RUN BABY RUN: To marathon or not to marathon

Photobucket

Nee, nee.. Ik twijfel niet aan mijn deelname aan de marathon in Parijs, absoluut niet. Het gaat zwaar worden, maar het gaat lukken. Dat weet ik. Maar het gaat goed komen, ook dat weet ik. Dit gaat over heel iets anders, een onderzoek gedaan door Britse wetenschappers. Zij ontdekte dat ieder gezondheidsvoordeel dat hardlopen heeft wegvalt nadat je meer dan 20 mijl (32 kilometer) per week loopt en zodra je langer dan een uur achter elkaar loopt.

Great. Maar het gaat zelfs nog verder, marathonlopers hadden volgens het onderzoek zelfs meer kans op hart & vaatziekten dan mensen die liever Ben & Jerry’s op de bank eten.. Seriously? Ik loop niet perse omdat het gezond is, vooral omdat ik er (meestal) gelukkig van wordt, maar van dit soort verhalen word ik alles behalve gelukkig.

Ik loop nu gemiddeld zo’n 40 à 50 kilometer per week en ik voel me daar goed bij, maar volgens het onderzoek kan het gevaarlijk zijn als ik dit te lang doe. Nogmaals.. Seriously?!

De afgelopen tijd heb ik er bijna een wedstrijd van gemaakt om zoveel mogelijk kilometers te maken. Ik moet koste wat kost bovenaan staan in mijn Nike-vrienden lijst met het aantal kilometers gelopen in de afgelopen 30 dagen, ik wil steeds meer. Stiekem spookt het idee van 2013 kilometer in 2013 door mijn hoofd. Dit betekent 170 kilometer per maand. Best heftig, zeker als je je bedenkt dat sommige maanden dat aantal echt onhaalbaar is en ik dus andere maanden meer dan 170 kilometer zal moeten gaan lopen. Maar ik hou wel van zo’n uitdaging, ik trigger mezelf graag met dit soort doelen, en nu beweert dit onderzoek dus dat dat helemaal niet zo gezond is.

Waar het precies door komt? Tijdens een heftige work-out werkt je lichaam hard om suiker en vet te verbranden als brandstof. Als je hout verbrand in een vuur creëert dit rook, in je lichaam zou hetzelfde gebeuren. De “rook” die door je lichaam gaat zijn vrije radicalen die zich vastbinden aan cholesterol dat plak opbouwt in je bloedvaten en ondertussen je cellen kapot maken, dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Dussssssss.

To marathon or not to marathon? Hoewel de onderzoeksresultaten me niet gelukkig maken, zeg ik voorlopig “to marathon”. Ik heb ooit met wetenschapsfilosofie geleerd dat er niet één waarheid is (of zoiets). Voor hetzelfde geld blijkt uit een ander onderzoek weer het tegenovergestelde. Ik geniet op dit moment te veel van het hardlopen en ook DAT is gezond. Gelukshormonen zijn zoveel beter dan stresshormonen, toch?

Wat vind jij van onderzoeksresultaten als deze? Beïnvloedt het jouw loopgedrag?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

58 Reacties

 1. januari 16, 2013 / 17:04

  Wow, wat een rare onderzoeksresultaten. Toch ben ik eerder geneigd om deze onderzoekster niet te geloven. En ergens denk ik dat jij eind dit jaar echt 2013km op de teller zal hebben staan.

 2. januari 16, 2013 / 17:07

  Wauw! Ik heb inderdaad wel gehoord dat het lopen van een marathon niet per se goed is. Wat voor mij een reden (of misschien toch een excuus;)) was om het bij halve te houden en alleen voor de NYmarathon een uitzondering te maken. Maar vooral die laatste alinea is heftig!

 3. januari 16, 2013 / 17:07

  Hm en in combinatie met een heel gezond dieet? Ik voel me voorlopig gezonder wanneer ik veel hardloop en niet wanneer ik bakken ijs wegeet op de bank ;)

  • Ella
   januari 17, 2013 / 13:16

   Mja, het gaat om een evenwicht daartussen natuurlijk he :) Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet verbaasd door dit onderzoek. Dat weten we toch al langer? Topsport is niet gezond. Sporten natuurlijk wel, maar zoals alles: met mate.

