RUNNING TO NYC: XXX (HIIT)

Photobucket

Hoewel het niet noodzakelijk is om interval trainingen in je marathonschema te gooien (en ik er ook eigenlijk helemaal geen zin in had), heb ik het afgelopen week toch geprobeerd. Nog 21 weken tot de marathon en vanaf volgende week wil ik echt met een gericht schema gaan beginnen. Nu dus nog even de tijd om dingen rustig uit te proberen.

Vorige week probeerde ik HIIT oftewel High Intensity Interval Training. Het mooie van HIIT, het kost hooguit 20 minuten. Vijf minuten inlopen, tien minuten “HIIT-EN” en dan weer vijf minuten uitlopen. Althans, zo heb ik het “geleerd”.

Prima dus om ’s ochtends voordat ik naar Amsterdam even te doen. Dus afgelopen woensdag de wekker om kwart voor zes, om vervolgens na één keer snoozen toch nog een kwartier later in mijn hardloopoutfit buiten te staan. En zo gezegd, zo gedaan. Vijf minuten inlopen, vijf minuten uitlopen en tussendoor de “echte” training.

Omdat ik als te dood ben voor blessures heb ik het de eerste keer heel erg rustig aangepakt. 30 seconden sprinten (alsof mijn leven er van afhing) een minuutje wandelen en dat zes keer herhalen. Het voelde GOED! Doordat het nog zo vroeg was, kwam ik niemand tegen. Geen hinderlijk verkeer, geen mensen op het voetpad.. HEERLIJK! Toen ik 20 minuten later thuis kwam bruiste ik van de energie.

De voordelen van HIIT (volgens Shape Magazine)?

– Het kost weinig tijd.
– Verbrand meer vet tijdens en ook na een work-out.
– Het is goed voor je hart en zorgt voor een beter uithoudingsvermogen.
– Je verliest gewicht, geen spieren..
– Je metabolisme krijgt een boost.
– Het is uitdagend.

Ik denk dat dit HIIT wel een plekje krijgt in mijn schema. Gewoon één keer per week, voordat ik naar Amsterdam moet.. Goed en nu heb ik dit geprobeerd, dan moet ik nu eigenlijk deze week wel een keertje een “heuveltraining” in mijn programma op gaan nemen. Help.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

24 Reacties

 1. L.
  mei 30, 2012 / 17:14

  Wow, ga dit zeker ook een keer uitproberen zeg! Zitten vele voordelen aan zo te lezen ;)

 2. Rebella
  mei 30, 2012 / 17:21

  Wow, klinkt als een HIT!! ;)
  Weet je wat ook helpt? Niet lachen. Seks!
  Bouw je de beste conditie mee op.

 3. Rebella
  mei 30, 2012 / 17:22

  Check ’t maar:
  – Het (seks) kost weinig tijd. ALS JE HET GOED DOET NIET, MAAR DAT MAAKT NIET UIT!
  – Verbrand meer vet tijdens en ook na een work-out. TRUE
  – Het is goed voor je hart en zorgt voor een beter uithoudingsvermogen. OOK ZO.
  – Je verliest gewicht, geen spieren..HELEMAAL WAAR
  – Je metabolisme krijgt een boost. OOK ZO MET SEKS
  – Het is uitdagend. HAHA! UITDAGENDER DAN INTERVALTRAINING!

 4. mei 30, 2012 / 17:26

  Wauw. je ziet er echt dolgelukkig uit na de work-out! :o

 5. mei 30, 2012 / 17:55

  Ik doe ook vaak aan interval, zo fijn!
  Zeker als ik mijn conditie weer moet opbouwen.

 6. mei 30, 2012 / 17:56

  perfect dit! ga ik zeker uitproberen!

 7. mei 30, 2012 / 18:19

  Klinkt goed, ik ga het eens proberen!

 8. Joyce
  mei 30, 2012 / 18:58

  Ja leuk! Moet ik ook eens proberen? En houd je dan zelf de tijd bij?

 9. mei 30, 2012 / 19:03

  Wat goed zeg!

  Liefs, Mariette

 10. mei 30, 2012 / 19:15

  Klinkt eigenlijk wel goed! Misschien moet ik het ook eens proberen! :)

 11. Esther
  mei 30, 2012 / 20:46

  Hoe ziet je schema vanaf volgende week eruit dan? Ben erg benieuwd aangezien ik ook aan het trainen ben :).

