LET’S TALK ABOUT: Insta-moe

Afgelopen week plaatste ik vijf foto’s op Instagram waarvan er vier gesponsord waren. Super dom natuurlijk en absoluut niet zoals ik het zelf graag gezien had. Een combinatie van bedrijven die ineens allemaal tegelijk willen samenwerken (en ik die geen nee kan zeggen omdat ik afgelopen zomer niets verdiend heb in verband met mijn boek en omdat het ook producten zijn waar ik normaal ook mee zou samenwerken) en het feit dat ik de laatste tijd minder plezier heb in Instagram. Ik ben insta-moe.

Bijna de helft van de foto’s op mijn feed komen van bedrijven. Sommige mensen vind ik mega aardig en wil ik dus niet ontvolgen, maar plaatsen 20 stories per dag (hoef ik echt niet allemaal te zien), andere mensen vind ik ook heel aardig (als ik mensen niet aardig vind volg ik ze niet), maar die plaatsen vooral verdrietige verhalen over dat Instagram de laatste tijd hun foto’s zo weinig laat zien (vind ik ook jammer, maar wat kun je eraan doen?), dan zijn er nog heel veel aankondigen van foto’s die geplaatst zijn (dat heb ik zelf gewoon gezien hoor, in mijn feed, waarom moet je dat in story aankondigen?).

Het plaatsen van een foto vind ik ook niet meer zo leuk als voorheen. Als je foto weinig interactie krijgt (lees: je plaatst het op het verkeerde tijdstip, het spreekt niet genoeg mensen aan, het is geen bericht wat mensen liken) dan is de kans groot dat een volgende foto het ook niet zo goed doet nog groter. Je moet dus bij iedere foto goed nadenken over wat je plaatst, mits je willen blijven groeien. Nou en kijk, daar word ik dus een beetje recalcitrant van. Dan vind ik het niet leuk meer, dit neemt voor mij het hele ‘insta’ uit ‘instagram’. Het plaatsen van een foto op Instagram wordt ineens een ‘moetje’.

En zo krijg je dus ineens heel veel gesponsorde content en heel weinig spontane berichten. Mijn oprechte excuses.

Kijk, het is niet dat ik niet weet hoe je het Instagram-spel anno 2018 moet spelen, maar het is gewoon niet ‘Annemerel’. Mocht jij nu denken, wat is dit Instagram-spel nu Annemerel, ik heb vijf pro-tips voor je.

Insta pro-tip: Plaats iedere dag rond hetzelfde tijdstip een foto.
Wat je moet doen: Consistentie is key, of je nu wel of niet iets te vertellen heb, plaats iedere dag rond hetzelfde tijdstip een foto.
Waarom ik het niet leuk vind: Op mijn blog ben ik heel consistent met het plaatsen van blogs, iedere dag – met uitzondering van deze zomer – om 12.00u komt er een blog online. Jarenlang kwam daarnaast om 17.00u ook een blog online (hier ben ik mee gestopt door de hoeveelheid social media, ik heb gewoon niet iedere dag twee keer iets te vertellen). Maar waar ik het op mijn blog hartstikke leuk vind om iedere dag iets te plaatsen, begon ik mijn Instagram met het idee van dingen delen op het moment dat ik iets wilde delen. In het begin deelde ik wel vijf foto’s per dag (ik was hierin niet alleen), maar daar heb je inmiddels je story voor. Feit is, ik heb gewoon niet iedere dag een mooie foto die ik graag wil delen en ik vind het vaak niet leuk om naar buiten te gaan om speciaal foto’s te maken, dat neemt het ‘insta’ wel een beetje uit ‘instagram’. Daarnaast, als ik net heb hardgelopen wil ik meteen een foto delen, wanneer ik aan het lunchen ben wil ik meteen mijn foto van mijn lunch delen. Ik heb geen zin om te wachten op ‘het moment’ om mijn foto te delen.