 4. Dorota
  januari 16, 2013 / 17:10

  Ik zou een stapje terug doen als het echt verslavend wordt. Maar bedenk je wel, er zijn zoveel dingen slecht in het leven. (in de zon zitten, alcohol, etc. etc.)
  wat een joekel van een dt-fout trouwens… oei oei

 5. januari 16, 2013 / 17:14

  Ik wist ergens wel al dat marathon lopen niet gezond voor je is. Wist alleen niet dat het door vergrote kans op hart en vaatziekten kwam, maar het is ook niet echt goed voor slijtage van je gewrichten etc en doordat langdurige “heat stress” ook niet goed voor je is. Wil jij je hele leven marathons blijven rennen of alleen de komende jaren? Want in het laatste geval kan het vast niet zoveel kwaad.

 6. januari 16, 2013 / 17:19

  Ik heb ooit wel eens gehoord dat een menselijk lichaam niet gebouwd is om langdurig hard te lopen en dat marathons niet heel goed zijn. Maar eerlijk is eerlijk, tegenwoordig schijn je van een broodje kaas al ziek te worden. Misschien draaien we ietwat door?

 7. januari 16, 2013 / 17:21

  Wow, ik heb zo juist besloten om dit niet te geloven. Wie doet mee? :-) Zo lang je geen blessures hebt, geeft je lichaam volgens mij aan dat het wel OK is om zo lang te lopen. En volgens mij krijg je nog sneller hart-en vaatziekten als je helemaal niet beweegt. En wat bezielt die Britse onderzoekers om zoiets te verkondigen? Luie mensen zullen nu alleen nog maar meer aangemoedigd worden om lui te blijven. Ik hoop gewoon dat het niet waar is…

 8. ann
  januari 16, 2013 / 17:28

  dat betekent niet dat het voor iedereen ongezond is!

  • januari 16, 2013 / 18:01

   Precies, dat!

   Sommige duidelijk wel (ik zak na 10 minuten hardlopen al in elkaar), maar als je gewoon gezond bent? Maar goed, ik heb het onderzoek niet gelezen, dus heb eigenlijk geen recht van spreken :P

 9. Sanne
  januari 16, 2013 / 17:31

  Heel lang en intensief achter elkaar sporten is niet goed, maar dan praat je over dagelijks uren achter elkaar. Maar zolang je niet elke week een marathon loopt valt het best mee. Je moet zelfs minimaal een half uur per dag bewegen hoor je altijd. En nog altijd beter als niet sporten en mij vette troep op de bank zitten. En trouwens ik ken geen topsporter met dichtgeslipte aderen.

 10. Neapolise
  januari 16, 2013 / 17:35

  Ik zou deze onderzoeksresultaten met een korrel zout nemen. Pas als replicaties van dit onderzoek dezelfde resultaten geven kun je meer ‘recht van spreken’ aan deze resultaten geven. Er kunnen tenslotte altijd fouten in het onderzoek geslopen zijn waardoor de onderzoekers deze resultaten gevonden hebben, terwijl ze niet waarheidsgetrouw zijn.

 11. januari 16, 2013 / 17:39

  Oh wouw… klinkt heftig. Maar ik zou het maar niet al te letterlijk nemen (ga ik zelf in elk geval niet doen). Er worden volgens mij echt elk jaar honderden onderzoeken gedaan naar sport, met net zo veel verschillende resultaten. Daarbij lijkt mij dat de ‘smoke’ waar zij het over heeft, ook erg samenhangt met wat je dan precies eet. Lijkt me niet dat je lichaam zomaar en grote salade of een tros bananen om zet in een giftig bijproduct als je toevallig een rondje gaat rennen…

 12. januari 16, 2013 / 17:54

  Wat tegenwoordig wel niet slecht voor je is… Maar ik kan me niet voorstellen dat je van B&J eten op de bank veel gezonder wordt, dat gaat er bij mij niet in! Dus ik zou gewoon doen wat voor jou goed voelt. (Maar serieus, 170 km per maand?!)

