RUN BABY RUN: De Hochkönigman

 photo IMG_4978.jpg

Het is nu ongeveer zes weken geleden dat ik werd uitgenodigd om mee te doen aan een trail wedstrijd in mijn geliefde Oostenrijk. Het was een mooie dinsdagavond, of eigenlijk was het al woensdagochtend. Ik had al redelijk wat Aperol Spritz achter de kiezen toen een van de organisatoren me vroeg deel te nemen aan de Hochkönigman in het eerste weekend in juni. Er waren drie afstanden, de 85, de 45 en de 23. Ik had het over de 85, maar werd keihard uitgelachen. Ook over de 45 had hij zijn twijfels, wist ik wel hoe zwaar dat zou zijn? Nee, dat wist ik niet. Maar toen ik een paar dagen later volledig ontnuchterd was wist ik wel dat ik die 45 nooit een paar maanden later al aan zou kunnen zonder mijn lichaam voor het leven te tekenen. Ik ging dus voor de 23 en zou daar na de Marathon in Rotterdam voor gaan trainen. Die marathon heb ik niet gerend, maar het wordt wel tijd dat ik aan die trail-training ga werken, want de Hochkönigman is inmiddels al over een kleine zeven weken.

De Hochkonigman
Laat ik eerst maar even vertellen wat die Hochkönigman nu daadwerkelijk is. Goed, het is een trailrun die op 5 juni gelopen wordt in Oostenrijk in het Hochkoniggebergte bij Maria Alm. Er zijn drie verschillende afstanden, de 23 kilometer  trail die ik ga lopen telt 1441 hoogtemeters. Dat zegt je misschien niet veel, maar als je het vergelijkt met iets anders… De New York Marathon heeft nog geen 500 hoogtemeters (gemeten met mijn Nike App) en die afstand is bijna twee keer zo lang. Kun je nagaan hoeveel (steile) heuvels er in dit parcours zitten. En dat is niet het enige dat dit een compleet ander soort race maakt, dit gaat niet over asfalt zoals in New York, maar echt door de bergen. Modder, boomstronken, zand, gras, water… ik zal heel erg veel gaan tegenkomen waar ik normaal geen rekening mee hoef te houden.

 photo Desktop2474.jpg

Training
Hoe de hell ga ik hier dan in vredesnaam voor trainen. Dat vroeg ik mezelf afgelopen week af. Ik heb nog maar zeven weken de tijd, ik kom net uit een periode van vier weken waarin ik ziek was en geen enkele meter kon hardlopen. Ik kan nu nog niet meteen volop gaan trainen, want dan sloop ik dingen in mijn lichaam. Maar de tijd begint te dringen. En shit, ik ben in Nederland, hoe hoe hoe hoe hoe kan ik me voorbereiden op zo’n trail.

Ik heb inmiddels mijn antwoord gevonden tijdens een wandeling die ik afgelopen weekend door de duinen maakte. Ik vond een soort gebied met een paar flinke heuvels (duinen) waar je wel over heen kunt lopen, maar waarbij het wel een echte uitdaging is. Hier kan ik mijn looptechniek voor trails wellicht iets gaan oefenen. Want dat is dus iets compleets anders dan lopen over asfalt. Toen ik een half jaar geleden voor het eerst een deel van een trail liep (tijdens mijn avontuur met Anton-Jan Thijssen over de rand van het land) lag ik na tien kilometer al languit, boomstronkje gemist. Voor iemand die zo onhandig is als ik, die zelfs tijdens een wandeling nog over haar eigen voeten kan struikelen, is het lopen van een trail een hele uitdaging.

En nu…
Goed ja, waar moet ik nu beginnen. Ik heb trailschoenen nodig! En een rugzak… En stokken? Ik train ook nog voor een halve marathon in Salzburg die over 18 dagen al is! Maar die training bestaat op dit moment vooral uit… heel rustig aan doen en voorzichtig weer conditie opbouwen zodat ik dan fit aan de start kan staan.

Maar goed, ik ben dus over 18 dagen ook in Oostenrijk en wellicht krijg ik daar iemand zo gek dat ‘ie (de dag na de halve marathon in Salzburg) even met mij een rondje in de bergen wil gaan lopen, om me te laten wennen aan lopen daar. En als ik dan thuis kom, kan ik mezelf gaan storten op dat duingebied bij mij in de buurt.

Wellicht kan ik nu ook al wat meer bil- en beenspieroefeningen gaan doen, want lopen over heuvels, dat is een hele uitdaging voor je bovenbenen en achterwerk, dus die mogen best getraind worden. En dat kan ik wel gewoon iedere dag doen zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik mijn gezondheid in gevaar breng. Dus hup Annie, hup, squat it till its hot (and burning).

