RUN BABY RUN: Live & Let live

 photo IMG_5819.jpg

OK. Ik zal het eerlijk toegeven… Toen ik in 2006 begon met hardlopen was mijn voornaamste reden om te gaan rennen twee kilo kwijtraken. Het was juni, bijna zomervakantie en ik had al ruim twee jaar niets aan lichaamsbeweging gedaan. Die twee kilo raakte ik kwijt. Het was de eerste en meteen laatste keer dat hardlopen als middel om een paar kilo kwijt te raken werkte. Als je van 0-lichaamsbeweging naar vier keer in de week een half uur rennen gaat (en daarnaast een beetje op je eten let), is het niet gek dat je één of twee kilo aan gewicht kwijtraakt.

Anno 2015 loop ik niet meer om kilo’s kwijt te raken. Ik val namelijk niet af van hardlopen. Voor een marathontraining van drie maanden weeg ik precies hetzelfde als de week voor een marathon. En dat is helemaal niet erg, want er zijn zoveel andere redenen waarom ik loop. Ik hou van het gevoel van vrijheid dat rennen me geeft, ik hou van de adrenaline die tijdens het rennen door mijn lichaam stroomt, ik hou van de energie die het me brengt, ik hou van de spanning voor en tijdens een wedstrijd, het brengt me op plekken waar ik anders misschien nooit zou komen (hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze over de Verrazano Bridge gelopen hebben?) en tijdens een run krijg ik altijd de meeste inspiratie. Ik hou van rennen en ook al heb ik niet altijd zin om naar buiten te gaan, ik kom altijd gelukkiger thuis.

Daarom vind ik het ook zo jammer dat er de laatste tijd een anti-hardloopbeweging is opgestaan. Team Krachttraining zeg maar. Ik heb respect voor mensen die krachttraining doen, ik zou willen dat ik er iets meer gevoel voor zou hebben, maar het enige gevoel dat ik bij krachttraining heb is ‘Get me outta here’ en na een krachttrainingsessie heb ik geheid drie dagen hoofdpijn die alleen weg te krijgen is met migrainepillen. Nee, krachttraining is – op dit moment – niet voor mij weggelegd. Maar hoor je mij nare opmerkingen maken over mensen die krachttraining doen? Absoluut niet.

Maar een aantal mensen van Team Krachttraining spreekt wel minderwaardig over de sport die ik het liefst beoefen. ‘Doelloos rondjes rennen’ noemen ze het, of ‘als een kip zonder kop door het park lopen’. Ik voel me niet aangesproken, want mijn rondjes zijn alles behalve doelloos en ik loop nooit als een kip zonder kop. Maar ik vraag me serieus af, hoeveel mensen moeten zich wel aangesproken voelen? Want ik ben toch zeker niet de enige die met een ander doel rent dan ‘afvallen’. Als ik jullie reacties lees op mijn blog lijkt het erop dat niemand van jullie puur om af te vallen rent, toch? Misschien zijn jullie – net als ik – ooit begonnen om een kilo af te vallen, maar uiteindelijk merkte je vast ook dat hardlopen zoveel meer is dan een manier om af te vallen.

Ik zou het daarom ook fijn vinden om één misverstand uit de wereld te helpen. We lopen niet allemaal als een kip zonder kop door het park om kilo’s te verliezen. We lopen omdat we ons daar goed bij voelen, omdat het ons gelukkig maakt. We lopen niet omdat we de illusie hebben dat we het lichaam van een Victoria’s Secret Angel krijgen. We leven in 2015 en we kunnen allemaal lezen en weten dus ook dat je voor een rond achterwerk oefeningen zult moeten doen. We weten ook dat als we af willen vallen, we iets aan ons eetpatroon zullen moeten doen. Toch, tóch?!

Leef en laat leven lieve mensen. Je weet het verhaal achter dat rondjes rennende meisje dat je passeerde in het Vondelpark niet. Je weet niet waarom ze haar hardloopschoenen heeft aangetrokken. Misschien kijkt ze moeilijk – en denk je daarom dat ze het niet voor haar lol doet – maar heb je wel eens in de spiegel gekeken als je een deadlift met 200 kilo probeerde te doen?!

Liefs,
Annemerel

Delen:

90 Reacties

 1. Esther
  januari 14, 2015 / 17:03

  AMEN! Serieus, dit is zó waar. Hardlopen is zó heerlijk. Ik loop liever lekker in de buitenlucht hard dan dat ik sta te zwoegen in een stinkende sportschool.

 2. Hoi
  januari 14, 2015 / 17:04

  Haha, heel leuk!! Ik sluit me helemaal bij je mening aan. Je hebt het nog niet eens over die idiote eiwitshakes van krachtsporters gehad, eiwitten die je lichaam toch niet opneemt en waar je alleen maar vies van gaat ruiken, als je begrijpt wat ik bedoel…

 3. januari 14, 2015 / 17:04

  Ahhw ik vind het stiekem best heel lief dat je dit zo schrijft.

