SKIN: The Acne Diet

Photobucket

Bron beeld

Ach, wat zou ik jullie graag vertellen dat ik acné vrij ben. Maar helaas, niets is minder waar. Al zo’n vier maanden slik ik weer minocycline, een antibiotica die vaak wordt voorgeschreven bij acné. Gisteren had ik weer een date met de dermatoloog en die zei dat ik er nu echt mee moest stoppen. Niet omdat mijn huid er nu zo fantastisch uit zag, maar omdat het te gevaarlijk voor mijn gezondheid is om nog langer door te gaan. Er werd gedreigd met verkleuringen aan de lever en de schildklier en dat moet ik niet willen. Aldus de dermatoloog. Wat hij zou doen als hij mij was? Aan de roaccutane. Het paardenmiddel onder de acné medicijnen. 95% van de acné gevallen zijn na een kuur van een half jaar verlost. Helaas niet zonder bijverschijnselen. Het gegeven dat je persé aan de pil of een spiraaltje moet vind ik al stom, evenals dat je moet bloedprikken. Dat zegt toch wel iets over de schade die het medicijn aanricht. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat ik geen bloed DURF te laten prikken (nu ik dit schrijf wordt mijn arm al stijf bij het idee..). Het idee is nu, tot en met september probeer ik het op eigen natuurlijke kracht te doen, is mijn gezicht dan nog steeds een drama, dan gaan we grover geschud gebruiken.

Goed en dat brengt mij bij het volgende, een stukje dat ik las op de beautyblog van Lauren Conrad, geschreven door dermatoloog Dr. Jessica Wo. Nu is mijn dermatoloog er van overtuigd dat voeding geen invloed heeft op acné, maar ik heb zoiets van.. eerst zien, dan geloven. Dus goed. De komende tijd ga ik het proberen. Zo goed mogelijk natuurlijk, maar niet zo streng dat ik helemaal niet mag ‘cheaten’, want dan weet ik zeker dat ik het niet meer dan een paar weken volhoud. Ik bedoel, stel je voor dat het helpt, heel leuk.. maar ik ben niet van plan om de rest van mijn leven ongelukkig te zijn omdat ik niks mag eten en nooit uit de band kan springen.

De regels?
Melkproducten zo veel mogelijk vermijden. Zelfs biologische melkproducten bevatten hormonen van de koe, en die hormonen kunnen leiden tot een vettige huid en verstopte mee-eters.  Daarvoor in plaats mag ik wel amandelmelk en sojamelk. Als ik toch persé yoghurt wil eten, moet ik kiezen voor een biologische, half volle, want die bevatten minder hormonen.

Witte koolhydraten zoals suiker, brood, cake, witte rijst, pasta en aardappelen kan ik ook beter niet eten. Een dieet dat veel koolhydraten bevat zorgt er voor dat mannelijke hormonen in je lichaam toenemen en die zorgen juist voor puistjes (daarom wordt ook vaak de diana pil voorgeschreven, deze pil zorgt even kort door de bocht gezegd voor meer vrouwelijke hormonen). Wil je toch graag koolhydraten eten, zorg dan dat je het samen met proteine eet. Zoals pasta met kip en brood met ei.

Eet veel zinkrijk eten. Zink schijnt het gevecht met bacteriën die acné veroozaken aan te gaan en het is een natuurlijke ontstekingsremmer. Zink wordt gevonden in rood vlees (vooral rund en lam), linzen, bruine bonen en oesters.