En als inspiratie ga ik nu iedere avond voor het slapen gaan maar deze video bekijken. Hoe cool ziet dit eruit? Maar halleluja ik zie mezelf dit op dit moment nog niet doen. Gelukkig heb ik volgens de teller op de website nog een maand en 20 dagen voordat ik dit moet mag gaan doen.

To be continued…

Heeft iemand van jullie weleens een trailrun gedaan? Hebben jullie tips?!

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. Manon
  april 13, 2016 / 17:06

  Hier ook geen ervaring met trailruns helaas, maar wel met een blessure waardoor ik zeker 2 maanden niet kan lopen. Ik loop half juni Maastrichts Mooiste (10EM) en heb begrepen dat in die route ook flink wat heuvels zitten. Hoe dan?! Hier in Utrecht helaas ook geen duinen, dus ik vrees dat ik af en toe op de loopband zal moeten oefenen. Eerst maar even de km’s opbouwen… Succes, gaat je vast lukken!

 2. Maria
  april 13, 2016 / 17:17

  Laat je huidige idee over hardlopen los als je gaat trailrunnen. Het gaat er veel socialer aan toe, gemoedelijker, samen sporten en het leuk hebben staat voorop, de competitiedrang is veel minder.
  Ga weg zonder tijd in je hoofd, je kan je er toch geen voorstelling van maken. Heuvel op kleine rustige passen, heuvel af lekker ontspannen (evt. een soort van huppelen als je best steil naar beneden moet, dat verlaagt de druk op de bovenbenen wat meer). Neem je tijd bij de drank- en eet-posten. Heb geen keiharde muziek in je oren, de paadjes waar je over rent zijn vaak smal en passeren is lastig, dan is het super irritant als iemand je niet hoort als je er langs wilt.

  Over paardenpadjes rennen, of door de duinen en de strandop en afgang een paar keer op is ook een goede training.

 3. april 13, 2016 / 17:19

  Oh, I never heard from it but it sounds really challenging! But I’m totally convinced you will do it very successfully.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 4. april 13, 2016 / 17:35

  Oh wow, het concept van trail runs klinkt me echt al onmogelijk in de oren en dan is er ook nog een 85 km?! Het ziet er wel heel leuk uit, dus wel top dat je dit gaat doen! Succes met trainen!

 5. Marieke
  april 13, 2016 / 17:47

  In de Kennemerduinen heb je veel mooie routes, gemarkeerd met paaltjes, die flink wat hoogtemeters & mul zand bevatten.
  Succes! :-)

 6. Ilse
  april 13, 2016 / 17:58

  Wat een toffe maar lastige uitdaging zeg! Geen ervaring met trail-runs dus helaas geen tips. Zet jij die wel op je blog als je ze binnenkort hebt?

 7. Mats
  april 13, 2016 / 18:29

  Leuk om te lezen dat je een trail gaat lopen!

  Beste advies dat ik je kan geven is je te laten informeren door het personeel van Scarabee in Valkenswaard. Zij weten en hebben alles in hun winkel.

  Ik ben er zelf goed geslaagd voor kleding, schoenen en materiaal :)

  Met de kennis die je met deze tak van hardlopen op doet, kun je zo weer een boek schrijven.

  Succes!

  • Diandra
   april 14, 2016 / 05:27

   Mee eens! Bij Scarabee loopt ervaren personeel rond die jou van passend advies kunnen voorzien!

   Ik ben nu al benieuwd naar je boek over trailrunning! ;)

 8. Linda
  april 13, 2016 / 18:47

  Is het met zo’n run ook de bedoeling dat je het op tijd loopt? Of meer gewoon wandelt? Ik loop elk jaar met scouting meerdere trails in Duitsland (45km in 2 dagen), ben ook erg onhandig, maar het gaat mij altijd prima af. Heel gaaf dit in ieder geval! Veel plezier!

 9. april 13, 2016 / 18:55

  Oh je hebt zoveel gave plannen en zo weinig lichamelijke ’tijd’ om te oefenen nu, dat lijkt me echt frustrerend haha! Ik ben wel heel benieuwd hoe dit gaat bevallen.

 10. Marjan
  april 13, 2016 / 19:11

  Die beelden zien er echt zó mooi uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 11. Marieke
  april 13, 2016 / 19:25

  Ja wat supergaaf Annemerel! Helaas zelf totaal geen ervaring met trails, behalve wat ik veel lees op internet. Jij bent toch in Lapland geweest voor een trail wandeltocht toendertijd? Daarin schreef je dat je die dit jaar misschien wel rennend wilde afleggen. Heb je daar nog ervaringen uit kunnen halen?
  Ik wil je in ieder geval heel veel succes wensen alvast met alle voorbereidingen!