 4. Andrea
  januari 14, 2015 / 17:05

  Ik snap precies wat je bedoelt, veel mensen die aan krachttraining doen, doen nog wel eens minachtend over hardlopen. Zelf doe ik aan hardlopen puur omdat ik er gelukkig van word. Dat gevoel tijdens en na een run, is het allemaal waard. Zonder sporten (hoeft niet hardlopen te zijn) ben ik rusteloos en word ik gewoon chagrijnig. Ik heb zelf niets tegen krachttraining, maar ik ben de vooroordelen toch wel een beetje moe. Laat iedereen gewoon doen waar ze zelf zin in hebben.

 5. Karlijn
  januari 14, 2015 / 17:05

  Prachtige blogpost! Leven en laten leven is mijn favoriete quote

 6. januari 14, 2015 / 17:06

  Ik loop ook niet om af te vallen nee. Ik zit door het lopen wel iets strakker in mijn vel, maar verder val ik er niet van af en dat is prima. Ik loop vanwege de verslaving en het fijne gevoel wat ik er van krijg.

  Ik heb een tijdje krachttraining, crossfit, gedaan omdat ik dit een mooie aanvulling vond op het lopen. Hardlopen is een onderdeel van crossfit en de krachttraining, dus niemand die daar de opmerking maakte over doelloos rondlopen. Denk dat iedereen wel door had dat die twee dingen juist een goede combi zijn :)

 7. Maaike
  januari 14, 2015 / 17:07

  Ik doe wel krachttraining, maar puur omdat ik niet kan hardlopen. (ja op de loopband wel) maar buiten krijg ik direct last van mn enkels, knieën en kan ik geen maat houden. En nee ik doe geen kracht om af te vallen, of om super sterk en gespierd te worden… maar juist omdat ik dat leuk vind. Ieder z’n eigen ;)

 8. Romy Oosterbaan
  januari 14, 2015 / 17:12

  En zo is het, mooi!!!

 9. Marleen
  januari 14, 2015 / 17:16

  True true true!
  Ik heb zelf ook niks met krachttraining, af en toe doe ik een Blogilates-workout of Yoga, maar krachttraining? Niks voor mij.

  • Marleen
   januari 14, 2015 / 17:17

   *krachttraining is de sportschool ;)

 10. januari 14, 2015 / 17:17

  Amen, laat iedereen lekker doen wat hij of zij het liefste doet en waar ‘ie gelukkig van wordt. Laat elkaar lekker gaan, respecteer elkaar en inspireer elkaar.

 11. Florence
  januari 14, 2015 / 17:20

  Hey Annemerel,

  Ik ben normaal een stille meelezer, maar hier kan ik niet anders dan reageren.
  P-R-A-C-H-T-I-G-E blog, rennen is zoveel meer dan doelloos toertjes rennen
  Hardlopen is puur genieten, van de natuur, de wind in je gezicht, alles rondom je, de adrenaline die door je lijf raast , de voldoening die het geeft
  Laat ze maar zeggen, wij weten beter!

 12. januari 14, 2015 / 17:23

  Hoppa! Ik doe beide krachttraining en hardlopen maar ik zou geen goud alleen maar krachttraining willen doen! Ik gebruik het voor zowel afvallen als voor het leeg maken van mijn hoofd, er op uit gaan. Met alleen maar een sportschool ben je, met een beetje pech, afhankelijk van openingstijden en drukte. Hardlopen kan altijd overal en tijdens alle weersomstandigheden. Krachttraining doen in een sportschool met 30 graden buiten is geeen pretje.

  Ik hou van allebei maar ik ben het zo met je eens. Het verhaal achter het hardlopende meisje weet je niet en we rennen niet rond als een kip zonder kop!

 13. Kimberly
  januari 14, 2015 / 17:29

  Zo goed gezegd! Ik ben geen hardloper, of eender andere welke sporter.. Maar tegenwoordig word alles in kampen verdeeld.. Als er iemand vroeger een opmerking maakte over mensen met al dan niet overgewicht dan was dat absoluut ongepast, vind ik ook, maar tegenwoordig is het bijna alsof het hip is om magere vrouwen uit te schelden.. Tegenwoordig ben je alleen maar leuk als je een beetje meer gewicht heb. Ik ben vrij mager en tegenwoordig word ik echt ziek van al die ‘real want real curves’ shit op instagram en facebook. Als ik zoiets zou plaatsen maar dan het tegenovergestelde zou zeggen, wereldoorlog 3 zou uitbreken.. Maar andersom is het wel ineens oke? Ik krijg op mijn werk dagelijks opmerkingen van vreemde mensen dat ik maar beter zou opassen want mager zijn is niet meer ‘in’.. En daar mag ik dan niet op reageren.. Ik doe zo mijn best om iedereen in zijn eigenwaarde te laten. Ik beoordeel niemand op looks of interesses.. Mensen die dit wel doen zijn volgens mij gewoon ontzettend gefrustreerd. Ik snap dus perfect wat je wilt zeggen. Je moet toch maar lekker doen wat je zelf wilt doen! Ongeacht wat een ander zegt!

