RUN BABY RUN: The story about my Flat Feet

 photo zooltjes.jpg

Ik ben een beetje blessure-moe. En niet alleen de blessures zelf, ook het schrijven erover. Had ik vorig jaar tijdens het trainen voor de marathon van Amsterdam alleen drie dagen last van een stijve rug, het afgelopen jaar heb ik naar mijn idee te veel last gehad van van alles.

Het begon natuurlijk met die liesblessure die ervoor zorgde dat ik de marathon van Parijs niet kon lopen. Het ging verder met last van mijn enkels en knieën (ik weet niet of ik daar ooit over geschreven heb, maar goed dat was in mei-juni). En nu heb ik sinds begin juli last van mijn voeten.

Dat ik niet gezegend ben met de meest perfecte voeten wist ik al langer. De linker is ruim een maat kleiner dan de rechter, mijn teennagels vallen er om de haverklap vanaf. Ik heb een bobbel op de wreef van mijn linkervoet, mijn grote tenen zijn allebei vergroeid. Ik krijg blaren in de meest comfortabele schoenen (Nike Air Max) en ik loop naar binnen.

Het laatste heb ik nooit als een probleem ervaren. Ja, het zorgde voor leuke opmerkingen van mijn ouders als ik hakken droeg, of gewoon iets anders dan sneakers. En ja, toegegeven, ik struikel regelmatig over mijn eigen voeten, of ik zwik door mijn enkel heen. Maar ik zag het nog steeds niet echt als een probleem. Totdat ik twee maanden geleden dus last van mijn voeten kreeg. Hetzelfde soort pijn als ik had in mijn kiezen toen ik een wortelkanaalbehandeling nodig had. Niet continu, gelukkig, maar als ik de ‘verkeerde’ beweging maak.

Eerlijk gezegd had ik nog steeds niet het idee dat deze pijn kwam doordat mijn voeten zijn doorgezakt, maar dat werd me vorige week dinsdag door de (sport)podoloog verteld. Wat ik verder te horen kreeg? Ik heb geen maat 40/41 zoals ik altijd dacht, maar een ruime maat 41, tegen de 42 aan. Dat is dus één van de redenen dat mijn tenen zo vaak bloeden en mijn nagels er regelmatig afliggen. Nog steeds heb ik niet het idee dat mijn schoenen te klein zijn, ik vind ze heerlijk zitten, maar ze zijn dus wel te klein.

Toen ik vorige week dinsdag de praktijk van de podoloog binnenliep was het eerste dat ik zag een afzichtelijk paar Brooks hardloopschoenen. Oh nee, dacht ik… Gelukkig is dat niet het geval. Ik kan gewoon op mijn Nike LunarGlides blijven lopen, deze hebben namelijk een correctie aan de binnenkant van de schoen waardoor mijn platvoeten ondersteuning krijgen. De zooltjes die deze week speciaal voor mij gemaakt zijn zorgen voor de rest. Mijn Nike Free’s mag ik voor afstanden tot 7 kilometer nog wel dragen, maar mijn Nike Flyknits heb ik wel vaarwel moeten zeggen, evenals de New Balance V890 overigens. En oh ja, ik mag mijn LunarGlides dan nog wel gebruiken voor de lange afstanden, ik moet ze wel een maat groter hebben. Want die zijn maat 40,5 en de zooltjes passen er niet in.

Dure hobby, die podoloog. Niet alleen wordt de helft maar door mijn verzekering vergoed, nu moet ik ook nog eens nieuwe schoenen kopen. Normaliter zou ik daar niet zo’n probleem mee hebben I LOVE SHOE SHOPPING, maar heb ik nu niet net gisteren gezworen geen geld meer uit te geven voordat ik naar New York ga? Maar het schijnt noodzakelijk te zijn…

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. augustus 21, 2013 / 17:29

  Welcome to my world annemerel! Ik heb ook doorgezakte voeten,
  en zat ook bij de sportpodoloog. Ik doe niet alleen hardlopen, maar altijd aan turnen.
  Helaas ben ik door m’n doorgezakte voeten zó vaak door m’n enkels gegaan, dat ik nu blijvende kraakbeenschade heb in m’n enkels. Hierdoor kan/ doet pijn ik niet meer hardlopen, echt balen.
  Dus blijf die zooltjes dragen + goede schoenen. En kijk uit met het zwikken van je enkels ;)
  Succes! (En Oja, dan mag je LEGAAL schoenen kopen :))

 2. augustus 21, 2013 / 17:30

  Ah wat vervelend! Maar als je de schoenen die je niet meer mag dragen verkoopt en voor dat geld nieuwe koopt is er niet zo veel aan de hand toch?