 12. yvonne
  april 13, 2016 / 20:05

  Trailrunnen gaat om de beleving en niet om wen scherpe tijd, dat maakt het zo leuk. Ik train vaak op mtb parcours, hoogtemeters en soms wat technisch, bijv bergschenhoek en wat verder weg maar heel mooi schoorl. Inderdaad ook meijendal en waalsdorpervlakte is leuk trainen. Veel plezier

 13. Marije
  april 13, 2016 / 20:09

  Tip voor trainen: de Ganzenhoek is een mooi gebied in de duinen bij Wassenaar. Hoogtemeters, los zand, en boomwortels genoeg.

 14. april 13, 2016 / 21:13

  Dit klinkt echt heel gaaf! Maar inderdaad: hoe bereid je je op zoiets voor in Nederland? Jouw plan van aanpak klinkt naar mijn idee goed! En fijn trouwens dat je weer kan hardlopen!

 15. Pascale
  april 13, 2016 / 21:25

  hé op 5 juni is mijn verjaardag! Het is inderdaad moeilijk om in Nederland te trainen voor zo iets. Alvast heel veel succes!

 16. april 13, 2016 / 22:23

  De Eigertrail was een van de gaafste hardloopwedstrijden waar ik aan meedeed. En het gekke was, hoewel ik zeker gek op tijden ben ik pas na de finish er weer aan dacht naar mijn tijd te kijken. Ik vond naar boven lopen goed te doen; het was juist het naar beneden gaan waar ik in vertraagde (bang om te vallen). Succes babe!

 17. april 14, 2016 / 07:26

  Oh trailrunning lijkt me zo ontzettend gaaf! Heel uitdagend maar zo fijn in de natuur lijkt me dat, echt heerlijk!

 18. Andrea
  april 14, 2016 / 08:29

  Ja hoogtemeters maken! Je hoeft ook niet altijd naar boven te rennen, soms is doorstappen efficiënter, handen op je knieën (als je geen stokken gaat gebruiken) Onderschat het afdalen ook niet…. Zelf ook de Eiger trail gedaan, dus wanneer je nog een uitdaging zoekt is dat een aanrader :) Als rugzak heb ik de salomon s-lab met de softflasks, goede pasvorm en het gebruik van softflasks vind ik super handig (als je bij een post water wil bij vullen gaat dit makkelijker ipv een camelbak). Scarabee kan je zeker goed helpen!. Vooral genieten ;)

 19. Elvira
  april 14, 2016 / 19:16

  Wat gaaf! Geen ervaring mee, heb wel in oktober in Oostenrijk (Imst) een hele vette hike gemaakt met mijn broertje, eerst naar beneden en toen terug hetzelfde pad op omdat de auto boven stond :’). Bordje gaf toen 60 min aan voor enkel neerwaarts en dat was pittig. Gelukkig af en toe kunnen uitrusten voor foto’s hahaha. Succes.

 20. april 17, 2016 / 10:08

  Ik ga eind juni een trail doen in Italië. En heb hetzelfde probleem :’) Ik ga ter voorbereiding nog een trail in België doen en verder gewoon heel veel off road trainen, en benen trainen! Heel veel succes vast :D

 21. april 17, 2016 / 11:41

  Wat leuk dat je dit gaan doen! Ik heb zelf nog nooit een trailrun gedaan, maar het lijkt me wel ontzettend tof om te doen. Vooral omdat de sfeer zo fijn en gezellig schijnt te zijn. Misschien is het een idee om een training te doen in Zuid-Limburg? Hier worden namelijk ook wel wat trailwedstrijden georganiseerd. De bergen zijn niet zo heftig als in Oostenrijk, maar het is in ieder geval iets. Succes met trainen!

 22. Runningblondee_
  april 18, 2016 / 12:38

  Ik loop met Nike Wildhorse 3 als trailschoen en ben er heel erg tevreden over. Mijn gewone loopschoenen zijn Nike Pegasus (neutraal) dus deze waren praktisch de beste keuze die ik kon maken aangezien deze ook neutraal zijn. Verder ben ik zeer tevreden over het feit dat ze wel waterdicht zijn. Mijn vriend loopt met trailschoenen van Mizuno en deze blijken helemaal niet waterdicht te zijn. Ik wens je in ieder geval veel succes in je zoektocht naar de geschikte schoen :-)! P.S. is er nergens een bos/natuurgebied dichtbij? Dit lijkt me ook een ideale plaats om eens te gaan trainen… Veel trainplezier!

 23. april 20, 2016 / 13:21

  Vergeet je kuiten niet! Die voelde ik enorm na mijn eerste trailrun!
  Hij ziet er super leuk, maar zwaar uit, ik ben super benieuwd!! :D