 14. januari 14, 2015 / 17:31

  Ik vind beiden erg leuk: omdat het weer een andere uitdaging met zich mee brengt. Ik ben het dan ook helemaal met je eens dat er beide kanten op geen reden van kritiek is en iedereen lekker zijn eigen gang moet gaan. Goede post!

 15. Iris
  januari 14, 2015 / 17:31

  Team krachttraining hier, ook hardlopen geprobeerd, maar dat was niet zo mijn ding. Laat mij maar in de stinkende sportschool deadlifts doen! Maar toch vind ik het heerlijk om over je hardloopavonturen te lezen. ;) Ik krijg bijna de kriebels om het weer eens te proberen.

 16. Carlijn
  januari 14, 2015 / 17:31

  Hallelujah!

 17. januari 14, 2015 / 17:37

  AMEN!

  Hardlopen is zo veel meer dan alleen hardlopen. Ik doe het om lichamelijk en vooral geestelijk lekker in mijn vel te zitten.

  Squats voor mijn big butt of course, doe ik. Maar ik haal veel minder uit squats en oefeningen binnen dan hardlopen buiten.

  Hardlopen is heerlijk, bij koud weer en bij lekker weer en zelfs als het regent! FREEDOM!

 18. ML
  januari 14, 2015 / 17:44

  Vind dat je helemaal gelijk hebt! Het gaat erom dat je doet waar je je goed bij voelt! Ik vind hardlopen helemaal niks en krachttraining heerlijk maar kan het niet méér eens zijn met wat je zegt. Snap sowieso niet waarom mensen zo hard oordelen over andere mensen zonder ze überhaupt te kennen. Ondanks dat ik niet van hardlopen hou volg ik je blog met veel plezier. Keep up the good work meis!

 19. Esther
  januari 14, 2015 / 17:48

  Wat is er zo mis met doelloos rondjes rennen? Of rennen met het idee dat je af gaat vallen ook al verander je niets aan je eetpatroon? Het lijkt alsof jij over die groep ook wel een oordeel hebt. (Toch, tóch?)

  Ik snap het punt dat je wilt maken, maar ook de iets minder gedreven mensen die misschien 1x in de zoveel tijd ”doelloos’ of met verkeerde verwachtingen als een kip zonder kop een rondje rennen, lekker laten gaan. Het proeft bijna alsof die jullie echte renners een slechte reputatie zouden geven.

 20. Ida
  januari 14, 2015 / 17:49

  Ik ben het helemaal met je eens! Hardlopen geeft mij energie en ik voel me er goed door, laat ze maar denken wat ze willen, maar val mij er niet mee lastig ;)

 21. Marjon
  januari 14, 2015 / 17:50

  Niets aan toe te voegen! Mooi geschreven :)

 22. januari 14, 2015 / 17:55

  Wow, je hebt zo gelijk. Hardlopen is heel populair maar het lijkt ook alsof net zoveel mensen het afkraken, dat het inderdaad maar een beetje doelloos rondrennen is. Het is allesbehalve doelloos, je krijgt een heerlijk gevoel van :)
  Prachtige foto trouwens!
  liefs, Luna

 23. januari 14, 2015 / 17:57

  Wat fijn om een tegengeluid te horen, hardlopen is zo fijn! Sowieso is er op veel health blogs aandacht voor een mooi lichaam, maar ook geestelijke gezondheid speelt hierbij een rol. En voor mij is hardlopen daar onmisbaar bij!

 24. januari 14, 2015 / 18:02

  Ik vind hardlopen niks en ik vind krachttrainen niks. Ik hou van zwemmen en fietsen. Wtf maakt het uit wat je doet? Als je het maar doet voor je gezondheid, omdat je het leuk vind, omdat het je een kick geeft of om welke reden dan ook. Je zegt het goed: Leef en laat leven. Wat is dat toch tegenwoordig? Nou goed, geniet allemaal lekker van wat je doet zou ik zeggen.

 25. januari 14, 2015 / 18:08

  Wat heb je dat goed geschreven! Ik ben ook begonnen met hardlopen om af te vallen maar een van de redenen nu is wel dat ik loop om op gewicht te blijven. Krachttraining is ook niets voor mij, ik doe als ik zin heb een paar oefeningen met de NTC app en weet dat je van van alleen dat en hardlopen geen sixpack krijgt maar dat hoeft voor mij ook niet.