 3. augustus 21, 2013 / 17:30

  Hopelijk heb je met je zooltjes minder last. Wellicht kun je de schoenen waar je niet meer op mag lopen verkopen, scheelt weer bij het kopen van je nieuwe paar en je voelt je er dan misschien iets minder schuldig over?

 4. augustus 21, 2013 / 17:38

  Jeetje wat vervelend die blessures. Er is echt niets ergers dan niet kunnen doen wat je graag wilt omdat je lichaam niet meewerkt! Gelukkig zorgen je voeten er niet voor dat je helemaal niet meer kan hardlopen..
  Jammer van je geld trouwens, maarja, niets belangrijkers dan goede loopschoenen!

 5. augustus 21, 2013 / 17:38

  Dit vind ik wel een goed excuus om schoenen te kopen hoor… Al is het me balen zeg! Mag je dan nog wel hakken aan als je er die zooltjes in legt? Goed op jezelf letten hoor…

 6. Charlotte
  augustus 21, 2013 / 17:46

  Wat vervelend maar nu heb je wel professionele hulp! Dus hopelijk dadelijk minder last van blessures

 7. Annemieke
  augustus 21, 2013 / 17:53

  Heb ik ook van die doorgezakte voeten (nu wel iets minder nu ik wat afgevallen ben) en ik heb dus wel ‘afzichtelijke’ brooks renschoenen en ook zooltjes, maar alles beter dan voetpijn :p.

 8. augustus 21, 2013 / 18:03

  Super vervelend zeg! Ik heb ook altijd al lastige voeten gehad…

  Liefs, Mariette

 9. augustus 21, 2013 / 18:07

  Goed dat ze er naar gekeken hebben, fijn duidelijk advies! En wat vervelend dat je gelijk alweer noodzakelijk nieuwe schoenen moet kopen…. ;)

 10. augustus 21, 2013 / 18:11

  Shiiiit ze passen niet in je lunars! Dat is echt dubbel kut. Excuse my French. Lunarglides 5 time zeg ik je!

 11. augustus 21, 2013 / 18:15

  Ik heb ook platvoeten en loop altijd met zooltjes. Sandalen, slippers en ballerina’s heb ik vaarwel moeten zeggen. Ik leef nu op Allstars en Uggs. In de zomer is dat soms wel eens vervelend, maar zere voeten zijn zo naar, dat ik ook niet meer zonder zooltjes zou kunnen.

  • karly
   augustus 31, 2013 / 20:19

   passen jouw zooltjes in je all stars?? bij mij zit het dan bij mn hiel zo hoog dat mn voet eruit glijdt.. of heb je hoge all stars?

 12. mar
  augustus 21, 2013 / 18:18

  Die afzichteljke Brooks zijn er vaak ook wel in andere kleurtjes (en een paar gekleurde veters doet een schoen vaak ook al heel anders lijken) En thuis op blote voeten lopen om de spieren in je voten sterker te maken.
  Oh en hey, ondanks je goede voornemens moet je nu gewoon shoppen van iemand die ervoor geleerd heeft! ;o)

 13. augustus 21, 2013 / 18:19

  Ik heb over het algemeen 41 en mijn linkervoet is een maat groter dan de rechter! Misschien een keer een schoenenruil als we allebei de perfecte schoenen willen aanschaffen? ;-)

 14. augustus 21, 2013 / 18:27

  Pff wat vervelend!

 15. Tess
  augustus 21, 2013 / 18:55

  Misschien kun je je andere schoenen doorverkopen? Dan maak je toch weer een beetje geld vrij voor nieuwe schoenen ;) Wel heel vervelend zeg!