Goed, dit is de informatie die ik gevonden heb. Heb nog wel wat vragen, ik bedoel.. what about other than ‘white’ carbs? Denk dat ik daarvoor het boek ‘Feed your Face’ moet gaan aanschaffen. Yes, weer 25 euro, maar als je je bedenkt hoeveel geld ik inmiddels al aan crèmes heb besteed, dan is die 25 euro helemaal niets.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

42 Reacties

 1. januari 28, 2012 / 12:11

  Ik ben dan inderdaad ook benieuwd wat je wél mag eten, in zoveel producten zitten witte koolhydraten! Keep us posted! ;)

 2. Nanda
  januari 28, 2012 / 12:18

  Mocht dit niet werken en je wilt niet dat paardenmiddel gebruiken, misschien is dan de diane pil iets? Ik slik die nu paar jaar, heb hem ooit voorgeschreven gekregen van de dokter voor mijn puistjes, (en als voorbehoedsmiddel natuurlijk) en na een paar maand waren al mijn puistjes weg, en zijn al die jaren nooit meer terug gekomen. Ik hoor wel eens horror verhalen over de diane pil, maar heb zelf nergens last van, geen rare bijwerkingen gemerkt :) Je zou het kunnen overwegen!
  Succes!

 3. januari 28, 2012 / 12:26

  Hmm ik ben best benieuwd naar het Acne Dieet. Ik had het ook al gelezen op haar blog inderdaad, maar ik vind het erg moeilijk om bepaalde soorten eten te skippen uit m’n leven.. Zoals brood, aardappelen en pasta.. Dingen die je dagelijks toch wel eet!

 4. januari 28, 2012 / 12:32

  Is dat roaccutane die hormoonhuishouding die alles onderste boven haalt? Dat heeft bij mijn huisgenoot enorm geholpen! Acne voor, porseleinenhuidje after. Ze mocht alleen niet in de volle zon omdat je huid zo gevoelig ervan wordt.

 5. Eva
  januari 28, 2012 / 12:41

  Ik heb ook minocycline genomen, inderdaad een wondermiddel. Ongeveer een jaar acne vrij erna gebleven. Alleen heb ik er inderdaad een schildklier probleem door gehad.

 6. januari 28, 2012 / 12:59

  Vlees zit i.h.a. ook vol met hormonen die de dieren toegediend krijgen, dus ja, in een ideale wereld zou je zinkbron rood vlees moeten zijn, maar tegelijkertijd gaat het je de hormonen geven (en antibiotica, sporen van krachtvoer etc. etc.) die je probeert te vermijden.

 7. Nathy
  januari 28, 2012 / 13:08

  Werkt Cinique dan toch niet? Ik ben met hem 3 stappen plan zo goed als puistjes vrij, op een zeldzame na dan ;)
  Van die roaccutane heb ik al veel goede dingen gehoord, eerlijk gezegd. En dat bloedprikken valt echt reuze mee hoor, ben je bang voor naalden? Want het prikje is echt niks!

 8. januari 28, 2012 / 13:24

  ik gebruik zelf benzoylperoxide, bij apotheek te koop, en bij mij werkt het super! Misschien tipje?

 9. januari 28, 2012 / 13:59

  I feel your pain. Het is bij mij ook altijd een strijd maar niets zou het me waard zijn aan zulke zware medicijnen / antibiotica te gaan, dat verpest voor de rest van je leven je lichaam/gezondheid. (ps: diane 35 is ook een medicijn, geen anticonceptiepil!). Ik doe binnenkort weer een uitgebreide post over acne, dit keer met diet/lifestyle tips. Mbt zink zou ik in dit geval toch voor een supplement gaan (zinc picoli nog wat van solgor is de best opneembare vorm) aangezien vlees zelf ook weer vol hormonen zit. Mocht je het geld ervoor over hebben zou ik ook women’s balance van fusion aanschaffen (over internet te bestellen) en aan de slag gaan met een natuurarts/homeopaat oid, om achter de OORZAAK van je probleem te komen waarsch hormonaal). Voeding kan verlichting/verbetering geven maar zal het nooit oplossen.

  x0x0

 10. januari 28, 2012 / 14:02

  Mijn laatste redmiddel was ook Ro-accutane. Heb zelf daarvoor 3 verschillende antibiotica geslikt en het is dat jouw dermatoloog wel aan de bel trok. Dat was bij mij niet zo. Heb nu gevoelige darmen door die antibiotica overgehouden.

