RUN BABY RUN: De makkelijkste weg

Ik kies graag de makkelijkste weg. Als het op hardlopen aankomt in ieder geval. Ik woon in Den Haag, omgeven door prachtige parken, bossen en duinen, maar wat doe ik het liefst tijdens mijn lange duurloop? Ik loop de meest makkelijke en saaie route ook. En die loop ik niet één keer, maar twee keer. Want halverwege draai ik mezelf om en loop ik precies hetzelfde stuk terug. Nou is met dat laatste volgens mij niet heel veel mis, maar het feit dat ik iedere keer weer voor die immens saaie route ga terwijl er zoveel mooie routes te vinden zijn hier in de buurt.

En als ik makkelijk dan bedoel ik eigenlijk, ik kies voor een route met zo min mogelijk stoplichten en oponthoud (logisch) en zo min mogelijk… heuvels (DOM!).

Dom ja, want als je geen marathon loopt in Berlijn, Amsterdam of Rotterdam, dan is de kans groot dat je op het marathonparcours wel in aanraking komt met heuvels. En daar kun je je maar beter op voorbereiden.

Ik bekeek zojuist de statistieken van mijn oude rondje dat ik liep tijdens mijn duurlopen. Drie jaar lang liep ik elke lange duurloop (20+ kilometer) dat parcours. Op 25 kilometer zat er NUL meter elevation gain in. Als ik 35 liep, waren het maarliefst 11 meter elevation gain. Niet gek dat je het zwaar hebt als je de New York City Marathon loopt waarin je 270 meter stijgt.

Mijn beste voornemen voor de New York City Marathon (nog 103 dagen!) is om dit keer zoveel mogelijk hoogtemeters te maken tijdens mijn lange duurlopen. Dus niet af en toe een kort rondje door de duinen om wat hoogtemeters te maken, maar echt tijdens mijn (toch al redelijk zware) lange duurlopen.

Ik ben inmiddels al lekker bezig. Mijn eerste lange duurloop (20 kilometer) had 162 meter elevation gain. Mijn 20 kilometer rondje in Italië had er 188 en mijn 25 kilometer van vanmorgen had 178 meter elevation gain. Kijk, dat zijn getallen waar je iets aan hebt straks in New York. Gemiddeld genomen hebben deze rondjes zelfs meer elevation gain per kilometer dan de marathon in New York. Top. En nu volhouden.

Makkelijk is het zeer zeker niet. Ik merk dat ik mijn billen echt beter moet trainen, want die hadden het vanmorgen het zwaarst en daar zal ik de komende dagen nog wel een beetje last van hebben. Maar hé, als het makkelijk was deed iedereen het wel. En voor de mooiste dingen in het leven moet je werken. Het is toch ook veel leuker om een doel te behalen als je weet dat je er zelf alles aan gedaan hebt om je doel te bereiken? De voldoening is dan toch veel groter?

Mijn doel voor de komende maanden? Niet een super snelle pace tijdens mijn duurlopen, maar een groot aantal hoogtemeters wegwerken. Die snelle pace werken we wel aan in intervaltrainingen en tempoloopjes. Hmm… over intervaltrainingen en tempoloopjes gesproken, wanneer heb ik dat voor het laatst gedaan? Zoveel werk aan de winkel!

Sla jij ook altijd het liefst de heuvels over op je route? En loop jij echt rondjes, of loop je net als ik vaak heen-en-weer?

Liefs,
Annemerel

 

Delen:

10 Reacties

 1. Rianne
  juli 26, 2017 / 14:43

  Goed bezig! Het is nooit te laat voor verandering.
  Ik kies eigenlijk ook altijd voor de makkelijke weg en daar moet maar eens verandering in komen. Helaas zijn heuvels hier in het vlakke Drenthe moeilijk te vinden.. maar ik zal wel op zoek moeten wil ik New York een beetje normaal kunnen uitlopen haha.

 2. Ellen van Daal
  juli 26, 2017 / 14:55

  Hi Annemerel,
  Super goed bezig ben je weer! En gelijk heb je, zonder uitdaging is er niks aan ;-).
  Ik ga in september aan mijn eerste marathon deelnemen!!! En wel de Berlijn marathon. Zoveel zin in!
  Vraagje, ik weet dat je uit de buurt komt, heb je nog een leuke lange afstand/duurloop route in omgeving Voorburg/Leidschendam of eventueel Den Haag???

  Groeten Ellen

 3. juli 26, 2017 / 15:24

  Knap dat je zoveel hoogtemeters meeneemt nu! Ik loop alleen maar heuvelroutes, want het is óf richting stad (dus stoplichten, mensen en drukte) of andere andere kant op en dat is alleen maar omhoog. Ik ben nog lang niet zo ver dat ik grote rondjes loop (ik loop dus wel altijd rondjes), maar vanochtend had ik op 4,5km 94 hoogtemeters. Bij mij zit het dus met hoogtemeters wel goed, nu de afstand nog… maar ik durf niet zo goed.

 4. Manon
  juli 26, 2017 / 15:31

  Haha goed bezig jij! Ik loop echt al-tijd een rondje, ik vind het echt vreselijk als ik niet thuis ben en halverwege moet omkeren. Heuvels zijn hier in Utrecht helaas weinig te vinden, ik weet nog hoe Maastricht Mooiste vorig jaar tegenviel bij de St. Pietersberg… Misschien ook maar eens opzoeken, er zijn wel heuveltjes die ik een paar keer omhoog zou kunnen. :)

 5. juli 26, 2017 / 15:55

  Ik zou zeggen, kom eens in Zuid-Limburg hardlopen ;-) Ik kan niet anders dan hoogtemeters maken als ik ga hardlopen. Meestal loop ik rondjes en dan moet ik óf op de heenweg óf op de terugweg een flink stuk bergop. Daardoor zie ik er ook regelmatig tegenop. Succes nog met trainen!

 6. Ilse
  juli 26, 2017 / 17:07

  Waarom sla je niks meer op Strava van je runs? Ik vind het altijd wel leuk om je statestieken enzo te bekijken! En goed voornemen van de heuvel-training!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 26, 2017 / 19:23

   Hi Ilse, dit is uit privacy-overwegingen.

   • Brenda
    juli 28, 2017 / 18:17

    Kan me wel voorstellen dat je dat doet met zoveel volgers etc! Ik kom ook uit Den Haag en ben altijd geïnteresseerd in nieuwe routes voor de afwisseling. Dusse, ik blijf je blog lezen, mocht je ooit iets gaan schrijven over mooie routes in Den Haag :-)))) Hihi en heen en weer….nee dat zou ik echt niet trekken qua saaiheid!
    Liefs!

 7. juli 26, 2017 / 18:46

  Ik loop wel liever rondjes dan heen-en-weer. Maar de langste duurlopen voor de marathon deed ik dat wel. Gewoon omdat het wat makkelijker was. Op punt B kreeg ik een banaan en nieuwe voorraad drinken, en hup weer terug naar huis. Maar mijn rondjes zijn wel supersaai hoor, meestal dezelfde! Op vakantie ofzo vind ik het heerlijk om van een andere omgeving te genieten, maar thuis gaat het me toch vooral om het rennen en boeit het me eigenlijk niet zo waar dat is. Dus ik snap wel dat je dat zo doet!

 8. juli 27, 2017 / 10:06

  New York komt echt alweer dichtbij! Ik hoop dat die hoogtemeters in trainingen verschil gaan maken (lijkt me wel, maar wie ben ik)!