 13. januari 16, 2013 / 17:57

  Wow, dat is inderdaad heel vreemd! Gewoon blijven lopen joh haha, als het voor je zelf goed voelt!

 14. januari 16, 2013 / 17:59

  Op zich niet heel gek, er zijn zo veel dingen slecht. Een glaasje cola, een broodje, zelfs kaas is slecht. Wanneer iets het WEL goed?
  Denk dat je gewoon naar je lichaam moet luisteren en kijken wat die aangeeft :) Zo kun je dat met voeding toch ook gewoon doen? Ik geloof trouwens niet dat je gezonder bent op de bank met ben & jerry’s dan met een gezond leefpatroon (en dus harlopen + gezond eten :P)

 15. januari 16, 2013 / 18:00

  Wow best wel heftig onderzoek. Maar ondertussen is alles wel slecht voor je dus ik zou mij er niet te veel van aantrekken..

  • januari 16, 2013 / 18:23

   Inderdaad, tegenwoordig is alles slecht. Alles vergroot de kans op kanker, hoofdpijn of hart- en vaatziekten. Maar ook alles heeft weer een gezonde kant. Ik weet echt niet wat ik moet geloven, ik doe gewoon waar ik me goed bij voel!

 16. januari 16, 2013 / 18:11

  Ik las inderdaad laatst ook al zo iets, dat mensen die vaak hardlopen juist last krijgen van spataderen en doordat je hart harder moet pompen de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Best heftig.

 17. Rebella
  januari 16, 2013 / 18:12

  Ja schat, het is al vrij lang bekend dat lang lopen (marathons) he-le-maal niet gezond is. En voor vrouwen is het nog heftiger. Maar dat is toch ook wel logisch? Welke lichaam doet zichzelf nou geen geweld aan door zoveel van zichzelf te vragen?

 18. januari 16, 2013 / 18:15

  Wow dit vind ik hele rare resultaten, hardlopen is toch juist heel gezond..

 19. Jess
  januari 16, 2013 / 18:16

  Haha wel bijzonder dat iedereen zo besluit dat het onderzoek onzin is, zonder het ook maar te lezen. Gebaseerd op wat..? Eigenlijk helemaal niks, het feit dat ze zelf geen hart en vaat ziekten hebben? Of dat je je gezond voelt na een rondje hardlopen?
  Tuurlijk is het niet gezond om op de bank Ben & Jerry’s te gaan zitten eten, ik kan me ook niet voorstellen dat dat de recommendation is die uit dat onderzoek volgt. Don’t get me wrong, ik ben er een groot voorstander van om zelf logisch na te denken en alles met een korrel zout te nemen, maar ik vind niet dat je zomaar onderzoeken van de hand kan wijzen omdat het toevallig niet strookt met je eigen ideeen over wat goed en gezond is. Zou het graag zelf willen lezen!

 20. Marjon
  januari 16, 2013 / 18:46

  Eens met Jess.
  Ben ook wel benieuwd wat er allemaal precies in dat onderzoek stond.
  Maargoed dat kan ook komen omdat ik dan eindelijk een reden heb om niet te gaan hardlopen, haha.

 21. Maureen
  januari 16, 2013 / 18:54

  Helemaal eens met Jess….bovendien is het helemaal niet raar dat zoiets ongezond zou zijn. Immers, alles waarin je overdrijft is ongezond. Als je overmatig veel gaat rennen dat je lichaam er niet meer kan herstellen, lijkt me dat ongezond ja. Maar vanaf welk punt ‘veel’, ’teveel’ is verschilt natuurlijk per persoon.

 22. januari 16, 2013 / 18:54

  Dat is wel vreemd, je zou toch denken dat het goed voor je zou zijn! 2013 kilometer is wel een beetje heeeeel erg veel hihi.

