RUN BABY RUN: Baby steps (28/150)

 photo Desktop114.jpg

‘Terug’ ben ik nog niet, maar rennen doe ik wel weer en met meer plezier dan in maanden. Soms moet je gewoon even met de neus op de feit gewezen worden, dan moet je gewoon even op de bank zitten, om te beseffen wat een voorrecht het is om hard te lopen. Om hard te kunnen lopen. De laatste weken voor de marathon was lopen soms een ‘moetje’, in de lange afstanden had ik meestal wel zin, maar de stukjes van 10 kilometer, die sloeg ik liever over. Nu geniet ik van iedere meter.

En dat doe ik zeker wanneer de lucht strak blauw is en de zon schijnt zoals gisteren (en vandaag, maar vandaag heb ik helaas geen tijd om er gebruik van te maken), ik liep een easy-10K. Easy inderdaad, want ik liep hem net binnen het uur, terwijl ik een paar maanden geleden nog 10 kilometer in 48 minuten liep. Toegegeven, dat was in een wedstrijd, maar toch. De route was niet helemaal easy, op een gegeven moment nam ik een verkeerde afslag in de duinen (hoe dat heeft kunnen gebeuren? Vraag het me niet, ik loop vrijwel altijd dezelfde route in de duinen dus het was geen nieuwe route voor me). Eerst belandde ik in een oase van rust, wow, wat was het mooi hier en wauw, wat een rust. Daarna besefte ik waarom het rustig was, de weg was halverwege namelijk afgesloten omdat ze er aan het asfalteren waren. Eerst kon ik een paar honderd meter door het zand hoppen, vervolgens moest ik hink-stap-sprong door de duinen, want over het nieuwe asfalt lopen was (nog) geen optie. Ik had natuurlijk ook om kunnen keren en terug kunnen lopen, maar daar is niets spannends aan, toch?

Hoe het dan nu met mijn knie gaat, vraag je je misschien af. Nou, goed. In ieder geval, beter. Sinds ik weet dat mijn knie overbelast is doordat ik gecompenseerd heb voor een blessure in mijn andere been, loop ik op een andere manier. Ik ben me er bewust van dat ik niet eenzijdig moet lopen en dat ik dus mijn rechterbeen niet meer moet belasten dan mijn linkerbeen. Ondertussen doe ik dagelijks oefeningen om mijn spieren te versterken. Op dit moment is het heel saai, ik moet drie keer per dag met gestrekte benen proberen mijn tenen aan te raken. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het voor mij niet. Vorige week donderdag kwam ik tot aan mijn knieën, vandaag kom ik vijftien centimeter boven de grond, de progressie is er, maar ik ben er nog niet. Daarnaast moet ik op mijn zij liggen, mijn ene been in een hoek op de grond zetten en mijn andere been strekken. Vervolgens moet ik het gestrekte been langzaam omhoog en omlaag bewegen, hiermee train ik de binnenzijde van mijn bovenbeen (mijn grootste probleemzone, oftewel, het gebied waar mijn spieren het minst ontwikkeld zijn).

Ik heb nog 22 dagen om volledig te herstellen, 100 dagen voor de marathon wil ik weer langere afstanden gaan lopen. Met snelheid zal ik dan nog eventjes wachten (immers, snelheid zorgt er bij mij vaak voor dat ik een verkeerde houding ga aannemen omdat ik me minder bewust ben van mijn houding), maar ik denk dat ik dan wel klaar ben om rustig aan weer langere afstanden te lopen. Dan mag het ook wel weer, want dan komt de marathon wel snel dichterbij.

Heb jij gisteren of vandaag ook zo genoten van het lekkere (hard)loopweer? Dit is wat mij betreft echt het ideale hardloopweer, hier gaat echt NIETS tegenop.

Liefs,
Annemerel

Delen:

28 Reacties

 1. december 11, 2013 / 17:09

  Wat lijkt het me heerlijk om je eentje door de duinen te rennen, uitzicht op zee, een heerijke wind en niemand te bekennen!

 2. december 11, 2013 / 17:11

  Hardlopen doe ik niet, maar lekker fietsweer was het zeker wel! Fijn dat het weer wat beter ging!

 3. december 11, 2013 / 17:11

  Ik hou van om in de kou te gaan hardlopen alleen vandaag was het echt heeeeel mistig!

  Fijn dat het wel beter gaat, goed luisteren naar je lichaam en voor je het weet kan je je training weer oppakken voor de marathon. Niet te snel gaan met zo’n blessure! Succes met de oefeningen!

 4. december 11, 2013 / 17:33

  Ik voel me hier als niet-hardloopmeisje zo lui bij! Ik vind het ontzettend leuk om je stukken erover te lezen, en steeds denk ik: “Ja! Ik ga ook!” – om het dan gewoon wéér niet te doen. Maar succes met de oefeningen en het lopen!

  • december 11, 2013 / 18:37

   Heeeeel herkenbaar!