 26. januari 14, 2015 / 18:09

  haha geweldige post Annemerel! Ik ben ooit, net als jij begonnen met hardlopen omdat wat strakker in mn vel te zitten op een vakantie in 2012. Maar ik weet intussen ook beter qua afvallen etc. Ik kom serieus tot rust tijdens het rennen. Ik kom ontwaakt terug na een rondje hardlopen. Maakt me geen donder uit dat ik er niks meer van afval, ik voel me kiplekker en dat is het belangrijkste:D.

 27. januari 14, 2015 / 18:09

  Ann! Dank je wel voor je stukkie! Eindelijk eens een tegengeluid. Al die mensen die personal body plannen en crossfitten en alleen maar vertellen dat je van cardio niet afvalt. Ik sport omdat ik er oprecht blij van word en in een sportschool voel ik me juist diep ongelukkig. Ik sport niet voor een thigh gap, een six pack of een squat kont. Absoluut mooi meegenomen hoor (op die gap na dan), maar sporten doe ik voor m’n plezier en ontspanning. En volgens mij is dat ook de enige weg naar succes, doen wat je leuk vindt!
  AMEN

 28. Silvia
  januari 14, 2015 / 18:10

  Amen, goed stuk op een goed moment!

 29. januari 14, 2015 / 18:14

  Helemaal mee eens! Ik loop om mijn hoofd leeg te maken, inspiratie op te doen en energie te krijgen. Het liefst loop ik zonder muziek en hoor ik alleen de wind, het verkeer en mijn ademhaling. Heerlijk! Die vrijheid, precies dàt.
  Heel mooi artikel!

 30. Sophie
  januari 14, 2015 / 18:16

  Helemaal mee eens! Ik heb niks tegen krachttraining en ik geloof best dat je er een prachtlichaam van krijgt maar vind het wel stom als er door mensen in de sportschool wordt neergekeken op hardlopers en ze je minachtend ‘cardio bunny’ noemen. Beetje jammer!

 31. januari 14, 2015 / 18:25

  Wauw, goed geschreven! Ik ben ooit begonnen met hardlopen omdat het me onwijs leuk leek (mede dankzij jou en GL2R omdat jullie zulke leuke en motiverende verhalen hebben) en dat was ook de enige reden. Om af te vallen let ik op m’n eten en beoefen ik een andere sport, maar met hardlopen is absoluut niets mis!

 32. Sarah
  januari 14, 2015 / 18:34

  Wat stom dat mensen die krachttraining doen dit zeggen. Ik ben het zelf nog niet tegengekomen. Als je naar de Fitblr-comunity kijkt (Tumblr blogs die promoten om fit/gezond/… te zijn) dan heb ik nog geen enkele blog zo horen spreken over hardlopen (of een andere vorm van cardio). Zij promoten/raden aan om cardio (iets wat je leuk vindt) en krachttraining te doen.
  Spijtig dat sportieve mensen elkaar naar beneden halen, terwijl we het juist allemaal doen omdat we het leuk vinden en we elkaar zouden moeten motiveren en helpen.

 33. Tessa
  januari 14, 2015 / 18:35

  Je haalt me de woorden uit de mond. Annemerel, je hebt echt helemaal gelijk en ik sluit me dan ook volledig hierbij aan!

 34. Kay
  januari 14, 2015 / 18:48

  Ja leef en laat leven! Dankje voor dit heerlijke stuk :)

 35. Kate
  januari 14, 2015 / 18:53

  Sowieso moeten mensen zich eens lekker met zichzelf bemoeien. Ik ben zelf niet bovenmatig in sport geïnteresseerd (ik ga wél naar de sportschool om af te vallen, ik ben er dus zo een) maar heb vriendinnen die graag sporten en daarover bijvoorbeeld ook online posten. En dan komt me er toch een golf van kritiek voorbij! Het lijkt wel dat je, als je niet alleen maar eiwit-shakes drinkt, geen speciale repen eet, koolhydraten consumeert en niet 3 kippen per dag naar binnen werkt, ALLES verkeerd doet volgens Het Internet. Doe eens normaal. Sommige mensen willen gewoon niet de hele dag 3 uur per dag gewichtheffen om de rest van de dag Lululemon te dragen en selfies daarvan op Instagram te zetten..

 36. januari 14, 2015 / 18:55

  Ook ik sluit me hier volledig bij aan! Ik sport omdat ik er energie van krijg, ik m’n hoofd leeg kan krijgen en ik me er erg goed bij voel. Ook vind het geweldig om progressie te zien en te presteren.

  Ik heb altijd wedstrijd gezwommen en ook dat wordt wel gezien als saai. Maar niemand zei ooit dat mijn doel vast was om af te vallen.

  Nu ik met hardlopen bezig ben is de reactie 9/10 keer : O maar je bent niet dik hoor; wil je afvallen?

  Ik snap het eigenlijk nog steeds niet, een teamsport of verenigingssport wordt meestal nooit zo gezien… Gelukkig zijn er altijd mensen, ook te zien aan de reacties, die het wel snappen!

