RUN BABY RUN: TomTom MultiSport – Review

Twee maanden geleden ontving ik het TomTom Multisport horloge met hartslagband. Een sporthorloge dat je niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook tijdens fietsen en zwemmen kunt gebruiken. Zelf heb ik hem nog niet met fietsen of zwemmen geprobeerd, maar tijdens mijn runs heb ik het horloge uitvoerig getest. Nieuwsgierig naar mijn bevindingen? Lees snel verder!

Het klokje
Het TomTom horloge heeft slechts één grote knop. Geen gepriegel met kleine knopjes dus. Ook tijdens het rennen kun je heel makkelijk je instellingen veranderen en verschillende statistieken checken, omdat die grote knop erg makkelijk werkt. Ook fijn, met één druk op de knop zet je de verlichting van je horloge aan. Dit mis ik bij mijn Nike horloge heel erg nu ik steeds vaker in het donker hardloop.

Nog iets fijns van het klokje? Het is super plat, net als de band waarin je het klokje klikt. De band is ook erg soepel, dus je voelt amper dat je hem draagt. Je kunt hem dus ook heel makkelijk onder een shirt met lange mouwen dragen als je dat graag wilt (zelf doe ik hem over mijn shirt omdat ik te allen tijden op het klokje wil kunnen kijken).

GPS
Ik ben fan van mijn Nike horloge, maar eh.. de GPS ontvangst is niet altijd om over naar huis te schrijven, zelfs als ik hem net voor gebruik synchroniseer met mijn MacBook om de GPS ontvangst te updaten duurt het vaak lang voordat ik verbinding heb. Tijdens een 10 kilometer wedstrijd in september kreeg ik zelfs helemaal geen GPS verbinding, was ik toen blij dat ik ook mijn TomTom horloge had!

Daarnaast heb ik gemerkt, mijn TomTom horloge telt ‘meer’ meters. Toen ik 35 kilometer liep met beiden horloges, had ik op mijn TomTom horloge 35,3 kilometer gelopen en op mijn Nike 35 kilometer. Ik weet hoe dat kwam, tussendoor ben ik twee keer gestopt voor een korte pauze, het duurt bij het Nike horloge langer om dan weer verbinding te krijgen, het TomTom horloge pikt gelijk alweer de signalen op. Toch vreemd, want ook het Nike horloge heeft een TomTom GPS systeem erin zitten.

 photo Desktop91.jpg

Hartslag
Oooh dit vind ik heel erg fijn, het lopen op hartslag! Dit heb ik nog nooit eerder gedaan, maar ik ben nu groot fan. Het is zo leuk en vooral ook interessant om te zien wat hardlopen met je lichaam doet. Tijdens mijn interval testte ik hoe hoog ik mijn hartslag kreeg (195 was mijn hoogst gemeten hartslag), tijdens mijn duurloop van 35 kilometer mocht ik van mezelf niet boven de 160 komen. Dat werkte heel goed, want hierdoor hield ik in het begin in en had ik aan het eind van mijn run nog genoeg energie over.

Ik was bang dat zo’n hartslagband niet zo lekker zou zitten, zelfs een armband voor mijn iPhone irriteert me. Maar ik moet zeggen, het went wel. De eerste keer was het een beetje proberen (en dat leverde een schaafwond tussen mijn voorgevel op), maar later ontdekte ik dat ik hem gewoon iets naar beneden moest dragen en dat werkte prima.

Synchronisatie
Wat ik heel erg jammer vind van de TomTom Multisport, is dat je deze niet kunt koppelen aan je Nike Dashboard. Dat is niet alleen een probleem dat ik ondervind bij dit horloge, maar met alle horloges die niet van Nike zijn. Omdat ik op mijn Nike Dashboard twee jaar lang mijn statistieken heb bijgehouden, vind ik het moeilijk om zomaar over te stappen op een ander dashboard (ik ben een statistieken junkie, sommige mensen noemen mij een autist als het gaat om statistieken).

Het platform dat TomTom zelf heeft gemaakt is overigens ook gewoon hartstikke fijn hoor, heel duidelijk en precies wat je nodig hebt en ook eigenlijk precies zoals ik gewend ben bij Nike.

