SUMMER READING: Zeik niet zo (+ WIN!) #11

Ik moet eerlijk toegeven dat ik al dat ‘gezeik’ over en van de ‘millenials’ een beetje zat ben. Babyboomgeneratie zet millenials weg als lui, verwend en kleinzerig. Millenials slaan terug met waarom het voor de oudere generatie allemaal een stuk makkelijker was, yadidadida. Ik heb het nu allemaal wel gelezen, ik word een beetje moe van al die zwaarmoedige verhalen. Ik moet zeggen dat ik dan ook redelijk sceptisch was toen ik een drukproef van dit boek in mijn mailbox vond.

Toch las ik uit nieuwsgierigheid het eerste hoofdstuk en nog geen 24 uur later was het boek uit. Dit boek is niet het zoveelste zielige beklag van een paar leeftijdsgenoten. ‘Zeik niet zo’ slaat op de generatie boven ons, die de millenial vaak als zielige tere poppetjes neerzet. Maar ‘Zeik niet zo’ slaat net zo goed op generatiegenoten die zich druk maken over levens die niet spectaculair genoeg zouden zijn en lichamen die niet op die van Doutzen Kroes lijken. Tot slot nemen de auteurs zichzelf in ‘Zeik niet zo’ ook zonder gene  lekker op de hak. Ze zeiken zelf namelijk ook heel wat af.

Het boek is geschreven door journalisten Anouk Kemper (’86), Suzette Hermsen (’87) en Lianne Marije Sanders (’88) die elkaar leerden kennen op de redactie van Linda.Nieuws. Een slimme zet om dit boek met zijn drieën te schrijven, zo is er altijd wel iets waar je jezelf als mede-millenial in zult herkennen. Ik heb keihard moeten lachen om Suzette’s leven als zweetmens (high five girl, niet handig als je traint voor marathons), Lianne’s verhaal over moeilijke meisjes (waar ze de serie Girlboss ook nog even aanhaalt) en herkende me volledig Lianne’s knuffel en kleding verhaal, Suzette’s drugsloze bestaan en Anouk’s ‘acht uur per dag werken is gelul’. Maar het boek kaart ook serieuze onderwerpen aan, zoals het verliezen van een ouder en het ‘uitmaken’ van en jarenlange vriendschap.

Ik heb me prima vermaakt tijdens het lezen van het boek en kan het iedereen aanraden die op zoek is naar een herkenbaar en makkelijk te lezen boek. Voor een regenachtige dag op de bank, of *laten we hopen dat we dat deze zomer nog gaan meemaken* literatuur voor op het strand. Ik zeg: aanrader.

Je koopt ‘Zeik niet zo’ van Anouk Kemper, Suzette Hermsen en Lianne Marije Sanders onder andere bij Bol.com voor €17,50.

Win!

Mocht je eerst je geluk willen beproeven, ik mag drie boeken weggeven aan jullie. Laat me in de comments weten wat jullie grootste millenial-problem is en wie weet ligt het boek binnenkort op jullie deurmat.

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

39 Reacties

 1. Emma
  augustus 20, 2017 / 12:39

  Vriendinnen die zagen dat ze niet ‘genoeg’ likes krijgen op hun Instagram/ Facebook foto’s. #kanmenietsschelen

 2. Michelle
  augustus 20, 2017 / 13:01

  Toffe recensie! Ben benieuwd naar het boek. Mn millenial ‘probleem’ is dat we binnenkort twee auto’s hebben: een automaat met rembrachtiging en een semi-automaat zonder rembekrachtiging. Ik zal afwisselend in beide auto’s rijden. Dus ik ben nu al bang dat ik in de war ga raken en vergeet op te schakelen in de ene auto of te hard ga remmen in de andere auto. First world problem!

 3. Lilian
  augustus 20, 2017 / 13:12

  Klinkt als een heel tof boek! Ik ben er echt benieuwd naar.
  Waar ik vooral knettergek van wordt is dat je al vroeg moet weten wat je wilt en welke kant je op wilt met je leven. In ben nu 21 en ik heb geen flauw idee welke kant ik op wil na mijn studie. Dat baart me soms wel wat zorgen, maar ik maak me er niet al te druk om. Ik ben jong genoeg om uit te vogelen wat ik wil gaan doen. Maar als ik het daar over heb met de oudere generatie snappen ze dat totaal niet. Vooral het argument: “het wordt onderhand wel tijd om geld te verdienen” komt dan naar voren. Terwijl ik het juist belangrijk vind om iets te doen waar ik gelukkig van wordt, niet iets waar ik een dik salaris mee verdien.

