niet wist). Maar echt vervelend om juist bij de marathon waarschijnlijk ongesteld te zijn zeg… Extra lief voor jezelf zijn! :)

  Liefs

  • Annemerel
   Auteur
   maart 21, 2017 / 12:45

   Hi Jo, ik was ook niet van plan om het te gebruiken, want dat zou betekenen dat ik Primolut in mijn bloed heb op het moment dat ik aan het lopen ben en die hormonen wil ik nu juist niet. Maar bedankt voor je verhaal, klinkt inderdaad niet best.

 24. Nadia
  maart 20, 2017 / 18:10

  Ik vind nooit iets gek en vind dat alles gewoon bespreekbaar moet zijn! Wat vervelend dat je zoveel last hebt van je ongesteldheid… Ik slik de pil en slik hem bijna altijd door dus ben eigenlijk bijna nooit ongesteld.

 25. maart 21, 2017 / 13:43

  Ik ben hierin zoals jij en maakte vorige week een grapje op mijn werk over dat ik net ongesteld was geweest (zij maakten een grapje over mijn zogenaamde buikje, vandaar. Ja, mannen, tactisch he ;)). Kreeg ik als reactie: “IEEEEUWWWWWW ONGESTELD”. Seriously, alsof ik terug in de 3e klas van de middelbare school zat, haha.

  Wel vervelend zeg dat je er zoveel last van hebt. Hopelijk vind je een oplossing voor Boston. Heb je er tijdens lopen veel last van? Ik vind dat namelijk uiteindelijk meestal wel meevallen.

 26. Anne
  maart 22, 2017 / 15:24

  hi, je zou eens moeten kijken op internet naar sporttape bij menstruatiepijn. er zijn enkele manieren om te tapen zodat je minder last hebt van de pijn klachten omtrent rug en buikpijn. het werkt niet bij iedereen maar baat het niet dan schaadt het ook niet!

 27. Anne
  maart 22, 2017 / 15:24

  hi, je zou eens moeten kijken op internet naar sporttape bij menstruatiepijn. er zijn enkele manieren om te tapen zodat je minder last hebt van de pijn klachten omtrent rug en buikpijn. het werkt niet bij iedereen maar baat het niet dan schaadt het ook niet!

 28. Denise
  maart 22, 2017 / 17:25

  Je blog en de reactie klinken enorm bekend! Die ene week per maand ben ik ook echt een ander mens, wel of geen pil, allemaal ellende. Geen idee of het voor meer mensen een oplossing is, maar ik gooi (na lang rondzoeken en vanalles geprobeerd te hebben) elke dag wat macca poeder door mn yoghurt. Dat kruid staat mede bekend om de positieve eigenschappen om je hormonen te regelen. Wellicht zit het daardoor alleen in mn hoofd, maar hoe dan ook, sindsdien geen klachten meer! Geen opgezwollen buik en borsten van te voren, geen hoofdpijn en krom liggen van de krampen, amper extra eetlust en ik voel me gewoon een normaal persoon die week. Misschien voor anderen iets om te proberen, is zelfs bij de Aldi verkrijgbaar!

 29. Astrid
  maart 25, 2017 / 15:50

  Als ik ongesteld ben, dan ben ik gelukkig niet echt een ander mens. Misschien de eerste twee dagen vanwege de buikpijn een beetje chagrijnig. De ene keer is mijn buikpijn heftiger dan de andere keer, vandaag valt het mee. Net als jou heb ik ook niet veel zin om mijn ongesteldheid kunstmatig te regelen. Ten eerste omdat mijn ongesteldheid (gelukkig!!) niet zo erg is dat ik thuis moet blijven en de eerste paar dagen van de pijn of hoeveelheid op bed moet blijven. Dit heb ik misschien één keer per jaar. Ten tweede omdat ik bang ben dat ik nóg meer puisten krijg op mijn bijna-27e, en ten derde omdat ik meerdere mensen in mijn omgeving heb die juist door oa de pil vermoeider werden, zich emotioneel veel minder fijn voelde en meer van zulke dingen. En ten derde omdat ik toch vrijgezel ben. :)

  Wat ik wel heb is dat ik de eerste twee dagen niet snel ga hardlopen of andere sporten ga doen, omdat ik me dan niet comfortabel voel. Ik gebruik geen tampons, op mijn zwaarste dagen is het down under vrij gevoelig bij mij dus die krengen krijg ik niet naar binnen, so I gave up on that haha! Gelukkig tot nu toe nog geen hardloopwedstrijd gehad die samenviel met mijn ongesteldheid, maar ooit gaat die dag wel komen ben ik bang! :’)