SUMMER HOLIDAY STORIES: Marathons kiezen (#10)

 photo blog10.jpg

Daniëlle vroeg me hoe je nu eigenlijk een marathon kiest. De afgelopen vier jaar heb ik vijf marathons gelopen. Ik liep in Nederland, ik liep over de grens in Europa en ik liep twee keer in New York. Ik liep in het voorjaar en ik liep in het najaar. Ik denk dat ik dan ook wel kan zeggen dat ik inmiddels een beetje weet waar je op moet letten als je een marathon aan het uitkiezen bent. Niet dat al die kennis het ineens een stuk makkelijker maakt hoor, want mijn marathon voor dit najaar heb ik ook nog niet uitgezocht. Maar hé, wellicht kan ik het met mijn ervaring voor jou makkelijker maken om een keuze te maken. Ik presenteer jullie, mijn marathon-keuze-stappenplan.


Voorjaar / Najaar?
Aller eerst is het belangrijk om te kijken wanneer je de marathon wil lopen. Wil je hem lopen in het voorjaar, of in het najaar. Train je graag in de winter, dan is een marathon in het voorjaar zeker een goede optie. Vind je het in de winter lastig om naar buiten te gaan en kan zelfs het vooruitzicht van een marathon dit niet oplossen, dan kun je misschien beter kijken naar een najaarsmarathon.

Weersomstandigheden
Is het ook nog belangrijk om te kijken wanneer precies in het voorjaar of najaar jij die marathon wil lopen. Als je net als ik graag op wintersport gaat, dan is een marathon vroeg in het voorjaar (begin april), misschien niet helemaal ideaal, dan kun je beter voor een marathon ergens eind april kiezen. Hou je niet zo van lopen in de warmte, dan kan eind april al weer te warm zijn voor je. Hetzelfde geldt voor het najaar, het weer heb je natuurlijk nooit in de hand, maar je een beetje verdiepen in het klimaat waar je de marathon wil gaan lopen is altijd handig.

Daar zou ik ook de locatie van mijn marathon op aanpassen. Als jij het lastig vindt om in de warmte te lopen, dan zou ik geen marathon in Barcelona of Rome gaan lopen, kans is namelijk groot dat het dan redelijk warm is tijdens het lopen. Vind je kou en wind echt verschrikkelijk, dan is New York misschien niet helemaal je ding. Begin november kan het daar ineens verraderlijk koud zijn en op de velen bruggen heb je weinig tegen die wind in te brengen.

Wil je voor een PR of niet?
Als je voor een PR wil gaan dan is het handig om een parcours te kiezen dat een beetje snel is. In Nederland zijn de meeste marathons wel snel, omdat we natuurlijk een super vlak landje zijn. Rotterdam is naar mijn weten het snelste parcours van Nederland, maar Amsterdam en Eindhoven zijn ook snel. De snelste marathon ter wereld is Berlijn (in 2013 en 2014 werd het wereldrecord daar gelopen). In de VS zijn de Chicago en Boston marathons het snelste, maar voor de Boston Marathon moet je jezelf wel kwalificeren.

Nederland / Buitenland
Ik vind lopen in het buitenland een van de mooiste dingen die er is, maar als je naar de VS vliegt moet je er wel rekening mee houden dat dat redelijk veel energie kost en dat dat ten koste kan gaan van je prestatie, als je niet lang genoeg van te voren naar de bestemming vertrekt. Ook is eten in het buitenland vaak een dingetje én doe je de dagen in aanloop van de marathon vaak net iets meer dan je in Nederland zou doen, omdat je ook een soort van ‘op reis’ bent en daar ook van wil genieten. In Berlijn pakte het voor mij ontzettend goed uit, maar in New York heb ik wel twee keer gemerkt dat ik redelijk vermoeid was van de reis en de beleving van de stad. Vraag is dus weer, ga je voor de ervaring of voor het super vette PR?

Je moet daarnaast het publiek ook echt niet onderschatten. Loop je in Nederland dan is de kans dat je een grote schare fans langs de kant hebt staan een stuk groter dan wanneer je je marathon in het buitenland plant. Publiek kan je net even dat beetje extra energie geven en gewoon een heel fijn gevoel. In Berlijn had ik in eerste instantie geen publiek, maar toen stonden daar de Running Junkies en een paar kilometer later twee jongens die ik een paar dagen eerder in Berlijn ontmoet had. Dat gaf echt wel een boost en daar denk ik nu – negen maanden later – nog steeds aan terug als ik aan de Berlijn Marathon denk.

Loting
Voor veel grote marathons moet je ingeloot worden. New York, Londen, Berlijn, ze werken allemaal met een lotingssysteem. Bij die eerste twee marathons is de kans dat je niet wordt ingeloot een stuk groter dan dat je wel wordt ingeloot. Natuurlijk kun je ook via een reisorganisatie naar deze marathons gaan, dit is vaak wel iets duurder, maar in ruil hiervoor wordt alles voor je geregeld, wat ook heel fijn is. Je kunt deze marathons ook voor verschillende doelen lopen, je zamelt dan geld in voor het goede doel, je startbewijs en reis zit dan al inbegrepen. Je kunt er dan natuurlijk ook voor kiezen om (een gedeelte van) de reis zelf te betalen en je sponsorgeld echt alleen aan het goede doel te donoren.