 5. december 11, 2013 / 17:33

  Die foto links onder is echt leuk, lieve lach en mooie ogen! Fijn dat je nu weer zo kunt genieten van het hardlopen, ik heb na de Bruggenloop niet meer gelopen omdat ik blaren heb, als ik de zon zo zie schijnen wil ik zo graag maar het is beter als ik nog even wacht.
  Ik hoop dat je blessure niet terug komt als je weer sneller en langer gaat trainen.

 6. december 11, 2013 / 17:35

  Ik heb vanmorgen hardgelopen. Een zonnige 9km omdat ik zaterdag een 15km run heb. Dit weer is ook echt mijn favoriet. Koud maar zoo zonnig. Kan dan de hele run genieten!

 7. december 11, 2013 / 17:44

  Jaaaa die zon en strakblauwe lucht gister. LOVE IT.

 8. december 11, 2013 / 18:00

  Het was inderdaad heerlijk hardloopweer! Die mist van vandaag houdt me alleen maar binnen. Wat lijkt het me trouwens heerlijk om een mooie omgeving (zoals zee en duinen) te hebben om door hard te lopen, ik denk dat ik dan al een stuk gemotiveerder zou zijn!

 9. december 11, 2013 / 18:05

  Ah in de duinen lopen lijkt me heerlijk! Veel succes met je herstel!

 10. december 11, 2013 / 18:22

  Ik ben ook weer flink bezig!

 11. december 11, 2013 / 18:41

  Fijn dat je weer kunt hardlopen! Lijkt me prachtig in de duinen.

 12. december 11, 2013 / 18:52

  Ahh, wat fijn om te lezen dat je weer langzaamaan kunt rennen. Je staat ook alweer oud en vertrouwd boven me in de ranking van Nike+, haha. Ik vind het ook heerlijk hardloopweer op het moment!

 13. december 11, 2013 / 19:36

  Wat heerlijk in de duinen lopen

 14. december 11, 2013 / 19:50

  Het weer was werkelijkwaar een cadeautje vandaag :) en wie had dat verwacht zo in december hihi
  Fijn dat je door je dip heen ben en er weer volop van kan genieten. En ik hoop dat je knie voorspoedig mag herstellen zodat je je klaar kan maken voor weer een top prestatie. Want beetje wat vind ik bet gaaf wat je allemaal zo presteert!

 15. december 11, 2013 / 20:04

  Fijn dat het weer wat beter gaat! Succes met trainen!

 16. december 11, 2013 / 20:42

  Oh wat heerlijk!
  Ik wil ook graag weer gaan hardlopen maar ik heb het druk met school en het is zo vroeg donker… Dat vind ik veelste eng om het bos in te gaan haha.
  Heeft iemand misschien tips?
  Ik ben een beginner dus een halfuurtje is genoeg

  liefs xx

 17. december 11, 2013 / 20:52

  Respect!

 18. december 11, 2013 / 21:06

  Zo jammer dat er bij mij in de buurt geen duinen zijn, lijkt me heerlijk!

 19. t.
  december 11, 2013 / 21:19

  Waarom heb je nog 22 dagen om te herstellen als ik vragen mag?
  En vind je dat niet eng, in je eentje in de duinen rennen? (ik durf het namelijk niet :p)

 20. december 12, 2013 / 08:31

  Pfoeh, helaas mag ik van de fysio op dit moment alleen in de sportschool rennen, maar ik heb er zo ontzettend veel voor over om buiten te rennen, al is het in het donker in de stad haha.

 21. Margot
  december 12, 2013 / 08:47

  Normaal loop ik op dinsdag, donderdag en zondag. Normaal zou ik vandaag (donderdag) 7km moeten lopen, maar ik loop deze zondag (en de zondag erop) een wedstrijd, dus moet ik het even rustiger aandoen, kwestie van toch niet geblesseerd te geraken. Ik ga proberen om deze middag toch effe naar buiten te gaan (km of 3) want met zo’n weer is het gewoon zonde om niet te lopen!

 22. december 12, 2013 / 09:32

  Ik wist niet dat je iets aan je knie had. Zalig lopen met dit weertje! Ik loop in maart de marathon van Barcelona mee.
  Gr. Julie Hapjesprinces

 23. december 12, 2013 / 09:33

  Rennen door de duinen lijkt me echt heerlijk! Helaas ben ik nog geen 18 dus kan ik nog niet zonder mijn ouders naast me achter het stuur kruipen om er heen te rijden… Daarnaast loop ik nu met shin splints dus helaas zit het hardlopen er op het moment helemaal niet in :(

 24. Marleen
  december 12, 2013 / 19:57

  Helaas heb ik nog steeds een blessure :( Ga er morgen mee naar de dokter !

  -xxx-

 25. december 13, 2013 / 12:06

  Zowel vorige week, als deze week ging ik ’s ochtends rond 8.30u hardlopen. Ik vertrok in de mist, maar tijdens het lopen prikte het winterzonnetje door de mist heen en trok het open, met een super mooie zonsopkomst als gevolg!

 26. december 14, 2013 / 13:00

  Die foto’s zien er zo heerlijk uit! Ik ga zo denk ik voor het eerst richting de duinen.. sowieso dat ik ga verdwalen natuurlijk maar dat geeft niet ;-)