RUNNING: Start To Run

PhotobucketPhotobucket

Het was een mooie dag in juni, nu zo’n vijf jaar geleden. Ik weet het nog precies, het was zaterdag en ik was met m’n vader aan het skaten en hij zei dat hij wel eens zou willen proberen hard te lopen. Die zelfde avond liep ik op een paar oude Nike’s en in spijker hotpants m’n eerste kilometers. Met m’n iPod Mini in de hand en m’n Baby G horloge voor de stopwatch om m’n pols. Een paar minuutjes rennen, een paar minuutjes lopen. Toen had ik echt niet verwacht dat ik het langer dan een paar weken zou gaan volhouden.

Maar dat deed ik wel, niet aan een stuk door natuurlijk. Maar nu, na precies vijf jaar, loop ik nog steeds en heb ik zelfs m’n eerste halve marathon al gelopen! Hoe je dat doet? Read On…

1. Stel jezelf een doel, het beste doel wat je jezelf kunt geven is een betere conditie, want die zal snel vooruit gaan. Als je jezelf als doel geeft drie kilo afvallen, dan zul je snel teleurgesteld worden. Dat gebeurt namelijk echt niet zomaar. Ik val niets af van hardlopen maar ik word wel strakker en voel me 10x beter als ik loop.

2. Zorg voor fijne kleding. Je hoeft echt geen vermogens uit te geven. Bij de H&M hebben ze hele fijne sportbroekjes voor nog geen tien euro! Ik heb een knalroze en ik word al gelukkig als ik daar naar kijk! Ik heb nu ook wel duurdere broekjes zoals van Stella McCartney voor Adidas en okee dat loopt misschien ook nog wel een beetje fijner, maar een broekje van de H&M is zeker niet verkeerd! Schoenen zijn ook belangrijk, zoals ik deed, beginnen op m’n oude Nike’s.. dat kun je één a twee keer doen, maar daarna is het toch zaak om goede schoenen te kopen, anders is de kans op blessures heel groot en die wil je zeker in het begin niet hebben (kans is groot dat je dan echt nooit meer begint!)

3. Zoek een schema op, of download een podcast (start to run schijnt heel erg fijn te zijn!). Ik ben zelf meer van de schema’s dan van de podcasts, ik stel namelijk zelf graag m’n playlist samen en ik weet dat ik discipline genoeg heb om door te rennen op momenten dat het moeilijk is, daar heb ik niet een mevrouw die tegen me praat voor nodig. Ik kan ook niet ontspannen als ik luister naar een podcast en ontspannen is een van de belangrijkste redenen waarom ik loop. Maar iedereen is natuurlijk anders, misschien vind jij het wel super fijn om met een podcast te lopen!

4. Zoek uit wanneer jij het fijnste loopt. Ik vind het heerlijk om heel erg vroeg te lopen of juist midden op de dag. Na 14.00u loop ik liever niet en tussen 10.00u en 12.00u ben ik ook niet vooruit te branden. Maar nogmaals, iedereen heeft zo zijn eigen tijden. Probeer verschillende tijden uit en kom erachter wanneer jij het fijnste loopt!

5. Focus tijdens het lopen niet op het lopen zelf, maar bedenk bijvoorbeeld hoe je bepaalde dingen wilt aanpakken of laat je gedachten lekker afdwalen. Ik schrijf meestal blogs in m’n hoofd. Heerlijk. Kom ik thuis, zit ik vol inspiratie!

6. Lopen doe je voor jezelf en absoluut niet voor een ander. Als je een andere hardloper tegenkomt of iemand anders die je kent bijvoorbeeld, ga dan niet harder lopen, blijf hetzelfde tempo lopen. Door hetzelfde tempo te blijven lopen houd je het lopen langer vol. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen intervaltrainingen te doen. Dit is heel erg goed voor je conditie, maar lange afstanden zijn wel heel erg zwaar. Ik vind het zelf veel fijner om gewoon hele lange stukken hetzelfde tempo te lopen en dan één keer in de week een intervaltraining om m’n conditie nog wat extra te verbeteren.

7. Als je net als ik zonder begeleiding begint te lopen, zorg dan dat je op internet goed hebt uitgezocht hoe je moet lopen. Klinkt heel suf, maar ik heb dat heel lang verkeerd gedaan. Door bijvoorbeeld op je voorvoet te landen krijg je een hele harde klap op je scheenbeen waardoor je Chin-Splins kunt oplopen. Trust me, wil je niet meemaken. Kun je wekenlang niet zonder pijn lopen (of met ibuprofen, maar dat is ook niet zo’n succes hoor!). Je moet je voeten af laten rollen bij de landing, ja klinkt spannend toch! Klik hier als je meer wilt lezen over hoe je moet lopen.