  Mooi geschreven Annemerel!

 37. januari 14, 2015 / 18:57

  Heel mooi geschreven. Hardlopen doe je voor jezelf. Je voelt je even helemaal vrij en het is ontspannend!

 38. januari 14, 2015 / 19:07

  Annemerel, je hebt zo gelijk!
  Laat ze lekker hun oordeel hebben over ons. Wij weten wel beter. Ik denk dat vrijwel iedereen is begonnen omdat ze wat meer wilde bewegen of een paar kilo’s kwijt wilden.
  De reden waarom ze bleven rennen, word alweer een heel ander verhaal!
  Hardlopen is zo heerlijk! Even je verstand op nul en heerlijk rennen door de buitenlucht waar je zo van opfrist. Net wat jij zegt inderdaad. “Je hebt niet altijd zin om te gaan, maar je komt altijd gelukkiger thuis”
  Dit is de waarheid over hardlopen!

  Liefs Sylvahna

 39. Denise
  januari 14, 2015 / 19:17

  Hahaha, wat politiek opeens! Wat een overtuiging! :)))

 40. Vera
  januari 14, 2015 / 19:29

  Annemerel. Je bent een bijzonder mooi mens. Dit stukje is echt fijn om te lezen.

 41. januari 14, 2015 / 19:30

  Amen! Je hebt helemaal gelijk! Iedereen moet gewoon de sport beoefenen die zij of hij wil, met welke achterliggende gedachte dan ook.

 42. januari 14, 2015 / 19:34

  Helemaal mee eens! Hier heb ik er nog eentje “hardlopers zijn dood lopers” Ik ren in ieder geval omdat ik daar inderdaad gelukkiger van wordt! Omdat ik meestal met meer energie thuis kom dan ik gegaan ben en omdat als ik echt een goede run heb gehad nog twee dagen op dat heerlijke gevoel zweef! Daar kan geen deadlift tegenop ;-)

 43. januari 14, 2015 / 19:45

  Hm wat flauw zeg die opmerkingen! Ik moet zeggen dat ik mensen in mijn omgeving niet zo over hardlopen heb horen praten. Zelf loop ik niet echt hard, soms wat op de loopband als cardio maar ik kan me voorstellen dat het je een vrij gevoel geeft! (mij maakt het me op dit moment alleen maar heel erg moe haha)

 44. Nathalie
  januari 14, 2015 / 19:49

  Prachtig geschreven! Ik ben zo’n twee jaar geleden begonnen met krachttraining en pilates. En inderdaad ik zie mijzelf gespierder worden. En ik moet ook zeggen dat ik de opmerkingen ken, alsof cardio/hardlopen het meest stomme is dat je kan doen. Nu ben ik ook 3 weken gelden begonnen met hardlopen. Mede door jou blog en door die van Runninglau. Wat jullie schreven over hardlopen dát wilde ik ook ervaren. En inderdaad ik vind het heerlijk. Het gevoel van sneller en beter worden, mooie tijden lopen. Het gevoel van vrijheid. Het zijn in de buitenlucht (zelfs regen maakt mij niet veel uit) Heerlijk! Ik loop niet hard om gespierder te worden, maar om een betere conditie te krijgen (voor als de zombies komen) én omdat ik het heerlijk vind.

  Blijf vooral mensen motiveren en inspireren met je hardloopavonturen :-)

 45. Ingrid
  januari 14, 2015 / 19:57

  Helemaal waar! Ik doe zelf al sinds ik klein ben aan hardlopen en ben er de laatste 4 jaar serieus mee bezig.
  Het laatste halfjaar heb ik er nog krachttraining bij genomen omdat ik wel een verschil voel tijdens mijn hardlooptrainingen.

  Ik vind het heerlijk om in de buitenlucht mijn hoofd leeg te maken. Ik snap inderdaad ook niet waarom die mensen altijd maar denken dat we doelloos rondjes rennen. We rennen omdat we het fijn vinden, omdat wij daar voldoening uit halen.

  Veel succes verder nog!

 46. Irene
  januari 14, 2015 / 20:01

  Jep, het lijkt idd wel een trend de laatste tijd om hardlopen (en cardio training sowieso) af te kraken. Why? Bewegen is sowieso gezond, waar en op welke manier je dat ook doet. En ik ben zelf ook besmet met het hardloopvirus. Niet om af te vallen, maar gewoon omdat ik het heel fijn vind en mezelf constant uit kan dagen. Let’s keep running!

