SUNDAY BAKING: Appelcake met speculaaskruiden

Ik had weer eens zin om iets te bakken, maar ik wist niet precies wat ik nu moest bakken. Ik had geen zin in speculaas, wat velen van jullie hadden aangeraden via mijn vlog, ik heb namelijk een pak van 600 gram speculaaskoekjes in de kast liggen en nou ja laten we het zo zeggen, daar zit lang geen 500 gram meer in. Maar ik wilde wel iets warms, iets ‘vols’. Dus de citroencheesecake waar ik nog even aan dacht, viel uiteindelijk ook op. Toen kwam ik op het idee om iets met appel te doen, maar wat dan?

Zoals jullie hierboven aan de foto en aan de titel van deze blog kunnen aflezen, werd het een appelcake. Simpel, snel en lekker. Dat ik er uiteindelijk twee keer door de regen (!) voor naar de winkels moest (eerst voor de boodschappen, daarna omdat ik tot de conclusie kwam dat ik toch echt een handmixer nodig had om dit recept te maken), dat vergeten we maar even. Daarom heb ik wel een extra plakje verdiend, niet waar?

1 theelepel zout
225 gram bloem
2 zakjes bakpoeder
125 gram boter
200 gram bruine suiker
2 eetlepels speculaaskruiden
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
125ml melk
2 Elstar appels, geschild en in stukjes gesneden

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Mix de bloem met het zout en de bakpoeder en zet apart.
3. Klop de boter met de bruine suiker en speculaaskruiden twee minuten.
4. Voeg de eieren en vanille toe.
5. Voeg nu ook de droge ingrediënten toe aan het beslag.
6. Zet de mixer op een lage stand en voeg de melk toe aan het beslag.
7. Als je een mooi glad beslag hebt, roer de appels door het beslag.
8. Vet een cakeblik in met boter en doe het beslag in het cakeblik.
9. Bak 50 minuten en kijk met een satéprikker of de binnenkant gaar is (gaar als de satéprikker er zonder cake weer uit komt).
10. Laat een kwartiertje in het blik afkoelen.
11. EETSMAKELIJK! (En kijk uit dat je niet de hele cake in een keer opeet).

Wat moet ik volgende week bakken?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Anja
  november 3, 2019 / 15:38

  En wat doen we met de bloem?

  • Nienke
   november 4, 2019 / 22:55

   ‘Voeg de droge ingrediënten toe aan het beslag’

   • Annemerel
    Auteur
    november 5, 2019 / 08:44

    To be fair, ik heb het recept aangepast na Anja’s reactie!!! Helemaal vergeten te reageren, maar bedankt Anja!!!

 2. G.
  november 4, 2019 / 11:56

  Ragoutbroodjes? ;-)

 3. Ingrid
  november 4, 2019 / 20:58

  Een hartig ontbijtrecept? Of een vegan cake?