RUN BABY RUN: Redefining Goals

 photo Desktop85.jpg

New York was mijn grote doel. Twee jaar geleden zag ik foto’s van de New York Marathon van 2011 en opeens zei ik tegen mezelf, die marathon ga jij lopen. Op het moment dat dat idee in mijn hoofd ontstond kon ik nog niet eens vijf kilometer rennen zonder drie keer te pauzeren. Ik had een half jaar ervoor een halve marathon gelopen, was het hardlopen toen een beetje uit het oog verloren, maar was drie dagen ervoor weer een poging gaan wagen.

Twee jaar lang heb ik getraind. Soms ook heus wel een weekje (of twee) niet hoor, maar het rennen zat altijd in mijn hoofd. En dan nu, na twee jaar er naar toe geleefd te hebben, bereikte ik 10 dagen geleden mijn doel. Ik kwam pas in een identiteitscrisis toen Suzanne me dinsdagochtend, net nadat ik op Schiphol was aangekomen, op Instagram vroeg wat mijn volgende doel was.

Ja.. wat is dat volgende doel eigenlijk. Gaat er ooit nog iets komen dat dit gaat overtreffen. Ik bedoel, een professioneel sporter wil natuurlijk altijd winnen. Maar ik ben geen professioneel sporter en winnen zit er (voorlopig) niet in. Ik moet dus winnen op een andere manier, niet winnen van mijn tegenstanders, maar winnen van niemand minder dan ondergetekende, mezelf.

En daarom besloot ik me dinsdag maar direct in te schrijven voor de marathon van Rotterdam op 13 april 2014, vandaag over 150 dagen. Mijn doel voor Rotterdam? Dat PR van 3.58.51 dat ik in Amsterdam liep verpletteren. Minstens 1 seconde sneller, liever nog VEEL sneller.

Maar ik heb inmiddels ook geleerd dat een prestatie leveren van heel veel factoren afhankelijk is. De weersomstandigheden bijvoorbeeld, vorig jaar was het tijdens de marathon van Rotterdam de eerste warme dag van het jaar, het was continu tussen de -10 en 10 graden en op marathondag was het ineens 20 graden.. met 20 graden lopen is al heftig, met 20 graden lopen terwijl je maandenlang in de bittere kou getraind hebt is helemaal heftig. Maar ook blessures kunnen zomaar komen (ik liep de marathon van Parijs vorig jaar niet voor niets niet). Trainen is belangrijk, maar een goede training is geen garantie voor een fantastische marathon.

En dat is de reden dat ik het heel lastig vind om mezelf een doel te stellen. Als ik mezelf een doel stel, wil ik dat doel behalen (duh), maar lukt het niet (om wat voor reden dan ook) ben ik teleurgesteld. Het uitlopen van een marathon is niet echt meer een uitdaging. Ok, tijdens het rennen is het uitlopen wel een uitdaging, je wilt niet weten in wat voor pijn ik verkeerde tijdens de marathon in New York, maar ik heb dat al twee keer eerder gedaan, dan is dat dus op papier geen uitdaging meer. Onder de vier uur heb ik ook al een keer gelopen, mijn eerste marathon in Amsterdam. Stiekem droom ik over 3.45, maar dat betekent dat ik sneller dan 11 kilometer per uur moet rennen en dat is écht wel heel erg snel.

Jullie begrijpen, het opstellen van een doel is nog een beetje lastig. Maar ik heb dat doel wel nodig tijdens mijn trainingen. Ik loop dit keer niet voor een goed doel en hoe prima ik Rotterdam ook vind, ik haal ook daar niet zoveel inspiratie uit als ik uit New York gehaald heb.

Misschien moet ik eens wat minder nadenken en wat meer trainen, want dat heb ik – op die twee kilometer op de loopband van afgelopen zondag na – nog helemaal niet gedaan na New York. Ik heb nog 150 dagen! LET’S GO!!!!!

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. Anne
  november 13, 2013 / 17:07

  Jemig, jij bent niet meer te stoppen, succes!

 2. november 13, 2013 / 17:14

  Ik snap inderdaad dat het lastig is, maar misschien kun je aan het lopen een doel hangen zoals je bij NY ook hebt gedaan voor Dance4Life. Dan doe je het wederom niet alleen voor het lopen maar ook voor het goede doel? Misschien dat het dan meer voldoening geeft? Ik vind het in iedergeval grote klasse wat je nu al hebt bereikt!

 3. november 13, 2013 / 17:35

  Kan me voorstellen dat het even lastig is om jezelf weer te motiveren na het behalen van je doel. Helemaal als het niet echt mogelijk is om jezelf een verder doel te stellen (tenzij je aan de ultra marathons wil).

  Ik heb besloten mezelf voorlopig even tegen mezelf in bescherming te nemen en me niet in te schrijven voor wedstrijden. Eerst maar eens weer helemaal blessurevrij lopen voor ik de druk op ga voeren ;)

 4. november 13, 2013 / 17:55

  Misschien is de marathon van Berlijn, Wenen, Chigago, Boston iets voor je? Het is misschien niet New York maar het zijn hele grote hardloopevenementen die zeker niet onderdoen voor de marathon van Rotterdam bijvoorbeeld.

 5. Joëlle
  november 13, 2013 / 17:56

  Hmm, lastig. Je zou inderdaad weer een goed doel kunnen kiezen. Dan hoef je niet meteen weer enorm zoveel geld op te halen, iedere euro is mooi meegenomen. Of misschien zijn er andere, minder ervaren meiden die ook Rotterdam gaan lopen en die je zou kunnen coachen. Een soort Annemerel Rotterdam run crew ofzo, plus een blogserie waar je een schema voor opzet dat meiden kunnen volgen en playlists enz.