Insta pro-tip: Met veel bombarie in je story aankondigen dat je een foto geplaatst hebt.
Wat moet je doen: Wanneer je een foto op je Feed geplaatst hebt mensen hiervan op de hoogte te stellen via je Story.
Waarom ik het niet leuk vind: Het idee van het aankondigen van een foto staat me gewoon een beetje tegen. Ik heb echt nog nooit op zo’n linkje van iemand geklikt. Het is ‘maar een foto’. Met het aankondigen van blogs en video’s vind ik het anders, die bevinden zich op een ander platform dus zonder aankondiging zou ik die waarschijnlijk niet zien (ik ga veel minder vaak direct naar iemand blogs, hoe zit dat bij jullie?

Insta pro-tip: Heel veel mensen die jou interessant zouden vinden kunnen gaan volgen.
Wat moet je doen: Ga naar het profiel van een Instagrammer die een beetje in dezelfde hoek zit als jij (bij mij zou dat bijvoorbeeld Laura Brijde kunnen zijn) en ga alle mensen die zij volgt ook volgen. Of als je het nog extremer wil doen: ga al haar nieuwe volgers volgen. Vooral kleinere Instagramaccounts merken het als ze een nieuwe volger krijgen, wanneer zij zien dat een redelijk ‘bekende’ Instagrammer ze volgt is de kans groot dat er wordt terug gevolgd. Wat jij als ‘bekende Instagrammer’ dan natuurlijk doet, is meteen deze persoon weer ontvolgen (want het volgen van een groot aantal mensen staat ‘niet mooi’ op je profiel).
Waarom ik het niet leuk vind: Ik vind dit geen leuk trucje.

Insta pro-tip: Bij alle foto’s die je ziet een reactie plaatsen.
Wat moet je doen: Alle foto’s die op je Feed voorbij komen een foto plaatsen, als jij een iets ‘groter’ account hebt is de kans groot dat andere mensen jouw reactie als eerst zullen zien staan, omdat Instagram ‘belangrijke’ reacties bovenaan plaatst.
Waarom ik het niet leuk vind: Ik zeg alleen iets als ik echt iets te zeggen heb. Bij mijn vrienden en vriendinnen, of wanneer iemand echt een goede prestatie geleverd heeft. Of wanneer ik geïnteresseerd ben. Wanneer ik iemands vraag kan beantwoorden… Ik heb gewoon het gevoel van ‘ik kan mijn tijd toch wel beter besteden dan onder iedere foto een reactie te plaatsen’?

Insta pro-tip: Ga in zee met een bedrijf dat je volgers, likes en reacties belooft.
Wat moet je doen: Laat je verleiden door een bedrijf dat je Insta-succes belooft. De meeste van dit soort tools werken nu mega slim, ze plaatsen de comments en likes pas na een aantal uur en vaak ’s nachts, zodat ik je niet meteen door de mand valt.
Waarom ik het niet leuk vind: Dit voelt voor mij ontzettend als valsspelen.

Goed, dat zijn er vijf, doe ermee wat je ermee wil doen ;-). Belangrijk om op te merken vind ik dat ik de Instagrammers die dit doen absoluut niet de oorlog wil verklaren. Sterker nog, ik ken genoeg lieve, leuke, Instagrammers die dit soort trucjes doen (anders zou ik hier niet van op de hoogte zijn). Persoonlijk word ik hier op dit moment niet gelukkig van, maar alles (op de laatste tip na) is volkomen legaal, dus wie ben ik dan om daar wat van te zeggen. 

Ik heb in ieder geval besloten om gewoon weer lekker veel foto’s te plaatsen. Om me niet zo druk te maken of ik wel een perfect plaatje deel, maar om gewoon weer te gaan Instagrammen zoals ik dat een paar jaar geleden deed. Mocht me dat heel veel volgers kosten (mochten mijn volgers denken; zo veel foto’s hoef ik helemaal niet van Annemerel te zien, ONTVOLG) dan is dat erg jammer, maar dan blijf ik wel gewoon mezelf.

