SUMMER READING: Dat heeft u mij niet horen zeggen… (#8)

Photobucket

Vijf jaar geleden (is het alweer VIJF jaar geleden?) had ik net mijn VWO diploma op zak en ging ik studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Het werd de studie Taal & Communicatie. De studie is een afsplitsing van de studie Nederlandse Taal & Cultuur en bestudeert voor een groot gedeelte de argumentatietheorie die twee Nederlandse professoren Frans van Eemeren en Rob Grootendorst in de jaren 80 begonnen zijn te ontwikkelen (de Pragma Dialectiek). Van Dhr. Van Eemeren heb ik zelf nog colleges gehad, Dhr. Grootendorst is helaas enige tijd geleden al overleden.

Maar goed, waarom vertel ik dit? Afgelopen week besloot ik dat het weer eens tijd werd dat ik mijn “intellect” (ha ha) weer wat voedde. Twee jaar geleden haalde ik mijn bachelor, sindsdien heb ik weinig studie-gerelateerds gedaan. Een verhaaltje over een boek dat ik schrijf voor mijn blog is dus zeg maar niet vergelijkbaar met een recensie die ik schreef voor mijn studie. Nu ben ik niet van plan om voor Annemerel.com recensies te gaan schrijven waarmee ik tijdens mijn studie negens mee had kunnen halen (dat is nu eenmaal niet de stijl die ik hier wil gebruiken), maar het is volgens mij niet verkeerd om de regeltjes weer eens door te nemen.

Het boek “Dat heeft u mij niet horen zeggen…” beschrijft drogredenen. Misschien nog wel bekend van de middelbareschool, of misschien ook wel tijdens een vervolgstudie? Drogredenen zijn argumentatiefouten of discussietrucjes. Ze komen in allerlei vormen en soorten voor. Drogredenen worden niet alleen gebruikt in (politieke) discussies, maar vind je ook in wetenschappelijke betogen en wat dacht je van een meningsverschil met een collega? In het boekje worden bekende en minder bekende drogredenen besproken. Van persoonlijke aanvallen tot het ontduiken van de bewijslast, van het gebruik van een ‘stroman’ (het vertekenen van het standpunt van de ander) tot het verkeerd gebruik van het autoriteitsargument.

Het leuke van het boek vind ik dat je je (weer) even bewust wordt kritisch te lezen en te luisteren. Dat je niet zomaar alles voor waar aan moet nemen. Ook besef ik me ineens aan hoeveel drogredenen ik mezelf schuldig maak. Zo schrijf ik vaak “Zoals jullie ongetwijfeld wel weten, ben ik……..”. Dat is dus een drogreden. Ik “ontduik hier de bewijslast” door een standpunt zogenaamd onbetwistbaar te maken. Jup, je moet het maar weten. Zoals gezegd, ik ben niet van plan om nu ineens dit soort zinnetjes niet meer te gebruiken. Ik bedoel, als ik helemaal drogreden-vrij zou willen schrijven dan zullen al mijn stukken minstens vier keer zo lang worden (dit is volgens mij geen drogreden, hooguit een wat kortzichtige redenering). Maar mijn nerd-zelf vind het leuk om dit soort dingen te weten.

Daarbij, over twee maanden zijn de verkiezingen en ik ben van plan dit keer wel de verkiezingsstrijd goed te volgen. Ik denk al wel te weten op wie en wat ik stem (daar ga ik het verder niet over hebben, heb in het verleden wel eens mijn politieke voorkeur vertelt, maar daar werd niemand echt gelukkiger van. Laat ik het er op houden dat ik in ieder geval niet op de PVV stem.. Dat dat even duidelijk is), maar het lijkt me ook gewoon wel eens leuk als ik mijn stem zonder moeite kan beargumenteren. Het boekje helpt niet alleen bij het beargumenteren van mijn eigen mening, maar ook om politieke trucjes te doorzien. Win-win! Oh en het is geschreven aan de hand van leuke voorbeelden en je hoeft echt geen intellectueel te zijn om dit boekje zonder al te veel moeite te kunnen lezen. Het is niet voor het niets het eerste boekje dat je tijdens de studie Taal & Communicatie moet bestuderen.

Oh en het boekje heeft slechts 100 bladzijden… Dus eh, in een paar uur weet jij alles wat je weten moet.

