SUMMER READING: The Sunshine Sisters #8

Afgelopen week las ik The Identicals van Elin Hilderbrand. Zoals ik toen al schreef wordt Elin ook wel de ‘queen’ van de zomerroman genoemd en heeft ze al 19 boeken op haar naam staan. Ik had nog nooit van haar gehoord. Deze week las ik The Sunshine Sisters van Jane Green, ook Jane schrijft vaak zomerse romans en heeft al 18 boeken op haar naam staan. Jane’s naam had ik eveneens nog nooit gehoord, terwijl ze – net als Elin – toch een New York Times Bestselling schrijver is.

In ‘The Sunshine Sisters’ spelen de gezusters Sunshine en hun narcistische, egoïstische moeder de hoofdrol. Nell is de oudste en de meest teruggetrokken van de drie. Meredith is drie jaar jonger, ze is wat voller en heeft heel weinig eigenwaarde, mede dankzij de harde woorden van haar moeder. Lizzy, de ‘baby’ van het stel is vijf jaar jonger dan Meredith en werd als kind zo verwend en was zo gewend om altijd haar zin te krijgen, dat ze daar op latere leeftijd de consequenties van ziet. De zussen hebben nooit met elkaar op kunnen schieten en hebben al jaren geen contact. De relatie met hun moeder is ook niet best.

Het boek begint in 2016, als moeder Ronni zichzelf in de proloog al van het leven beroofd. Ze is ongeneeslijk ziek en wil haar leven niet meer op deze manier leven. Vervolgens spoelen we terug naar 1981 en reizen we langzaam de tijd naar 2016, door de hoofden van Ronni, Nell, Meredith en Lizzy. Centraal staat de impact van hun opvoeding op hun leven. Niet alleen als pubers, maar ook als volwassenen kampen de zusjes met problemen dankzij de nalatendheid en gemene opmerkingen van hun moeder. De vader die nooit thuis was en het gezin in de steek liet om nooit meer verantwoordelijkheid voor te nemen heeft de situatie ook niet geholpen.

Ik vond dit een mooi verhaal om te lezen. Het duurde even voordat ik er in kwam, maar toen ik er eenmaal in zat kon ik het – zoals gewoonlijk – niet meer wegleggen. Ik besef me ook meer dan ooit hoe dankbaar ik moet zijn voor mijn ouders en de manier waarop ze mij hebben opgevoed. Wij hadden dan misschien geen zwembad in de tuin, maar ik had wel ouders die er altijd voor mij waren en me ontzettend veel zelfvertrouwen hebben gegeven. Ik denk dat waardevoller is dan dat zwembad in de tuin.

Lachen: Ja, sommige conversaties zijn gewoon hilarisch. Het personage waar je het meest om kunt lachen is Lizzy.
Huilen: Nope, als ik een slechter moment gehad had misschien wel.
Irritaties: Het duurde even voordat ik in het verhaal zat door de hoeveelheid personages en de lengte van de hoofdstukken, waardoor het even tijd kostte om om de personages te gaan geven.
Opvallend: Van Jojo Moyes tot Elin Hilderbrand en Emma Straub (auteurs van boeken die ik met heel veel plezier gelezen heb), ze hadden allemaal lovende woorden over dit boek.
Aanrader: Als je op zoek bent naar een lekker zomerboek en het geduld kunt opbrengen om in het verhaal te komen, dan zeker.
Hartjes: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ 8/10 (aanvankelijk dacht ik 7, maar nadat ik het boek uit had dacht ik, nee, dit boek verdient er 8).

Je koopt The Sunshine Sisters van Jane Green onder andere bij Bol.com voor €17,99.

Wat is jouw favoriete beach-read?

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Britt
  juli 9, 2017 / 16:35

  Ik zet hem op mijn lijstje op Goodreads :-)

 2. Inez
  juli 9, 2017 / 16:49

  Klinkt als een mooi verhaal, wat ik zeker wil gaan lezen! Op dit moment is ‘The Alice Network’ van Kate Quinn (op aanraden van Reese Witherspoon ;) mijn favoriete beach read. Die heb ik dit weekend non-stop in de zon uitgelezen.

 3. Ilse
  juli 11, 2017 / 15:21

  Ik weet niet of ik dit boek perse zou willen lezen maar ik ga hem sowieso onthouden!

 4. juli 23, 2017 / 17:09

  Ik dacht ik ken die naam Elin Hilderbrand.. blijkt dat ik ‘Summerland’ van haar in de kast heb staan. Paar jaar geleden gekocht en gelezen en was best wel prima….. misschien dat ik hem deze zomer nogeens uitde kast pak.
  x