8. Doe het voor je plezier. Zit niet op de bank bang te zijn dat je straks moet gaan lopen. Je moet helemaal niks, je mag! Hardlopen is een voorrecht, er zijn miljoenen mensen die door wat voor reden dan ook niet kunnen hardlopen (oh oh ik ben geen schooljufje hoor, wil jullie slechts inspireren!). Hardlopen moet je gewoon doen en verder van te voren niet te veel over na denken (op de belangrijke voorbereidingen na dan natuurlijk!). En heb je een keer echt geen zin, geen probleem, morgen weer een dag, en overmorgen ook als het goed is. Maak er geen drama van als je een keertje niet gaat, volgende keer beter hoor.

9. Bananen! Ik hou van banaantjes, het zijn de bananen geweest die mij door m’n halve marathon hebben heen gesleept. Van te voren twee gegeten, erna nog eentje. Bananen geven heerlijk veel energie en je hebt geen last van eten dat omhoog komt. Je ziet niet voor niets al die tennissers tussen de wedstrijd door banaantjes eten!

10. Verzorg je zelf goed na het rennen! Ik neem altijd een lekkere douche na het rennen. Het beste is een wisseldouche, erg goed voor je spieren! Vind je een wisseldouche toch net iets te heftig, zorg dan in ieder geval dat je benen een wisseldouche krijgen, ik zweer het je, heel goed om je spieren te laten ontspannen! Als ik een blessure voel opkomen sta ik gerust tien minuten te ‘wisseldouchen’. Verder hoef je na het lopen niet veel maatregelen te nemen. Na een uurtje yoga voel ik me tegelijkertijd fantastisch en verschrikkelijk sloom, van hardlopen krijg ik zoveel energie, dan kan ik uren achter elkaar geconcentreerd werken!

Liefs,
Annemerel
Follow my blog with bloglovin

Delen:

58 Reacties

 1. Kelly
  juni 23, 2011 / 12:42

  Ik zit net tijdens het middageten te bedenken dat ik toch echt weer eens de hardloopschoenen aan moet trekken! Na dit gelezen te hebben ga ik vanavond weer eens een rondje doen (nu is ’t helaas iets te warm!) Bedankt voor de inspiratie =)

 2. juni 23, 2011 / 12:44

  “Dat gebeurT namelijk echt niet zomaar.”

 3. juni 23, 2011 / 12:56

  Ik wil dat ook al jaren proberen, elke keer starten en weer stoppen. Jij doet het echt goed! Hier heb ik wat aan!

 4. Rianne
  juni 23, 2011 / 13:14

  Ga je vaker een halve marathon lopen? Ik ben nu voor mijn eerste halve marathon aan het trainen. 10km is goed te doen, maar hoe kom je voorbij dat punt? Ik ben het na een uurtje hardlopen wel zat!

  • Annemerel
   Auteur
   juni 23, 2011 / 13:56

   Ik ben van plan sowieso volgend jaar weer de CPC te rennen en wil ook de dam tot damloop doen in september. Hoe kom je voorbij dat punt? Ja goede vraag.. gewoon doen denk ik? Ik ging van 10 naar 15 naar 20.. Het is meer zo dat als ik een doel heb dat ik het dan wel kan, als ik dat doel niet heb dan lukt het ook niet..

 5. Irene
  juni 23, 2011 / 13:41

  Heerlijk om te lezen ik heb net zo’n grote liefde voor hardlopen! Maar voor mensen die nog willen beginnen zijn dit zeker goede tips!

 6. juni 23, 2011 / 13:46

  Heerlijk om te lezen ik heb net zo’n grote liefde voor hardlopen! Maar voor mensen die nog willen beginnen zijn dit zeker goede tips!

 7. Kelly
  juni 23, 2011 / 13:54

  Leuk om te lezen, ik ga heel onregelmatig af en toe rennen als ik daar zin in heb. Maar wat is eigenlijk een wisseldouche?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 23, 2011 / 13:54

   warm-koud-warm-koud-warm-koud !

 8. juni 23, 2011 / 14:06

  Zelf gebruik ik het programma MiCoach van Adidas (gratis te downloaden voor Android, Blackberry en IPhone, op mijn blog staat een hele uitleg ervan). Je kunt hierbij zelf een schema met een doel kiezen (ontspanning, 5 kilometer binnen een bepaalde tijd, afvallen) én je gebruikt je eigen muziek. Ik vind het echt de meest briljante app OOIT! Het programma heeft mij gemotiveerd om door te gaan met hardlopen.

