SUMMER READING: The Rosie Project

 photo WhatImReading-RosieProject.jpg

Ik zal niet ontkennen dat de titel van dit boek me niet heeft overgehaald om het boek te lezen. The Rosie Project klonk gewoon heel erg leuk. Niet in de laatste plaats omdat ik mijn zusje altijd Rosie noem. Ik weet dat deze selectie-methode voor het kiezen van een boek ietwat suf is, maar hé, uiteindelijk was het geen slechte keuze. Het feit dat het boek ook al tijden bovenaan allerlei ‘To-Read’ lijstjes staat, heeft natuurlijk ook meegeholpen.

The Rosie Project, geschreven door Graeme Simsion, wordt verteld door de bijna-veertigjarige Don Tillman. Don is een genetics professor aan de Universiteit van Melbourne en je hebt vrijwel meteen door dat Don niet de doorsnee 40-jarige professor is. Hij is nogal… neurotisch. Zijn leven is gebaseerd op efficiëntie. Zo eet hij bijvoorbeeld iedere week precies hetzelfde, volgens zijn ‘meal plan’. Dat is heel handig, want daardoor eet hij precies wat zijn lichaam nodig heeft, smaken de gerechten zo goed dat het eten uit goede restaurants laat verbleken, hij koopt nooit te veel, hij heeft weinig tijd nodig voor zijn boodschappen (hij weet precies waar alles in de supermarkt ligt) en hij hoeft amper na te denken tijdens het maken van zijn eten, hij maakt de recepten immers iedere week. Dit zorgt ervoor dat hij tijdens het maken van het eten kan nadenken over belangrijkere zaken.

Daar heeft Don eigenlijk best een goed punt… maar Don’s obsessie met efficiëntie is zo sterk, dat hij ook nog nooit iemand ontmoet heeft om zijn leven mee te delen. Hij heeft nogal wat eisen aan zijn toekomstige vrouw en het idee dat hij zijn tijd zou verdoen aan vrouwen die niet geschikt zijn, weerhoudt hem ervan om te daten. Dan komt hij op het idee om vrouwen te onderwerpen aan een test, zodat hij er niet na de derde date achterkomt dat ze vegetarisch is, bijvoorbeeld.

Dit project verloopt iets minder vlekkeloos als Don in zijn hoofd had en het is Rosie die zijn leven verandert.

Lachen: JA! hardop, ieder hoofdstuk minstens één keer. Don is erg direct en snapt sommige interactie niet. Dit levert regelmatig hilarische situaties op.
Huilen: Nope
Irritaties: In het begin vond ik het een beetje saai, ik moest er even in komen.
Opvallend: Hoewel ik geen asperger heb (wat Don wel heeft), kan ik me in sommige dingen wel (in mindere mate) herkennen. Zoals efficiëntie en liefde voor structuur.
Aanrader: Yes! Eigenlijk voor iedereen die van lezen houdt.
Hartjes: ?????????? 8/10

Je koopt The Rosie Project van Graeme Simsion voor 9,99 bij bol.com

Liefs,
Annemerel

Delen:

29 Reacties

 1. juli 26, 2015 / 17:20

  Jaaa, geweldig boek he! Ik heb ook echt hardop moeten lachen! Wist je dat er een boekverfilming van komt?! Bij iedere stukje heb ik wel gedacht hoe dat zou zijn inde film en wie Don zou moeten spelen :)

 2. juli 26, 2015 / 17:28

  Ik moest wel huilen bij dit boek, maar dat komt doordat ik ocpd heb en best wel veel dingen herkende en daar werd ik sip van. Maar ik moest vooral ook veel lachen. Ja, heel mooi boek.

 3. juli 26, 2015 / 17:32

  Al een paar keer heb ik dit boek zien liggen in de winkel. Je hebt me nu overgehaald om het te kopen. Tot nu toe wist ik niet eens waar het over ging. Ik moet al meteen lachen, want ik heb een vriendin met Asperger en ik herken het meteen allemaal. Zij doet dit ongeveer ook zo. Het is dat ze een kind heeft die zo af en toe chaos veroorzaakt, maar anders…. Ik heb nu al zin om het te lezen.

 4. Carlijn
  juli 26, 2015 / 17:46

  Van mij krijgt het boek 10 hartjes!! Love it!

 5. juli 26, 2015 / 18:04

  Leuke review, ik heb het boek nog niet gelezen of gezien, ben benieuwd!

 6. juli 26, 2015 / 18:37

  Dit is voor mij ook echt een van de leukste boeken die ik in tijden gelezen heb. Het vervolg, het rosie effect, vind ik ook goed! Leuk om te zien dat jij het ook met plezier hebt gelezen!

