SUNDAY TALK: BOSTON!

Hello from Boston! Als je mijn vlog van gisteren gezien hebt, of me op Instagram gevolgd hebt, dan weet je dat ik vrijdagavond veilig ben aangekomen in Boston. Ik kom nog met een uitgebreid fotoverslag, maar ik moet eerst een manier vinden om makkelijk CR2 bestanden (CANON Raw bestanden) over te zetten in JPG (suggesties zijn heel erg welkom in de comments), om de een of andere reden heb ik mijn camera namelijk weer per ongeluk op RAW gezet en kan ik de foto’s niet op mijn MacBook openen. Beetje zuur, maar vertrouw erop dat er een manier is om dit op te lossen. Dus nu even een iets minder visueel stukje over mijn eerste 24 uur in Boston.

Laten we beginnen met het feit dat deze stad de marathon ADEMT. Dit is inmiddels mijn vierde World Major marathon en er is werkelijk niets waar ik dit mee kan vergelijken. De dagen voor de marathon in Berlijn, New York en Chicago waren hartstikke gezellig, maar de mensen die de marathon niet liepen waren er eigenlijk niet zo mee bezig. In Boston is dat compleet anders. Van de meneer bij immigrations op het vliegveld tot de verkoper bij T-Mobile en van de jongen bij Nike (OK, wel logisch) tot mijn UBER-chauffeurs.

En ook op straat wordt je continu aan de marathon herinnert. Overal staan ‘Boston Strong’ bloemetjes, in iedere winkel worden marathonlopers aangemoedigd, op gebouwen hangen spandoeken. De finish is midden in de stad, dus daar kun je ook niet om heen, evenals de expo. In New York, Chicago en Berlijn ligt de expo buiten het echte centrum, hier zit de expo op een paar honderd meter van de finish, midden in de drukste winkelstraat. In Boston kun je dit weekend echt niet om de marathon heen.

En als iemand er achter komt dat je de marathon loopt, dan is het eerste dat ze zeggen ‘oh congratulations’ want iedereen weet dat wanneer je deze marathon wilt lopen, je je eerst moet kwalificeren. Ik heb nog nooit ‘gefeliciteerd’ gehoord voor een marathon. Normaal hoor ik eerder dingen als ‘OMG, are you crazy?’

Toen ik vanmorgen (ik schrijf dit stukje om 21.30u in Boston, 3.30u in NL dus) bij de finish van de vijf kilometer wedstrijd stond, vocht ik tegen de tranen. Om de een of andere reden ben ik de afgelopen 24 uur erg emotioneel. En ik ben normaalgesproken helemaal niet zo emo. Ik huil nooit voor of na hardloopwedstrijden, ook niet bij marathons. Maar dat lijkt voor Boston niet op te gaan. In het vliegtuig al veegde ik meermalen de tranen van mijn wangen, terwijl ik het boek van Kathrine Switzer las.

Voor wie niet weet wie Kathrine is, zij is de vrouw die in 1967 als eerste vrouw met startbewijs de Boston Marathon liep (een jaar eerder had Roberta Gibb de marathon al gelopen zonder startbewijs). In het reglement stond nergens dat vrouwen niet welkom waren, dus Kathrine had niet het idee dat ze iets fout deed. Maar daar was de wedstrijdleiding het niet mee eens, na twee mijl probeerden ze hardhandig het startbewijs van haar kleding te trekken. Dit lukte niet, omdat Kathrine’s toenmalige vriend (later man, nog later ex-man) de man een duw gaf waardoor hij achterover kukelde.

Na deze marathon trainde Kathrine bijna tien jaar lang onafgebroken keihard voor allerlei marathons. Ze won in 1974 de New York Marathon en in 1975 werd ze tweede in de Boston Marathon (daar liep ze toen ook haar snelste tijd ooit, 2.51). Vrouwen waren inmiddels welkom bij marathons en dat was voor een deel te danken aan Kathrine. Maar na de Boston Marathon van 1976 stopte ze met trainen en stortte ze zich op een ander project, de vrouwen marathon op het programma van de Olympische Spelen krijgen. En dat heeft haar heel veel tijd en energie gekost, maar het is haar gelukt, in 1984 werd de marathon tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles voor het eerst ook door vrouwen gelopen.

