RUNNING TO NYC: XXXIII

Photobucket

Moest ik vorige week nog 15 kilometer lopen op zondag, afgelopen zondag stonden er 20 kilometers op het programma. Je vraagt je misschien af wie dat schema bedacht heeft.. Ja! Guilty! Dat was ik dus een paar weken geleden.

Mijn theorie? Een paar maanden geleden liep je 21,1 kilometer tijdens de halve marathon, sindsdien heb je misschien geen lange afstanden meer gelopen, maar je bent wel blijven lopen en je bent een stuk sneller geworden. Als je nu gewoon wat minder snel loopt, dan moet je die twintig kilometer makkelijk aankunnen. En die theorie heb ik kunnen bevestigen, maar je moet je er wel toe kunnen zetten.

Het verschil tussen een tien kilometer en een twintig kilometer lopen? Een compleet andere mindset. Twintig kilometer moet je plannen en doe je niet even tussendoor. Ik wil niet zeggen dat mijn hele dag draaide om die twintig kilometer te lopen, maar toch zeker wel een groot gedeelte. ’s Ochtends moest ik genoeg eten, ’s middags had ik de hele middag honger.. Ik voelde me een stuk beter dan na de halve marathon, maar toch.. Je voelt wel dat je twintig kilometer gelopen hebt.

Dat lag misschien ook wel een klein beetje aan mezelf. Ik had de dag ervoor tegen mezelf (en mijn twittervolgers) gezegd dat ik die twintig kilometer desnoods mocht gaan kruipen, het zou niet om snelheid gaan. Maar onbewust liep ik toch harder. Eerst vijf kilometer tegenwind (kracht 7), daarna tien kilometer meewind (kracht 7, ik vloog!) en vervolgens nog even vijf kilometer tegen de wind ingelopen. Uiteindelijk finishte ik in 1:47:22 met een gemiddelde van 5’22 per kilometer. Tijdens de halve marathon (waarin de weersomstandigheden ideaal waren en ik zo op snelheid liep dat ik bij het zeventien kilometer punt eventjes door de grond wilde zakken) liep ik een gemiddelde van 5’31 per kilometer. Nu liep ik zelfs de laatste kilometer nog lachend, met tegenwind. Wat ik hiermee wil aangeven? Ook al merk je het niet meteen direct… Als je door blijft lopen maak je echt wel vooruitgang.

Om verwarring te voorkomen, ik wil hiermee dus niet zeggen dat het lopen van een tien kilometer een minder knappe prestatie is dan een twintig kilometer lopen (daar was de vorige keer namelijk een misverstand over). Het is allemaal relatief. Een tien kilometer kunnen lopen is een hele prestatie, er zijn niet veel mensen die je dat na doen. Maar als je op een gegeven moment wilt gaan trainen voor een halve, of zoals ik nu, een hele marathon, dan kun je niet altijd die tien kilometer blijven lopen. Dan moet je verder gaan, dan moet je uit je comfortzone (want zo voelt een tien kilometer voor mij nu nadat ik, een paar uitzonderingen daargelaten, een half jaar lang drie keer in de week minstens tien kilometer gelopen heb) en verder gaan.

Aanstaande zondag mag ik weer twintig kilometer lopen en de zondag daarna staat er een rondje van vijfentwintig(!!!) kilometer op het programma. Wens me veel geluk, dat zal ik nodig hebben…

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

27 Reacties

 1. juni 20, 2012 / 17:16

  wow pff nou heeel veel geluk! ik doe het je niet na!

 2. juni 20, 2012 / 17:20

  Goed zeg!:) ik heb net een nieuwe brace dus kan het weer gaan oppakken!:) HAd je nog wat aan dat voedingsschema gehad? Ik vind zelf wel fijn!

  Liefs!

 3. juni 20, 2012 / 17:30

  Wauw, 20 kilometer! Ik kan niet eens twee meter rennen hahah ;)

 4. juni 20, 2012 / 17:43

  Toch knap hoor, al is het tien of 20 kilometer!

 5. Ella
  juni 20, 2012 / 17:46

  Oh je bent echt een doorzetter!! Cool.
  Ren je echt 20km of ga je ook tussendoor even wandelen? En hoe lang dan?

 6. juni 20, 2012 / 18:31

  Knap hoor, ik zou het echt niet kunnen!