Je verbindt je horloge door het klokje uit de armband te klikken en in het oplader systeem te zetten. Hier ben ik niet zo’n fan van. Niet alleen sloopte ik mijn eerste oplader houdertje (wat overigens voor een groot gedeelte ook wel te maken heeft met mijn eigen onhandigheid, ik word thuis ook wel de ‘sloper’ genoemd), maar het feit dat je altijd dat kabeltje bij je moet hebben om je horloge te synchroniseren en op te laden vind ik ook niet heel erg handig. Bij mijn Nike horloge zit de USB aansluiting in het horloge zelf, dat is voor een chaoot zoals ik een stuk handiger, ik heb er al moeite genoeg mee om het horloge niet kwijt te raken, kun je nagaan nu ik een horloge en een oplader bij me moet zien te houden. Maar dat is dus vooral een probleem dat voor mij persoonlijk aan de orde is.

Conclusie
Ik ben erg blij met het TomTom horloge, vooral het trainen met de hartslagband vind ik echt een toevoeging aan mijn training en het feit dat hij zo snel GPS vindt is onwijs handig (en vooral fijn in situaties waarin mijn Nike horloge geen GPS kan vinden). Omdat ik te veel fan ben van mijn Nike Dashboard zal dit horloge mijn Nike SportWatch niet kunnen vervangen, maar ik blijf dit horloge zeker tijdens mijn trainingen gebruiken omdat het lopen op hartslag echt mijn trainingen verrijkt. Als dit horloge zou synchroniseren met mijn Nike Dashboard, zou ik het wel weten..

De TomTom Multisport koop je voor 199 euro, voor 50 euro meer heb je ook de hartslagmeter erbij (en die wil je hebben!).

Liefs,
Annemerel

Delen:

23 Reacties

 1. Roos
  november 21, 2013 / 17:19

  Je kunt ook een hartslagmeter gebruiken bij de nike sportwatch! Weet niet precies welke maar je hoeft dan niet perse een tomtom horloge te hebben om je hartslag te meten!

 2. november 21, 2013 / 17:20

  De nadelen die jij beschrijft hebben mij uiteindelijk ook doen besluiten om toch voor het Nike horloge te gaan. Daarnaast moet ik zeggen dat ik het Nike horloge ook iets mooier en vrouwelijker vind, zeker in de witte variant.

  Qua licht kun je het scherm van het Nike horloge oplichten door er op te tikken. Dat had ik ook eerst niet door, maar dan licht het scherm even op, best handig!

 3. Lilian
  november 21, 2013 / 17:44

  aah tomtom horloge klinkt zo goed. maar ik ben ook teveel verknocht aan mijn nike dashbord. mmh moeilijk haha

 4. Anne Britt
  november 21, 2013 / 18:07

  Woeh sparen voor die van Tomtommm! Ik ben nog niet zo’n grote fan van nike, de GPS is bij mij echt een groot probleeem!

 5. november 21, 2013 / 18:44

  Oeh, dit is misschien een leuk verjaardagscadeau voor vriendlief binnenkort…

  • Annemerel
   Auteur
   november 22, 2013 / 11:36

   Hahaha als ‘ie een beetje sportief is, is het dat zeker… mijn vriend wil hem ook HEEL graag hebben.

 6. november 21, 2013 / 18:47

  Ik vind trainen op hartslag echt heerlijk alleen dat lopen met 2 horloge ( wat ik nu doe ) is echt niet ideaal maar goed. Ik heb nu weer een nieuwe nike horloge omdat mijn vorige kapot is gegaan en ik moet zeggen.. ik kom er niet vanaf haha! Ik hou van mijn nike horloge! Maar.. ik ben ook wel aan het kijken voor andere sporthorloges met gps en hartslagmeters

 7. november 21, 2013 / 19:34

  Ik zou mijn Nike statistieken ook niet kunnen missen, hoor. Je bent niet de enige ;) Al erger ik me ook vaak genoeg aan de slechte gps ontvangstvan het nike horloge. Het lichtje in mijn horloge gaat trouwens aan als ik op het scherm tik. Heb je dat al eens geprobeerd?

  • Annemerel
   Auteur
   november 22, 2013 / 11:35

   Ahh thanks voor de tip, ga ik binnenkort proberen!

 8. november 21, 2013 / 19:39

  Klinkt goed! 200 euro is wel veel geld. Nog even over nadenken dus.