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. Steffi
  oktober 19, 2018 / 12:13

  Dit is zo de waarheid en de reden dat ik het zo leuk vind om jouw berichten te lezen en te zien. Omdat jij jezelf bent en doet waar jij gelukkig van wordt! Blijf jezelf, en dat doe je. Respect (-:

 2. Anique
  oktober 19, 2018 / 12:34

  Kom maar op met die spontane foto’s, toch veel leuker als al die geplande. En dat ze dan misschien iets minder mooi van kwaliteit zijn maakt niets uit, zo zien ze er bij de gewone instagrammer ( iemand die er zijn geld niet mee hoeft te verdienen) er ook uit. Ik hou er van en vind het altijd erg leuk als je wat plaats van je training, lunch of iets dergelijks. ga daar vooral mee door.

 3. lies
  oktober 19, 2018 / 13:09

  top stuk!

 4. oktober 19, 2018 / 13:17

  Go Annemerel! Enne, heb je expres je foto bovenaan ‘op de zijkant’ gezet, als statement?

  Ik blog nog niet zo lang en vind je struggles met Instagram nu al herkenbaar.

  Wat ik overigens ook echt superirritant vind is dat sommige accounts gewoon reageren om volgers te krijgen, zonder dat ze je foto of caption hebben bekeken. Zo kreeg ik bij een post over liefdesverdriet de reactie ‘Looks good! :S

 5. Caressa
  oktober 19, 2018 / 13:23

  Mee eens! Ik heb mijn Instagram al 2 maanden op non-actief staan omdat ik insta-moe was. Ik wil er in de toekomst wel weer iets opzetten, maar vind het lastig wat je nou eigenlijk toe te voegen hebt aan al die duizenden plaatjes. Lijkt me voor jou als blogger helemaal lastig, al die ongeschreven regels en trucjes. Ik vind jouw insta wel altijd leuk om te volgen in ieder geval :)

 6. Cindy
  oktober 19, 2018 / 13:24

  Goed stuk! Júist die spontage IG foto’s zijn leuk om te zien. De perfecte plaatjes hoef ik niet te zien.
  Mensen die hét perfecte plaatje willen posten, en daarin vaak doorslaan hoef ik echt niet te volgen en volg ik dan ook niet. En ik krijg de laatste tijd ook veel nieuwe volgers, als je dan op hun profiel kijkt zie je gewoon dat ze dit doen om veel volgers te krijgen. No way dat ik dan terug volg. Doe daar niet aan mee. (
  Het viel me wel op ja, veel spon op je IG laatste tijd. Vond het jammer, fijn dat je het zelf ook inziet. Snap dat je inkomsten moet hebben, maar doseer het dan wat meer.
  Blijf lekker jezelf, juist daarom volgen veel mensen je.

 7. Lisette
  oktober 19, 2018 / 13:56

  Jaa, gewoon lekker doen! Ik wordt ook helemaal gek van al die foto’s die van shoots komen, en dan wel zeggen dat je lekker hebt hardgelopen, maar totaal er niet zo uit ziet. Plus dan komen er ook nog elke week dezelfde soort foto’s voorbij. Lekker posten waar je zin in hebt, wat je op dat moment voelt. Ik ben op Insta meer een kijker dan een plaatser, maar als ik iets post, post ik ook alleen iets waarvan ik denk, dit wil ik nu delen. Niet omdat anderen dat dan per se heel interessant moeten vinden ofzo.
  Dat vind ik ook het toffe aan jou, en daarom ben ik je gaan volgen :)

 8. oktober 19, 2018 / 14:08

  Ik heb de likes ook maar een beetje losgelaten en deel iedere dag spontane foto’s die ik leuk vind. Ik denk niet aan tijdstippen en plaats wat ik wanneer leuk vind. Helaas heb ik de laatste tijd heel erg weinig likes, maar je doet er niks aan. Ik vind het medium te leuk om te laten versloffen!

 9. oktober 19, 2018 / 14:19

  Ik vind dit helemaal waar. Ik plaatste wel consistent elke dag één foto, maar dat is meer omdat ik een Bookstagram account heb en dat niet altijd op een bepaald moment gebeurt. Mijn Travel account ligt soms maanden stil… Todat ik weer eens in het buitenland ben… Daar verlies ik dus altijd weer veel volgers als ik thuis ben. Jammer, maar zo gaat het wel. Ik begrijp je standpunt helemaal. Ik houd me ook niet aan alle Insta Pro Tips. Reacties geven doe ik wel veel op Bookstagram accounts. Gewoon omdat mensen het verdienen als ze er veel tijd en erergie ingestoken hebben…

 10. oktober 19, 2018 / 17:31

  AMEN!

