RUN BABY RUN: To New Beginnings (& why they aren’t that bad)

Photobucket

Mijn hardloop ‘carrière’ ging vanaf februari een beetje down hill. De afgelopen twee maanden heb ik niet alleen minder kilometers gelopen dan dat ik normaal in twee weken loop, met iedere run was eigenlijk wel iets mis. Het begon met opgeven toen ik 35 kilometer probeerde te lopen (na 22 kilometer moest ik noodgedwongen gaan wandelen omdat ik last had van mijn darmen), vervolgens kreeg ik te maken met een blessure in mijn bovenbeen/lies en toen kwam na de halve marathon de griep die ik nog steeds niet 100% heb weten te verslaan. Hierdoor miste ik afgelopen zaterdag een halve marathon en zal ik over anderhalve week ook de marathon in Parijs moeten missen.

Maar hé het is zo erg nog niet om opnieuw te moeten beginnen. Zolang je je maar beseft dat je opnieuw moet beginnen en accepteert dat je niet gelijk zult rennen als tijdens je hoogtijdagen is het prima. Als ik nu zou gaan rennen met het idee dat ik net zo snel en lang kan lopen als in januari, kom ik niet alleen hevig teleurgesteld thuis, het is ook vragen om (nog meer) blessures.

Afgelopen maandag keek ik ein-de-lijk de film ‘De Marathon’ (aanrader trouwens!) en sindsdien heb ik een hernieuwde spirit ontwikkeld. Deze (zeer ongezonde) heren trainen in zes maanden voor de marathon en lopen hem (bijna) allemaal uit (oeps nu verklap ik toch niet te veel toch? Ik bedoel, ik moet dit wel zeggen anders snappen jullie niet dat ik geïnspireerd werd door de film). Natuurlijk is het maar een verhaaltje, maar ik weet dat het wel zo is. Als je maar lang en hard genoeg traint kun je een marathon lopen. Misschien komen er hobbels op de weg en lukt het niet op het tijdstip dat jij in eerste instantie voor ogen had.

Redenen waarom het helemaal niet erg is om af en toe opnieuw te moeten beginnen met hardlopen?

– Ik stel mezelf minder belachelijk hoge eisen en daarom is het makkelijker om aan de door mijzelf opgelegde eisen te voldoen.

– Ik hoef minder ver te lopen om een voldaan gevoel te krijgen (waarschijnlijk lig ik na drie kilometer al plat, muahaha).

– Mijn kuiten zijn ongeveer gehalveerd in omtrek, dit betekent dat ik (nu weer even) ZARA broeken kan dragen zonder er bij mijn kuiten uit te knallen.

– Ik heb op dit moment veel minder honger dan een paar maanden geleden. Toen moest ik 24/7 eten om geen honger te lijden. Dan denk je misschien, ja maar dan verbrandde je waarschijnlijk ook gewoon heel veel. Ja, dat zal wel, maar eh, ik kwam er ook gewoon van aan. Nu weet ik dat spieren meer wegen dan vet, maar hé ik had ook het probleem met de kuiten enzo.

Nu lijkt het misschien net alsof (veel) hardlopen alleen maar nadelen had. Is niet waar natuurlijk. Maar je moet het natuurlijk ook weer niet gaan verheerlijken en een beetje sip in een hoekje gaan zitten en fantaseren over hoe fantastisch die tijd was dat ik ruim 40 kilometer per week hard liep. Die gespierde kuiten zullen binnenkort wel weer komen, evenals de eeuwige honger en de hoge eisen aan mezelf. Maar voor nu ga ik genieten van een periode waarin een vijf kilometer binnen een half uur lopen al een prestatie is, of überhaupt vijf kilometer achter elkaar rennen al een prestatie is.

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

29 Reacties

 1. maart 27, 2013 / 17:03

  En daar bespaar je nog lekker veel tijd mee ook!

 2. maart 27, 2013 / 17:08

  Goed dat je er weer zo positief tegenover staat en jezelf minder hoge eisen oplegt. Op naar een nieuw begin! :)

 3. maart 27, 2013 / 17:08

  Ik ben geen loper (ik heb er zelfs een hekel aan) maar ik vind het heel knap wat jij doet!

 4. maart 27, 2013 / 17:16

  Goed van je dat je het gewoon weer gaat proberen :) Snap (helaas veel te goed, iets TE goed) hoe moeilijk dat is! Daardoor extra goed om te horen dat je er weer voor gaat! En ook gewoon rustig aan :)
  En nu ben ik ook nieuwsgierig geworden naar die film :P

 5. Irene
  maart 27, 2013 / 17:18

  Goed dat je zo positief bent, je hebt helemaal gelijk. Ik vind het wel bizar te merken hoe snel je terug valt als je even wat minder loopt. Ik was afgelopen winter helemaal in top vorm en klaar voor een halve marathon. Ik ging drie weken op vakantie liep niet en was daarna nergens meer, een 10 km koste me nog moeite. Soms is dat frustrerend maar zorgt ook steeds voor nieuwe uitdagingen.

 6. Rianne
  maart 27, 2013 / 17:21

  Heel goed dat je weer gewoon opnieuw kunt beginnen, ik zou er denk ik wel even flink van balen. Haha dat heb je ook vast wel gedaan, maar nu weer lekker even een frisse start! Succes!

 7. maart 27, 2013 / 17:29

  Goed dat je het nu geaccepteerd hebt, een frisse start is soms gewoon heel fijn en nodig!

 8. maart 27, 2013 / 17:45

  Wauw knap dat je het op deze manier bekijkt! Het is inderdaad wel gezond om minder hoge eisen aan jezelf te stellen.
  Het is misschien lastig in het begin om alles weer op te moeten bouwen maar waar een wil is is een weg! Die frisse start had je even nodig

 9. maart 27, 2013 / 17:46

  Een inspirerende blog! Ik heb ook altijd hogen eisen aan mezelf maar loop inderdaad het risico om geblesseerd te raken (wat ook gebeurde) ik heb besloten ik ga me eerst focussen om de 5km binnen het half uit te lopen en daarna stapje voor stapje omhoog :-) thanks had ik net even nodig :-)

 10. maart 27, 2013 / 17:47

  Succes de komende tijd!

 11. maart 27, 2013 / 17:49

  That’s the spirit! Succes!

 12. maart 27, 2013 / 17:56

  Dat is de goede instelling. Het gaat je helemaal lukken zo. Die film wil ik ook wel zien. -x

 13. maart 27, 2013 / 18:07

  Wat knap dat je opnieuw begint! Heel veel succes, als je maar aan je eigen lichaam denkt.

 14. maart 27, 2013 / 18:08

  dat is ook echt niet erg!
  geniet er gewoon even van, komt vanzelf weer !! :)

 15. C.
  maart 27, 2013 / 18:13

  Voor mij is 5k in een half uur ook een hele prestatie hoor! Ik liep laatst 4,7 km in 35 minuten. En dat is mijn (onofficiële?) pr. Ik heb nooit nooit verder of langer gerend. Het is wel nog met Evy, dus telkens 6 minuten lopen en 2 minuten wandelen.

 16. maart 27, 2013 / 18:14

  Goed dat je zo positief blijft. Succes, you can do it!

 17. Laura
  maart 27, 2013 / 18:21

  Wauw, wat een doorzettingsvermogen heb jij zeg! Ik vraag me alleen altijd af waar anderen hun MP3-speler aan klemmen? :-)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 27, 2013 / 18:24

   Ik hou mijn iPhone meestal gewoon in mijn hand, als ik zonder iPhone loop gebruik ik mijn iPod Shuffle en daar zit een klipje aan die je aan je kleding kan klippen.

 18. maart 27, 2013 / 18:33

  Fijn om te lezen dat je er zo positief over blijft. Zolang je maar plezier blijft houden in het hardlopen. Dat is het belangrijkste. Of je 35 km. loopt of 5 km.

 19. maart 27, 2013 / 18:51

  Goed van je dat je weer even opnieuw begint en beseft dat dit echt niet verkeerd is. Het is inderdaad alleen maar goed omdat je nu langzaam aan weer kan opbouwen en weer nieuwe doelen kan maken. Als ik jou was zou ik, ook als je weer op je vorige niveau bent, minder hoge eisen aan jezelf gaan proberen te stellen. Op het moment dat je dit namelijk wel doet en het lukt niet blijft het een grote teleurstelling.

 20. maart 27, 2013 / 19:11

  Er is inderdaad helemaal niets mis met opnieuw beginnen. Het is wel lastig dat je niet zo snel/goed kan lopen als voorheen, maar dat komt wel. Ik ben gisteren na een maand ook weer eens gaan lopen. Het was zwaar maar ik was zoooo blij dat ik het gedaan had. Ik wilde trouwens ook eventjes zeggen dat het door jou is dat ik ben beginnen lopen. Ik vind je hardloopposts altijd ontzettend motiverend!

 21. maart 27, 2013 / 19:51

  Goed dat je er weer zo positief tegenover staat! Succes!

 22. maart 27, 2013 / 20:13

  Goed gezegd! Gewoon rustig beginnen. Dan komt het goed!

  Eeuwige honger herken ik als hardloper echt. Ik zit wel snel vol, maar ik verbrand inderdaad als een gek. Na een uur heb ik dan alweer trek en moet ik weer even wat eten.

 23. maart 27, 2013 / 22:49

  Wat een goede spirit! Ik heb inmiddels ook ruim een maand niet gelopen en vrees dat ik nog minstens twee weken moet wachten voor ik weer mag.. maar bij mij is jouw positieve insteek ver te zoeken vrees ik :p

  Het idee dat ik straks weer ga beginnen en van met gemak een halve marathon kunnen rennen terug zak naar (hopelijk) een 10K vind ik toch wel echt ontzettend vervelend..

 24. maart 28, 2013 / 11:51

  Mooi! En helemaal waar, ervaar ik nu zelf ook. :D
  Oh en De Marathon is idd echt een fantastische film.

 25. maart 28, 2013 / 15:38

  Wat goed dat je zelf dit inzicht hebt gekregen, ik denk dat het een hele goede stap is, ook al is het eentje terug! You go girl!

 26. Claudia
  maart 30, 2013 / 18:56

  echt een goede instelling! ik wil ook meer gaan hardlopen; maar dan wil ik eerst nieuwe hardloopschoenen hebben! hoe heten de roze nike hardloopschoenen die je draagt?

 27. april 1, 2013 / 22:14

  Klopt als een bus! Zelf ben ik sinds een maandje te vinden in de sportschool. Ik train nu zo’n 3 aa 4 keer in de week & hoewel het gewicht op de weegschaal daalt,gaat het wel iets minder snel. Ik troost me dan maar met de gedachte dat spieren meer wegen – maar mijn spiegelbeeld begint al wel behoorlijk te veranderen en daar focus ik me dan maar op :).