 9. november 21, 2013 / 20:04

  Heb je ook ooit eens met een Garmin horloge gelopen? Ik heb sinds enkele maanden een Garmin Forerunner 210 met hartslagmeter; ook echt een aanrader! Hardlopen zonder is geen optie meer. ;-)

 10. november 21, 2013 / 20:42

  Ziet er heel goed uit! Ik wil heel graag een sporthorloge, maar iets minder duurs liefst.. Al heb ik geen idee of er dan wel goede sporthorloges bestaan van een lagere prijscategorie.

 11. november 21, 2013 / 20:44

  Wat een super leuk ding!

 12. november 21, 2013 / 21:30

  Wauw, klinkt echt heel goed. Ik ben nu ook op zoek naar een sporthorloge, maar denk dat de Nike sportwatch wat beter binnen mijn budget past haha. Misschien is dit iets voor later ;)

 13. Marije
  november 21, 2013 / 21:32

  Ook ik ben van de statistieken hoor! Dat werkt namelijk zo motiverend. De laatste tijd heb ik met m’n Nike Sportwatch wel problemen met de min/km.. De tijd die hij aangeeft komt namelijk helemaal niet overeen met m’n dashboard (die sneller is!). Ik loop tegenwoordig maar op hartslag haha.

 14. november 22, 2013 / 10:47

  Ik heb exact dezelfde bevindingen als jij en dezelfde twijfels. Heb ze beide hier thuis liggen en ik vind het lastig kiezen.

  Het draagcomfort van de tomtom is zoveel hoger dan die van de Nike (ik krijg daar gewoon pijn mijn polsen van omdat de onderkant zo keihard is en tegen mijn polsbotjes aan duwt) dat ik toch heel graag de tomtom zou willen gebruiken, om nog maar niet te spreken van de GPS die echt gewoon zoveel beter is. Maar dat Nike dashboard he …

  Je kunt overigens je runs met de hand invoeren in Nike, zie
  http://funplus.oliverzheng.com/

  Enige nadeel is dan wel dat je een gemiddelde run krijgt, je ziet dus niet waar je versnelde of juist wat langzamer was, en je map heb je er natuurlijk ook niet bij. Overigens kun je aan je Nike natuurlijk ook een hartslagband pairen, dat werkt prima.

 15. Demi
  november 22, 2013 / 11:48

  Vraagje, komen de gegevens van de Nike+ app en van de Sportwatch op hetzelfde Nike dashbord ‘binnen’?

 16. Melanie
  november 22, 2013 / 12:06

  Heb je al eens gezocht op “convert to nike+”? Ik kan m’n garmin namelijk wel bijhouden in m’n nike dashboard, ik zet het om via een site.

  Als ik je review lees, dan baal ik dat ik een paar maanden geleden de Garmin 610 heb aangeschaft want zwemmen en fietsen doe ik ook graag.. Ik weet dus wat ik hierna koop (deze is nog goedkoper ook!)

 17. november 22, 2013 / 12:08

  Ik heb mijn vriend voor zijn verjaardag ook een hardloophorloge met hartslagmeter gegeven, maar dan van Polar. Hij is er echt super tevreden over, vindt de band ook niet vervelend zitten en vindt de statistieken zeer uitgebreid. Ook is het horloge goed te bedienen (ik bedoel, zelf ik begrijp het). Misschien een aanrader om ook eens te proberen?

 18. november 22, 2013 / 19:24

  Goede, uitgebreide review! Ik ga ook vaker hardlopen en neem dan mijn telefoon mee om te klokken, maar dat is vaak toch zeer onhandig. Zo’n klokje is dan een goede uitkomst. Helaas vind ik 199 euro wel duur!

 19. november 23, 2013 / 09:58

  Ik hou ook teveel van statistieken en ben eigenlijk ook wel een beetje een Nike meisje, dus ik denk nog steeds dat ik eeder voor een Nike horloge zal gaan dan voor TomTom!

 20. november 23, 2013 / 16:47

  ME want! maar misschien toch liever een nike horloge. Die zijn net iets goedkoper en ik weet nou niet of dit horloge zijn extra geld echt waard is?! Maar ik loop dus nu zonder sporthorloge en dat maakt lopen echt een heel stuk minder leuk.