RUN BABY RUN: Night Running

Photobucket

Van de zomer deed ik het weleens, als ik om 20.00u uit Amsterdam kwam snel mijn hardloopschoenen aantrekken en rennen. Maar dan was de lucht vaak strak blauw en zag ik tijdens mijn run de zon in zee zakken. Als ik nu om 20.00u uit Amsterdam kom, is het pikdonker. En nu heb ik niet zo’n probleem met donkerte, maar mijn lichaam klaarblijkelijk wel. Mijn lichaam denkt: Donker = Slapen. En als ik dan in het donker thuis kom duik ik het liefst op de bank met een bord eten en mijn MacBook of aflevering van mijn favoriete serie.

Maandagavond had ik om een voor mij nog steeds onverklaarbare reden wel de energie om hard te lopen. Een verklaring zou kunnen zijn dat ik in de acht dagen ervoor nog geen kilometer hardliep. Hoofdpijn, misselijk, buikpijn en op de momenten dat ik me OK voelde had ik wel een ander smoesje klaar liggen. Ook maandag had ik hoofdpijn, maar hardlopen met alleen maar hoofdpijn is niet zo’n probleem, ik heb zelfs het idee dat ik het er soms uit kan rennen. Ik trok de hele dag al korte sprintjes op mijn Nike sneakerwedges door Amsterdam. Ik had wiebelbenen, ik moest rennen.

En dus trok ik bij thuiskomst mijn hardloopschoenen aan en ging ik voor een snelle 5K de deur uit. Nu ben ik al tijden niet meer zo snel als in april / mei, toen ik 10K’s rond de 50 minuten liep en 5K’s net onder de 25 minuten. Ik weet niet wat het is, maar hoe langer mijn afstanden werden, hoe langzamer ik werd. Het is natuurlijk begrijpelijk dat mijn gemiddelde snelheid op een halve marathon langzamer is dan op een 5K, maar mijn 5K’s deed ik vaak in een nog langzamer tempo dan een halve marathon. Bijzonder, toch?

Maar maandagavond voelden mijn benen explosief. Nee, echt. Ik rende alsof ik naar een gratis Chaneltas toe liep. Het tweede gedeelte had ik het zwaarder, maar ik was vastbesloten mijn snelste tijd neer te zetten. En dat deed ik, ik rende de 5K in 24 minuten en 3 seconden. Als ik mensen hoor over 5K’s onder de 20 minuten moet ik nog steeds een hele diepe buiging maken, maar het is in ieder geval al een stuk sneller dan de 28 minuten die ik er de laatste tijd over deed.

Het leuke van ’s avonds lopen is dat je na een warme douche en een bord powerfood (quinoa caprese salade), je bed in mag stappen en je ogen dicht mag doen.

Note to self: dit moet ik vaker doen!

Lopen jullie vaak ’s avonds, of lopen jullie liever ’s ochtends?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

38 Reacties

 1. november 21, 2012 / 17:09

  Liever ’s morgens, puur omdat ik dan mensen kom.. en ik loop graag door het bosje hier en daar is het pikke maar dan ook pikkedonker. ;p

 2. november 21, 2012 / 17:10

  Wauw wat een supertijd! Knap dat je er ’s avonds nog energie voor hebt zeg. Als ik ga hardlopen (met de nadruk dus op als) loop ik liever ’s ochtends vroeg. Dan kan ik de energie gebruiken voor de rest van de dag;)

 3. Loes
  november 21, 2012 / 17:13

  Sinds kort ben ik ook aan het hardlopen (en die blogs van jou over hardlopen werken erg motiverend moet ik zeggen) en ik loop liever ’s ochtends… Heerlijk, dat zonnetje op je gezicht! (als tenminste lekker weer is dan haha)
  Maar met dit koude week weet ik nooit zo goed wat voor hardloopkleren ik aan moet doen, vooral de eerste paar minuten heb ik het echt ijskoud… Hoe doe jij dit?

 4. november 21, 2012 / 17:17

  Ik loop het liefste aan het eind van de middag. Dan kan ik daarna douchen, chilloutfit aan en op de bank hangen de rest van de avond haha.

 5. november 21, 2012 / 17:18

  Ik moet echt beginnen met in het donker hardlopen want anders loop ik nog maar 1x per week.

