SUMMER READING: Where’d you go Bernadette

 photo 9781780221243.jpg

Where’d you go Bernadette van Maria Semple stond al lang op mijn verlanglijstje, maar vorig jaar kwam het er uiteindelijk niet van om hem te lezen. Natuurlijk had ik hem ook in, laten we zeggen november, kunnen lezen. Maar weet je wat het is, tijd maken voor een boek gaat een stuk makkelijker als ik iedere zondag die deadline heb voor een boek-blog. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met hardlopen. Natuurlijk kan ik ook 30 kilometer hardlopen als ik geen marathon op het programma heb staan, maar wanneer ik die stok niet achter de deur heb is het toch een stuk lastiger om er aan te beginnen. Tijd is zeer zekere een issue.

Goed, Where’d you go Bernadette. Ondanks dat ik wist dat het over een kind ging dat op zoek ging naar haar moeder wist ik verder ook weer niet waar het boek over ging. Ik blijf dit één van de leukste manieren van lezen vinden. Tot nu toe heeft er nog geen misser tussen gezeten (alleen een paar onverwachte tranen). En ook bij Where’d you go Bernadette ging het weer goed. Daarmee bedoel ik: ik heb genoten van het boek.

De eerste 75% van dit boek bestaat uit e-mailconversaties, doktersrekeningen en tijdschrift artikelen, samengevoegd en becommentarieerd door de vijftienjarige dochter van Bernadette, Bee. Bernadette lijkt namelijk van de aardbodem verdwenen en Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Bernadette is een genie, maar ze wordt niet begrepen en heeft zich een klein beetje laten gaan, beter gezegd, ze is een beetje geflipt. Ze is getrouwd met Elgie, een computernerd met een hoge functie bij Microsoft. Bernadette en Elgie wonen samen met hun vijftienjarige dochter Bee op een enorm landgoed op een heuvel in Seattle, maar het huis staat op instorten. Bernadette, ooit een befaamd architect, doet er niets aan om daar verandering in te brengen.

In Seattle voelt Bernadette zich alles behalve thuis en de ouders van Bee’s school maken het er niet beter op. Bernadette heeft een fobie voor de buitenwereld ontwikkeld die op een geven moment zo hevig is dat ze zelfs een assistent uit India via e-mail alle boodschappen laat doen die Bernadette eigenlijk zou moeten doen. Dit is slechts één van de absurditeiten waaraan Bernadette zich schuldig maakt.

Gevoed door gesprekken met één van de moeders van Bee’s school, maakt Elgie zich op een gegeven moment zoveel zorgen over zijn vrouw dat hij een psycholoog inschakelt. Maar dan gaat het pas écht mis.

Het boek is satire, hilarisch. Af en toe gaat het heel ver en wordt het allemaal wel heel erg absurd, maar het gaat nooit té ver. Ik kon dit boek niet meer neerleggen toen ik er eenmaal aan begonnen was.

Lachen: Ja, Bernadette is krankjorum en dus hilarisch.
Huilen: Nope.
Irritaties: Niet dat ik me kan herinneren en ik heb hem pas twee dagen uit, dus erg groot zullen de irritaties niet geweest zijn.
Opvallend: Maria Semple heeft maar één andere roman geschreven, This One is Mine. Ze is vooral bekend geworden als schrijfster van series zoals 90210, Arrested Development en Saturday Night Live.
Aanrader: Ja! Als je van kleine mysteries houdt, een goede, satirische roman.
Hartjes: ?????????? 8/10

Where’d you go Bernadette koop je onder andere bij Bol.com voor €11,99

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Ilse
  augustus 10, 2014 / 17:30

  Het ontbreekt mij soms ook aan tijd -ik moet nodig weer eens hardlopen- maar jij maakt mijn lijstje alleen maar langer met boeken die ik wil lezen en mijn vakantie is bijna voorbij. AAARGHH!

 2. augustus 10, 2014 / 17:32

  Oh dit lijkt me een leuk boek! Ik ga ‘m zeker even opslaan op mijn lijstje (die alsmaar langer wordt door jouw Summer Reading haha).

 3. augustus 10, 2014 / 18:09

  Lijkt me een grappig boek!

 4. augustus 10, 2014 / 18:17

  Lijkt mij een leuk boek! Die komt op m’n lijstje!

 5. augustus 10, 2014 / 18:52

  Klinkt goed! Ik ben ook nog op zoek naar een nieuw boek om in te beginnen.

 6. augustus 10, 2014 / 19:18

  Oooh dit lijkt me zo’n heerlijk boek! Ik houd wel van een beetje absurditeit en als een verhaallijn duidelijk wordt aan de hand van mails, voicemails, post-its et cetera ben ik al helemaal fan, ik houd van creatief schrijven. Je omschrijving doet me trouwens een beetje aan The Betrayal of Bindy Mackenzie denken – dat is een veel ‘jonger’ boek, maar die vond ik ook altijd wel goed vermaak.

 7. augustus 10, 2014 / 21:05

  Haha, heel herkenbaar om bij druk ineens iets heel snel te kunnen terwijl het er anders niet van komt :). Klinkt als een leuk boek, gaat op het lijstje!

 8. Rinske
  augustus 11, 2014 / 08:21

  Kijk eens naar goodreads.com! Goeie site met boekenlijstjes, aanbevelingen en recensies!

 9. Kate
  augustus 11, 2014 / 12:22

  Deze heb ik toevallig laatst in de trein van Berlijn naar Amsterdam in één ruk uitgelezen. Ik vond het erg grappig, maar ben dan ook groot fan van Arrested Development.