 9. Eef
  juni 23, 2011 / 14:30

  Aah, lopen, mijn liefde!
  Ik moet me inhouden of ik schrijf hier nog een lap tekst vol tips :p

 10. juni 23, 2011 / 14:37

  Wat een handige tips! Ik heb eens op een blauwe maandag hardgelopen, maar ben er vanwege tijdgebrek weer mee gestopt. Misschien ga ik nu ik vrij heb (examens gehad) toch weer eens beginnen!

 11. juni 23, 2011 / 16:13

  Hoe graag ik ook zou willen hardlopen, mijn zwakke enkels en rotknieën laten het niet toe. Ik rij daarom paard (ontspannend!) en daar fiets ik naartoe.

 12. juni 23, 2011 / 16:43

  Leuk artikel dit, heb ik echt wat aan. Je hebt mij enthousiast gemaakt om te gaan hardlopen, en normaal krijg ik al last van mijn benen als ik er aan denk. Daarover gesproken, ik denk eindelijk dat ik weet wat die pijn in mijn onderbenen is als ik actief ben geweest. Als je op mijn been drukt dan gil ik het al uit van de pijn(iets overdreven natuurlijk) en zou ik het liefst allebei mijn benen kwijt willen(erg, maar waar). Shin-splins, dus. Bedankt voor de info.

 13. Judith
  juni 23, 2011 / 21:23

  Als ik telkens je hardloop verhalen lees, begint er toch wel iets te kriebelen.. :D Start to run heb ik al opgezocht!
  Wat een leuke blog heb je trouwens!

 14. juni 23, 2011 / 22:13

  Ik loop ook regelmatig hard, maar ik doe dat binnen op een band haha, dan leg ik de glamour ofzo neer en ga ik lekker lezen, zo een half uur weggerend. Of ik doe muziek aan en bedenk gewoon een verhaal of ik denk niks en ren gewoon. Daarna voel je je weer helemaal goed!

 15. MindOfMine
  juni 23, 2011 / 23:10

  Echt inspirerend om dit te lezen!
  Ik baal echt dat ik één van die mensen ben die niet kan hardlopen, vanwege slechte knieën. Ik hou van dansen en doe dat ook nog steeds, maar daarna is bv. traplopen niet zonder pijn. Kun je nagaan hoe het is als mijn knieën de schokken van hardlopen moeten opvangen. Zou het echt wel willen, maar ben bang dat ik het dan helemaal verpest.
  Veel renplezier in ieder geval!

 16. juni 24, 2011 / 01:04

  In veel kan ik het vinden over hardlopen en het is jouw ding als hardloper.
  Wel zie je vaak dat hetzelfde het hardlopen minder leuk gat maken en dat dan velen weer gaan stoppen.
  Over blessure?, goede schoen(zoals je schreef), maar vornamelijk minder hard trainen op snelheid, langzaam maakt echt snel en een kleine variatie in de trainingsnelheden maakt het nog spannender.
  Vandaag in volendam gerend naar Edam voor de 10km en als haas een leuke tijd gerend voor een collega e hij was super blij met het resultat en de tip is eigenlij om ook de wedstrijden te rennen.
  Leuk en ga zo door.

 17. Maaike
  juni 25, 2011 / 22:25

  Ik vind rennen ook echt heerlijk! lekker mijn hoofd leeg maken en even aan helemaal niks denken. Alleen heb ik vrij snel last van mild-steek. Ik eet 2uur voor het rennen niks(had ik ergens gelezen). En toch krijg ik soms enorme last van zij-steek! Weet jij daar misschien iets tegen? Maaike

 18. juni 26, 2011 / 19:27

  Nice review! This is truly the type of post that needs to be shared around the internet. Shame on the Google for not positioning this post higher!

 19. augustus 6, 2011 / 19:47

  I think you have mentioned some very interesting points , appreciate it for the post.

 20. augustus 9, 2011 / 23:28

  Great stuff from you, man. Ive read your stuff before and youre just too awesome. I love what youve got here, love what youre saying and the way you say it. You make it entertaining and you still manage to keep it smart. I cant wait to read more from you. This is really a great blog.

 21. augustus 10, 2011 / 00:26

  I was very encouraged to find this site. I wanted to thank you for this special read. I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post.

 22. augustus 10, 2011 / 06:24

  I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting .

 23. augustus 10, 2011 / 16:59

  I really like your writing style, great information, thank you for posting :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

 24. augustus 10, 2011 / 20:50

  What i do not realize is actually how you are not actually much more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You realize thus considerably in the case of this topic, produced me personally imagine it from a lot of varied angles. Its like men and women are not interested until it is one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice. All the time take care of it up!