Helaas kom ik er NA het lezen van dit boekje en NA het schrijven van deze recensie op zaterdagavond om 23.00u achter dat dit boekje erg lastig te vinden is. Op Marktplaats en bij de tweedehandsboeken van Bol.com staat ‘ie nog wel. Als je lid bent van een bibliotheek is de kans ook groot dat je het boek wel kunt vinden, of in ieder geval uit een andere bibliotheek kan laten overkomen. (Je kunt het boek aanvragen via deze link). Mijn excuses! Deze week ga ik wel weer een boek lezen dat net in de boekwinkels ligt, weten we in ieder geval (zo goed als) zeker dat het boek ook nog gewoon te koop is.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

20 Reacties

 1. Sophie
  juli 15, 2012 / 17:18

  Wat leuk!! Lijkt me heel interessant om te lezen. Leuk juist dat je over een onbekend boek schrijft, ik vind het echt een goede tip!
  En nog even iets anders: Heb mijn politieke voorkeur vertelt… verteld is het dan natuurlijk!!

 2. juli 15, 2012 / 17:20

  Poe hee. Ik heb dit net voor de vakantie moeten leren bij argumentatieleer, dus ik moet er nu even niet aan denken om dat voor m’n lol te gaan lezen haha.

 3. juli 15, 2012 / 17:32

  Lijkt me een erg interessant boek weer eens wat anders als een chicklit

 4. N
  juli 15, 2012 / 17:43

  Is het een stijlding dat je ‘middelbare school’ aan elkaar schrijft? Ben wel heel benieuwd wat voor ‘ophef’ er dan was over je politieke voorkeur, meen me namelijk wel te herinneren wat je stemt/stemde. Stom hoor.

  • Ris
   juli 15, 2012 / 18:59

   +1!

 5. juli 15, 2012 / 18:52

  Lijkt me een heel leuk boekje! :)

 6. juli 15, 2012 / 20:17

  Jammer dat hij moeilijk te verkrijgen is, lijkt me een erg interessant boekje! Ik ga toch even kijken of ik hem ergens kan scoren!

 7. juli 15, 2012 / 20:41

  Handig zo’n boekje, kan ik inderdaad zoals je al zegt dingen eens goed beargumenteren!

 8. amanda
  juli 15, 2012 / 21:22

  Interessant! Heb ‘m net gereserveerd bij de bieb, net als vijftig tinten grijs. Kan ik weer even vooruit.

 9. juli 15, 2012 / 23:08

  Interessant zeg! Lijkt me handig om daar meer over te weten te komen

 10. juli 16, 2012 / 08:07

  Klinkt echt als een boek om je kennis mee te verrijken!

 11. juli 16, 2012 / 09:10

  Leuke tip. Ben je eigenlijk nog van plan om in de toekomst een master te gaan doen?

 12. juli 16, 2012 / 10:06

  Hmm, lijkt me een interessant boekje. Zeker als je zegt dat hierin ook staat hoe je beter kunt argumenteren. Dat is bij mij soms wel nodig haha.

 13. Julia
  juli 16, 2012 / 10:25

  Haha wat leuk! Ik ben bijna klaar met mijn bachelor Nederlands en ik ben ook de richting van Taalbeheersing opgegaan. Dit komt me dus allemaal heel bekend voor ;)

 14. juli 16, 2012 / 10:58

  Lijkt mee een heel interessant boek! Ik zit in het lagerhuisteam van mijn school, daar leren we ook dit soort trucjes toe te passen. ;)

 15. juli 16, 2012 / 11:23

  hahaha, alleen die titel al, leuk!

 16. juli 16, 2012 / 16:56

  Leuk! Interessant om eens zoiets hier te lezen :-) Die studie die je hebt gedaan lijkt me heel tof.

 17. anouk
  juli 16, 2012 / 18:42

  Dat boekje staat in mijn kast. tijdens mijn master gekregen van de docent argumentatieanalyse, omdat onze werkgroep m’n presentatie tot beste verkoos. Leuk boekje, vriendelijke docent, maar na dat vak wilde ik niks meer met drogredenen te maken hebben :)

 18. Suzanne
  juli 16, 2012 / 18:57

  Een hele grote aanrader is Goodbye Sarajevo, een boek over Sarajevo tijdens de Balkanoorlog! Het klinkt een beetje zwaar maar heel mooi beschreven en je leest er zo doorheen!

 19. juli 16, 2012 / 20:22

  Dat boekje heb ik nog liggen omdat het verplicht was bij ICA (doe dezelfde studie), maar dat was alweer 2,5 jaar geleden en heb ‘m sindsdien nooit meer aangeraakt, haha! Heb een schurfthekel aan al die argumentatietheorie ;-)