 47. januari 14, 2015 / 20:02

  Mooi omschreven en naar mijn idee ook echt waar! Leuk om te lezen :)

 48. Anneroos
  januari 14, 2015 / 20:06

  Wat goed geschreven! Ik doe zelf aan krachttraining en vind het belachelijk dat mensen kritiek hebben op hardlopen. Iedereen moet doen waar die zich fijn bij voelt. Ik wil trouwens door het lezen van je blog binnenkort ook beginnen met hardlopen :)

 49. januari 14, 2015 / 20:14

  Helemaal waar dit!<3

 50. januari 14, 2015 / 20:16

  haha ik ben toevallig rete sexy als ik deadlift hoor :D Maar je hebt gelijk, mensen letten sowieso te veel op elkaar en hebben veel te veel meningen.

 51. xAmber
  januari 14, 2015 / 20:21

  Ik loop nu sinds 2 jaar weer hard, deels om af te vallen maar vooral om lekker te bewegen. Lekker tot rust komen tijdens het lopen.

  Ik doe wel een soort van krachttraining, groepsles “burn” bij basic-fit. Ik sport voornamelijk om te bewegen en gezond te blijven

 52. Anne
  januari 14, 2015 / 20:33

  Je hebt helemaal gelijk, mooi stukje! Ik heb zelf tweeënhalf jaar lang drie à vier keer per week hardgelopen, en in combinatie met gezonder en minder eten werd ik er heel fit van. Nu ben ik een beetje klaar met lopen, het ging me tegenstaan. Ik word heel blij, maar momenteel doe ik liever aan krachttraining, kettlebell-oefeningen en lunges. De druk is nu van de hardloopketel af omdat ik drie keer per week een uur in de sportschool ben, maar ik weet zeker dat als de temperaturen weer een beetje gaan stijgen en het langer licht blijft, ik mijn hardloopschoenen weer aantrek. Zowel rennen als krachttraining geven me beiden een heel voldaan gevoel. KT vanwege de trekkende spierpijn de dag erna en lopen vanwege de gierend adrealine daarna. Het is ideaal om allebei te doen en inderdaad, zoals anderen al zeiden, doen waar je je op dat moment fijn bij voelt en gelukkig van wordt. Ik ben twee jaar lang dolgelukkig geworden van rennen, nu voel ik me lekkerder in de sportschool. Je doet het voor jezelf, op anderen bitchen is niet nodig. Ik van na dit verhaal van het weekend weer een rondje rennen, dat is zeker.

 53. Anne
  januari 14, 2015 / 20:34

  Haha, wat een onsamenhangend stuk heb ik geschreven, was met mijn hoofd bij de toetsweek hahaha. Hoop dat de moraal een beetje overkomt.

 54. Elvira
  januari 14, 2015 / 20:57

  Mee eens voor wat betreft dat hardlopen meer is/kan zijn dan alleen een manier om af te vallen. Ik heb het een paar maanden serieus geprobeerd, vond het heerlijk en voldoening geven tot ik ineens een knieblessure kreeg (ik heb in meer dan 20 jaar nog nooit een blessure gehad, ook niet met 6 dagen in de week diverse sporten, maar verdomd als het niet waar is, ik loop een paar keer hard en hoppa). Hierom heb ik besloten niet meer te gaan hardlopen. Met een flinke ronde skaten haal ik ook plezier en voor de rest wissel ik krachttraining, bodystep, spinning en andere sporten af. Iedereen moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Voor mij is dat een sport zonder blessures ;-)

 55. Melissa
  januari 14, 2015 / 21:00

  Ik had het niet anders kunnen verwoorden!

  Perfect ! (L)

 56. januari 14, 2015 / 21:47

  Wat mooi verwoord en helemaal waar! Hardlopen kan heerlijk zijn, gewoon je koppie leeg en je voelt je daarna zo energiek!

 57. januari 14, 2015 / 21:54

  Mooi geschreven! Ik combineer beiden, the best of both worlds :) En hardlopen doe ik niet om af te vallen, maar voor het gevoel wat ik daarna krijg, om mezelf uit te dagen en mijn hoofd leeg te maken. Krachttraining daarentegen, doe ik wel om strakker in mijn vel te komen zitten!

 58. januari 14, 2015 / 21:55

  Mooi geschreven! Toevallig schreef ik gisteren over iets vergelijkbaars, over mensen die opmerkingen naar mijn (of andermans) hoofd slingeren terwijl ik aan het sporten ben. En nee, meestal zijn die opmerkingen niet aardig. Slaat echt nergens op.. Net zoals waar jij over schrijft. Inderdaad, leven en laten leven!

 59. Brenda
  januari 14, 2015 / 22:12

  Groot gelijk! Ik haat het wanneer ze me vragen: waarom loop jij eigenlijk, je bent al superslank?!

  • Ilse
   januari 15, 2015 / 19:57

   Hahaha oja deze! Die haat ik ook. ‘Dat heb jij toch helemaal niet nodig, MEID’….