 7. juni 20, 2012 / 18:36

  Lekker bezig! Goed gedaan, mij zit het helaas even niet mee!
  Maar ik geef niet op! Het begin is moeilijk, maar hoop dat als ik straks aan het lopen gewend ben, het allemaal wat makkelijker gaat! Bedankt voor je inspiratie :)

  X

 8. juni 20, 2012 / 18:39

  Haha, als ik dat zo lees word ik toch een beetje jaloers.

  Maar ik vind het natuurlijk super knap dat je het gedaan hebt. You go girl! :-) Heerlijk om te lezen!

 9. juni 20, 2012 / 18:39

  haha ik was al blij met mijn 5 km vandaag. maar wow 20 km.. goed bezig!

 10. juni 20, 2012 / 18:47

  Wat heerlijk om te doen ik ben nog met de eerste 5 – 8 km bezig

 11. juni 20, 2012 / 19:11

  Pfoeh, echt respect dat je dit volhoudt zeg! Ik zou het niet kunnen.

 12. Jill
  juni 20, 2012 / 19:35

  Wow goed seg! Succes!
  Ik ben ook een tijdje bezig met hardlopen en heb vorige week voort eerst 10km kunnen lopen *trots*
  maar nu kan ik mezelf wel doodslaan want door de examens heb ik al bijna twee weken niet gelopen :( maandag ben ik er vanaf, maar ik ben wel van plan dit weekend weer te gaan lopen!

 13. Renske
  juni 20, 2012 / 21:00

  Wauw wat goed zeg. Ik ben nog bezig om de 5 km in zijn geheel uit te lopen. Kan hem nu al wel makkelijk aan, maar heb het nog niet zonder pauze gedaan (2x 15 min). Maar als fanatieke hardloper is het wel goed om steeds je grenzen te blijven verleggen.

 14. juni 20, 2012 / 21:50

  Respect! (:

 15. Ellen
  juni 20, 2012 / 21:58

  Nieuwe renblog! Echt super van je 20km, mooie dag was het ook! Ik heb vandaag ook m`n rondje 10k gelopen, hij slijt er inderdaad na verloop van tijd in, maar ik ben aan het trainen voor de halve, dus mijn langste duurloop tot nu toe is 15, zet `m op voor de marathon! oefening baart kunst

 16. juni 20, 2012 / 22:23

  Echt zo knap!! Ik moet er nog even niet aan denken hoor haha, ben nog niet zo heel lang aan het lopen, maar wat is het HEERLIJK!

 17. juni 20, 2012 / 22:47

  Kijk eens aan, de loop km komen er aan en iedere keer een stukkie verder.

 18. juni 21, 2012 / 06:38

  Veel succes met die van 25! Ik heb afgelopen zondag net mijn tweede 10 gelopen, maar er is progressie!!

 19. juni 21, 2012 / 08:54

  Ben benieuwd naar je 25km, ik vind het een hele prestatie. succes !

 20. Marijn
  juni 21, 2012 / 09:36

  Goed bezig! Erg knap dat je je schema zo goed volhoudt!

 21. Irene
  juni 21, 2012 / 10:19

  Respect hoor. Echt heel erg knap.

 22. juni 21, 2012 / 10:23

  Wauw, succes! Vind het welk knap dat je dat allemaal zo kunt!

 23. juni 21, 2012 / 14:50

  Hi Annemerel,
  ik ben sinds kort ook begonnen met hardlopen (met Evy) en ik was benieuwd wat voor een warming-up jij doet voordat je begint!
  Gefeliciteerd met je prestatie van zondag!

 24. Carin
  juni 21, 2012 / 21:38

  Hi Annemerel, Ik ben ook in training voor de marathon van Amsterdam. Twee weken geleden heb ik de halve marathon van Zwolle gelopen. Mij is geadviseerd (door fanatieke hardlopers) om tijdens duurlopen elke kilometer in zes minuten te gaan lopen. Je krijgt meer uithoudingsvermogen en loopt minder risico dat je lichaam al is uitgeput voordat je überhaupt de marathon hebt gelopen. Tijdens de marathon zelf kun je een mooie tijd neerzetten. Ik vond het in het begin (en soms nog) erg lastig elke kilometer rond de zes minuten te lopen. Je loopt vaak harder dan je denkt. Nu merk ik dat ik na een lange duurloop niet ben uitgeput en de volgende dag heb ik geen pijntjes.

  Het is een tip. Misschien dat het ook iets voor jou is.

  Ik wens je heel veel succes met je training!