 16. augustus 21, 2013 / 19:21

  Aw, poor you! Helaas heb ik ook platvoeten en steunzolen voor in mijn schoenen. Niet dat ik die altijd draag, want ik Allstars enzo passen ze niet, maar het gaat om het idee (y) Hopelijk gaat het met zooltjes en andere schoenen beter!

 17. augustus 21, 2013 / 19:35

  Wat stom zeg! Hopelijk dat je er met je nieuwe zooltjes (en schoenen) geen last meer van hebt!

 18. vlien
  augustus 21, 2013 / 19:58

  Vervelend zeg! Misschien dat het nu wel verholpen is en je niet meer zoveel last van blessures hebt.

 19. Chantal
  augustus 21, 2013 / 20:18

  Huh maar hoe kon je dat dan niet door hebben als je nagels/tenen zelfs gingen bloeden? :p Maar goed excuus voor een nieuwe shopsessie dit keer ;) (ps: het lettertype leest niet echt prettig weg)

 20. augustus 21, 2013 / 20:54

  Dat is inderdaad wel lastig.. Misschien zou je inderdaad, zoals anderen ook al zeggen, de schoenen die je niet meer mag dragen verkopen zodat het toch wat minder duur word om nieuwe aan te schaffen? Heel veel succes er in ieder geval mee!

 21. augustus 21, 2013 / 20:56

  Het probleem van de nieuwe schoenen herken ik ja. Ik heb zelf van de podoloog zooltjes gekregen wegens scheve voeten maar die zooltjes zijn zo achterlijk groot dat ik een maat 40 schoen moet kopen! IK heb maat 38 en dan al ruim 1 tot 2 cm over bij mijn tenen. Dat vertik ik dus. Ik heb ze bij laten schaven bij de schoenmaker, werkt prima. Wel balen dat je er nu pas achter komt. xx

  http://www.creativityandchocolate.com

 22. Yvette
  augustus 21, 2013 / 21:07

  Succes met shoppen ;-). Dat is nu ècht een noodzaak!!

 23. Ilse
  augustus 21, 2013 / 21:37

  Je bent helaas niet de enige, ik heb ook last van platvoeten. Ik heb ook zooltjes en dat helpt helemaal niet mee met mijn maat 42. -.-

 24. augustus 21, 2013 / 23:03

  Marktplaats is the place to be. Maar idd erg vervelend, gelukkig weet je het nu! Dit zijn idd noodzakelijke aankopen;)

 25. Kim
  augustus 21, 2013 / 23:16

  ik heb mn hardloopschoen altijd 2 maten groter dan mn gewone schoenen en dan zitten ze vreemd genoeg perfect.

 26. Joyce
  augustus 22, 2013 / 10:13

  Ben gisteren naar een runninglab geweest, hebben ze mijn voeten opgemeten en moest steeds stukjes rennen werd dan gefilmd en gekeken waar mijn drukpunten liggen en op basis daarop kreeg ik een paar schoenen aangemeten die ik steeds mocht uit proberen. Ze hebben nog extra versteviging bij mijn linkervoet in de schoen gemaakt. Misschien een idee voor je volgende paar schoenen?

 27. Nadia
  augustus 22, 2013 / 10:51

  Vervelend dat je niet alle schoenen meer kan dragen! Maar zooltjes zijn wel echt fijn. Ik heb ze zelf ook al een paar jaar en had ze laatst een paar weken niet omdat ik toen nieuwe kreeg, en het voelde zoooveel beter toen ik weer nieuwe had.

 28. augustus 22, 2013 / 10:52

  Hé jeetje wat rot… wel heel fijn dat je nu goede hulp hebt, en dus hopelijk in de toekomst minder blessures!
  Wel een goed excuus om nieuwe schoenen te shoppen! ;)

 29. augustus 22, 2013 / 11:37

  Nou, dat is geen fijn nieuws allemaal. Nu een paar hele mooie geweldig super de beste schoenen kopen en dan weer hand op de knip! Succes.

 30. augustus 22, 2013 / 11:40

  Ohh wat een herkenbaar verhaal! Ik ben het afgelopen half jaar echt door precies dezelfde shit heen gegaan!