 60. januari 14, 2015 / 22:18

  “We lopen omdat we ons daar goed bij voelen, omdat het ons gelukkig maakt.” AMEN! Vorig jaar stond ik met gewichten in de sportschool omdat ik wilde aankomen. Hardlopen? Hell no. Nooit, ik wil niet afvallen, dus ik zal nooit gaan hardlopen. Afijn, een jaar later ga ik drie keer in de week hardlopen. Omdat ik het nodig heb, omdat ik me er fijn door voel!

 61. januari 14, 2015 / 22:20

  Ik zou zo graag willen dat ik ervan zou kunnen genieten, echt waar, wat zou ik dat graag willen. Maar als ik ga hardlopen dan voel ik me echt daadwerkelijk een kip zonder kop en heb ik het idee dat ik ook echt doelloos bezig ben. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat een groot deel van de mensen hardloopt om hun hoofd leeg te maken, bijv. Om er gewoon van te genieten.

 62. januari 14, 2015 / 22:22

  Helemaal waar! Ik hou van hardlopen, maar naast het hardlopen is ook bodypump favoriet! Gewoon omdat het zo’n goed gevoel geeft!!

 63. januari 14, 2015 / 22:33

  Ik ben zelf geen fan van lopen. Geef mij maar fitness. Maar ieder zijn ding! Ik ben stiekem heel jaloers op mensen die lange afstanden kunnen lopen. Ik heb er gewoon de discipline niet voor.

 64. Angela
  januari 14, 2015 / 22:42

  Prachtig geschreven!

 65. januari 14, 2015 / 22:53

  Hey!
  Ik deel eveneens je mening. Maar niet enkel op hardlopen kijken bepaalde krachttrainers (zeker niet iedereen) neer. Ik kwam voornamelijk om mijn sprongkracht te trainen, omdat ik jaren op basket zat. En werd ook bestempeld als iemand die “doelloos een bal door een netje probeerde te jagen”.
  Nu ben ik ook net met hardlopen begonnen, maar puur om terug wat conditie te kweken. Je blog is hiervoor een goede inspiratiebron!

 66. Marianne
  januari 14, 2015 / 23:02

  Wauw! Zo waar. Ik loop omdat ik het lekker vind en merk dat m’n conditie en mijn benen er blij van worden. En omdat het vaak ook nog mijn drang naar chocola weghaalt. Win-win!

 67. Ilse
  januari 14, 2015 / 23:47

  Precies vanwege de eerste twee alinea’s ben ik begonnen met hardlopen en omdat ik alle negatieve energie goed kwijt kan!
  Beetje jammer dat het dan als doelloos word gezien.

 68. Carlijn
  januari 15, 2015 / 08:08

  Helemaal mee eens, mooi geschreven Annemerel!
  Ik herken precies je gevoel, ook van de lange duurlopen! Door hard te lopen zit ik niet alleen beter in mijn vel, presteer ik beter op mijn werk, ben ik daarnaast actiever en slaap ik beter!

  Daarnaast brengt hardlopen voor mij ook persoonlijke uitdagingen en verleg ik er mijn grenzen door, zoals het rennen van de marathon wat ik 5 jaar geleden echt nooit had gedacht!

  P.S.: Wist je dat een marathon rennen ook uitstekend op je CV staat? Tenminste op mijn CV wel!
  P.S. II: Ik denk dat ik toch wat krachttraining naast het rennen ga doen (om sneller te worden!)

 69. Jill
  januari 15, 2015 / 08:13

  jaaa.. Blij dat iemand van het ‘hardloopteam’ zijn mening geeft (zonder het andere team te beschimpen)! Ik doe zelf beide, maar irriteer me ook mateloos aan de opmerkingen over hardlopen. En zoals vele hier al reageerden: Lopen doe je omdat het een goed gevoel geeft, de “runners high”,..

 70. Suzanne
  januari 15, 2015 / 08:39

  Ik sluit me aan mij alle comments en jouw mening in het stuk, en mooie foto btw!

 71. januari 15, 2015 / 09:02

  Drie jaar geleden ben ik gestart met hardlopen om af te vallen en mijn hardlopen is nooit echt goed van start gegaan. Ik liep uiteindelijk wel 10km maar ik trainde niet op vaste basis, soms liep ik weken niet.

  Eind 2013 in een moment van waanzin heb ik mij voorgenomen dat ik in 2014 de 20k v Brussel wou lopen. Sinds mijn focus niet langer is ik-wil-afvallen heb ik echt het plezier gevonden in hardlopen en nu kan ik gewoon niet zonder. Als ik eens niet kan gaan dan loop ik gewoon de muren op. Mijn hardloopjes staan nu ingepland in mijn agenda. Hoewel afvallen mijn doel niet meer is ben ik toch bijna 7kg afgevallen. Het afvallen is leuk meegenomen maar het gevoel na een run of tijdens een run die echt fantastisch gaat daar doe ik het toch voor!

