RUNNING TO NYC: XXXIV (you can’t always win)

Photobucket

Vorige week liep ik eerst twintig kilometer in een prachtige tijd en twee dagen daarna haalde ik anderhalve minuut van mijn ‘PR’ op de tien kilometer. Ik liep hem in 49 minuten en 4 seconden. Halleluja! Mooie tijden.

Maar je kunt niet altijd een record lopen en dat wil voor mij nog wel eens een probleem zijn. Kijk op de 10 kilometer heb ik daar niet zoveel last meer van, maar als ik twintig kilometer loop dan wil ik resultaat zien. Dan wil ik hem minstens zo hard lopen als de keer ervoor, het liefste eigenlijk nog net een paar seconden sneller.

Zoals ik al zei, dat gaat niet. Afgelopen zaterdag liep ik (een dag eerder gepland wegens de voorspelde weersomstandigheden op zondag) weer twintig kilometer. Voordat ik mijn rond(je) begon wist ik al dat het zwaar zou worden. Ik had sinds de vrijdag ervoor al geen complete rustdag meer gehad. Die had ik eigenlijk twee dagen ervoor op donderdag moeten hebben, maar toen was ik in Kopenhagen en wilde ik hardlopen. En toen de dag erna op vrijdag wilde ik toch nog even mijn yoga video doen (waar ik nog steeds spierpijn van krijg) en ja.. Daar sta je dan aan het begin van die twintig kilometer en eigenlijk al vermoeid voordat je goed en wel begonnen bent.

De eerste vijf kilometer waren extreem zwaar, ik had namelijk zo mogelijk nog hardere tegenwind als de week ervoor. De tien kilometer die volgde waren op een andere manier zwaar. Ik vloog dan wel door de duinen, ondertussen had ik wel een droge mond, droge lippen en als klapperrrrr op de vuurpijl buikpijn die steeds heftigere vormen aan begon te nemen.

Op vijftien kilometer bezocht ik dan ook de McDonalds. Daar deed ik iets wat ik jullie zal besparen en haalde ik een cola. Ik was futloos en had dorst. Ik had suiker nodig. In totaal heb ik een kwartier stil gestaan. Die cola moest natuurlijk ook nog even goed zakken want die koolzuur was misschien geen al te slim idee.

De laatste vijf kilometer waren ondanks mijn pauze, zwaar. Ik heb onderweg nog twee keer gestopt omdat ik gewoon echt geen stap meer kon verzetten. Mijn benen zaten op slot, wilde gewoon niet meer. Uiteindelijk deed ik er maar zo’n veertig seconden langer over dan de week ervoor, maar ik heb mijn horloge dan ook op pauze gezet iedere keer als ik stopte. Vorige week liep ik die twintig kilometer in één keer, dit keer deed ik het moeite met drie keer stoppen en was ik nog langzamer ook. Ik weet dat die duurloop alles behalve een wedstrijd is, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn “discipline” en “wilskracht” voor die extreem lange lopen haal uit het idee dat ik vooruitgang boek.

Dat is iets waar ik aan moet werken.. En snel ook, want dit weekend loop ik 25 kilometer.  En dat zal allemaal heus zo snel niet gaan. Maar ja aan de andere kant, dan haal ik wel weer voldoening uit het feit dat ik mijn langste afstand ooit gelopen heb. Zo werkt dat in mijn hoofd.

Kennen jullie dat probleem.. Dat je stiekem alleen maar genoegen neemt met snellere tijden?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

28 Reacties

 1. juni 27, 2012 / 17:37

  Jij doet echt alsof het niets is joh, ik zit echt met respect hier op me stoel. Haha, super knap. Hoe lang doe je er eigenlijk over om die twintig kilometer gemiddeld te rennen? Ben ik eigenlijk wel benieuwd naar!

 2. juni 27, 2012 / 18:22

  ‘Ik weet dat die duurloop alles behalve een wedstrijd is, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn “discipline” en “wilskracht” voor die extreem lange lopen haal uit het idee dat ik vooruitgang boek.’

  Hallo, hoeveel vooruitgang is het uitlopen van een marathon!! :) Als je nu eens bedenkt dat 42k lopen een enorme vooruitgang is, hoef je niet op snellere tijden voor een 20k te focussen.