 25. augustus 10, 2011 / 21:01

  Good day, simply become aware of your website through Google, and located that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful should you continue this in future. Lots of folks can be benefited out of your post. Thankx

 26. augustus 10, 2011 / 21:49

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 27. augustus 10, 2011 / 21:52

  I have study a couple of the posts on your site since yesterday, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my favorites website list and will be checking back soon. Please visit my web site also and let me know what you think.

 28. augustus 10, 2011 / 21:56

  I am not rattling superb with English but I find this real easygoing to interpret.

 29. augustus 10, 2011 / 21:59

  Keep up the wonderful work, I read few content on this internet site and I believe that your web blog is rattling interesting and has got sets of excellent info.

 30. augustus 10, 2011 / 22:00

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 31. augustus 10, 2011 / 22:02

  Wonderful blog post. I was checking continuously to this web site and I’m very inspired! Extremely helpful info, especially the closing part. I really want this kind of information. I was looking for this kind of information for a very long. Thanks and best of luck.

 32. augustus 10, 2011 / 22:06

  I like this post, enjoyed this one thank you for posting. “Pain is inevitable. Suffering is optional.” by M. Kathleen Casey.

 33. augustus 10, 2011 / 22:09

  I think this site contains very good indited written content content.

 34. augustus 10, 2011 / 22:09

  Howdy, an amazing blog post man. Thnx Unfortunately I am experiencing issue with your RSS . Don’t know why Fail to subscribe. Does anybody else experiencing same rss trouble? Anybody who can assist kindly reply. Thnkx

 35. augustus 10, 2011 / 22:11

  Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great post.

 36. augustus 10, 2011 / 22:14

  Outstanding blogger, Thnx for publishing the prestigious post. I found it useful. Kind regards !!

 37. augustus 10, 2011 / 22:18

  Some really choice articles on this web site , bookmarked .

 38. augustus 10, 2011 / 22:22

  Another complaint was when he mentioned how loans were insured it led viewers to believe that that was the only reason we are backing loans (I.E. bailout out banks) He should have explained some basics on banking so people understand that insured or not the government must bailout bank failures or loose much more in currency depreciation or currency collapse. They would start to ask why our government (yes Greenspan and Bush were key here) refused to regulate the finance sector when problems were brought up multiple times.

 39. augustus 11, 2011 / 05:20

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 40. augustus 11, 2011 / 06:15

  I’ve recently started a website, the information you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Never trust anybody who says ’trust me.’ Except just this once, of course. – from Steel Beach” by John Varley.

 41. augustus 11, 2011 / 19:09

  I conceive this site contains very superb written articles posts.

 42. augustus 12, 2011 / 01:38

  I discovered your blog website on google and examine a couple of of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I just extra up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for ahead to reading more from you in a while!? I am often to running a blog and i actually respect your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your site and hold checking for brand new information.

 43. augustus 12, 2011 / 05:16

  you could have a fantastic weblog here! would you prefer to make some invite posts on my blog?

 44. augustus 12, 2011 / 08:36

  Appreciate it for all your efforts that you have put in this. Very interesting info. “Gods are fragile things they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense.” by Chapman Cohen.

 45. augustus 12, 2011 / 13:05

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 46. augustus 12, 2011 / 15:58

  You’re not the regular blog author, man. You definitely have something powerful to contribute to the World Wide Web. Such a good blog. I’ll be back for more.

 47. augustus 12, 2011 / 20:33

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 48. augustus 12, 2011 / 20:58

  A person essentially lend a hand to make severely articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular post incredible. Wonderful job!

 49. augustus 13, 2011 / 01:44

  Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding pattern .

 50. augustus 13, 2011 / 04:07

  The following time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I do know it was my option to read, however I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would fix for those who werent too busy looking for attention.

 51. augustus 13, 2011 / 07:34

  I consider something really interesting about your web site so I saved to my bookmarks .

 52. augustus 13, 2011 / 10:36

  After research a couple of of the weblog posts in your website now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and shall be checking again soon. Pls try my website online as effectively and let me know what you think.

 53. augustus 14, 2011 / 03:01

  Real nice design and style and good written content , nothing else we require : D.

 54. augustus 14, 2011 / 05:17

  very nice submit, i certainly love this website, carry on it

 55. augustus 14, 2011 / 11:10

  Nice post. I study something tougher on different blogs everyday. It can always be stimulating to learn content material from other writers and observe a little bit one thing from their store. I choose to use some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.