RUN BABY RUN: Marikenloop

Mijn vijfde hardloopwedstrijd dit jaar, was meteen mijn kortste. Afgelopen weekend liep ik tijdens de Marikenloop de 7,5 kilometer. Geen doorsnee afstand voor een hardloopwedstrijd en ik wist dan ook niet precies wat voor tijd ik zou kunnen lopen. Uiteindelijk besloot ik ruim voor de start al dat ik überhaupt niet op tijd ging letten en dat ik dit gewoon ging zien als een lekkere, gezellige training in een mooi gebied met heel veel andere hardloopliefhebbers.

En dat was het precies. Rond half twaalf kwam ik aan op het evenement terrein gelegen in een mooi park in Nijmegen. Echt zo’n plek waar zelfs mensen die geen last van hooikoorts hebben, hooikoorts zouden kunnen krijgen. Maar anders dan twee weken geleden, tijdens Wings For Life, was ik dit keer voorbereid. Ik had twee verschillende neussprays, oogdruppels en drie verschillende astma-puffers op zak en ik ging ze allemaal gebruiken. Ik denk dat ik de dopingcontrole niet gehaald zou hebben (in die neusspray zitten ‘verboden stofjes’ maar ik heb ze op recept, dus dan mag het weer wel, maar ook in die hoeveelheden? Ik weet het niet, laten we het er maar op houden dat het fijn was dat ik geen dopingcontrole kreeg).

Het was super lekker weer. Graadje of 22, halfzonnig, amper wind. Niet mijn favoriete hardloopweer (te warm), maar het maakte niet uit want ik ging toch lekker rustig aan doen. En mijn outfit (een lange legging en T-shirt) stond hartstikke leuk – al zeg ik het zelf – en zat hartstikke lekker, maar echt PR-proof was ‘ie niet, daar was ‘ie net wat te warm voor. Toen ik hoorde dat we de eerste kilometer van de wedstrijd met zijn allen zouden lopen liet ik ook het laatste beetje hoop op een mooie klassering varen. Dat was eigenlijk wel heel erg fijn, want hierdoor kon ik niet in de verleiding komen om toch nog ergens vooraan te starten en mezelf toch de vernieling in te lopen.

Na de warming-up die ik samen met Laura verzorgde, liepen we om kwart over een naar de start. Tien minuten later zouden we al van start gaan. De eerste kilometer (iets minder) liepen we zoals gepland samen, daarna heb ik een paar tandjes bij geschakeld.

En toen gebeurde het… ik ging mensen inhalen. En veel ook.

Nu is de Marikenloop een gezelligheidsloop en ging deze wedstrijd bij mij ook niet om een snelle tijd, maar dit voelde toch best wel heel erg goed. Na de CPC en Wings For Life waarbij ik beide vrij vooraan startte (bij Wings For Life zelfs voor het startlint) werd ik alleen maar ingehaald. Hartstikke lekker dat jij niet op hoeft te letten waar je loopt, dat je niet om mensen heen heeft te lopen om op je eigen tempo te kunnen lopen. Maar erg goed voor de moraal is dat niet.

Het kostte me dit keer misschien wat meer energie om alle andere lopers te omzeilen en de helft van de tijd liep ik op het gras omdat ik om anderen heen probeerde te lopen, dit gaf mentaal zo’n boost dat ik denk dat dit elkaar aardig opheft.

Nu weet ik met 100% zekerheid te zeggen dat mentaal minstens zo belangrijk is als fysiek. Want dit gaf vleugels.

Geen vleugels waarmee ik een spectaculaire tijd neerzette, maar wel genoeg om met een gemiddelde pace van 4’49 te lopen én om als 25ste van de 1775 deelnemers te eindigen. Die pace is trouwens dezelfde pace als waar ik anderhalf jaar geleden een hele marathon in liep. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor mij, want dit had ik niet nog 35 kilometer volgehouden. Maar het begin is er. En het plezier ook.

Heb jij zondag ook meegedaan aan de Marikenloop? Of liep je een andere wedstrijd (Leiden Marathon? Vestingsloop Den Bosch?) of heb je gewoon een lekkere training gedaan? Laat me weten hoe het gaan is!

Liefs,
Annemerel

Delen:

24 Reacties

 1. Tessa
  mei 24, 2017 / 12:57

  De Marikenloop lijkt me inderdaad een gezellige loop! En ondanks het feit dat je in eerste instantie niet voor een mooie klassering ging, vind ik dat je het echt super hebt gedaan. Wat een mooie pace! En 25ste van de 1775 lopers.. petje af! Gaat nu wel weer kriebelen om binnenkort ook weer een (paar) race ergens te lopen. In oktober m’n eerste halve marathon, dus werk aan de winkel..

 2. Rosemarijn
  mei 24, 2017 / 13:24

  Jaaaaa ik heb meegedaan aan de Leiden Marathon! Vorig jaar de Marikenloop gedaan :). Heb m’n PR verbeterd en heb nu 48:50 gelopen waar ik stiekem best wel heel trots op ben haha. Maar zou die pace nu ook niet langer vol kunnen houden hoor! Herken wel het ‘inhalen’ want startte super erg achteraan en heb meer in het gras/ op de stoep gelopen dan op de weg..

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:32

   Wauw dat is een hele mooie tijd! Geniet van je PR!

 3. xAmberc
  mei 24, 2017 / 13:58

  Dit is zeker een loop die ik volgend jaar wil doen! Vanavond heb ik de Alkmaar City run. Ik ga vooral lekker lopen vanavond en niet heel erg bezig zijn met de tijd

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:32

   Succes! Hoe is het gegaan?