 3. juni 27, 2012 / 18:48

  Pffoe respect! Ik doe het je niet na :’) Ik haak al af bij de 200 meter sprint en 12 minuten loop.. maarja ik heb astmatische bronchitis en geen conditie

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2012 / 19:44

   Ik heb ook veel last gehad van astma/bronchitus maar ik merk dat het beter wordt nu ik veel beweeg. Soms heb ik nog wel periodes dat ik geen lucht krijg maar weet nu precies welke medicijnen ik moet gebruiken. Misschien toch proberen? Wil niet zeggen dat het voor jou ook helpt, maar mij dus wel.

 4. Ann
  juni 27, 2012 / 19:00

  Wandel jij anders nooit tussendoor :O? Wowwww loop je gewoon 10 km zonder even een minuutje niet hardlopen? jezus wat knap

  Je moet echt wat trotser op jezelf zijn en jezelf belonen/trakteren hoorr!

 5. Ann
  juni 27, 2012 / 19:00

  Maar je tijd stil zetten is niet helemaal fair natuurlijk (A)..

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2012 / 19:45

   Haha nee inderdaad. Maar bij een 10K stop ik niet hoor. In ieder geval niet zonder absoluut noodgeval ;-) de pauzes in mijn laatste 20 kilometer waren ook geen korte wandelpauzes maar echt dat ik niet verder kon (buikkramp) ach ja… heb die 20k in ieder geval wel gerend..

 6. juni 27, 2012 / 19:02

  Ik vind het heel knap van je hoor, 20 kilometer! Ik ben net begonnen en loop net aan 3 kilometer, ben dan ook nog heel erg mijn conditie aan het opbouwen. Ik snap wel dat je teleurgesteld was, maar de volgende keer gewoon beter ;-)!

 7. juni 27, 2012 / 19:22

  Wees trots op jezelf! Ik zou dat echt niet kunnen. Maar ik heb ook een conditie van niks en een hekel aan rennen, haha :P

 8. Joëlle
  juni 27, 2012 / 19:24

  Ja, ik kom nu een beetje uit zo’n periode, dat het maar allemaal ongeveer hetzelfde gaat en je met alle wil van de wereld niet sneller kunt, al dan niet aangewakkerd door slechte weersomstandigheden of minder weerstand/ziek zijn. Ik probeer dan zelf mijn plezier weer een beetje in de andere voordelen van het hardlopen te zoeken: mooie omgeving, genieten van het buiten zijn, een leuke nieuwe playlist… En als je het dan helemaal niet verwacht zie je plotseling weer een mooie tijd op je GPS staan. Of focus je idd gewoon op een langere afstand lopen. Dat lukt namelijk bijna altijd wél!

 9. juni 27, 2012 / 20:04

  Schat, geduld en vertrouwen in je eigen stijgende lijn, en een beetje rust inbouwen is ook goed voor je lijf denk ik. Je doet het supergoed, dus wees ook maar trots&zacht voor jezelf bij tijd en wijle.

 10. juni 27, 2012 / 20:15

  Woow, je bent goed !

 11. juni 27, 2012 / 20:24

  zet hem op bij de 25!

 12. juni 27, 2012 / 20:31

  Ja, steeds beter beter beter. Vooruitgang, anders heeft het geen zin. Herken ik zeker, ontzettend irritant af en toe. Maar op een gegeven moment leer je er ook wel van, vooral als je even op je snufferd gaat en op de feitjes wordt gedrukt.

 13. Irene
  juni 27, 2012 / 20:49

  Vergeet niet 20 kilometer is al een hele prestatie, dat doen we je lang niet allemaal na!

 14. tesss
  juni 27, 2012 / 21:22

  super goed! ik kan zelf nu 5 km lopen dat gaat goed. ik heb het zelfde probleem nu met de 10 dat ik ga wandelen etc. maar ik weet: het komt vanzelf, gewoon goed naar je lichaam luisteren, lukt het niet dan is dat zo;)

  en het is keeeeeei goed dat je die 20 toch hebt gehaald, ik kan het je niet nadoen!

 15. juni 27, 2012 / 21:23

  Ik loop maar een fractie van jouw afstanden, maar je gedachten zijn wel heel herkenbaar. Ik ben bezig met het Start to Run programma en elke nieuwe afstand loop je 3 keer. Ik probeer echt elke keer mijn tijd te verbeteren en als het niet is gelukt kan is daar ook echt gedemotiveerd door raken. Gelukkig blijven er nieuwe kansen komen en loop ik lekker door. Heel veel succes met de 25k dit weekend!