Kleine marathons
Naast de grote bekende marathons zijn er natuurlijk ook de wat kleinere marathons. Ik heb deze zelf nog nooit gelopen, omdat twee dingen me hieraan tegenstaan. Aller eerst is de kans heel groot dat je alleen komt te lopen en hoewel ik het niet fijn vind om over de mensen te moeten struikelen, is alleen lopen tijdens een marathon echt intens zwaar. Ten tweede komt het bij een kleine marathon vaak voor dat je twee keer hetzelfde rondje moet lopen. Dat lijkt me mentaal echt extreem zwaar. Let hier dus goed op voordat je je inschrijft voor de marathon.

De ideale marathon?
Voor mij was Berlijn de ideale marathon. Dat zeg ik natuurlijk ook omdat ik daar een vet PR liep. Maar Berlijn heeft gewoon heel veel positieve dingen. Het is een historische stad, in het buitenland, makkelijk vanuit Nederland bereikbaar, een vlak parcours, eind september zijn de weersomstandigheden vaak perfect om een marathon in te lopen, goede organisatie, brede wegen, veel publiek, niet zo duur als New York en heel veel sfeer. Voor de 2016 editie kun je je helaas niet meer inschrijven via de normale weg, maar volgens mij moet er via een touroperator nog wel wat te boeken zijn. Inschrijvingen voor 2017 openen – waarschijnlijk – in oktober.

Welke marathon staat er bovenaan jouw verlanglijstje? Bij mij zijn dat op dit moment Chicago, Boston en Londen. Volgend jaar sowieso eerst Boston in het voorjaar. Wat ik dit najaar ga lopen? Nog geen flauw idee. Hebben jullie suggesties?

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. juli 13, 2016 / 12:17

  Boston zou ik sowieso gaan lopen als ik jou was, je bent nu gekwalificeerd daarvoor door Berlijn toch? ;)
  Ik ben na al die tijd dat ik je al volg nog steeds niet gemotiveerd om te beginnen met hardlopen haha, maar ik heb wel veel respect voor mensen die een marathon kunnen en willen lopen.

 2. Ilse
  juli 13, 2016 / 14:27

  Gaaf zeg! En handige tips! Ik heb er helemaal nog niet mee bezig gehouden omdat mijn loopmotivatie op dit moment in een dip zit en ik een marathon ook nog niet red. Misschien over een paar jaar wel!

 3. juli 13, 2016 / 15:03

  Wat een handig en fijn artikel! <3

 4. Yamina
  juli 13, 2016 / 15:13

  Marathon in Lissabon misschien voor dit najaar?
  Ik ga daar in ieder geval de halve lopen en dan de Rotterdam Marathon in april 2017.

 5. juli 13, 2016 / 16:21

  Mijn wens is in het voorjaar van 2017 mijn eerste marathon te lopen. Ik kies voor de Marathon Zeeuws-Vlaanderen, omdat ik in deze regio woon en dus aangemoedigd kan worden. Dit is een natuurmarathon, dus ik ben me ervan bewust dat het een langzaam parcours is. Ik heb in de loop der jaren het parcours al verkend door telkens in estafettevorm mee te doen. Ik hoop dat ik mijn wens kan realiseren. Dit is de link naar de marathon: http://www.marathonzvl.nl/. Zou jij voor deze kiezen?

 6. juli 13, 2016 / 16:32

  Wat een fijne post! Ik ben zelf nog niet toe aan een hele marathon, maar ik heb in april wel de halve van Berlijn gelopen – mijn eerste halve ooit. En ik herken wel wat dingen waar ik inderdaad ook rekening mee heb gehouden. Dat vakantiegevoel kwam bij mij pas na de wedstrijd, dus de dagen ervoor draaiden vooral om: rustig aaaan, lekker (maar wel verstandig) eten en zorgen dat je de avond ervoor op tijd in bed ligt.

  Mijn volgende halve (ja nog steeds halve!) wordt Amsterdam in oktober en voor volgend jaar zit ik stiekem te kijken naar Kopenhagen, Parijs of misschien zelfs Kaapstad. Dat is wel even heel wat anders, dus ik moet nog kijken of dat slim is (waarom al die grote ambities en dromen?!?!?! :D)

 7. Danielle
  juli 16, 2016 / 23:26

  Jaaaa! Wat leuk dat je mijn vraag hebt gebruikt voor een blog! :D Afgelopen weken zijn mega druk op het werk, waardoor ik mijn dagelijkse 12 uur momentje op je blog al een tijdje mis. Zie het nu pas! Super handige tips. Ik wil volgend jaar de marathon van Berlijn gaan lopen met een vriendin en verder twijfel ik nog over Rotterdam in het voorjaar of The Ride in Juni (in 8 dagen van de voet van de Stelvio naar de top van de Cauberg op de fiets). Wellicht is allebei ook haalbaar, wie weet? :)