  Ultra’s wil je denk ik niet, maar je zou ook eens kunnen kijken naar bijzondere marathons in het buitenland. Je hebt het al eens gehad over Florence en LA maar er is vast nog veel meer moois. De oorspronkelijke marathon in Griekenland bijvoorbeeld. Wat mij zelf heel gaaf lijkt is in iedere EU-lidstaat een hardloopwedstrijd doen en zo heel Europa bekijken, maar dan ben je nog wel even bezig ;). Of misschien zijn Mud Masterachtige runs iets voor je? Als je zoiets kunt ben je wel echt een bikkel ;). En New York onder de 4 uur blijft vast ook een droom.

 6. Marleen
  november 13, 2013 / 17:59

  Ik snap je gedachte, maar het komt vast goed!

 7. november 13, 2013 / 18:14

  Power Lady! Go for it!

 8. november 13, 2013 / 18:19

  Komt helemaal goed met jou! Ik kom je wel even aanmoedigen in Rotterdam!

 9. november 13, 2013 / 18:24

  Ik snap wel wat je bedoelt, want als je eenmaal een marathon hebt gelopen lijkt het me lastig om ‘normaal’ te lopen, vrijwillig, zonder doel. Dat is dan namelijk een eitje voor je en dan zit er niet zoveel uitdaging meer in. In elk geval leuk dat er alweer een marathon op de planning staat!

 10. november 13, 2013 / 18:24

  Lastig, maar ik snap het wel! New York was natuurlijk niet zomaar een doel. Ik heb geen idee wanneer de marathon van Parijs is, misschien kun je dat (weer) als doel stellen? Een marathon rennen in je lievelingsstad lijkt me geweldig!

 11. november 13, 2013 / 18:40

  Ik sta echt versteld van jouw doorzettingsvermogen. De marathon in New York is pas voorbij en je traint al voor je volgende. Respect!

 12. november 13, 2013 / 19:06

  Super veel succes met trainen! Ik ga voor de 10 km onder de 55 minuten :-)

 13. november 13, 2013 / 19:39

  Jij hebt echt heel veel doorzettingsvermogen, heb daar toch wel heel veel respect voor! Ik snap je probleem dat het moeilijk is om nu een doel te stellen. Maar misschien, zoals al eerder hier is gezegd, is het een idee als je een goed doel aan je marathons hangt? Dan heb je nog een extra reden waarom je loopt: zoveel mogelijk geld op halen voor het goede doel.

  Zelf heb ik nu met hardlopen ook eindelijk een vast doel: ik ga op 19 januari de 10km tijdens de vondelparkloop lopen en wil heel graag binnen het uur finishen :)

 14. november 13, 2013 / 19:42

  Je bent niet te stoppen he! Super goed!!

 15. november 13, 2013 / 19:47

  Ga je zien in Rotterdam en in ieder geval loop ik onder de 4 uur, dat staat al vast ;-).

 16. november 13, 2013 / 20:18

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik het eens ben met Joëlle en Marijn: iets anders aan je marathon hangen lijkt mij het handigst. Of misschien moet je je juist focussen op die 3:45, ik denk dat de tijd het moet uitwijzen.

 17. november 13, 2013 / 21:32

  Het voordeel van het feit dat je een (GROOT) doel al bereikt heb is dat je hopelijk wel vertrouwen in jezelf hebt en ook wel een beetje het gevoel hebt dat je vanalles aankan. Mag namelijk wel na deze marathon!

 18. november 13, 2013 / 22:00

  Herkenbaar verhaal. En toch een superprestatie!

 19. november 13, 2013 / 22:41

  Rotterdam, snel parcours, dus je pr verpletteren gaat lukken! Ik doe met je mee :D Zou het een leuk doel zijn om Rotterdam met een (nieuw op te zetten, misschien wel girls only, super badass natuurlijk) Haagse Running Crew te lopen?

 20. november 13, 2013 / 23:18

  Aan mijn blogstatistieken te zien dacht ik al dat jij mij genoemd had ;-) thnx babe! Ik kijk uit naar je volgende avontuur!

 21. Irene
  november 13, 2013 / 23:35

  Nieuwe mogelijke doelen:
  Ultra marathon of een (1/4) trilathon?
  En ook een goed doel is om een bootcamp te organiseren ;)

 22. Roos
  november 14, 2013 / 00:13

  Zou je misschien eens een artikel/blog willen schrijven over welk eten en drinken op een positieve manier bijdraagt aan je hardloop prestaties? Het kan zijn dat je ooit al zoiets hebt geschreven maar ik heb het niet kunnen vinden op je blog.. Ik ben er heel benieuwd naar!

 23. november 14, 2013 / 08:31

  Mijn doel is om een passende sport te vinden die ik daadwerkelijk langer dan 6 maanden volhoud. Hele prestatie op zich! :)
  Maar je hebt me aan het denken gezet, want ik kon bijna je euforie voelen na het behalen van je doel. Zo stoer! Dus mijn doel is, een doel stellen! Thanx Annemerel.

 24. november 14, 2013 / 16:19

  Respect zeg, wat een prestatie!

 25. november 16, 2013 / 10:13

  Je bent lekker bezig! Ik snap je drive helemaal om dingen te blijven willen doen. Ikzelf hou mn doelen van 5 naar 8 naar 10k, niet te vergelijken met jou! Maar goed, het gaat je weer lukken!