Maar goed, daar ging dit verhaal helemaal niet over, dit verhaal ging over mijn eerste 24 uur in Boston. En hoe kwam ik hier ook alweer op? OH JA ik was dus emotioneel. Tijdens het lezen van dit boek, maar ook bij de finish van de vijf kilometer wedstrijd die op zaterdagochtend gelopen werd. Ik zag zoveel verschillende mensen lopen, wandelen, sprinten en ik dacht, wow, wat is hardlopen toch een mooie sport, een sport van iedereen. Tegelijkertijd dacht ik ook aan mijn eigen Boston Marathon, die ik morgen (maandag) eindelijk ga lopen.

Eindelijk ja. Naar deze marathon leef ik eigenlijk al ruim anderhalf jaar toe. Sinds ik over de finish van de Berlijn Marathon op 27 september 2015 kwam weet ik dat ik op 17 april 2017 de Boston Marathon loop. In de tussentijd liep ik marathons in Chicago en New York, maar aan Boston dacht ik ook zeker een paar keer per week. De afgelopen maanden zelfs dagelijks, de afgelopen week eigenlijk continu. En nu ben ik hier en straks mag ik het eindelijk gaan doen.

Ik voelde me zo gelukkig en tegelijkertijd ook wel een beetje trots. Dat het me gelukt is. En dat ik dit straks ga doen. Ik ben eigenlijk nooit helemaal tevreden met mezelf, maar nu had ik toch wel even een momentje van reflectie waarin ik besefte dat het misschien best wel een beetje bijzonder is wat ik hier in Boston ga doen. Ik ben zeker niet de enige die zich kwalificeerde voor Boston (er lopen 30.000 mensen dit jaar en dat zijn alleen de mensen die zich daadwerkelijk hebben ingeschreven voor de marathon) maar zeker niet iedereen verkeert in mijn positie.

En toen stond ik nadat ik mijn startbewijs had opgehaald ineens oog in oog met DE Kathrine Switzer. Kathrine loopt maandag – 50 jaar na dato – weer de Boston Marathon en gaf bij de Runner’s World pop-up shop tegenover de expo een lezing. Ik heb er een uur voor moeten staan, mijn voeten haten me op dit moment, maar ik heb zoveel inspiratie en motivatie gekregen dat ik hoop dat dit de pijn in mijn voeten goedmaakt komende maandag. Wat een bijzondere en inspirerende vrouw. Ze is inmiddels 70 en loopt straks gewoon weer de marathon. Als ik later groot ben wil ik Kathrine Switzer zijn.

Goed ik ga een eind aan dit verhaal breien. Het is tien uur, tijd om mijn bed in te duiken. Ik kan ieder uurtje slaap keihard gebruiken. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

20 Reacties

 1. Marjolein
  april 16, 2017 / 12:12

  Wauw wat leuk zeg om te lezen! Ik voel bijna de kriebels zelf, ik heb de app gedownload dus heb helemaal zin om je te gaan volgen morgen! Hoelaat start je precies? En het is 6 uur tijdsverschil he?
  Heel heel succes! Je kunt het!

  Groetjes

 2. Kay
  april 16, 2017 / 12:40

  Aawhhh mooi stukje, heel veel succes!! Ik ga je morgen volgen!

 3. april 16, 2017 / 13:13

  Raw foto’s kun je gewoon openen in Photoshop en ze vervolgens opslaan als JPEG. Daarnaast kun je ook dit programma proberen: http://www.xnview.com/en/xnconvert/.

  Slaap lekker! Benieuwd naar je verslag :)

 4. Sanne
  april 16, 2017 / 13:23

  Wat een super mooi verhaal :) Ik volg je avonturen op de voet!

  En btw, een onwijs mooie foto van je! Sta je heel mooi op!

 5. Julia
  april 16, 2017 / 14:20

  Heel veel succes morgen!!

 6. april 16, 2017 / 14:25

  Je ziet er zooo gezond en gelukkig uit op die foto en ik gun het je zo hard dat je een fijne race loopt!