 23. januari 16, 2013 / 18:55

  Ik heb inderdaad wel eens gelezen dat de mens niet is gebouwd op het lopen van de marathon. Maar goed nieuws, ik citeer: ’toch is een marathon volgens sportartsen ‘niet ongezond’, zolang de loper zich langdurig en zeer goed heeft voorbereid’. (Bron Leontien.nl). =D

 24. januari 16, 2013 / 18:57

  Nou ja, de allereerste hardloper waardoor de marathon er gekomen is, is daarna gestorven…

  Maar ik denk ook wel dat een marathon niet echt gezond is, denk maar eens terug naar wat je er zelf voor gedaan hebt, is dat allemaal gezond?

 25. N
  januari 16, 2013 / 19:11

  Wij hebben het ook gehad met celbiology.. zoveel lopen is inderdaad een aanslag op je lichaam! (Zeiden de wetenschappers (op de Wageningen Universiteit) en sommigen hebben ook zelf marathons gelopen.) Die vrije radicalen beschadigen je cellen en kunnen niet meer ongedaan worden gemaakt door voeding, omdat het er zoveel zijn. Het zou beter zijn voor je gezondheid om een stapje terug te doen. Maar ik snap je frustratie en doelen en het voelt vast goed.

 26. januari 16, 2013 / 19:13

  Ik geloof er niet zo in. Kijk als je bv vanaf je 20ste tot en met je 65ste ELKE JAAR een marathon loopt.. Prima.. dan geloof ik het wel. Maar wat ik niet begrijp is dat mensen die bv elke dag naar de sportschool en daar ook hardlopen/fietsen/crosstrainer doen.. die zouden dan toch ook volgens dat onderzoekje niet gezond zijn. Sommige trainen ook 2 uur per dag op de sportschool. Mijn mening: je bent gezonder doordat je hardloopt dan elke dag ijs op de bank zit te eten en je zelf vast laat groeien aan de bank..

 27. Carina
  januari 16, 2013 / 19:24

  HEt is niet super gezond maar dan vooral op de lange duur. Mijn oom is nu al jaren een marathon loper en heeft er degelijk hinder aan onder vonden. Ook zijn dokter zegt dat dit door het hardlopen kan komen.. Duursporten zijn helemaal niet zo gezond als er eerder werd gedacht, dat is al een tijd bekend.. Hardlopen = een duursport…

  En dat mensen hem zomaar aan de kant gooien vind ik dan wel weer zorgwekkend. Natuurlijk alles is tegenwoordig slecht, maar toch er zit vast een kern van waarheid in.

 28. januari 16, 2013 / 19:31

  Het uitslag van het onderzoek vind ik niet echt verrassend, ik heb het al vaker gehoord. Een marathon is echt een ware aanslag op je lichaam. Misschien hardlopen meer afwisselen met andere sporten zoals zwemmen? Dan gebruik je toch weer heel andere spieren en zit je alsnog niet met een bak ijs vastgekluisterd aan de bank..

 29. januari 16, 2013 / 19:41

  Je zou toch eerder denken dat als je je goed voelt er niks aan de hand is.

 30. januari 16, 2013 / 19:44

  How about een tripje naar de huisarts om het er eens over te hebben? Probleem zo opgelost!

  • marleen
   januari 16, 2013 / 21:45

   aan benthe: een huisarts weet ook niet alles… zou wel heel toevallig zijn als annemerel’s huisarts zich heel erg verdiept heeft in dit onderzoek en andere onderzoeken die dit beamen of tegen spreken. :)

 31. januari 16, 2013 / 20:27

  Huh, daar heb ik dus nog nooit van gehoord, wat raar zeg!

  Liefs, Mariette

 32. januari 16, 2013 / 20:41

  Oeps, dat is inderdaad een beetje eng.
  Misschien toch doen wat Benthe zegt?

 33. Daniëlle
  januari 16, 2013 / 21:02

  Hmm er zit wel wat in. Een marathon is sowieso puur lichaamsvernietiging volgens de meeste artsen.