 4. Linda
  augustus 20, 2017 / 13:19

  Oeh, leuk! Ben benieuwd naar dit boek. Maar eigenlijk vooral door je review, omdat ik ook vaak jeuk krijg van al dat millennial-gezeur. Het klinkt heerlijk herkenbaar en door de zelfspot erin superleuk :) Ik maak hier graag kans op!
  Mijn grootste millennial-probleem is keuzestress, omdat alles schijnbaar fantastisch moet zijn. Stel je voor dat je verkeerd kiest…

 5. Sabine
  augustus 20, 2017 / 13:32

  Leuk! Ik doe graag mee! Mijn grootste millenial-probleem? Dat ik alles heb, en nog steeds niet tevreden ben. Gras is/lijkt altijd groener aan de overkant (op social media) ;). Al is dat misschien niet alleen nu een millenial-probleem. Dat ik de senseo koffie bij mijn ouders niet meer te drinken vind? Verwend door het laptopwerken in koffietentjes haha.

  • Sabine
   september 3, 2017 / 23:22

   Heb je al een winnaar gekozen?:)

 6. Kristel
  augustus 20, 2017 / 13:35

  Te veel keuzes en mogelijkheden hebben!

 7. Annerieke
  augustus 20, 2017 / 13:51

  Mijn grootste millenialprobleem is toch wel dat ik handen te kort kom als ik moet inchecken bij de OV-paal terwijl ik in m’n ene hand een grote koffer met me meesleep en een Starbucks in m’n andere hand hebben. Hoe moet ik dan snel m’n OV-kaart uit m’n zak halen en inchecken zodat ik mijn trein nog haal?

 8. augustus 20, 2017 / 13:59

  Klinkt heel erg leuk! Ik word ook wel een beetje moe van die verhalen, voornamelijk omdat volgens mij iedere generatie rond hun 20e een ‘verloren generatie’ genoemd wordt :’). Iedere tijd z’n eigen problemen. Dit boek klinkt als een heerlijke afwisseling!

 9. Karen
  augustus 20, 2017 / 14:21

  Het probleem waar ik de laatste tijd mee zit, is dat iedereen blijkbaar doet wat hij leuk vindt. Qua hobby’s doe ik dit maar als het om carrière gaat, weet ik helemaal niet wat ik leuk vind. én die 8 uur werken per dag vind ik onzin, daar herken ik mij toch ook wel in. Het lijkt me een leuk herkenbaar boek en laten we hopen dat ik hem buiten in het zonnetje nog ga kunnen lezen.

 10. Emma
  augustus 20, 2017 / 14:59

  Ook dat we lui en verwend zijn. Nu is de combi millennial én enig kind natuurlijk een hele grote trigger. Ben heel benieuwd naar dit boek!

 11. Annet
  augustus 20, 2017 / 16:05

  Mijn grootste millenial-probleem is volgens mijn moeder als mijn mobiel bijna leeg is..
  Leuke winactie, lijkt me een leuk boek!

 12. Katy
  augustus 20, 2017 / 16:27

  Dat lijkt me best een interessant boek! Ik denk dat mijn grootste millenial-problem is dat ik constant de druk voel om te presteren: studie, werk, etc. En social media helpt ook niet bepaald mee daarbij, want dan ga je jezelf (bewust of onbewust) steeds vergeleken met je peers.

 13. augustus 20, 2017 / 16:34

  Ik ben geen millenial, dus heb ook geen millenial probleem, mag ik dan wel meedoen? ;-) (ben 48, val dus buiten deze doelgroep, maar ben ook geen babyboomer, lekker dan, val overal buiten, kun je nagaan hoe zwaar ik het heb dan ;-))
  Ben wel erg benieuwd naar het boek. Lekkere weglezer voor als het ooit nog mooi weer wordt. De zomer valt dit jaar op a.s. woensdag heb ik begrepen (heb nog een week vakantie, zou het dan toch???) maar dan neem ik wel een ander boek mee, dit gaat hem op deze korte termijn niet worden.
  Maar voor als er nog een keer een mooie dag komt zou ik dit boek toch wel graag willen lezen.