  Ro-accutane heeft wel geholpen en naar 6 maanden was ik dan ook volledig acne-vrij. Nu vier jaar later is mijn huid echter weer aan het sukkelen, maar terug aan de ROA? NEVER nooit meer. Gevoelige botten, gevoelig voor licht, en andere kwaaltjes heb ik er aan overgehouden en mijn acne is toch weer in volle glorie terug. :(

  Ik ga het ook zelf proberen om onder controleren te houden. Wel dan met Retin-A en zit nu te denken aan een fruitzuurpeeling.

  Echt jammer dat er personen zoals ons zijn waarbij er vrijwel niets aan te doen is (zo lijkt het). :( Succes in ieder geval met dit dieet. Dit meisje volgt het trouwens ook en bij haar heeft het wel geholpen. http://www.youtube.com/user/DiamondsAndHeels14 Ze is een beetje uitbundig soms maar ze weet echt ongelooflijk veel over acne. Misschien een tip voor jou. :D

 11. Kimberly
  januari 28, 2012 / 14:02

  Even over roaccutane: Is genoeg over te vinden op internet, maar ik wil je wel even waarschuwen. Sowieso voor alle bijwerkingen, het is écht afzien. Daarnaast heb ik twee kuren gedaan van 6 maanden en is de acne nu weer teruggenkomen, wel tussendoor steeds een jaar weggebleven. Het gaat sowieso wel bij iedereen weg, maar het komt ook vrij vaak weer terug. Wel altijd minder erg, maar denk dus niet dat het helemaal wegblijft want dat gebeurt veel minder vaak dan ze zeggen. En ik weet ook verder niet wat het aan de binnenkant heeft aangericht, maar het is veel schadelijker dan die antibiotica.

 12. januari 28, 2012 / 14:04

  Oh en te veel zink is ook weer niet goed voor het lichaam, had ik tenminste gelezen. Nou is het moeilijk om hoge dosis van in te nemen maar wees er wel voorzichtig mee.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 29, 2012 / 11:08

   AHH thanks voor de tip! Nog goedkoper dan Bol.com paperback, top, top!

 13. Aarti
  januari 28, 2012 / 14:17

  He! Mijn eerste reactie op een blog ever:P! Maar ik wil toch even mijn ervaring delen wat betreft mijn gebruik van Rocaccuntane. Ik ben zelf 26 jaar en heb een vrij gevoelige huid. Ongeveer 2,5 maand geleden had ik een zeer ernstige vorm van acne. Ik werd zodanig onzeker over mijzelf dat ik besloot om aan de kuur te beginnen. Ook ik ben ontzettend bang voor naalden e.d. Maar als ik nu terugkijk naar hoe mijn gezicht er voor de kuur uitzag dan is het afnemen van bloed het dubbel en dwars waard geweest. Mijn huid is nu helemaal acne-vrij!! En achteraf valt de bloedafname ECHT mee. Ik kijk er gewoon niet naar! Om de zes weken heb ik een afspraak met mijn dermatoloog om te laten zien hoe het met mij gaat. Wanneer zij ziet dat het goed verloopt dan mag ik weer bloed laten afnemen en doorgaan met de kuur. Tot nu toe heb ik geen last gehad van bijwerkingen. En het mooiste van allemaal is dat ik gewoon alles mag eten (met mate natuurlijk, maar dat geldt voor alles;)) en geen geld meer hoef te besteden aan dure crèmes… (Ik had voor de kuur als zoveeeeeeel uitgegeven)

  Het zijn zware medicijnen en iedereen kan er anders op reageren, maar dat is ook de reden dat de dermatoloog je goed in de gaten blijft houden.