 7. juli 26, 2015 / 19:25

  Ik vond dit echt een zalig boek! Het vervolgdeel staat op de derde plaats op mijn ’to read’-lijstje. :-)

 8. juli 26, 2015 / 19:28

  Dit klinkt best leuk! Ik heb nog wat boeken nodig voor m’n vakantie :-)

 9. juli 26, 2015 / 19:54

  Jaa dit boek vond ik zo leuk! Het vervolg is misschien wel nóg grappiger :)

 10. juli 26, 2015 / 20:03

  Ik heb dit boek al zo vaak voorbij zien komen en ik ben er zo nieuwsgierig naar!

 11. Ilse
  juli 26, 2015 / 20:17

  Ik heb hem gelezen en ik vond hem erg leuk. Alleen in het vervolg ben ik ergens 1/4 blijven hangen.

 12. juli 26, 2015 / 20:35

  Echt een leuk boek ja! Ik wil nu ook heel graag het vervolg lezen.

 13. Suuz
  juli 26, 2015 / 21:22

  oeh ben heeeeel benieuwd naar dit boek! wil hem graag lezen!

 14. juli 26, 2015 / 21:43

  Ja super leuk boek! Heb ook echt keihard gelachen.

 15. juli 26, 2015 / 21:58

  Ik hoor hier zulke positieve verhalen over! Deze staat echt nog op mijn lijstje.

 16. Marleen
  juli 26, 2015 / 22:16

  Ik heb het ook gelezen en vond het ook een heel leuk boek! Gister begon ik aan het tweede deel, Het Rosie Effect, maar ik heb het na 50 bladzijdes weggelegd omdat verhaal me totaal niet pakte en ik me in dit boek ergerde aan Don, terwijl ik hem in het eerste boek hilarisch vond! Ik ben benieuwd – als je het gaat lezen – wat jij van Het Rosie Effect vindt.

 17. juli 26, 2015 / 22:40

  Dit boek staat índerdaad ook op mijn to-read-list. Ik ben echt ontzettend benieuwd. Ik zag vandaag dat er ook al een vervolg is.

 18. juli 27, 2015 / 00:03

  Een vriendin van me heeft me laatst dit boek getipt, ik ben ontzettend benieuwd!

 19. juli 27, 2015 / 10:22

  Ik ben nog in dit boek bezig! Vind het ook erg leuk, maar ik heb zo weinig tijd om het uit te lezen. Soms kan ik me ook inleven in zijn denkwijze, maar veel dingen gaan wel te ver, haha.

 20. juli 27, 2015 / 11:19

  Ja, dit boek is geweldig. Ik heb heel veel gelachen toen ik het aan het lezen was. Het vervolg is ook erg leuk, al vond ik het ietsje minder dan dit deel.

 21. juli 27, 2015 / 11:21

  Oh dit klinkt echt wel als een aanrader, nice.

 22. juli 27, 2015 / 12:13

  Ik heb dit boek een tijd terug gelezen en ik vond ‘m erg goed en leuk! Het vervolg sprak me dan weer wat minder aan…

 23. Elke
  juli 27, 2015 / 12:14

  Jaa deze is zo leuk! Fijn als je een boek hebt waar je hardop om kunt lachen :) Het vervolg is trouwens ook leuk, maar wel een beetje hetzelfde als het eerste deel, niet vernieuwend. Toch moest ik daarbij wél een traantje laten en vond ik het tof om te lezen hoe het verder ging met Don en Rosie :)

 24. juli 27, 2015 / 12:52

  Klinkt leuk! Weet niet waarom maar dacht door de titel dat het over een stel tieners zou gaan, haha!

 25. Celine
  juli 27, 2015 / 23:16

  Ik las dat dit boek verfilmd gaat worden met Jennifer Lawrence!!
  Ik vond het een heel leuk en grappig boek!

 26. juli 28, 2015 / 10:34

  Jaaaa, ik vond ze zo leuk, ook The Rosie Effect. Inderdaad even inkomen. Hilarisch!

 27. juli 28, 2015 / 13:19

  Jaa geweldig boek! Ik heb het in 1 ruk uitgelezen en daarna direct “Het Rosie Effect”, het vervolg erop. Misschien vond ik het vervolg wel nog leuker – Don en Rosie zijn dan namelijk in verwachting en je kan je voorstellen wat een problemen dat allemaal oplevert!

 28. Malin
  juli 28, 2015 / 17:44

  Haha, heerlijk boek inderdaad! Leuk dat t jou ook kon bekoren :)

  PS volgens mij staat er een ‘niet’ te veel in de lead… De titel heeft je toch júíst overgehaald om het boek te lezen?

 29. juli 29, 2015 / 07:32

  Jaaaa! Heerlijk boek, echt genoten! Ben nu bezig in het vervolg: The Rosie Effect. Net zo geniaal. Wist je dat er een film komt met wss Jennifer Lawrence als Rosie? Kannietwachten!