 14. augustus 20, 2017 / 16:44

  Oh mijn God, ik wil dit boek al hebben sinds ik zag dattie eraan kwam (ik volg Lianne Marije op Twitter en vind haar daar echt hi-la-risch)

  Mijn grootste millennial problem op het moment is dat ik de HBO serie Amazon Gods wilde kijken, daar met alle liefde een Amazon Prime abonnement voor aan wilde schaffen (als millennial met disposable income kan dat als je ff twee keer je koffie op je werk drinkt in plaats van bij de Starbucks bijvoorbeeld) en dat toen bleek dat AmazonPrime alleen maar in de US werkt vanwege areacodes.

  #zwaarleven #enormleed

 15. Bibi
  augustus 20, 2017 / 17:35

  Jaaaa had over dit boek al gelezen en ben RAZEND benieuwd. Als we het dan toch over op de hak nemen hebben…. mijn millenial problem is de eeuwige dubio om wel/niet eten te bestellen. Valt de keuze vaker op wel dan niet en zit ik daarna in mijn ‘active wear’ ( ook zo lekker millenial) mij een potje enorm schuldig te voelen omdat mijn #fitgirlambitions weer eens gefaald zijn. Ach, er is altijd weer een maandag om het dit keer ECHT goed aan te pakken ;)

 16. Rosalie
  augustus 20, 2017 / 17:44

  Ik ben niet een echt millenial (37 jaar), maar ik heb wel een probleem waar veel mensen tegenwoordig mee zitten: mega druk met werken en een klein kind. Poeh, de druk die er tegenwoordig op ouders wordt gelegd en met name vrouwen. We moeten sociaal zijn, werken, een carriere hebben, sporten, er goed uit zien, er zijn voor het kind. Ik wil zelf ook graag werken EN er zijn voor mijn kind/gezin en ook lekker fit zijn. En daar laat ik het bij. En dan sta ik met een onuitgeslapen hoofd op mijn Strava-foto’s. Prima :-) En heb ik ook geen leven naast werken, kind/gezien en sporten. Prima. Laatst vroeg iemand aan me die ik al jaren niet meer had gezien: “Doe je nog iets anders naast werken, sporten en je kind?” . Eh nee, ik vind dit wel genoeg om heel eerlijk te zijn. Boeken lees ik in de trein naar het werk of als ik op de kamer van mijn kindje zit die het eng vind om alleen te slapen

 17. Marley
  augustus 20, 2017 / 18:27

  Mijn grootste millenial problem is dat iedereen zich met elkaar vergelijkt en anderen het (zogenaamd) beter/slechter hebben of er altijd weer een schepje bovenop doen. Tevens moet je als millenial gewoon heel veel. Denk aan een goede baan met bijbehorend salaris, een mooi/groot huis, modieuze kleding, verre vakanties,op de hoogte zijn van al het nieuws en politieke issues in de wereld, allerlei hobbies en of een functie in 1 of ander bestuur. Het houdt gewoon nooit op.

 18. esja
  augustus 20, 2017 / 18:49

  Een poging doen om mezelf staande te houden ondanks de hoge druk: school, werk, vrienden, familie, gezond eten, sporten, …. :) #firstworldproblems

 19. Maaike
  augustus 20, 2017 / 19:20

  Klinkt heel leuk en herkenbaar!! Mijn millenialprobleem is een beetje dat je op dit moment meer kennis ‘hebt vergaard’ dan je als tiener had, en je dus beter zou moeten weten hoe je dingen aan moet pakken, maar dat in de praktijk dit nog knap lastig is.. Zo heb ik door de jaren heen wel geleerd Ratchet minder ondeker moet zijn en dat niet iedereen je aardig kan vinden, maar in de praktijk, als het puntje bij paaltje komt, verander ik nog steeds in die tiener!

 20. Anke
  augustus 20, 2017 / 19:50

  Klinkt erg leuk! Mijn millennial probleem is dat iedereen zich maar moet voordoen alsof we allemaal het perfecte leven leiden. Er mogen alleen maar leuke dingen gebeuren en iedereen weet precies wat hij of zij wil met zijn leven.

 21. Mirthe
  augustus 20, 2017 / 19:51

  Super leuk!!

  Mijn grootste millenium probleem is mijn telefoonverslaving en het automatisch mijn telefoon checken soms zelfs als iemand tegen me aanpraat… heel stom en komt super ongeinteresserd over maar is een rare gewoonte die ik heb opgedaan door alle social media, en blogs die ik volg!