 6. november 21, 2012 / 17:19

  Ik was ook niet zo’n voorstander van ’s avonds lopen, maar moet er sinds ik meer werk toch echt aan geloven en het viel me alles mee. Het is wel een stuk saaier vind ik, minder mensen om naar te kijken, er gebeurd wat minder op straat maar na een warme douche kon ik zo mijn bed in! Dat was eigenlijk ook wel fijn.
  Ochtenden hebben nog steeds mijn voorkeur, maar met een avond run kan ik ook wel leven :)

 7. november 21, 2012 / 17:20

  Ah, knap zo ’s avonds! Maar inderdaad, dan kun je daarna wel gelijk naar bed zonder nog een hele dag te moeten. En je foto is weer lekker spontaan, haha. Een nieuw record is altijd fijn!

 8. november 21, 2012 / 17:20

  Leuk geschreven weer Annemerel! Haha rennend naar een gratis Chanel tas!

 9. november 21, 2012 / 17:21

  Draag je dan ook verlichting op je of dat niet? Want ik kan nooit zo’n bandje vinden!

 10. november 21, 2012 / 17:32

  Zelf loop ik liever ’s ochtends, dit omdat de plekken waar ik loop echt pikdonker zijn en dat is niet bepaald fijn. De fijne stukken zijn namelijk waar amper huizen zijn dus dat maakt het nog minder prettig. En ’s ochtends krijg ik na het rennen ook altijd een energieboost voor de hele dag. Jammer genoeg kan dit alleen op de zondagochtend…

 11. november 21, 2012 / 17:40

  Ik houd er niet van om in het donker te lopen, als ik al hardloop! Veel te eng, haha!

 12. november 21, 2012 / 17:40

  Ik loop het liefste ’s ochtends, want dan ben ik meteen wakker en heb ik energie voor de rest van de dag :) Maakt niet uit of het donker is of niet, maar als het donker is loop ik liever niet alleen.

 13. Marlies
  november 21, 2012 / 17:42

  Ik loop liever sochtends, maar door stage, school en werk ben ik eigenlijk gedwongen om savonds te lopen.. En eigenlijk vind ik het wel lekker! Heb ik toch het idee dat ik savonds ook nog iets “nuttigs” gedaan heb haha.

 14. Esther
  november 21, 2012 / 17:51

  Ik moet ’s ochtends altijd om 5.30 mijn nest uit (ja echt) want om half 7 begint mijn stage. Tot een uur of 5-6 ’s avonds. Heerlijk daarna rennen. Gewoon in het park waar de lantaarns zijn, eigenlijk moet ik nog een reflectieding/lampje kopen…

 15. november 21, 2012 / 17:57

  Ik loop eigenlijk altijd ’s avonds! Ik wil ook graag nog een keer ’s ochtends lopen, maar ’s avonds vind ik het heerlijk: rennen, hoofd leegmaken, douchen en naar bed, zoals je zelf zegt!

 16. Sarah
  november 21, 2012 / 17:58

  In de ochtend is het lekkerder. Ben je veel energieker de rest van de dag!
  Avonden is het meteen douchen en slapen! Wel Done 5 km onder de 25!

 17. november 21, 2012 / 17:59

  ‘Ik rende alsof ik naar een gratis Chaneltas toe liep.’
  Hahahaha, ik moest even heel hard lachen :P

  ’s Avonds rennen vond ik altijd het lekkerste… Zaterdagochtend moesten we altijd in het bos trainen, dat was niet zo mijn ding :P Maar dat zou ook kunnen komen doordat die trainingen intensiever waren, haha

 18. november 21, 2012 / 17:59

  ik loop altijd ’s avonds, hoofd leegmaken, en rénnen!

 19. Marijn
  november 21, 2012 / 18:04

  wat een tijd!

  Ik loop juist veel liever ’s avonds! In de zomer ga ik het liefst pas na 9 uur de deur uit, dan kan ik hardlopen ‘op’ mijn avondmaaltijd, wat altijd veel beter gaat dan een paar uur na de lunch. Aangezien ik eigenlijk toch alleen in bewoonde gebieden loop in Amsterdam, wil ik ook nu nog wel om 9 uur mijn hardloopschoenen aantrekken.. mijn lichaam voegt zich echter bij het jouwe en heeft er vrij vaak gewoon de fut niet meer voor. Ik moet mezelf weer even een schop verkopen wil ik nog een halve marathon kunnen lopen in januari ;)

 20. november 21, 2012 / 18:10

  Ok dan ben ik echt heel langzaam :(. Ik loop in 20 minuten 3 km.

 21. november 21, 2012 / 18:25

  haha was die gratis chanel tas er maar echt!

 22. november 21, 2012 / 18:32

  Ik ren het liefst in de avond en in de ochtend. In de avond omdat ik dan alles van de dag ervoor er ‘af’ kan rennen en in de ochtend om de dag met een heerlijke run in te luiden.