  Maar dit is maar één onderzoek, dus wellicht niet heel betrouwbaar. Je kunt altijd op PubMed meer onderzoekjes opzoeken. Op google books staan ook een paar (betrouwbare) boeken over exercise physiology ;)

  XX

 34. januari 16, 2013 / 21:11

  Nou lekker dan ;) haha
  Hardlopers zijn doodlopers toch?
  Ik zou wat meer onderzoeken proberen te vinden,
  Hoe is dit onderzoek bijvoorbeeld beoordeeld als het gaat om betrouwbaarheid?
  En misschien kun je daar dan wat meer mee?

 35. marleen
  januari 16, 2013 / 21:44

  en ook al zou je het wel geloven, neem meer anti-oxidanten om de vrije radicalen tegen te gaan! hoi sapjes en gezonde salades enalleswatnogmeergoedvoorjeis :):):)

  zolang je niet gaat lopen wanneer je pijn hebt… denk aan scheenbeenpijn (had jij ook toch?) dat kan ernstige gevolgen hebben… ik ken een meisje die zo verslaafd was aan hardlopen dat ze door liep met pijn in haar schenen en daardoor had ze uiteindelijk scheenbeenvliesontsteking waardoor ze niet eens meer een middagje normaal door de stad kon lopen. heb haar een tijdje op krukken met steunkousen zien lopen ook. ziekenhuizen en operaties en nooit meer kunnen hardlopen wil je ook niet he ;) :P

 36. januari 16, 2013 / 21:47

  Tja… altijd die discussie over wat wel of niet goed voor je is. Ik vind altijd dat je echt wel aan je eigen lichaam merkt wat wel of niet goed is. En dan, als hardlopen voor jou lekker is al ren je elke dag een marathon (bij wijze van spreken dan…), dan is het voor jou toch goed. Gewoon niet te snel aannemen wat andere vinden/denken/beweren… Volg je eigen waarheid en gewoon luisteren naar je lichaam, dat is je beste graadmeter! :)

 37. januari 16, 2013 / 21:59

  Waar is dit artikel te lezen, ben namelijk heel benieuwe! Vind het sowieso heel knap dat je soms 40/50 km per week rent. Bij dit soort artikelen denk ik altijd aan het zinnetje ‘hardlopers zijn doodlopers’. Overal waar te voor staat is niet goed, misschien kan een fysio of atletiekleraar je meer vertellen.

 38. Ilse
  januari 16, 2013 / 23:12

  Wow, ik ben verbaasd! Wat ren jij veel kilometers zeg en jij haalt straks die 2013 nog eens!

 39. januari 17, 2013 / 00:17

  Tja, ze zeggen niet voor niks dat een marathon lopen gelijk staat aan roofbouw plegen op je lichaam. Ik ben wel benieuwd naar het artikel eigenlijk, want in nieuwsberichten worden conclusies vaak een beetje uitvergroot of in ieder geval niet genuanceerd genoeg geplaatst. Maar dat het niet goed is om zo veel en zo lang te lopen, wist ik al wel – en jij waarschijnlijk ook. Al denk ik niet dat een paar marathons in heel je leven echt veel kwaad zullen doen, zeker niet als je er mentaal enorm op vooruitgaat. Laten we dat onderdeel vooral niet vergeten, want gelukkige mensen zijn ook minder vaak ziek, zwak en misselijk!

 40. januari 17, 2013 / 07:14

  Jij gaat die marathon gewoon halen!! Hoe zwaar het ook is, het gaat je lukken! Als je echt iets wil, moet je er ook voor gaan! Je bent al zo goed bezig!

 41. januari 17, 2013 / 09:52

  Het klinkt allemaal een beetje griezelig, en ik heb weleens gehoord dat hardlopen/rennen niet zo goed is als het lijkt, en wandelen beter is. Maar hallo: hoe gaaf als je die marathon loopt? Gewoon er voor gaan en gezond eten. Dan is er helemaal geen cholesterol waar de rook aan vast kan plakken.
  Zoiets stond er toch? ;-)

 42. januari 17, 2013 / 09:56

  Dat is apart. Ik denk dat je af en toe een marathon kan lopen maar wel je rust goed moet pakken om te herstellen. Ik zou niet iedere week een marathon lopen. Trouwens dat kan ik nog geen eens

 43. januari 17, 2013 / 10:24

  Ik vraag me niet eens af of jij de 2013 kilometer gaat halen dit jaar, ik den dat jij dat gewoon doet! Daarnaast is er nog nooit iemand slechter geworden van een beetje beweging, zolang je maar goed naar je lichaam blijft luisteren!