 22. Hedwig
  augustus 20, 2017 / 20:16

  Haha oh dit boek klinkt echt fantastisch! Precies de relativering die wel fijn is af en toe. Ik denk dat één van mijn millennialproblemen is dat ik niet altijd een goede (=mooie) foto heb om op Instagram te plaatsen, terwijl ik het liefst wel om de paar dagen iets wil delen. Soms scroll ik dan door al mijn foto’s op mijn telefoon om te kijken of er nog een #throwback tussen zit, al wil ik tegelijkertijd het liefst een recente foto plaatsen. Haha, wat een dilemma, gelukkig heb ik het nog best goed als dát mijn grootste probleem is ;)

 23. Rianne
  augustus 20, 2017 / 20:35

  Ik ben erg benieuwd naar dit boek! Mijn millenial probleem is dat men zoveel van je verwacht. ‘Word het niet eens tijd om een betere baan te zoeken, op jezelf te gaan wonen, een vriend krijgen, samenwonen, trouwen, kinderen krijgen?’ NEE, bedankt, maar nee.

 24. Lotte
  augustus 20, 2017 / 21:08

  Haha genoeg millenials problemen hier.

  Bv dat ik op m’n Insta vaak nagel foto’s plaats en daar variatie in wil, dus soms een kleurtje op ‘moet’ van mezelf terwijl ik er eigenlijk geen zin in heb, maar omdat t ff goed op m’n feed staat..

  Of iets groter maar nog steeds een luxe probleem natuurlijk: dat ik samen met m’n vriend midden in A’dam woon en we allebei een lease auto hebben maar dat je in ons stadsdeel maar 1 parkeer vergunning mag hebben! Dus we alsnog 1 auto buiten de ring moeten parkeren en daar heen moeten fietsen.

  Of dat ik eigenlijk een nieuwe planner wil, maar tegelijk ook helemaal digitaal wil dus geen papieren planner wil en dus geen keuze maak en gewoon een normale agenda heb.

  Enige waar ik geen last van heb zijn grote levens beslissingen! Ik ga trouwen volgende week (Waah), ben heel blij met m’n baan en carrière en weet wat ik wil met m’n leven.

  Maar genoeg ‘kleine’ millenial problemen dus ;)

 25. Stephanie
  augustus 20, 2017 / 21:12

  Met inmiddels mijn bijna dertig kaarsjes die ik uit mag gaan blazen verlang ik nog wel eens terug naar de tijd van de middelbare school. Mijn ouders deden echt veel voor me en ik was door topsport mega goed in plannen. Nu mama van een super lief dochtertje van twee en zoveel bezig met te kijken naar wat anderen van mij denken. Ben de hele dag druk en ben s avonds blij als ik in mijn bedje lig. En dat kan al even na gtst zijn. Wekker gaat elke dag rond half zes zodat ik voor alles en iedereen wakker is nog kan hardlopen. Ik denk weleens anderen zullen me wel saai huismoedertje vinden, maar ik vind het eigenlijk wel prima zo. Vanmiddag heerlijk met gezin in een café staan dansen met een live zanger!

 26. Linda
  augustus 20, 2017 / 21:33

  Wanneer ben je precies een millenial? Ik kom uit ’91 en als 25 jarige is iedereen om mij heen nu aan het settelen, i.e. huisje boompje beestje, of een super carrière aan het starten bij een groot bedrijf.. terwijl ik eigenlijk nog sta te popelen om volgend jaar nog een grote reis te maken.. Moet alles (je eerste baan, eerste huis etc) direct zo succesvol zijn?

 27. Nana
  augustus 20, 2017 / 22:42

  Millenial probleem?Een burn out op je 25ste. Antwoord van de babyboomgeneratie? Modeziekte, aanstellerietis! Dus kom maar door met dat boek, aan tijd geen gebrek komende weken;):)

 28. Anita te Gussinklo
  augustus 20, 2017 / 23:19

  Ik ben dan geen melennial maar wat ik irritant vind is de verwachting dat je altijd maar bereikbaar moet zijn.
  Bv op What’s app dn zien ze dt je het bericht wel al hebt gelezen, waarom reageer je niet?

 29. Myrthe
  augustus 21, 2017 / 08:43

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek!