 23. november 21, 2012 / 18:51

  Ik loop meestal niet meer ’s avonds. Dat vind mijn man dus echt niet fijn, die is minimaal bang dat iemand uit de bosjes sprint en me mee sleurt. Als ik het dan toch doe neem ik vaak mijn herdershond mee, just in case ;) het is wel fijn lopen, lekker rustig. xx

  http://www.creativityandchocolate.blogspot.com

 24. Noemi
  november 21, 2012 / 19:08

  Ik loop het liefst ’s ochtends of in de middag. Maar ik heb zelfs eens om 2 uur ’s nachts een 10K gelopen! Het moment dat de wintertijd in ging begon ik met lopen, dus om 2 uur ’s nachts, en ik kwam om 2 uur nieuwe tijd aan bij de finish. Dit was een actie georganiseerd door Spieren voor Spieren, bedoelt om geld op te halen voor onderzoek naar spierziektes. Het was zo leuk!

 25. november 21, 2012 / 19:17

  En, stond de gratis tas op je te wachten? ;)

 26. november 21, 2012 / 21:08

  Wat fijn dat het zo goed ging! En wat een vergelijking met die gratis Chaneltas! Goed bedacht… ;)

 27. november 21, 2012 / 21:33

  Ieh, ’s avonds hardlopen lijkt me eng (pas op voor de bosjesmannen Annemerel). Ik loop liever ’s ochtends hard, oké, het nadeel dan is dat je zweet en als je dan naar je werkt gaat… eeeeeh. ieks. Daarnaast vind ik het héérlijk om dat gevoel te hebben na het hardlopen, en daar geniet ik overdag graag van haha! Niet in la dromenwereld. Die gratis Chanel tas, rofl, goede motivatie hahaha die tip ga ik onthouden! Genius.

 28. Ilse
  november 21, 2012 / 21:45

  Wat een goede tijd zeg! Dat zou ik niet voor elkaar krijgen.

 29. november 21, 2012 / 21:50

  Wow gaaf zeg! ’s Avonds hardlopen in bijvoorbeeld het park ofzo lijkt mij doodeng (maar ik ben dan ook een schijterd wat dat betreft), waar wel heel chill! Ik ben zelf niet zo’n hardloopfan, al lijkt het me wel een heerlijke manier om lekker conditie op te bouwen.

 30. november 21, 2012 / 22:17

  Ik ben een beetje bang in het donker dus áls ik zou hardlopen dan zou dit overdag zijn, of in ieder geval wanneer het licht is haha.

 31. november 21, 2012 / 23:57

  Ik loop graag ’s avonds. Lekker een rondje in de stille stad hier, heerlijk!

 32. Dominique
  november 22, 2012 / 07:43

  Ik liep gister na 12 weken stil te hebben gezeten voor het eerst de 5k. Dat gebeurde een stuk langzamer dan bij jou (38 minuten), maar ik had nog nooit de 5k gelopen, dus ik was best trots op mezelf! ‘S avonds durf ik niet te rennen, ik loop liever ’s ochtends of ’s middags.

 33. november 22, 2012 / 08:41

  “Ik rende alsof ik naar een gratis Chaneltas toe liep” :’)

 34. november 22, 2012 / 09:22

  Ik loop het liefst ’s ochtends, dan heb ik de rest van de dag voor m’n gevoel meer energie. Toch zit ik ook wel eens ’s avonds op de bank en dan jeuken m’n benen om even te gaan lopen, al is het maar een kort rondje ;)

 35. november 22, 2012 / 10:55

  Goehoed bezig! :D Lekker hoor!

  Ik loop graag ’s avonds, maar in het donker is het niet ideaal. De route die ik loop is een beetje eng, weinig mensen en afgelegen stukjes. Moet nog een goeie avondroute vinden!

 36. november 22, 2012 / 15:54

  Ik doe het allebei maar ik loop toch liever als het licht is hoor, hoewel ik ’s nachts in het donker uit schrik wel sneller ga lopen ;-)
  Ik vind 24min ook al een buiging waard hoor :-O Ik doe er nu al zo lang over en krijg mijn tijd maar niet onder de 33:30. Bah :-(

  <3

 37. november 22, 2012 / 22:26

  Oh dat gevoel ken ik hoor ’s avonds in het donker thuiskomen en lekker op de bank willen duiken. Lijkt me toch heerlijk om ineens zo’n drang te hebben om te gaan sporten. Gebeurt mij nou nooit ;-)