 14. januari 28, 2012 / 14:18

  Voeding heeft met ZOVEEL in je lichaam te maken. Heel vaak wordt dit door reguliere geneeskunst/ westerse gedachten niet ondersteunt. Maar uit eigen ervaring weet ik dat ik door suiker bijvoorbeeld ziek word (geen diabeet) nog een klein (maar wel opmerkelijk!) feitje bij mezelf: ik was altijd de pineut bij muggen. Ik zat altijd onder de muggenbulten. En dan geen kleintjes nee dikke rode jeukende plakaten. Ik wist nog niet eens hoe normale muggenbulten eruit zagen… Maar sinds een paar jaar vermijd ik zoveel mogelijk lactose, tuurlijk soms heb ik een yoghurt/ ijs of kaas carving maar ik probeer me eraan te houden. En? Nou geen muggenbulten meer! ik heb in 3 jaar 3 muggenbulten gehad. En dat was de dag nadat ik flink gezondigd had met lactose (grote bak ijs helemaal opgegeten:$) maar zelfs nu ik ze weer had waren ze klein, huidskleurig en bijna niet jeukend…
  Ok niet hetzelfde als acne, maar voeding doet ECHT heel veel meer dan sommige mensen durven te erkennen!

  He, en beter proberen met voeding op te lossen dan enge chemische medicijnen die ook weer bijwerkingen kunnen geven toch? ;) Succes!

 15. Malou
  januari 28, 2012 / 14:36

  Toen ik net 15 was, had ik ook ineens erg veel last van acne. Ik heb er toen een paar maanden mee rond gelopen, toen mijn vader met het idee kwam om naar de schoonheidsspecialiste te gaan. Dat heb ik gedaan. Ik was net op tijd, want als ik later was gekomen, had ik aan de medicijnen gemoeten. Mijn huid op mijn wangen, was zo beschadigd, dat het bijna paars was, zo rood was het. Ik had ook erg veel littekens in m’n gezicht. Het eerste half jaar moest ik denk ik zeker toch wel 1 á 2 keer in 2 weken naar de schoonheidsspecialiste, op een gegeven moment kon ik het af gaan bouwen. Ik gebruikte elke dag spullen van Neoderma, een merk wat bij de schoonheidsspecialiste verkrijgbaar is. En dat gebruik ik, nu 3 jaar later, nog steeds. Ik ben volkomen van mijn acne af, ik heb af en toe nog een puistje, maarja daar heeft iedereen wel eens last van. Je ziet er niets meer van, mijn huid is super egaal, en is nu in een topconditie omdat ik elke dag (discipline! Dus ook ELKE dag je make-up er af halen!) mijn producten gebruikte (2x) en sunblock droeg (ook in de winter). De behandelingen sloegen erg goed aan (ze zijn ook allemaal betaald door de verzekering–> verwijsbrief gehaald bij de dokter). Alleen de producten hebben we zelf moeten betalen, natuurlijk wel flink wat geld, maar je hebt maar 1 huid. Ik ben echt heel blij dat mijn vader met het idee kwam om naar de schoonheidsspecialiste te gaan. Ik kan nu gewoon zonder make-up de straat op en mijn huid is gewoon super egaal:)

  Heb jij er wel eens aan gedacht om naar de schoonheidsspecialiste te gaan?

  Liefs Malou

 16. Renske
  januari 28, 2012 / 15:20

  Bah wat lastig voor je zeg:( Ik hoop dat dit dieet zijn vruchten af gaat werpen. Ipv melk kun je wel sojamelk nemen. Dat schijnt zelfs goed te zijn voor je huid.

 17. Marit
  januari 28, 2012 / 15:54

  Hoi Annemerel,

  Ik volg je blog al een tijdje en het valt me op dat je erg veel met je huid bezig ben. Ik vroeg me af of je op de hoogte bent van het beroep huidtherapie. Een huidtherapeut is iemand die gespecialiseerd is in onder andere acnetherapie. De behandelingen die de therapeut uitvoert zijn een combinatie van een glycolzuurpeeling waardoor de huid een klein beetje verdunt wordt zodat de ontstekingen makkelijker verwijderd kunnen worden en manuele therapie. De manuele therapie houdt in dat de therapeut bestaande ontstekingen of onderhuidse comedonen (mee-eters) met de hand verwijderd. De behandeling wordt 6 weken lang één keer per week uitgevoerd en wordt dan afgebouwd naar één keer in de maand voor zolang dat nodig is. Deze behandeling neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De intake is bij de meeste huidtherapeuten gratis en de behandelingen worden op verwijzing van de huisarts vaak vergoed door de verzekering. (Bij elke verzekering verschillend dus belangrijk dat je dit van te voren checkt) Als tip kan ik je Huid– en Oedeemtherapie polyderma in Zoetermeer aanraden.

  Ik hoop dat je wat aan mijn tip hebt.

  Groetjes Marit.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 29, 2012 / 09:22

   Hi Marit! Ik heb een verwijsbriefje gekregen voor de huidtherapeut.. er werd me een kliniek in Den Haag aangeraden met een andere vestiging in Zoetermeer.. eens kijken of het dezelfde is! Ben zeker ook van plan daar een afspraak te maken! Dankjewel!

 18. silvie
  januari 28, 2012 / 16:21

  Wat ontzettend rot meid! Ik lees je blog maar reageer eigenlijk nooit maar acne is idd echt verrot! Bij mij heeft een minocycline kuur van 42 dagen gelukkig goed geholpen.
  Kijk een naar het boek Stop Acne nu, dat gaat ook in op het verband acne-voeding. Misschien dat het je kan helpen! Advies was ik van de dermatoloog had gekregen was dat sporten ook veel goed kan doen. En dan sporten dat je echt goed gaat zweten, dat helpt goed om de porien schoon te maken/houden. Heeft bij mij ook goed geholpen!!

  Sterkte!! x

 19. Lieke
  januari 28, 2012 / 16:39

  De chinese geneeskunde weet heeeel erg veel!
  Je zou het kunnen proberen.
  En alles biologisch eten, krijg je veeel minder troep binnen! Vooral met vlees!

  Vasten & darmspoeling (jep.. I know..) heeft n nichtje van me heel erg geholpen!

  Ik geloof wel echt dat voeding in verband staat met acne.. Helaas.

  Succes!
  X

 20. januari 28, 2012 / 16:41

  Tja de pil equals hormoonhuishouding…. Ik ben benieuwd!

 21. januari 28, 2012 / 17:33

  Balen zeg! Een huidprobleem kan zo vervelend zijn! Misschien is het boek Beauty Detox Solution van Kimberly Snyder wel iets voor jou. Dat gaat ook uit van het principe dat beauty begint bij wat je eet. Het is dan ook vooral gebaseerd op plantaardig/veganistisch eten, maar misschien dat het jou wel kan helpen! Ik vond het sowieso een erg interessant boek om te lezen en ben veel van de lessen nog lang niet vergeten :-)

 22. januari 28, 2012 / 17:45

  Hi Annemerel!

  Heel veel succes! Ik drink zelf veel sojamelk, niet vanwege acne, maar omdat het gezonder is qua vet etc. & ook beter voor het milieu. Ik vind het echt lekker, en je kunt het overal doorheen doen. Ik maak latte’s, fruitshakes etc. allemaal daarmee. Ook hebben ze van Aprosoya yoghurt. Naturel, maar ook allerlei andere smaken. Deze zijn ook lekker, alleen ‘klonten’ ze wel een beetje.

  Succes nogmaals :)!
  xx

  • januari 28, 2012 / 18:41

   Eh soya is echt één van de meest vernietigende voedingsmiddelen voor het milieu! Annemerel, ik denk dat aangepaste voeding je echt veel kan helpen, ik hoop het voor je!

 23. Sanne
  januari 28, 2012 / 21:00

  Ik heb zelf op mn 26e nog steeds last van acne, soms gaat het even goed en dan is het weer bal. Bij mij helpt voeding echt wel hoor! Probeer ook biologisch te eten. Met name vlees, kip etc, kip en ook kweekvis barst van de hormonen en antibiotica. Ik slik zelf extra vitamine C, Zink en B5. Zoek het maar eens op B5 reguleert je talgwerking. Met soja moet je ook weer oppassen, zitten zogenaamde fyto-oestrogenen in die op je hormoonhuishouding kunnen werken. Ook parabenen die in veel producten zitten kunnen op je hormonen inwerken. En acne is toch vaak een hormonale kwestie. Jammer dat artsen niet geloven in voeding en supplementen bij acne, het helpt echt wel maar het duurt wel een paar maanden dus volhouden! En wissel niet te veel met je huidverzorging, het kan je huid irriteren.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 29, 2012 / 09:19

   Ahhhh super bedankt voor de tip, ga ik gelijk kopen!

 24. Mariët
  januari 28, 2012 / 23:07

  Jammer dat je per se niet aan de pil wil. Ik heb een hele lichte pil en ik heb er zoveel
  voordelen van.

 25. januari 29, 2012 / 00:44

  Ben benieuwd of dat je acne dieet zal helpen. Hoop het voor je! Bij mij was de acne eigenlijk vanuit het niets over. Alhoewel, vanuit het niets.. sinds ik met de yasmin pil ben begonnen heb ik eigenlijk nauwelijks last dus ik denk dat het daar ook zeker mee te maken heeft. Maar daarnaast denk ik dat het bij mij gewoon ‘klaar’ is, de meeste mensen zijn op een bepaalde leeftijd natuurlijk dan ook klaar met de acne. (We zien het immers vaak als echt een typerend iets uit de puberteit) Helaas is het bij jou dus een ander verhaal. Wat trouwens niet betekent dat ik ook geen een pukkeltje meer heb hoor. Maar hopelijk wordt het bij jou over een paar maanden ook beter! Ben benieuwd wat voor resultaat het zal hebben.

  • Annemerel
   Auteur
   januari 29, 2012 / 09:19

   Ah wat fijn! Ik kreeg het juist toen ik uit de puberteit kwam (was 18 toen het begon..)

 26. Manon
  januari 29, 2012 / 09:17

  Oh mijn god ik heb dat ook! Die minocycline slik ik nu een jaar ofzo en roaccutane durf ik ook niet want ik ben al bang voor een spuitje…gelukkig ziet m’n huid er al beter uit maar nog steeds niet perfect natuurlijk. ;) Ga dit eetpatroon eens testen baat het niet dan schaadt het niet toch :)

 27. AnneClaire
  januari 29, 2012 / 10:19

  Aaah wat vervelend! Ik heb er ook super veel last van, vooral die meeëters waar ik maar niet vanaf kan blijven. Ook een fortuin uitgegeven aan crempjes middeltjes etc. Ik ben nu weer net begonnen met het 3 stappen systeem van clinique in combinatie met een gezond voedingspatroon. Roaccutine is z’on agressief middel, dat ik zelf ook eerst al het andere wil proberen voordat ik daar ooit mee ga beginnen. Ik hoop dat dit bij jou gaat helpen!! :)

 28. januari 29, 2012 / 13:35

  Toevallig, ik ben afgelopen week met dit boek begonnen en het bevalt me heel goed! Het is Jessica Wu trouwens, niet Wo ;) Ik kan hem echt aanraden, ze schrijft heel fijn. En ik ben het ook helemaal met haar eens, voeding maakt het verschil. Als ik geen melk producten eet of drink en minder met suiker heb ik geen puistjes. Zodra ik weer begin met koekjes eten of een Starbucks drink met melk dan begint het weer! Ik hoop dat je het boek koopt en het probeert =)

 29. Maudi
  januari 29, 2012 / 15:48

  Beste Annemerel,

  Ik heb ook altijd erge acné gehad en ik heb ook echt vanalls geprobeerd. Cremes, antibioticakuurtjes, dianapil, speciale voeding, speciale vitamienepillen, om de vier weken naar de schoonheidsspecialiste etc! Op een gegeven moment heb ik een laserbehandeling gehad (http://www.nadinegregoire.nl/laserbehandelingen/pearl-fractional-rimpels-littekens-verslapping/) en vanaf toen is het nooit meer zo erg geweest als vroeger. Bij deze bahandeling hebben ze mijn bovenste huidlaag weggelaserd, waardoor mijn ontstekingen eindelijk goed zijn aangepakt. Ik heb wel twee weken thuis gezeten, omdat ik er uitzag als een verbrande (en later vervelde) tomaat, maar het was het waard! De eerste twee/drie jaar ben ik puistvrij geweest, daarna is het helaas wel weer een beetje teruggekomen, maar dan alleen in de hals- en nekstreek. Dit is volgens mijn schoonheidsspeciliste alleen hormonaal, waardoor er helaas geen schoonheidsbehandeling tegenop kan. Ik ben dus toch maar weer aan de dianapil gegaan en nu is mijn gezicht weer helemaal puistvrij. Ik merk daarbij ook dat ik beter tegen de dianapil kan dan vroeger, dus dat is ook fijn :).

  Ik snap je frustraties helemaal. Ik heb er ook echt zoveel geld aan uitgegeven! Achteraf denk ik dat al die dure cremes sowieso niet helpen. Op dit moment gebruik ik zelfs gewoon nivea soft op mijn gezicht en er is niks aan de hand. Sommige meiden moeten het helaas van binnenuit oplossen, door bijvoorbeeld medicijnen als roaccutane of de dianapil. Hopelijk groeien we er een keer overheen (het liefst zo snel mogelijk ;))!

 30. januari 29, 2012 / 19:53

  Hoi Annemerel, ik zou echt nooit aan de Roaccutane gaan als ik jou was. Ik heb twee kuren van 7 en 8 maanden Roaccutane geslikt en het was echt een hel. Constant rug- en spierpijn waardoor sporten onmogelijk was, heeel droge huid en lippen (hoort erbij, was te doen), je verbrandt heel snel en je moet zo vaak bloed laten prikken en zwangerschapstesten laten doen…je organen kunnen erg aangetast worden. En dat enkel voor een mooie huid? Op mn site kun je mijn ervaringen lezen met Roaccutane en alle andere dingen, ook minocycline. Heb 5 jr bij de dermatoloog gelopen en nu ben ik weer terug. Na Roaccutane kuur 2 was mn acne zo goed als weg, nu (1,5 jr later) is het weer terug.
  Als ik jou was zou ik je dermatoloog vragen om Duac acne gel, differin gel en ga idd naar een huidtherapeute, dat schijnt ook goed te werken. Toevallig ben ik maandag door mijn dermatoloog ook doorverwezen nr een huidtherapeut.

 31. Astrid
  januari 29, 2012 / 20:59

  Waarom ga je niet aan de Diane of Yasmin? Ja, het zijn hormonen maar het is veel minder schadelijk dan antibiotica of roaccutane. Ik heb de Diane geslikt van mijn 17e tot 24e, toen heb ik een tijd een andere pil geslikt maar de puistjes kwamen meteen terug. Nu ben ik weer terug aan de Diane en mijn huid knapt zienderogen op.

 32. Malou
  januari 30, 2012 / 08:19

  Gebruik eens Q10 van Nivea, is een mannencreme maar je puisten zijn binnen 2 weken minder of weg!

 33. januari 30, 2012 / 16:51

  Hoi Annemerel,

  Ooit van microdermabrasie gehoord? Wordt in de meeste huidklinieken wel uitgevoerd. Ik heb er nu vier gehad en ben compleet pukkelvrij. De komende zes behandelingen zijn om mijn poriën en littekens te laten vervagen. Ben super blij! Het kost 100 euro per keer, maar met een verwijzing van de huisarts krijg je een deel vergoed. Ik ga naar Derma2Care in Haarlem en ben zeer tevreden! Misschien een tip? En ohja, de Diane pil is trouwens ook een wondermiddel.

  Janneke

 34. februari 2, 2012 / 20:30

  Lijkt me een heel interessant boek! Ik heb sinds 1,5 enorm veel last van puistjes op mijn wangen, hals en nek! Misschien moet ik toch iets gaan doen aan mijn kwark/yoghurt verslaving! Ben benieuwd naar je ervaringen.