  Bij mij kreeg het echter nog het staartje dat ik zooltjes heb laten maken, daar schoenen voor heb gekocht, ze braaf heb ingewandeld en er vervolgens een korte afstand op ben gaan rennen. Na drie kilometer kreeg ik last van een spier aan de zijkant van mijn enkel/scheenbeen. Meteen gestopt, dag later mijn duurloop weer gedaan op mijn ‘normale’ schoenen. Maar die ene 3K met zooltjes was al te veel en heeft ervoor gezorgd dat ik nu met shin splints zit en de marathon van Berlijn vaarwel kan zeggen. Zou zijn veroorzaakt doordat mijn voet naar binnen wil en ‘opeens’ naar buiten werd geduwd waardoor je net een andere spier belast oid.

  Ik ben overgegaan op looptechniek trainen en weer terug naar mijn Nike Lunarglides (zonder extra zooltje). Op die zooltjes durf ik namelijk echt noooooit meer te lopen, haha!

 31. Jasmijn
  augustus 22, 2013 / 12:00

  Vervelend he! Ik heb ook platvoeten en merk ook duidelijk dat ik op lunarglides veel beter loop dan op mijn Free´s. Ik koop mijn hardloopschoenen ook groter, ik heb eigenlijk maar 39,5 maar koop mijn hardloopschoenen in 40,5/41.
  Waar heb je de zooltjes laten maken?

  Vroeger kreeg je trouwens standaard bij Nike van die stukjes die je kon inleggen als je platvoeten had. Dat was fijn.

 32. Alcione
  augustus 22, 2013 / 12:09

  Ik had ook lunarglides gekocht door die speciale dubbele zool omdat ik ook overproneer. maar ik heb juist het idee dat ik helemaal naar binnen loop op die schoenen??? veel erger dan mijn darts. heb jij dat ook? Ik heb iig ook steunzolen en in het begin loop je als een idioot voor je gevoel maar het went snel en het is zo fijn daarna! Idd wel ff kijken met schoenen kopen. Maar ik had eerst ook heel heftige pijn in mn knieholtes door jaren lang platvoeten en naar binnen lopen. het heeft super goed geholpen die zooltjes!

 33. Cindy
  augustus 22, 2013 / 13:03

  Vervelend al die blessures.. hopen dat dit helpt voor je! Ik heb nu Brooks schoenen.. En ze zijn (totaal) niet sexy of hip, maar wel de beste voor mij! Helaas kan ik al een tijdje niet hardlopen ivm een blessure, maar mijn Brooks lopen als pantoffeltjes ;)

 34. Leanne
  augustus 22, 2013 / 22:09

  Haha ken het probleem. En heb sinds een half jaar ook zooltjes, en echt bijna geen last meer! Super fijn, en ze passen overal prima in! En schoenen gewoon doorverkopen (beetje afhankelijk van het aantal km natuurlijk)!

 35. augustus 22, 2013 / 22:32

  Aii wat een pech! Maar toch beter dat je hier nu achter komt en je straks niet een marathon gaat lopen op verkeerde, te kleine schoenen.. Is een stuk beter voor je lijf als je straks goede schoenen hebt!

 36. Anna
  augustus 23, 2013 / 16:32

  Balen van al je schoenen! Maaar ik denk dat je er uiteindelijk heel blij mee bent. Ik heb sinds een paar weken (nieuwe) zooltjes, als ik me niet vergis bij dezelfde podotherapeut als jij(locatie instagram foto haha) en ik ben er, na ze te hebben ingelopen, erg blij mee! Xx

 37. augustus 23, 2013 / 18:19

  Heel herkenbaar, maar sinds ik bij de podoloog ben geweest en ooit zolen kreeg (10 jaar geleden) heb ik nauwelijks nog last gehad van rare blessures.

 38. augustus 23, 2013 / 21:27

  Balen man! Maar goed dat je er nu achter bent en er concreet iets aan kunt gaan doen. Misschien kun je je oude schoenen nog kwijtraken via Marktplaats? Of zijn ze niet meer verkoopbaar? Enne, lang leve de LunarGlides!!

 39. augustus 25, 2013 / 19:49

  Herkenbaar, die doorgezakte voeten. Gelukkig kan je nog wel wat van je schoenen blijven dragen, balen dat je de rest niet meer aan kan. Zoals Marieke al zegt: verkopen op Marktplaats?