 72. januari 15, 2015 / 09:08

  Well spoken. Live and let live inderdaad, heel erg jammer dit soort houdingen. Waar ik met hardlopen wel moeite mee heb is dat zoveel mensen het gaan doen, maar dat het eigenlijk voor je gewrichten behoorlijk slecht is, en dat als je er niet de bijbehorende spieren bij meetraint, je er later echt last van gaat krijgen. Dat weten veel lopers volgens mij helaas niet..

 73. januari 15, 2015 / 09:55

  Amen…. Ik ben het helemaal met je eens! Oké, vandaag was ik van plan om 5k te rennen en als ik naar buiten kijk en die plensbuien en windstoten zie denk ik toch dat ik dat even een dagje opschuif, maar over het algemeen vind ik hardlopen héérlijk! Het maakt niet eens uit hoe ver of hoe snel, maar mijn hoofd raakt er leeg door en ik heb de hele verdere dag een goed en gezond gevoel.

 74. Tamara
  januari 15, 2015 / 10:42

  Wat een goed verhaal. Het lijken twee verschillende, niet te combineren, werelden.
  Als je het mij vraagt zijn het twee werelden die te weinig van elkaar weten waardoor het als niet te combineren word beschouwd.
  Persoonlijk ben ik een duurloper, loop veel halve en hele marathons.
  En ben drie maal per week in de sportschool te vinden voor krachttraining.
  Het is prima te combineren..
  Oprechte interesse door krachtsporters in cardiotrainingen en visa versa zal de vooroordelen wegnemen!

 75. Esmeé
  januari 15, 2015 / 11:03

  Waaaaaauw! Mooi geschreven Annemerel, ben het simpelweg gewoon met ieder woord eens.

 76. Lore
  januari 15, 2015 / 11:37

  Goed gezegd Annemerel! Ik loop om meer conditie te krijgen. En gewoon omdat ik het fijn vind. Ieder zijn zin, toch?

 77. januari 15, 2015 / 11:42

  Helemaal met je eens! Ik moet alleen nog wel even de hardlopen bug krijgen!

 78. januari 15, 2015 / 11:45

  Goed gezegd! Je hebt echt gelijk. Sporten is (vaak) afzien, en dat zie je nu eenmaal aan iemand zijn of haar gezicht soms. Zelf hou ik echt niet genoeg van lopen om het te doen, maar ik doe gewoon andere dingen, iedereen heeft zo zijn voorkeur.

 79. elien_o_
  januari 15, 2015 / 12:32

  DANKU ANNEMEREL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 80. januari 15, 2015 / 19:46

  Wat ontzettend mooi geschreven! Zelf ben ik een combinatie van Team Krachttraining en Team Hardlopen. Ik kan ontzettend veel waardering hebben voor iedereen die ik zie hardlopen (of je nu een ontzettend getrainde renner bent, of amper vooruitkomt), maar óók voor mensen die het meeste gewicht liften in de sportschool. Ik vind het zo jammer dat men altijd direct negatieve oordelen heeft over anderen..

 81. Ilse
  januari 15, 2015 / 19:56

  Jaaa zo fijn dat je dit schrijft! Helemaal waar! De laatste tijd als ik het met mensen over sporten heb hou ik maar mn mond over hardlopen, en praat enthousiast mee over krachttraining. Alsof ik niet mág genieten van hardlopen ofzo, of dat ik mezelf voor de gek zou houden met dat ik het echt heel fijn vind. En veel mensen die je ook voor gek verklaren als je natgeregend en uitgewaaid door de polder rent… Of dat altijd maar weer ‘hardlopers zijn doodlopers’. Ik ga er weer trots op zijn dat ik een hardloper ben! I run and therefore I live :)

 82. januari 15, 2015 / 23:28

  Goed artikel! Ik loop zelf niet hard, maar als ik weer eens een poging doe dan is dat ook niet om af te vallen. Alleen maar omdat ik het af en toe even nodig heb om mijn hoofd leeg te maken en voor een goed, voldaan gevoel achteraf.

 83. Lisa
  januari 17, 2015 / 00:39

  Precies! Hardlopen is het mooiste sport wat er is en het gaat niet zozeer om kilootjes kwijtraken!
  Hardlopen is veel meer dan dat. Laat die Jelmer maar praten met z’n krachttraining, wij weten wel beter!

 84. Manon
  januari 17, 2015 / 21:02

  Goed geschreven! Mooi antwoord op de anti-cardio beweging.

 85. januari 20, 2015 / 07:56

  AMEN!

 86. januari 22, 2015 / 09:54

  ZO waar! Sowieso gaat 90% er vanuit dat je iedere dag sport ‘om af te vallen’ en denkt iedereen wel te weten hoe jouw sportschema er dan uit hoort te zien. Cardio op een apparaat, rennen in de polder, zwetend met gewichten, let everybody be!

 87. januari 27, 2015 / 19:53

  Helemaal mee eens! Goed artikel. (: