SUNDAY TALK: Bikes

Zo blij als een klein kind was ik toen ik eind 2014 een prachtige fiets van Cortina uit mocht zoeken. Ik mocht er zelfs een aan jullie weggeven. Mijn enthousiasme was alleen niet echt van lange duur, want ik vond dat hij wat zwaar fietste. Eerst gaf ik de mand op de fiets de schuld, daarna het zware frame. Uiteindelijk denk ik dat iets heel anders de boosdoener was.

En dat probleem was eigenlijk heel simpel te verhelpen, ik moest de banden gewoon goed oppompen. Ik weet nog dat ze bij de fietsenmaker zeiden dat ik na een paar weken terug moest komen voor een check-up. Ik vond dat een beetje onzin en volgde dat advies dan ook niet op. Gevolg… mijn fiets fietste zwaarder en zwaarder en uiteindelijk gaf ik het op. Totdat ik op 25 juni 2016 (ja ik ben goed met data) besloot dat ik op de fiets naar de stad wilde in plaats van met het openbaar vervoer, het zou namelijk best wel eens heel laat kunnen worden. Maar ik was de straat nog niet uit of ik besefte dat mijn banden nu echt compleet leeg waren.

De hele zomer stond mijn fiets nutteloos in een rek bij mij in de straat. Weken gingen voorbij zonder dat ik er naar op of om keek. Op een gegeven moment dacht ik, hij zou er toch nog wel staan?! In die tijd stond hij namelijk op enkel slot (!). In Amsterdam was je fiets binnen vijf minuten gestolen geweest, hier in Den Haag kun je dat blijkbaar gewoon een half jaar doen. Het enige dat gestolen is, is mijn achterlicht.

(Inmiddels staat hij trouwens wel op dubbelslot hoor, ik heb lot nu wel genoeg getart).

Maar goed, niet gestolen dus. En deze week ben ik eindelijk naar de fietsenmaker geweest om mijn banden op te laten pompen. Dat kan blijkbaar heel makkelijk, met een pompje uit de muur. Je hoeft de pomp niet eens zelf te bedienen. Oh als ik dit geweten had…

Tot mijn verbazing bleek mijn fiets ook nog eens heel soepeltjes te fietsen. Het zonnetje scheen, de lucht was blauw en het was heerlijk.

Maar in de afgelopen twee jaar is er wel wat veranderd op de fietspaden. Ik word door iedereen ingehaald, vooral oudere dames waarvan je niet verwacht dat ze je met een noodgang in komen halen.

Dat is niet goed voor mijn ego. Kijk, toen ik vroeger naar de middelbare school fietste maakte ik er echt een punt van dat niemand me onderweg inhaalde. Misschien een beetje kinderachtig, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik haalde mensen in, ik werd niet ingehaald. Hetzelfde heb ik een beetje in de auto op de snelweg en met hardlopen. Misschien heb ik dit zelfs wel een beetje met skiën. (met rodelen niet overigens, dan ben ik juist bang dat ik te pletter stort, maar dat is een ander verhaal).

De ongeschreven regels op de fietspaden zijn de afgelopen jaren blijkbaar compleet veranderd, want je kunt nu dus heel makkelijk valsspelen, met een motortje. En dat vind ik eigenlijk best wel een beetje gemeen. Op het fietspad zijn we niet meer aan elkaar gewaagd. En ingehaald worden door een oudere dame doet pijn.

Je begrijpt dat je dit laatste allemaal met een korreltje zout moet nemen. Ik ben blij dat elektrische fietsen zo makkelijk toegankelijk zijn tegenwoordig. Het stelt heel veel mensen in staat om langer door te blijven fietsen. Zonder elektrische fiets had mijn eigen moeder niet meer kunnen fietsen. En het is beter om een elektrische fiets te gebruiken dan om de auto te pakken, voor het milieu, maar ook voor jezelf.

En dus zal ik ophouden met zeuren en mijn verlies accepteren. Die elektrische fiets komt er bij mij nog lang niet, mijn conditie en algemene gesteldheid is op dit moment nog goed genoeg om het werk gewoon in mijn eentje te klaren. Maar ik zal je niet meer in mijn hoofd uitschelden als je me heel triomfantelijk met een noodgang komt inhalen.*

Wat vind jij van elektrische fietsen? Zelf al eens geprobeerd? Er schijnen ook steeds meer jongeren gebruik van te maken…

Liefs,
Annemerel

*Hoewel het soms best wel gevaarlijke situaties oplevert. Ik vraag me soms echt af wat die mensen die zo hard gaan op een elektrische fiets in een onverwachte situatie.

Delen:

20 Reacties

 1. Tessa
  maart 26, 2017 / 12:10

  GELUKKIG gebruik je hem weer, hij ziet er zo tof uit!

  Over elektrische fietsen.. Ondanks het “taboe”. Ik vind het top, voor een ouder iemand die nog eens een stukje wil afleggen of juist een jong persoon die zijn/haar auto inruilt voor een elektrische fiets om 40 km naar het werk af te leggen. Win-win, toch?!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 26, 2017 / 13:46

   Jaaa het is echt voor iedereen win…. behalve voor mij, want ik word ingehaald ;-)

   • Annemerel
    Auteur
    maart 26, 2017 / 13:46

    (dat was een grapje he)

 2. maart 26, 2017 / 14:48

  Haha ik h

 3. maart 26, 2017 / 14:51

  Haha, ik herken mij hier best wel in. In de winter fiets ik niet veel. Nu het weer mooier weer wordt pak ik meer de fiets. Dan ben ik heel hard aan het trappen en ben ik soms helemaal kapot (mede omdat ik geen conditie heb) en dan komen er een paar oudere mesen voorbij die mij inhalen. Dan denk ik: ja, ja fiets maar lekker met je elektrische motortje, valsspelers!

  Ik vind het goed dat ze bestaan, vooral voor de ouderen. Dat veel jongeren er gebruik van maken had ik nog niet gehoord. Wat zijn mensen toch ook lui tegenwoordig, alles voor het gemak… Al hebben sommige mensen wel echt baat bij elektrische fietsen.

  • Annemerel
   Auteur
   maart 27, 2017 / 08:56

   Ja ik denk niet dat alle jongeren het doen omdat ze lui zijn, maar veel nemen een E-bike in plaats van scooter of auto, dan ben ik wel heel erg VOOR die E-bike, want het is een stuk minder milieuvervuilend. Zelf mag ik niets zeggen want ik neem dus vaak wél die auto.

 4. madebyuna
  maart 26, 2017 / 15:56

  Ik heb ongeveer dezelfde fiets gehad als jij en was het zware fietsen ook zó zat! Banden oppompen had nul zin, het was echt het zware frame. Eerst dacht ik nog ‘ach goed voor mn conditie’, maar ik was er zo klaar mee dat ik een andere fiets genomen hebt. Een heerlijk licht sportfietsje, wat een verademing. Ik wordt dus echt niet ingehaald door de oma’s op een elektrische bike *phieuw*

 5. Rosan
  maart 26, 2017 / 16:02

  Ik ben gek op mijn E Bike want zonder had ik niet meer kunnen fietsen.
  Nu fiets ik wekelijks door de polders en geniet weer en het is een mooie afwisseling op het wandelen.
  En zeker met de wind die er regelmatig of bijna altijd is in Nederland en dan is het lang leve de e bike.
  Beide doe ik om mijn conditie zo goed mogelijk te houden en zeker met mooi weer is het genieten.

  • Annemerel
   Auteur
   maart 27, 2017 / 08:54

   Wat fijn dat die E-bike er voor zorgt dat je toch nog kan fietsen! Moet toegeven dat ik soms ook wel denk, zou wel fijn zijn, zo’n E-bike.

 6. maart 26, 2017 / 17:31

  Voor evenementen van mijn werk fiets ik soms dik 70 km op een dag en dan ben ik wel blij dat we gewoon allemaal een e-bike krijgen. Ik moet er niet aan denken om dat op een gewone fiets te doen, maar voor de rest vind ik gewoon fietsen helemaal prima. Het is inderdaad wel echt een uitkomst als op eigen kracht fietsen niet meer lukt.

  • Annemerel
   Auteur
   maart 27, 2017 / 08:50

   Wow maar dat vind ik een heel goed initiatief! 70 kilometer op de fiets dagelijks, dat is alsnog een workout, ondanks dat je op een E-bike zit.

 7. Elk
  maart 26, 2017 / 19:45

  Ik herken dit zó erg! Sinds een maandje ben ik verhuist. Van midden in de stad (en paar min door de winkelstraten fietsen naar mijn werk) naar een dorpje verderop. Nu 8,5km fietsen waarvan ik gewoon om de zoveel tijd word ingehaald door weer zo’n ‘motortje’. Pure frustratie, zeker met tegenwind. Ondanks ik het een geweldig alternatief vind, twijfel ik ook over de veiligheid (want WoW soms gaan ze écht heel snel) en grrrrrrr ik wil sneller!!

 8. maart 26, 2017 / 21:44

  Ik wil nu ook eindelijk weer een fiets kopen…hier in München is bijna niemand op de fiets onderweg dus wordt ik vast ook niet snel ingehaald. Mijn laatste fiets is gestolen toen ik nog in Enschede woonde dus moet ik gewoon écht wel een nieuwe gaan kopen :)

 9. Ilse
  maart 27, 2017 / 00:36

  Mijn moeder heeft een elektrische fiets en die gebruik ik wel eens als ik bij mijn ouders ben en hij fietst ook heel fijn. Maar in de stad vind ik dat niet echt fijn dus daar op de gewone fiets.

 10. maart 28, 2017 / 10:04

  Mijn vader had zo’n ding en ik kon er niet mee omgaan op zijn hardst. Althans niet door de stad heen.
  Ik vind het ook wel tricky dat je als automobilist niet meer goed kunt inschatten hoe snel een fietser eraan komt. Maar ik vind het wel goed dat fietsen hierdoor nog steeds zo populair is. Lekker naar buiten allemaal :)

 11. Carina
  maart 28, 2017 / 12:05

  Ik doe alles lopend of fiets, want geen rijbewijs! Maar heb voor langere afstanden dan ook een racefiets. Ik heb echt een hekel aan bejaarden op elektrische fietsen (al ben ik voor hun heel blij dat ze kunnen fietsen!) omdat die 9 vd 10x niet aan de kant gaan als je belt, omdat ze denken dat ze toch sneller zijn. Maar dat is denk ik wielrenners dingetje.

  Maar als je zo snel gaat moet je gewoon heel aller blijven. Ik kijk altijd heel ver vooruit en kijk ook of iemand heel de tijd recht fietst of meer slingers maakt of niet. Enige waar ik echt heel erg terug in snelheid ga, is bij dieren en kinderen. Zoals langs basisscholen enzo. :) Wil niet iemand ‘aanrijden’.

 12. Monique Klein Schiphorst
  maart 28, 2017 / 18:23

  Oooooh ik ben dol op mijn elektrische fiets!! Als je er eenmaal op fietst dan wil je noooooit meer anders. Ik heb een heel mooie hybride fiets (30 versnellingen) waarmee ik het afgelopen jaar met manlief naar het Gardameer in Italie ben gefietst. Zonder motortje is het minder leuk om samen met hem te fietsen omdat manlief gewoon veel meer kracht heeft.
  Ik heb trouwens ook een racefiets en daar fiets ik op zondag’s mee met mijn vriendinnen.
  Ik pak nu ook veel eerder de fiets gewoon omdat ik nu altijd windje mee heb. Ik fiets altijd in mijn laagste ondersteuning zodat het nog enigszins sportief is. Fiets er ca. 4000 km per jaar mee. Ik wil nooit meer anders.

 13. Rosanne
  maart 29, 2017 / 15:06

  Ik vind een elektrische fiets een mooi ding, voor mensen die al wat ouder zijn. Maar als ik jongeren, volwassenen en zelfs kinderen (jaja) ermee zie, vraag ik me af waar ze mee bezig zijn. Die zouden het meestal nog prima kunnen redden met een normale fiets. Maar ik vind het heel goed dat mensen de auto laten staan voor de fiets, dat is alleen maar aan te moedigen! Dat jij je fiets weer gebruikt vind ik fijn om te zien, vond in de vlogs dat je wel erg vaak de auto gebruikte voor kleine afstanden ;) Goed bezig!

 14. maart 29, 2017 / 18:00

  Fietsen is zo lekker! Vooral in de lente ;) Ik zou er ook zeker gebruik van maken nu je zo’n mooi exemplaar hebt!

 15. Lianda
  maart 30, 2017 / 20:54

  Haha ja hoor! Ik vind fietsen heerlijk! Alles op de fiets (naar mn stage, 32 km op een dag – 2x op en neer zodat ik de hond kan uitlaten – 3x per week). Naar mn werk. Naar de stad. Heerlijk. Ik hou er van. Maar inderdaad.. Andere mensen op de fiets. Traag / in de weg / vervelend inhalen / te hard / geen hand uitsteken.. Uch. Ik probeer me er niet te veel aan te storen, maar toch. :)

  Het is inderdaad fijn voor mensen die niet goed meer in staat zijn om (zelf) te fietsen om dit wel te kunnen doen door gebruik te maken van een elektrische fiets. Het is toch een handig middel en op die manier kom je toch goed van a naar b, maar met net iets minder moeite. Ik ben blij dat ik het nog wel kan.