  Mijn millennium probleem is toch wel dat men denkt dat je leeft op het geld van je ouders en op hen kosten op reis gaat en andere dingen doet.Het lijkt net alsof men niet wil zien dat jezelf hard gewerkt hebt, extra uren gemaakt en gewoon zuinig hebt geleefd. Ohja en ik krijg de kriebels van iedereen zijn verwachtingen. Wil je niet al samenwonen? Wat wil je na deze baan doen? Is dit werk wel qua niveau wat je wil? Waarom ga je niet mee op stap? Thuis is toch ook maar saai? Waarom reageer je niet als iemand appt of belt? Je hebt sowieso het bericht gelezen, want je bent toen en toen online geweest.

  Pff laat mij gewoon een boek lezen en even met rust :’)

 30. Julie
  augustus 21, 2017 / 09:55

  Geboren in 1990. Op en top millenial dus maar mijn grootste millenial probleem is eigenlijk dat ik geen millenial probleem héb. Tegenwoordig lijkt het wel dat je als millenial hoort te zeuren en klagen over vanalles en nog waat, zodat de babyboomgeneratie dan op haar beurt weer kan klaarstaan met :”in onze tijd,….”.

  het boek lijkt me dan ook heerlijk om eens mee op de bank te hangen,want dit hele “millenial gedoe” met een korreltje zout nemen lijkt mij het beste wat je kan doen!

  • Ilse
   augustus 22, 2017 / 18:20

   Precies dit dus.. Ik kan het zo ook niet verzinnen eigenlijk.
   Maar lijkt me wel een heel leuk boek!

 31. Mandy
  augustus 21, 2017 / 10:35

  Dat “uitmaken” van die vriendschappen. Als iemand letterlijk vrijwel overal in je leven verwikkeld zit. Ene draadje los en dan komt de volgende wel weer, Damn! En dan achter je rug om horen dat er wordt gezegd dat je een ‘virus’ bent. Hilarisch…

 32. Emily
  augustus 21, 2017 / 11:43

  Omdat het woensdag 27 graden wordt en je als eerste denkt: GENIETEN maar hoe en met wie en wat moet ik aan :)

  Als jij het een leuk boek vond ben ik ook heel benieuwd!

 33. augustus 21, 2017 / 15:21

  Mijn grootste millenniumprobleem is het dubio tussen wel of niet fanatiek instagrammen. De ene maand ben ik helemaal into instagram en plaats ik keurig regelmatig perfect op elkaar afgestemde foto’s en de andere maand plaats ik niets of één eigenlijk niet instragramwaardige foto. Struggles!

 34. augustus 21, 2017 / 16:38

  Leuke recensie. Ik ben bijna 38 en denk dat ik buiten de doelgroep val…? Maar wat je in de recensie schrijft is zeer herkenbaar. Mijn vader ligt op sterven , ook ben ik een aantal vriendschappen aan het verbreken met personen die alleen aan hun zelf denken en zich alleen maar afvragen of dit het leven is wat ze voor ogen hadden .( accepteer je eigen keuzes mensen) Babyboom generatie zegt me eigenlijk niets, ik heb kinderen kunnen krijgen op een moment toen ik daar klaar voor was en hoop dat een ieder dat doet, voor zichzelf en niet omdat het verwacht wordt of omdat je al te oud wordt daarvoor. Ikzelf slaap al 37 jaar met mijn knuffel en blijf dit doen tot dat ik kom te overlijden denk ik..;-) millenial van 38 ipv 25, zie ik nu zelf.

 35. augustus 22, 2017 / 08:49

  Haha, ben je ook typisch Millennial als je zo vaak denkt “Zeik niet zo”? :P Meine Gute, ik kende die drie meiden niet maar hoor duidelijk tot hun stroming, hahaha! Als echte Gen-Y’er heb ik natuurlijk ook wel Millennialproblemen. Hoe ga ik in vredesnaam zoveel mogelijk van de wereld zien terwijl ik ook drieduizend andere ballen in de lucht probeer te houden? Zonder burnout-gedoe overigens (ik zei toch: zeik niet!). Leuke review!

 36. Milou
  augustus 23, 2017 / 16:13

  jaaaa, las het al bij de ‘column’ van Anouk. Gut wat heb ik altijd hard om haar gelachen, lijkt me een heerlijk boek.

 37. Kelly
  augustus 25, 2017 / 13:51

  Millenial problems: iedereen leeft zo erg online, zelfs al is er een etentje of gezellig in real life samenzijn zitten mensen vaak toch nog (te veel) op hun telefoon te kijken. Super ongezellig! Ik maak me er zelf ook schuldig aan soms maar ik ben me er wel heel erg van bewust en probleem dit echt minder te doen in gezelschap van mensen.