SUMMER READING: Her Fearful Symmetry (#4)

Photobucket

Toen ik jullie een paar weken vroeg om boekentips (nog steeds welkom overigens!!!) zei iemand dat ik echt The Time Traveller’s Wife moest gaan lezen! Dat heb ik deze week niet gedaan, want dat deed ik een paar jaar geleden al nadat ik op Gwyneth Paltrow’s website GOOP had gelezen dat het Madonna’s favoriete boek was. En volgens mij schreef ik al eerder; wat goed genoeg is voor Madonna, is goed genoeg voor Annemerel. Goed The Time Traveller’s Wife heb ik met HEEL veel plezier gelezen, dus las ik deze week een ander boek van Audrey Niffenegger; Her Fearful Symmetrie.

Dit keer staat het boek niet in het teken van een tijd-reizende man en zijn vrouw, dit keer gaat het om twee paar tweelingen. Edie & Elspeth zijn Tweeling Sr. / Valentina & Julia Tweeling Jr. Als Elspeth op vijfenveertig jarige leeftijd aan leukemie laat ze vrijwel alles achter aan haar nichtjes, de dochters van Edie, Valentina en Julia. V&J wisten op dat moment niet eens dat hun moeder, die samen met haar man van Engeland naar Amerika verhuisd was net voordat de tweeling geboren werd, een tweelingzus had.

Maar de tweeling krijg de 2,5 miljoen pond niet zomaar cadeau. Ze moeten hiervoor eerst een jaar in het appartement van Elspeth in Londen gewoond hebben, voordat ze het mogen verkopen en toegang hebben tot de rest van haar geld. Zo gezegd, zo gedaan, de tweeling vertrekt naar Londen waar ze kennis maken met de andere bijzondere heren die een appartement in het huis bewonen. Martin is een man in de vijftig, een ernstig gevalletje OCD. Zijn vrouw Marijke kan het na jaren met zijn ziekte geleefd te hebben niet meer aan en vertrekt terug naar huis, Amsterdam. Robert is de vijfendertig jarige rouwende lover van Elspeth. Hoewel het voor de buitenwereld lijkt alsof dat de enige mede bewoners van Valentina & Julia zijn, wordt al snel duidelijk dat er nog iemand rond”spookt”, letterlijk!

Jup, deze keer dus geen tijdreiziger met een spookverhaal! Maar zoals ELLE het op de achterflap van het boek al zo mooi verwoord “There may be ghosts, but ti’s the human stories that glitter”.

Wat ik zelf ook erg grappig vond, was het feit dat er in het Engelse boek Nederlandse zinnen voorbij kwamen. Moest de eerste keer drie keer lezen voordat ik doorhad wat er stond. Ander detail, die zinnen werden niet vertaald naar het Engels, terwijl de Franse en Spaanse zinnen wel vertaald werden. Wordt iedereen dan zomaar geacht dat Nederlands te begrijpen… Inderdaad, over dat soort kwesties denk ik inderdaad na.

Ik kan niet anders dan dit boek van harte aanbevelen! Het is niet alleen een mooi verhaal, het is goed geschreven. Het leest net zo fijn als een chicklit, maar heeft net wat meer substantie (als je begrijpt wat ik bedoel…).

Het boek is zowel in het Engels als in het Nederlands (De tweeling van Highgate) verkrijgbaar bij Bol.com. In beide talen kost het boek 10 euro.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

11 Reacties

 1. juni 17, 2012 / 17:25

  De personages klinken erg boeiend! Deze gaat op mijn to read lijst :)

 2. juni 17, 2012 / 17:30

  Haha, leuk, zo’n Hollandse ’touch’ :) Prijs is prima te doen, dus wellicht bestel ik de Engelse variant ;)

 3. juni 17, 2012 / 18:50

  Oh, dat klinkt als een heel leuk boek: Ik vond de Time Traveller’s Wife ook heel erg mooi. Mag ik hem van jou lenen?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 17, 2012 / 20:43

   Tuuuuurlijk!

 4. juni 17, 2012 / 21:14

  Leuk dat je deze hebt gelezen! Ik ben groot fan van de Time Traveller’s Wife dus ik ben benieuwd naar dit boek. Volgens mij had ik hem ook voorgesteld, leuk als je hem dan voorbij ziet komen!

 5. juni 17, 2012 / 21:40

  Het klinkt als een goed boek en de kaft vertelt ook een heel verhaal! Leuk nederlands detail =]

 6. Jazz
  juni 17, 2012 / 22:53

  The best of everything van Rona Jaffe vind ik ook wel een aanrader, is al een oud boek, over carrièrevrouwen in New York in the fifties. Leest heel vlot ondanks dat het een boek van 60 jaar geleden is :-)

  http://ronajaffe.com/bestofeverything/boebook.html

 7. juni 18, 2012 / 10:41

  Ik heb eerst Her Fearful Symmetry gelezen en daarna pas The Time Traveler’s Wife (ik heb een Amerikaanse editie gekregen, geheel tegen mijn liefde voor Brits Engels in, haha). Allebei bijzonder mooie boeken, maar The Time Traveler’s Wife behoort tot de favorieten, Her Fearful Symmetry net niet.

 8. Rebella
  juni 18, 2012 / 11:55

  Ok, ik zeg dit niet om je af te vallen, maar omdat ik deze rubriek super interessant vind en het goed vind dat je dit doet!

  Maar ik vind dit echt een beetje een vaag artikel. Allereerst, best veel spelfouten. Wat is dat toch?
  Ten tweede: de uitleg van de inhoud van het boek is echt vaag.
  ‘Dit keer staat het boek niet in het teken van een tijd-reizende man en zijn vrouw, dit keer gaat het om twee paar tweelingen. Edie & Elspeth zijn Tweeling Sr. / Valentina & Julia Tweeling Jr. Als Elspeth op vijfenveertig jarige leeftijd aan leukemie laat ze vrijwel alles achter aan haar nichtjes, de dochters van Edie, Valentina en Julia. V&J wisten op dat moment niet eens dat hun moeder, die samen met haar man van Engeland naar Amerika verhuisd was net voordat de tweeling geboren werd, een tweelingzus had.’

  Ehmm..wat?

  En ten derde: je zeg helemaal niks over het boek, wat je er van vindt. Ja, je zegt dat het ‘dieper gaat dan chicklit’, en dat de Nederlandse zinnen grappig zijn. Je kan toch wel een iets beter onderbouwde mening geven?

  Verder, nogmaals superleuk dat je deze rubriek hebt opgepakt! Echt top.

 9. juni 18, 2012 / 14:07

  Ik heb een paar boekentips :)
  – Glazuur van Lisette Jonkman
  – Alle boeken van Chantal van Gastel
  – A heartbreaking work of staggering genius van Dave Eggers
  – Wit is het nieuwe zwart van Jennifer Close
  -Eating Animals van Jonathan Safran Foer
  -The History of Love van Nicole Krauss