 7. Karin
  april 16, 2017 / 16:09

  Heel bijzonder allemaal, leuk om te lezen dat je je er zo bewust van bent en goed om te horen dat je (terecht) trots bent op jezelf. Geniet ervan morgen! Ik hoop dat het allemaal zal gaan zoals je hoopt :). Voor mij blijf je een belangrijke inspiratie als het om hardlopen gaat.

 8. Ilse
  april 16, 2017 / 17:36

  Mooi stukje heb je ervan gemaakt en wat een topvrouw zeg! Heel veel succes morgen!

 9. april 16, 2017 / 18:30

  TOI TOI TOI ANNEMEREL! Je gaat het rocken. Ik word zelf ook altijd emotioneel bij de finish van anderen. Bij het filmpje van de laatste finisher van Rotterdam vorige week bijv hield ik het dus echt niet droog…

 10. april 16, 2017 / 18:36

  Hee Annemerel,

  Zelf fotografeer ik altijd in RAW. Ik importeer eerst mijn bestanden in Lightroom als raw, ik maak hier een selectie in (zoon handig met vlaggetjes geven en dan de rest zonder vlaggetje verwijderen zo houd je alleen in lightroom de foto’s over die je wilt gebruiken en de rest blijft in de map) en dan importeer ik ze als tif (of in jou geval als jpg) naar photoshop en bewerk ze daar verder. Maar in jou geval zou je ook de bewerkingen in Lightroom (zoals aanpassen van contrast enzo) kunnen doen en ze dan als jpg importeren :)

  • Annemerel
   Auteur
   april 16, 2017 / 20:26

   Thanks voor de tip! Hij opent ze niet bij mij in Lightroom, maar nu wel in Photoshop met een plugin-update. Wellicht heb ik die ook voor Lightroom nodig. Want met Photoshop moet ik ze volgens mij allemaal 1 voor 1 openen en dat is nogal tijdrovend als je 200 foto’s gemaakt hebt…

   • Marieke
    april 17, 2017 / 00:24

    En als je in Photoshop automate batch gebruikt? Dan hoef je de actie (openen en opslaan als jpg) maar 1 keer op te slaan en kan je ‘m vervolgens automatisch toepassen op de hele map. Dan hoef je het iig niet handmatig te doen :) In deze link staat het uitgebreid uitgelegd: https://helpx.adobe.com/nl/photoshop/using/processing-batch-files.html

    Succes! En succes morgen!

    • Annemerel
     Auteur
     april 17, 2017 / 02:23

     thaaaaanks

 11. Vera
  april 16, 2017 / 18:42

  Wat mega gaaf dat de stad al zo erg de marathon ademt. Dat maakt de voorpret extra groot! Geniet van deze bijzondere reis <3

 12. Astrid
  april 16, 2017 / 22:06

  Heeeeel veel succes morgen! Geniet vooral van de marathon, je mag hoe dan ook zeker trots zijn dat je daar aan de start staat. Als ik het niet vergeet ga ik je zeker online volgen. :)

 13. april 17, 2017 / 01:27

  You can do it, zet ‘m op! En wat ontzettend tof dat je Kathrine hebt gezien! Veel succes morgen ?

 14. Iris
  april 17, 2017 / 07:45

  Wat gaaf dat je dit gaat doen! Als ik dit soort artikelen lees denk ik altijd ‘op een dag… ik wil ook!!’. Lieve Annemerel, heel veel succes en ik hoop vooral dat je enorm geniet!

 15. april 17, 2017 / 10:54

  Zeer mooie foto ! Succes

 16. april 18, 2017 / 01:37

  Hi Annemerel! Volgens mij heb je al een antwoord maar het kan via Photoshop en dan Image Processor ook als het goed is, dus als je er nog niet uit bent ga ik het uitzoeken voor je. Ik fotografeer altijd in RAW en maak dan op deze manier JPEGs zodat ik ze kan zien voor ik ze bewerk. Het hoeft dus niet één voor één!
  Gefeliciteerd met het uitlopen van de Boston Marathon, heel knap! Ben blij dat je er zo van hebt kunnen genieten.

 17. Nathalie
  april 18, 2017 / 08:41

  Mooi stuk!