 16. juni 27, 2012 / 22:20

  Heel herkenbaar! Ik heb het nu met fietsen, toen ik net begon ging het heel snel goed maar daarna had ik een enorme dip. Alsof er lood in mijn benen zat, zo frustrerend! Maar vandaag ging het beter dan ooit en fietste ik een ver hoger gemiddelde dan ooit eerder :) Dus even volhouden, je zal zien dat die eerste 20 straks bij de 25 alweer een stuk beter gaan.

 17. juni 27, 2012 / 22:51

  heel herkenbaar! ik heb ook dagen met hardlopen dan kom ik niet vooruit. Soms heb ik het erg druk waardoor ik een tijdje niet hardloop en als ik dan weer loop dan is 1,5 km al te veel (eerst liep ik 13). Ik blijf maar denken dat als ik doorzet er betere tijden komen.

 18. juni 27, 2012 / 23:58

  Ik neem me al de hele week voor om een afstand tussen de 20 en 25 km te lopen, maar ik ben nog niet verder gekomen dan 14 km.. En dit weekend gaat het er denk ik ook niet van komen. Mijn lichaam is na zo’n run namelijk best wel heel erg op en dan ben ik de rest van de dag niet echt productief meer…

  • Annemerel
   Auteur
   juni 28, 2012 / 07:34

   Ja mijn lichaam zal na 25 kilometer ook niet erg veel meer kunnen denk ik… Dat wordt dan bloggen vanuit bed ofzo ;-). Heb dit weekend gelukkig niets anders op het programma staan dan BLOGGEN.

 19. juni 28, 2012 / 07:30

  Ik heb het bij de 10 (verder loop ik ook nog niet), maar ik ben toch altijd wel teleurgesteld als ik niet onder mijn gelopen tijden kom!

 20. juni 28, 2012 / 09:53

  Ik probeer nu juist steeds iets verder te lopen. Neem dus alleen genoegen met langere afstanden. Lukt tot nu toe goed, maar er komt vast ook een moment dat het ff niet lukt. Benieuwd hoe ik daar dan mee omga. Snellere tijden ga ik me weer druk om maken als ik de afstand onder de knie heb! :)

  Maarre, heel veel respect voor het schema dat je hebt opgesteld en vooral voor het feit dat je je er zo goed aan weet te houden. Komt helemaal goed!

 21. Stefanie
  juni 28, 2012 / 13:20

  hey Annemerel, heb je geen last meer van shin splints nu? Ook niet met die nieuwe schoenen?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 28, 2012 / 13:51

   Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen en dat ga ik dus ook maar niet doen maar eh… het lijkt erop ;-)

 22. juni 28, 2012 / 17:19

  Ik vind het sowieso super knap dat je zoveel kilometers rent in één week!! En dan ook nog eens met hele goede tijden. Ik loop zelf ook regelmatig hard, Dam tot Damloop (16 km) is mijn langste afstand.. maar ooit (het binnen 4 jaar) wil ik de marathon van NY rennen. Ik lees ook best veel over marathons lopen en de voorbereiding en overal staat eigenlijk dat je moet trainen met het drinken van water. Misschien is dit ook een tip voor jou, om alvast te trainen met het drinken van water of iets ander. Want cola drinken tijdens het rennen is natuurlijk niet echt een slim idee, sorry!

 23. juni 29, 2012 / 15:01

  Hi Annemerel,

  Respect dat je zoveel km loopt! De voldoening is heerlijk he!?
  Wat mij opvalt is dat als ik denk: Ik ga even 10 km lopen, het zwaar gaat. En als ik er tegenop zie valt het mee. Dus wie weet werkt dit bij jou ook? ;-)

  Inmiddels heb ik twee keer het yogafilmpje gedaan. Nooit geweten dat je het daar zo warm van kunt krijgen!!! ;-) De eerste keer viel de spierpijn mee, meeste in buik (zijkanten). De dag erna moest ik hardlopen, op de altetiekbaan. Het ging voor geen meter. Super zware benen, leek wel of ik de dam tot dam al had uitgelopen en daarna nog even een stuk moest lopen.
  Gister de tweede keer het filmpje gedaan. In de ochtend, had de hele dag het gevoel dat ik goed bezig was ;-) Ben benieuwd hoe het vanavond gaat als ik 8 km moet lopen. Bereid me op een zware tocht voor, kan het alleen maar meevallen… en kan ik dit weekend weer iets lekkers maken (en eten ;-))

  Succes met je 25 km..!

  Liefs Brenda

 24. Maud
  juli 2, 2012 / 17:00

  Mag ik vragen waar je die schoenen hebt gekocht? Ik wil ze ook!! :)