RUN BABY RUN: Hardlopen als je verkouden bent

 photo IMG_3126.jpg

Ik had mijn vorige hardloopblog nog niet gepubliceerd of de zin om hard te lopen verdween volledig. Wind, regen, Metro-stress en een lekkere najaarsverkoudheid zorgde ervoor dat ik zes dagen lang binnen bleef. Vooral die verkoudheid was de boosdoener, want als je een hoofd vol snot hebt, is hardlopen vaak het laatste waar je zin in hebt, althans, dat is bij mij het geval. Maar is het nu echt onverstandig om hard te lopen bij een verkoudheid? Aangezien ik niet de enige ben die op dit moment loop te snotteren.

De meningen zijn hier over verdeeld maar over het algemeen geld de regel, als je verkoudheid boven de nek (een loopneus, niezen, dufheid) zit kun je naar buiten, zit het daaronder (last van je longen, bronchitus, pijn in je lichaam) dan kun je beter binnen blijven. De eerste dag waarop ik echt verkouden was, was zaterdag. Ik dacht dat het zo erg was dat zelfs mijn armen en handen pijn deden, totdat mijn moeder me eraan herinnerde dat ik de dag er voor nogal wat tasjes gesjouwd had en dat dit waarschijnlijk spierpijn was. Daar zat wat in, want van mijn benen had ik totaal geen last. Ik had dus gewoon naar buiten kunnen gaan, maar ik had gewoon geen zin.

Toch zou het wellicht beter voor me geweest zijn om zaterdag wel eventjes naar buiten te gaan. Goed aankleden, niet te intensief lopen, maar gewoon rustig een frisse neus halen. Voelt het na twee kilometer nog steeds afschuwelijk, dan draai je je om en loop je naar huis. Het is het proberen waard, toch?

Hoe ik zelf nu de verkoudheid te lijf ga? Ik heb maandag een kort rondje hardgelopen op een rustig tempo. Ik probeer negen uur per nacht te slapen, genoeg water te drinken (zodat afvalstoffen weggespoeld kunnen worden), ik neem een extra vitamine pil (of beter gezegd ik neem een vitamine pil, die nam ik namelijk niet), probeer weer wat meer vitamine C in mijn lichaam te krijgen door bewust groente en fruit te eten, ik was mijn handen extra vaak en vertrouw er maar gewoon op dat dit genoeg is.

Morgen (vandaag voor jullie) stap ik op een vliegtuig richting Curaçao waar de weersomstandigheden weer helemaal anders zijn. Warm (31 graden), maar ook veel regen (het is het orkaanseizoen), heel benieuwd wat dat met mijn verkoudheid doet. Kan me nu nog niet voorstellen dat het straks ineens dertig graden is, ik ben nog nooit in de winter naar een tropische bestemming geweest dus ik ben heel benieuwd hoe dat zal zijn. Het inpakken van mijn koffer was in ieder geval super raar, ik moest ineens helemaal achterin mijn kast gaan zoeken naar mijn zomerkleding in plaats van dat ik gewoon pakte wat ik iedere dag draag.

Zondag loop ik de halve marathon op Curaçao, ook dat gaat een hele nieuwe ervaring worden. Starten om zes uur ’s ochtends, lopen met die tropische temperaturen terwijl het de afgelopen maanden in Nederland zo koud was. Heel benieuwd hoe ik het er van af ga brengen, maar ik houd jullie natuurlijk op de hoogte.

Heeft de verkoudheid bij jou al toegeslagen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Yvonne Haagmans
  november 23, 2016 / 17:24

  Heel veel succes en plezier met de halve marathon! Hopelijk is de verkoudheid snel over en heb je er geen last van in het vliegtuig. Naar een warm land in de winter vond ik vorig jaar in ieder geval heerlijk!

 2. november 23, 2016 / 18:21

  Hier ook al 2 weken verkouden zelfs. Keelontsteking en voorhoofdholteontsteking erbij, dus feest.. Dacht dat het bijna voorbij was, maar vanochtend werd ik wakker en was het hele feest opnieuw begonnen. Bwuh. Ben nu best jaloers op jouw Curacao avontuur, zou heel graag 30 graden willen hebben nu! Geniet!

 3. Eef
  november 23, 2016 / 20:00

  Ik heb al meer dan een week kriebelhoest maar als ik byiten ga joggen( met enorme tegenzin moet ik zeggen) heb ik nergens last van. Lekker veel lucht! En als ik dan geweest ben voel ik me top.

 4. november 23, 2016 / 21:58

  Persoonlijk heb ik er ook nooit zin in. Maar ik moet wel zeggen dat het lekker is om wat frisse lucht te krijgen als ik verkouden ben, daarna kan ik altijd weer wat beter door mijn neus ademen!

 5. Stefanie
  november 24, 2016 / 12:51

  Oh god ja! Ik werd vorige week vrijdag echt ziek als in: Spierpijn overal, zere keel, waterige ogen, heel moe, misselijk etc…en dat ging maandag over in een flinke verkoudheid :( Ik doe dus exact hetzelfde als wat jij doet haha > vitaminepilletjes, ook voor extra weerstand innemen (die ik normaal ook nooit inneem), heel veel fruit eten, kamillethee met honing drinken, neusspray zodat het goed los blijft, twee keer per dag een hete lange douche, hoestdrankjes; eentje voor droge hoest en eentje voor kriebelhoest. En salmiaksnoepjes voor de keel:) Die vervelende verkoudheid gaan we verslaan =D Enne geniet van de zon en warmte in Curacao! + heel veel succes zondag <3

 6. Ilse
  november 24, 2016 / 15:50

  Verkoudheid is vervelend maar ik ben het bijna de hele winter dus ik blijf niet binnen, haha. Ik ben benieuwd hoe de halve marathon je verloopt!