 12. mei 30, 2012 / 21:01

  Proficiat! Ik heb gisteren 3 km gelopen nog 20 weken en het is zover voor mij. :) De halve marathon! Ik train wel al vanaf het begin met een schema. Heb ik bij Assics afgehaald. Erg handig!

 13. mei 30, 2012 / 21:26

  Klinkt leuk en had er nog niet van gehoord, een soort power spoed training?.,
  Mijn favoriet is de climaxrun training?.
  Heen climaxloop 22 ½’
  Terug DL3 ca 5×4’P90”SP 2 ½’ p op de plaats
  uitlopen
  Komt er op neer dat je eerst een 10 minuten warm gaat inlopen(rustig).
  Je kiest een route in gedachten die 22,5 minuut gaat duren en je begint super slow en gaat je snelheid opbouwen naar top snelheid richting de 22,5 minuut.
  Je blijft nu stil staan 2,5 minuut en je hartslag moet omlaag gaan nu.
  Daarna precies de zelfde weg weer terug rennen?.
  Je rent nu 4 minuten op een halve marathon snelheid(dus geen sprint)terug en neem na die 5 minuten 90 seconden rust(stil staan, hartslag gaat omlaag).
  Dit doe je 5 keer totaal en als het dan goed is kom je precies uit waar je deze training bent begonnen…
  Snappen we het nog?.
  Veel sucses en echt leuk om te doen.

 14. mei 30, 2012 / 21:38

  Deze kenden wij (ik en Fieke) nog niet. Die gaan wij ook uitproberen, bedankt voor de tip!

 15. Maartje
  mei 30, 2012 / 21:39

  Hoe lopen je nikes? Buitenom dat ik ze er zo leuk uit vind zien, ben ik ook heel benieuwd hoe ze lopen! Anders wil ik ze namelijk voor m’n verjaardag vragen!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 31, 2012 / 15:31

   Ik vind ze HEEL erg fijn! Ik wil binnenkort nog een langere blog hier aan wijden. Ze worden doorgaans namelijk niet verkocht als “beginnersschoen”, maar meer als een “erbij schoen” ik gebruik echter alleen nog maar mijn Nike Free’s!

  • Julia
   mei 31, 2012 / 15:36

   He wat grappig, ik wilde precies hetzelfde vragen! Want ik wil misschien ook zulke Nikes voor mijn verjaardag =) Loop je liever op je Nikes, of op je andere hardloopschoenen? (en wat voor een schoenen zijn dat dan eigenlijk?)

   • Julia
    mei 31, 2012 / 15:37

    Oh haha je hebt de vraag al beantwoord! Ik ben benieuwd naar die blog =)

 16. mei 30, 2012 / 23:01

  Ik heb altijd geleerd: Als je gewoon normaal eet (volgens de schijf van 5) dan ga je pas na een half uur sporten vet verbranden (is anders als je geen koolhydraten eet). Dus meer gewichtsverlies klopt eigenlijk niet echt. Het is natuurlijk maar hoe je het interpreteert, want als je 10 minuten rent voor je leven i.p.v. 20 minuten rustig joggen verbrand je wel weer meer calorieën.. Maar meer gewichtsverlies? Hmm..

 17. mei 30, 2012 / 23:11

  Dat ga ik morgen gelijk uitproberen!! Vind het erg knap dat je om kwart voor 6 je bed uit kunt komen en dan gelijk zo’n training kunt doen. Ik heb zelf altijd minimaal uurtje nodig voordat mijn lichaam echt wakker is haha.

 18. mei 31, 2012 / 13:49

  Klinkt heel goed. Maar ik moet van mezelf eerst maar eens Start To Run afmaken zodat ik 5 kilometer vol kan houden. Dan kijk ik wel weer verder.

  • Annemerel
   Auteur
   mei 31, 2012 / 15:30

   Dat is zeker heel belangrijk! Ik zou je willen aanraden om pas aan je snelheid te werken als je echt goed getraind bent, anders is de kans op blessures NOG groter!

 19. Jose
  mei 31, 2012 / 19:10

  kun je een keer een schema maken voor mensen die nét beginnen? lijkt me leuk, ik wil echt hardlopen nu door jou! haha