Fit in het tweede trimester

Een kleine twee maanden geleden schreef ik een blog over fit blijven in het eerste trimester. Een korte samenvatting: voordat ik zwanger werd zag ik mezelf met een klein rond bolletje een halve marathon lopen. Niet zo snel als normaal, maar toch zeker wel onder de twee uur. Ik was fit, anderen deden het ook, dus waarom ik dan niet? In de eerste weken van mijn zwangerschap merkte ik al dat mijn snelheid met rassenschrede achteruit ging, na zes weken was ik kotsmisselijk en hardlopen verergerde die misselijkheid alleen maar. Hardlopen werd iets waar ik enorm tegenop keek, in plaats van naar uit zag. Ik gaf mezelf een paar weken hardlooprust en sprak met mezelf af om weer hard te gaan lopen zodra de misselijkheid in het tweede trimester verdwenen was. Maar toen…

Toen kreeg ik met veertien weken ineens last van mijn onderrug. Het gebeurde na een fietsritje van twee uur (op heel rustig tempo, ik fietste achter een hardlopende Tuur aan) in de vrieskou. Ik had ruim een week het gevoel alsof ik flink door mijn rug was gegaan. Rechtop staan en tegelijkertijd mijn ene voet voor mijn andere voet zetten lukte gewoon niet. Ik zat compleet vast. Toen dat voorbij was dacht ik OK, dan is dít het moment om weer te beginnen met hardlopen. Ik deed rustig aan, twee minuten hardlopen, een minuutje wandelen, een half uurtje in totaal. En dat hardlopen ging op een rustiger tempo dan ik normaal gesproken mijn duurlopen liep. Na ongeveer zes herhalingen kreeg ik een drukkend gevoel op mijn bekken, na afloop kon ik wederom een paar dagen niet lopen.

Die halve marathon tijdens de zwangerschap heb ik inmiddels geschrapt. Evenals die vijf kilometer. Evenals hardlopen in het algemeen. Er zijn vrouwen die (halve) marathons kunnen lopen tijdens hun zwangerschap, ik ben niet een van hen. In ieder geval niet in deze zwangerschap (ieder lijf, maar ook iedere zwangerschap schijnt weer anders te zijn).

Dat betekent gelukkig niet dat ik de rest van de zwangerschap als een kasplantje op de bank hoef te blijven zitten. Sterker nog, liever niet. Ik merk dat ik veel meer rug- en nekklachten heb na het weekend – als ik gemiddeld meer tijd op de bank doorbreng voor de TV of met een boek – dan in de rest van de week. In beweging blijven is juist belangrijk. Maar waar begin je?

De bomen en het bos

Toen ik in december een nieuw plan van actie probeerde te maken voor mezelf zag ik door de bomen het bos niet meer. Het is heel makkelijk om op YouTube ‘prenatal workout’ in te typen, je krijgt dan een enorm aanbod geserveerd. Maar ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen. Ik weet nog dat ik op een video klikte van twee hyperactieve Amerikaanse dames die een soort aerobics deden. Vol goede moed begon ik, maar na 7 minuten kon ik het mentaal al niet meer opbrengen. Wat was ik in vredesnaam aan het doen?

Pilates

Via Fieke (jaaa van GirlsLove2Run) kwam ik bij een (betaald) Pilates programma uit. 50 euro voor 6 workouts (en wat recepten en ademhalingsoefeningen). Klinkt als een heleboel geld voor een paar ‘redelijk simpele’ video’s, maar dit was precies wat ik nodig had. Structuur en niet al te veel keus. De workouts zijn tussen de 20 en 50 minuten en de oefeningen komen vaak in meerdere video’s terug. Ik hoef dus niet heel erg na te denken over de handeling, zodat ik al mijn aandacht op mijn ademhaling kan focussen. Dat laatste is nodig, want ademhalen schijnt – zeker tijdens je zwangerschap – enorm belangrijk te zijn. Wanneer je niet diep goed genoeg ademhaalt kun je de oefeningen niet goed uitvoeren en dat is nu juist zo belangrijk. Helaas gaat dat ademhalen bij mij niet vanzelf, ik moet iedere keer weer goed opletten dat ik op het juiste moment in en uitadem en dat ik niet te oppervlakkig ademhaal. Daarom vind ik het zo fijn dat je in de video’s niet alleen met de oefeningen maar ook met je ademhaling begeleid wordt.

Mijn eerste doel was om drie keer in de week een workout te doen, inmiddels heb ik als doel om iedere week minstens 150 minuten Pilates oefeningen te doen. Dit werkt voor mij heel motiverend. Ik heb namelijk gewoon een meetbaar doel nodig. Nu ik voel dat mijn billen ook weer wat meer vorm en stevigheid beginnen te krijgen raak ik extra gemotiveerd. Het kan dus wel, fitter worden tijdens je zwangerschap (alleen voor mij niet op gebied van hardlopen).

Wandelen

Naast Pilates heb ik ook nog een cardio-doel; wandelen. Ik wil wekelijks 35.000 stappen zetten, dat komt neer op 5000 stappen per dag. Klinkt als niet zo lastig, er zijn zat mensen die dagelijks 10.000 stappen zetten. Voor mij is het nog wel een uitdaging. Ik heb een zittend beroep, ik kom mijn huis (mede dankzij Corona) nauwelijks uit en als ik nergens op let zet ik op een dag net aan 1500 stappen. Dat is niet bijster veel. Daarom dat doel van 5000 stappen, dat is met een wandelingetje per dag nog enigszins haalbaar. En ja, dat betekent ook dat ik soms in de stromende regen een wandeling maak. Gelukkig heb ik sinds kort een slaapzak (lange winterjas) waar ik mezelf heerlijk warm en droog in kan houden. Nu nog vervanging voor mijn niet-z0-waterdichte sneakers vinden. Mijn waterdichte Nikes stinken enorm naar zweetvoeten 🤣.

En nu?

Ik moet dit natuurlijk niet te hard zeggen (en ik klop het dan ook onmiddellijk af aan mijn houten tafel), maar mijn rug voelt soepeler. Een paar weken geleden had ik na een wandeling vaak last van een drukkend gevoel op mijn bekken, daar heb ik nu ook minder last van. Ik voel me energieker en ook niet geheel onbelangrijk; ik heb weer het gevoel dat ik een klein beetje de controle over mijn eigen lichaam heb. Toen ik met veertien weken last van mijn rug kreeg en met zestien last van mijn bekken, had ik niet verwacht dat ik met tweeëntwintig weken ‘pijnvrij’ zou zijn. Als ik je een ding zou mogen aanraden dan is het maak een plan en zoek iets dat voor jou werkt. En als je meer wil leren over ademhaling (en trainen) tijdens zwangerschap dan zou ik je zeker het boekje ‘Sterker Zwanger’ van Romana Serno aanraden*

Ik hoop dat ik me nog lang blijf voelen zoals nu, ik houd er rekening mee dat het over een aantal maanden (of misschien zelfs wel weken, of morgen!) weer heel anders kan zijn. Natuurlijk houd ik je op de hoogte.

Liefs,

Annemerel

* Affilliate link. Ik ontvang een klein percentage van de omzet, jij betaalt niks extra’s.

 

Delen: