RUNNING TO NYC: XXXXIII

Photobucket

Afgelopen maandag liep ik dus 30 kilometer. En wauw, wat ging het goed. Ik had zaterdagochtend een hele slecht 10 gelopen en baalde een beetje. Op twitter zag ik dat Francien van Girls Love 2 Run 25 kilometer had gelopen en Claartje, mijn collega (vrouwen.nl) &  partnerette in crime tijdens de Marathon van Amsterdam over 53(!) dagen liep zondag door de regen en storm 24 kilometer. Kijk dat soort dingen haalt het competitie-gevoel in mij naar boven. Daar moest ik overheen.

Dus besloot ik maandagochtend 30 kilometer te lopen. Ik werd om half acht wakker, haalde een paar banaantjes bij de supermarkt (mijn ultieme pre-hardloopvoedsel), trok mijn hardloopschoenen aan, en ging. De eerste 10 kilometer verliepen prima, ik liep voor mijn doen langzaam en had dan ook nog genoeg energie over voor de volgende 10. Ook na 20 kilometer voelde ik mezelf nog kiplekker. Ik mocht van mezelf mijn gemiddelde snelheid iedere kilometer een seconde op laten lopen. (Tot 20 kilometer had ik een gemiddelde van 5 minuten en 35 seconden over één kilometer). Eerst liep het op naar 5’37.. maar langzaam maar zeker liep het getal zelfs terug. Op 30 kilometer kwam ik sprintend over de “finish” en had ik over 30 kilometer een gemiddelde van 5’33 gelopen. Dat betekent dus dat mijn laatste 10 kilometer het snelst waren van de hele run. En ook daarna voelde ik me nog prima. Extatisch zelfs. In de zevende hemel. Het vertrouwen was terug, die 42,2 kilometer zou ik over 55 dagen wel “even doen”.

Op dit moment denk ik daar een beetje anders over. Ik kan namelijk niet meer lopen. Mijn benen? NEE. Gek genoeg heb ik helemaal geen last van spierpijn. Zelfs na een 10 kilometer heb ik normaal nog meer spierpijn dan nu. Maar mijn RUG. Halleluja. Quasimodo is er helemaal niets bij. Ik kan gewoon niet rechtop staan. Zelfs niet na een kwartier lopen. Probeer ik dit wel dan schiet er zo’n pijn door mijn lichaam dat al mijn eten naar boven komt en mijn maag als een centrifugerende wasmachine rondjes draait. Kak.

En hoe het nou komt? Ik heb nog nooit van mijn leven last van mijn rug gehad met hardlopen. Thuisdokter Annemerel heeft na een avondje op het internet wel een verhaal verzonnen..

Ik heb scoliose (mijn rug is een klein beetje scheef) en mijn ene been is net iets langer dan het andere. Normaal loop ik op Nike Free’s, hierdoor schijn je je houding uit jezelf tijdens het rennen automatisch aan te passen, je gebruikt de spieren in je benen ook veel meer (dat verklaart de spierpijn ook).  Die 30 kilometer liep ik op LunarGlides, deze “helpen” je gewoon net iets meer. Ik ben bang dat ik hierdoor in een verkeerde houding gelopen heb en dat 30 kilometer lang. Maar goed, ik ben natuurlijk geen dokter dus ik kan er helemaal naast zitten, maar na alles wat ik gelezen heb lijkt dit me het meest logische antwoord. Als jij een andere conclusie uit mijn verhaal trekt, enlighten me, want ik word er wel een beetje hopeloos van. En voor oplossingen sta ik ook open, want GOD. AU! En het is niet zo dat ik er nu ineens ben ofzo.. Die marathon moet ik nog een keer gaan lopen (53 dagen!!!!!) en twee dagen erna vertrek ik alweer naar Londen. Dat doe ik liever sans rugpijn.

(ik ben inmiddels bij de dokter geweest en die vermoedt ook dat de overgang van Free’s naar LunarGlides de boosdoener is.. Ik moet rust houden en komende week geen lange afstand lopen.. Baaaaaaaaaaaahhhh! Je wilt natuurlijk altijd lopen als je niet mag.)

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

32 Reacties

 1. Roxy
  augustus 29, 2012 / 17:08

  Supergoed! Maar jij loopt ook zó snel. Je motiveert me wel echt met dit soort stukjes. Gisteren heb ik mijn eerste echte hardloopwedstrijd gelopen, 10km in 1:01:40 en ik was zó blij! Voor mij is dat echt een toptijd, en dat jij dat nog zo veel sneller loopt vind ik echt heel knap. Ik wou dus alleen even zeggen dat je een goede motivatie bent om langer en sneller te lopen!

 2. Jules
  augustus 29, 2012 / 17:45

  Mooie prestatie hoor, maar pas wel op je lijf!

 3. augustus 29, 2012 / 17:58

  Mooie prestatie! Jammer van je rug! Gaje nu op je Free’s lopen? of blijf je toch bij de lunarglides?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 29, 2012 / 19:55

   Dat is de vraag! Ga het de komende weken testen!

 4. augustus 29, 2012 / 18:11

  Super goed zeg! Jammer van je rug, ik hoop dat het snel beter gaat.

  Liefs, Mariette

 5. augustus 29, 2012 / 18:44

  Wauw knap, die 30km! Ik doe het je niet na, hoor! Ik hoop dat het snel weer beter gaat met je rug!

 6. Marieke
  augustus 29, 2012 / 18:46

  Op welke schoenen ga je de marathon zelf lopen? Ben wel heel benieuwd want heb nodig nieuwe loopschoenen nodig.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 29, 2012 / 19:55

   Dat is nu dus de vraag… Ik dacht eerst Free’s, maar die LunarGlides liepen wel makkelijker alleen nu zit ik dus met die rug. Ik weet het dus nog niet. Volgende keer 30K op m’n Free’s proberen..

 7. Nikki
  augustus 29, 2012 / 18:50

  30! Wauuw, dat wil ik ook!!

 8. augustus 29, 2012 / 19:06

  Wauw wat een prestatie, ik doe het je niet na!

 9. augustus 29, 2012 / 19:19

  Goed gedaan hoor! =)

 10. Ilse
  augustus 29, 2012 / 19:19

  Heb je misschien niet een anti-pronatie blok nodig in je schoenen? Kun je laten checken bij hardloopwinkel.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 29, 2012 / 19:54

   die had ik, maar van die schoenen had ik om de haverklap shin splints.. (of in ieder geval overbelasting van scheenbeen!)

 11. augustus 29, 2012 / 19:31

  Ik vind het onwijs knap! Wow 30 km! Maar rusten is toch even een must. Ik ken het gevoel, ik kan nu niet lopen ivm scheenbeen en juist nu wil ik hardlopen. Beterschap!

 12. augustus 29, 2012 / 19:44

  Wauw jij motiveert mij echt. 10 km achter elkaar rennen is nu mijn doel, voor jou is dat peanuts. Maar het lijkt mij erg fijn als je 10 km kan rennen zonder te hijgen als een hond haha.

 13. Emily
  augustus 29, 2012 / 20:11

  Klinkt niet alsof het alleen aan je schoenen ligt, zeker omdat je dan ook meer last van je heup/bilregio zou moten hebben. Misschien goed om wat meer core training te doen? Of een loopanalyse (met beide schoenen) bij de fysiotherapeut (of hardloopwinkel) in plaats van zelf proberen welke schoenen het beste zijn?

 14. Ilse
  augustus 29, 2012 / 22:48

  Top prestatie alleen je moet wel om jezelf denken. :)

 15. augustus 29, 2012 / 23:41

  Wow, super knap!

 16. augustus 30, 2012 / 09:33

  Supergoed van de dertig kilometer, het effect ervan iets minder =/. Ik heb ook last van scoliose en wat bij mij helpt is rugoefeningen doen (youtube) en heb twee oefeningen van de ruggendokter gekregen die je eigenlijk elke dag moet uitvoeren, tjah. Hopelijk gaat de pijn snel over, want weet hoe stomvervelend dat is.

 17. sabine
  augustus 30, 2012 / 09:53

  Woow.. Ik zit elke keer weer met bewondering te lezen!
  Ik heb nu zelf ook een blessure helaas, gescheurd kniekapsel.. ook door het hardlopen.
  Mag het vanaf volgende week weer langzaam oppakken..

 18. xxxxx
  augustus 30, 2012 / 12:00

  Hallo Annemerel,

  Ik zelf heb ook enige tijd flink last van mijn rug gehad. Ik heb toen (misschien niet heel verstandig) dyclofenac geslikt. Dit maar twee dagen 1 pil. Doordat je dan even geen pijn meer voelt kun je weer gewoon gaan lopen. Door veel te wandelen ontspant je rug ook veel meer. De beste remedie is vaak namelijk gewoon blijven bewegen.
  Wat verder ook helpt is om je rug eens te laten kraken bij de fysiotherapeut. Alles komt weer even los. Ik heb zelf ook scoliose en één langer been en wat ik vaak ’s ochtends even doen is me heeeel lang maken alsof je hoofd aan een touwtje zit. Hierna voel ik mij stukken beter.

  Groetjes,

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 30, 2012 / 13:41

   Thanks voor de tips! Ik ga proberen meer te wandelen, maar hardlopen laat ik nog even achterwege want dan zit je weer in diezelfde houding.. Ga maar wat meer yoga-achtige oefeningen doen!

 19. myrthe
  augustus 30, 2012 / 13:01

  Je gaat lekker, jammer van die rugpijn alleen!
  Ik had laatst een korte afstand gelopen (5K), tijdens het lopen heb ik een beetje last van m’n knieen, en 12 uur later kreeg ik enorme last van m’n onderbenen, knieen, enkels alles .. ik dacht dat ik op een gegeven moment als een hoopje op de grond zou liggen .. iemand een idee wat dit kan betekenen?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 30, 2012 / 13:40

   Wat raar, loop je normaal langere afstanden? Ik zou echt niet weten wat het zou kunnen zijn. Als je er vaker / langer last van hebt zou ik even langs je huisarts gaan!

   • myrthe
    augustus 30, 2012 / 21:33

    Eigenlijk niet, ga morgen even langs de podoloog (heb zooltjes) misschien kan dat die er wat aan doen :-);

 20. sabine
  augustus 30, 2012 / 13:43

  @Myrthe,

  Ik had dat dus ook, 4 dagen later naar de huisarts en toen bleek m’n kniekapsel gescheurd en ontstoken te zijn. inmiddels is de pijn in enkels en onderbenen verdwenen maar op een gegeven moment dacht ik dat alles los op elkaar zat.. alles deed zeer. misschien bezoekje aan de huisarts

 21. augustus 31, 2012 / 09:20

  Goed dat je naar de dokter bent gegaan! Nooit zomaar wisselen van schoenen, zeker niet als je een langere afstand dan normaal gaat doen :O

 22. augustus 31, 2012 / 16:10

  Wauw wat knap! Ik ben al blij met mijn 5K maar als ik dit zie stelt dat weinig voor, haha! Ik mag alleen nu ook even niet hardlopen, m’n schenen begonnen weer op te spelen.. baal ik van, nu ben ik aan het zwemmen en fietsen om toch wat te doen. Toch maar eens op zoek naar een ander paar schoenen, ik kocht vorig jaar de meest ‘basic’ paar asics om te kijken of ik het überhaupt wel vol zou houden en leuk zou vinden maar dit is nu de tweede keer dan ik hier last van heb. Heb jij sinds je op de Nike Free’s loopt nog last gehad van je scheenbenen? Succes met je rug! Hopelijk kun je snel weer uit de voeten ;-)

 23. september 1, 2012 / 12:00

  Ik heb echt zooo veel respect voor jou! Wauw! Maar die rug is wel echt superrr kut. :( En dat je moet rusten ook. Sterkte!!!