 11. oktober 19, 2018 / 20:00

  HAAT aan van die Instagrammers die een weekendje op vakantie gaan en je dan nog twee maandan lang foto’s van dat weekendje blijft zien omdat dat ‘mooie instagramwaardige foto’s zijn.’ Ik wil gewoon actualiteit en authenticiteit, als ik mooie foto’s wil zien blader ik wel door een magazine. Ik ben gewoon geïnteresseerd in wat je doet, en niet in dat je twee maanden geleden macarons bij de Eiffeltoren hebt gegeten…

 12. Annemarijn
  oktober 19, 2018 / 21:49

  Fijn dat je uitleg geeft, ik begin nu ook te begrijpen waarom ik continu bericht van onbekende acounts krijg om mij te volgen. Ik heb zelf een slotje op mijn insta want is meee voor vrienden en kennissen niet om “groot” te worden op instagram.
  Succes in elk geval met je marathon. Kijk uit naar je boek!

 13. Lonneke
  oktober 20, 2018 / 09:59

  Idd lekker jezelf blijven en doen wat voor jou goed voelt!

 14. oktober 20, 2018 / 10:43

  Superprotip: je kan stories van bepaalde mensen blokkeren. Dat doe ik dus bij mensen die 10x/dag een storie plaatsen.

 15. Peer
  oktober 20, 2018 / 12:15

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik op het punt stond je te ontvolgen omdat je Instagram posts voelden als een ‘moetje’. Snap dat je geld moet verdienen en over het algemeen vind ik dat je gesponsorde content heel leuk doet, maar de lol was er een beetje af. De leuke spontane posts vind ik juist veel leuker! Dus ik blijf nog even ;)

 16. Cinthia
  oktober 20, 2018 / 17:35

  Ik begrijp je zo goed!!! Heel veel zin in je spontane foto’s. Op vakantie gaan mijn vriend en ik ook altijd stuk om insta-shooters, alles voor het perfecte plaatje, helemaal gestyled *oeps*

 17. Bianca
  oktober 21, 2018 / 08:47

  Walgelijk, dat Instagram-spel! Al dat geplande haalt het leuke van Instagram weg, het ‘spontaan’ delen van foto’s. En inderdaad, al die perfecte plaatjes die zogenaamd random genomen zijn bah!
  Ik ben al een paar jaar van fb af, en word ook een beetje insta-moe. Maar gelukkig zijn er nog genoeg leuke mensen om te volgen, zoals jij!

 18. oktober 21, 2018 / 11:10

  Wat goed dat je weer foto’s wilt delen zonder een achterliggende gedachte!

 19. oktober 21, 2018 / 13:46

  Same, same! Het begint mij nu ook steeds meer op te vallen hoeveel reclame er is van Instagram zelf – in je feed was dat al wel normaal maar het is nu ook echt tussen elke twee stories. Al zou je alleen oprechte mensen volgen, dan kom je dus alsnog niet onder het veranderde en commerciële karakter uit (hoewel ik het wel met je eens ben dat het even stom is om daar openlijk over te blijven zeuren in je stories).

 20. oktober 21, 2018 / 21:19

  Leuk dat je er een blog over schrijft! Helemaal waar.. Het moet wel leuk blijven :)

 21. Lisette
  oktober 22, 2018 / 15:49

  Ik vind je plan juist leuk! En ik kijk de stories altijd NA mijn tijdlijn, dus aankondigen heeft niet zoveel zin in mijn geval ?

 22. oktober 22, 2018 / 17:03

  Op dit moment heb ik het ook een beetje gehad met Instagram… Ik plaats nog wel bijna dagelijks op mijn IG, maar sla ik eens een dagje over… so be it. Heeft een foto minder likes? Foert.
  En de tijd die ik scrollend door mijn feed, kijkend naar andermans foto’s, spendeer is meer dan gehalveerd de laatste tijd. Eerlijk? Ik vind het zalig :)
  Gewoon doen waar je zin in hebt, zoveel leuker ;)