   • xAmberc
    mei 24, 2017 / 22:26

    Het ging geweldig! Ruim onder de 30 minuten, dus weer een nieuw pr

 4. Aukje
  mei 24, 2017 / 14:10

  Wauw supergoeie pace! Ik heb zondag een 5k gedaan, voornamelijk om m’n rugzak + 2 liter water voor de Hochkönigman (volgende week!!!) te testen. Ik ben nog in dubio over wat relaxter is: een klotsende waterzak op je rug of een ingesnoerd door een rugzak wat je ademruimte niet ten goede komt… Maar goed, we zullen zien. Vet veel zin in in ieder geval!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:32

   Oooooh wat gaaf dat je de Hochkonigman gaat lopen. Heel veel plezier, laat je me weten hoe het gegaan is? En als je foto’s op IG plaatst, tag me er dan vooral in want ik ben ontzettend benieuwd hoe je het gaat vinden. Ga je alleen of loop je samen met iemand?

   • Aukje
    juni 5, 2017 / 16:21

    Het was heeel erg vet! Wel heel warm (25/26 graden met volle zon), wat vooral behoorlijk killing was na Rohrmoos. Maarrr we hebben het gered in 4.45! En nu spierpijn in volgens mij élke spier in m’n benen en billen haha.

    • Annemerel
     Auteur
     juni 5, 2017 / 17:00

     Aaaahhhh wat goed!!! Zo leuk om te lezen! Ben je nu nog in Maria Alm?

 5. Lisa
  mei 24, 2017 / 14:29

  Ah gezellige loop! Af en toe tussendoor is dat leuk, zo’n kleine (korte) loop, en dan proberen om niet op je tijd te letten (al gaat dat soms toch gebeuren … in het heet van de strijd).

  Ik liep zondag de halve marathon in Leiden. Het was mijn vijfde halve marathon en ik heb ‘m voor het eerst onder de 2 uur gelopen, dus was blij!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:31

   Super goed gefeliciteerd! Leiden heb ik ook twee keer eerder gelopen, leuke wedstrijd ook.

 6. Marloes
  mei 24, 2017 / 15:08

  Woh ik baalde zo, kon ook deelnemen in het intersport team maar had me net een dag eerder ingeschreven voor de Vestingloop. Met m’n vader aan de start van de 5km. Na jaren Marikenloop waar hij langs de kant stond, was de vestingloop samen ook een leuke ervaring! Dik PR gelopen met 24:30, was een goed loopweekend!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:30

   Wauw super snel, gefeliciteerd met je mooie tijd!

 7. Debbie
  mei 24, 2017 / 18:39

  Het was ontzettend gezellig bij de Marikenloop. Heb ook de 7,5 km gelopen en dat ging erg goed ondanks het warme weer. De sfeer erom heen, toeschouwers die je naam roepen en aanmoedigen, muziek, het gaf mij een enorme boost ! Wel jammer dat ik je niet zag, volg al lange tijd je blog/vlog.
  Kijk uit naar je nieuwe boek ?

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:30

   Super jammer dat ik je niet even gezien heb. Marikenloop was inderdaad heel gezellig :)

 8. Ilse
  mei 24, 2017 / 19:40

  Ik heb afgelopen weekend geen wedstrijd gelopen maar 10 juni wel 10 km tijdens de ladiesrun!

  • Annemerel
   Auteur
   mei 24, 2017 / 20:29

   Ooooh alvast succes! Welke Ladiesrun loop je?

 9. Marina
  mei 24, 2017 / 20:45

  Ook ik heb de Marikenloop gelopen. 10 km in 50.09. Heel veel mensen ingehaald en dat gaf mij ook wel een boost. Ik ben 20ste geworden in mijn categorie. Best trots op ;-)

 10. Anne
  mei 24, 2017 / 21:32

  Ik zag je nog voorbij komen tijdens de marikenloop. Ik had een pr op de 7,5 km in 44:04

 11. Lotte
  mei 25, 2017 / 20:46

  Wat leuk om te lezen! Ik heb ook meegedaan aan de Marikenloop 7,5 km. Aangezien je later dan mij bent gestart, heb je me ergens ingehaald, maar ik heb je helaas niet gezien! Ik woon zelf in Nijmegen en daarom vind ik de Marikenloop superleuk om aan mee te doen, aangezien het eigenlijk een thuiswedstrijd door mijn eigen trainingsgebied is ;)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 26, 2017 / 11:13

   Aaah wat leuk dat je ook mee hebt gedaan. Je woont in een mooie stad :)

 12. mei 26, 2017 / 08:23

  je doet het geweldig. Blijf je goede werk volgen

 13. Astrid
  juni 13, 2017 / 17:00

  Ik loop een beetje achter met blogs lezen! :P De marikenloop was zo leuk, de warming up ook trouwens. :) Heb wel gemerkt dat ik wat meer aan mijn balans mag doen! :P Jij 25e geworden, deze slow runner die absoluut niet van warmte houdt tijdens het lopen 1764e. Verschil moet er zijn toch, hahaha!

  Mentaal is inderdaad minstens zo belangrijk, dat heb ik de laatste maanden gemerkt. Ik weet van mezelf dat ik fysiek 10km kan hardlopen zonder te stoppen, maar nog steeds zit het lopen mentaal niet goed sinds vorig jaar en wandel ik vrij snel, zo irritant. Nu dan ook weer bijna een maand niet gelopen omdat ik moest wennen aan mijn nieuwe werkritme, maar komende week ben ik een weekje vrij dus ideaal om dan weer een frisse start te maken met een schema en het dan ook vol te houden tijdens werk. Even schouders eronder, en hopen dat het mentaal nu goed gaat komen. :D