 44. januari 17, 2013 / 10:31

  Best een heftig resultaat dit eigenlijk… Maar ik denk dat zolang je hardloopt en er gezond bij eet (dus niet te veel vet en alles) dat het niet zo erg is als zij zeggen. En sowieso moet je naar je lichaam blijven luisteren en ook pauzes nemen

 45. Marieke
  januari 17, 2013 / 16:25

  Het verbaast me eerlijk gezegd niet. Maar ja, ik ben dan ook zo’n loper die twee keer per week een rondje van 5-10 km meer dan genoeg vindt (en daarbij gezond eet in plaats van bakken ijs achterover lepelt, want dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling). Het gaat om de balans! Natuurlijk is het cool om een paar keer een marathon uit te lopen maar het lijkt me niet meer dan logisch dat je dat niet jaren achtereen moet doen.

 46. januari 17, 2013 / 16:26

  Ja ik heb dit wel eerder gehoord. Mijn vader heeft 11 marathons gelopen en heeft nergens last van. Dus ik denk niet dat het voor iedereen geld. Maar voor (top)sporters is er sowieso ook gevaar, maar kom op! Als je er plezier in hebt. En je bent altijd gezonder dan niet te sporten denk ik maar. Wel super tof dat je gewoon doorzet, ben heel benieuwd naar hoe de marathon gaat! Bikkel. :)

 47. Lara
  januari 17, 2013 / 16:37

  Klopt ik heb ook over dit onderzoek gelezen op de New York Times site een paar weken geleden. Maar ik vind het heel stoer dat je zo getraind bent en zo’n goede conditie hebt, ga zo door!

 48. januari 17, 2013 / 20:45

  Ik geef ze helemaal gelijk ;-).

 49. Olga
  januari 17, 2013 / 21:49

  Mm voor mij is de reden dat ik geen hele lange afstanden loop, omdat het heel belastend is voor je gewrichten. Ik loop liever 6km en varieer met andere sporten. Veel duurlopers zijn hebben op hun 50ste allemaal versleten knieën en heupen.

 50. januari 18, 2013 / 08:37

  Huuh bizar! Gelukkig kan ik ook niet meer dan een uur rennen! Haha

 51. januari 18, 2013 / 23:39

  Ik loop nog niet zoveel, helaas, dus niet op toepassing op mij. Maar, ik zou niet alles geloven wat er in een onderzoek wordt verteld. Niet alle onderzoeken zijn helemaal officieel. X

 52. januari 20, 2013 / 14:59

  Ik word soms een beetje gek van al die onderzoeken. Als je alles wat uit zo’n onderzoek komt, als waarheid zou beschouwen en zo zou gaan leven, dan mag je volgens mij alles, maar eigenlijk ook helemaal niks. Doe waar jij je fijn en goed bij voelt. Ik hoef me in ieder geval nog geen zorgen te maken met mijn huidige hardlooptempo/-afstand. ;)

 53. januari 26, 2013 / 14:50

  Ik denk dat je niet moet vergeten dat het aantal kilometers dat jij loopt gewoon echt veel is. Je bent het gewend, omdat je het nu al heel lang doet, maar gemiddeld gezien is het enorm veel. Ik zou niet te zwaar tillen aan het onderzoek, maar het kan geen kwaad om de intensiteit van je sporten eens in een ander perspectief te zien dan je gewend bent. Neemt niet weg dat als jij je er goed, gezond en gelukkig bij voelt, je er gewoon lekker mee door moet gaan :) Al vind ik het dus niet een heel vreemd resultaat uit het onderzoek.