RUN BABY RUN: Practice makes perfect

 photo RecentlyUpdated204-1.jpg
Als je goed kijkt, zie je dat de foto’s hierboven bijna identiek zijn aan de foto’s die ik vorige week plaatste. En dat is een zéér goed teken. De foto’s maakte ik vorige week maandag tijdens een rondje van 6K door het Westbroekpark. Hetzelfde rondje rende ik afgelopen week nog drie keer. Ik had geen enkele keer tijd om een foto te maken, want ik kon alle drie de keren die zes kilometer rennen zonder te stoppen. Practice makes perfect, perseverence is key en never quit.

Wat ik de volgende keer tegen mezelf zeg als het een paar weken niet zo lekker gaat. En wat ik tegen jullie wil zeggen, als het even niet zo lekker gaat, of wanneer je net begint met rennen en de eerste maanden geen steek vooruit komt?

– Rustig maar, adem in en adem uit.. probeer je ademhaling onder controle te krijgen. Ga langzamer lopen, langzamer, langzamer.. het maakt niet uit hoe hard je loopt, als je maar loopt.

– Je loopt voor je plezier, je leven hangt niet af van dit trainingsrondje, je leven hangt ook niet af van die wedstrijd die je volgende week/over een paar weken/over een paar maanden hebt. Het is heel fijn om mooie tijden te lopen, dat geeft voldoening en daar haal je energie uit, maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Daar kun je jezelf heel erg over opwinden, maar daar krijg je geen voldoening en energie voor terug.

– Soms moet je een stapje terug doen, doe dit op tijd. Want als je nu geen stapje terug doet, moet je zometeen misschien heel veel meer stapjes terug doen. Soms is een stapje terug doen juist heel erg goed en kun je straks heel snel een paar stapjes vooruit maken. Als je op tijd een stapje terug doet, betekent dat niet dat je gefaald hebt, dat betekent dat je beschikt over zelfkennis.

– Op sommige dingen heb je geen tot weinig invloed. Het weer bijvoorbeeld… Als kou op je longen slaat en dat zelfs dik aangekleed nog niet helemaal verholpen wordt, dan moet je dat accepteren en rustig wachten totdat je longen gewend zijn aan de veranderde weersomstandigheden.

– Loop eens een andere route en geniet van de nieuwe omgeving. Nogmaals je loopt voor je plezier.

– Geef niet op, loop om de dag precies hetzelfde rondje (ja, ik spreek mijn vorige regel tegen, maar dit is anders…) en merk dat je vooruit gaat. Als je rustig blijft en niet met te hoge verwachtingen er in gaat.

– Want dat is ook belangrijk, je hoeft niet te veel verwachtingen van jezelf te hebben. Natuurlijk is ambitie goed en is een uitdaging interessant, maar wanneer je met een lagere verwachting je wedstrijd of training in gaat, kun je jezelf veel beter verrassen.

– Geef niet op, hou vol, het komt goed, het volgende rondje dat je loopt ben je jezelf dankbaar voor dit rondje.

Wat vertel jij jezelf als het even niet zo lekker gaat? Heb jij nog tips voor meiden die net beginnen met lopen, of andere renners die het even niet meer zo zien zitten?

Liefs,
Annemerel

Delen:

25 Reacties

 1. november 26, 2014 / 17:04

  Houd je einddoel in gedachten en geniet. Luister naar je lichaam, maar versla je geest!

 2. november 26, 2014 / 17:08

  Fijne tips! :) Vooral die van een stapje terug doen als het nodig is, heel belangrijk! Ik ben iets te hard van stapel gelopen en mag nu 1,5 maand niet hardlopen, en dan weer helemaal van vooraf aan beginnen met een start to run programma. Érg frustrerend!

 3. Marianne
  november 26, 2014 / 17:15

  Goeie tips! Ook een goede is om je als beginnende loper niet meteen te meten aan de snelheid van de mensen die al jaren lopen, begin op je eigen tempo en loop je eigen afstanden!

 4. november 26, 2014 / 17:40

  Bedankt voor je tips!

  Al een half jaar probeer ik de 10K te bereiken. Dit lukt me maar niet en steeds als ik denk dat het beter gaat volgt er weer een mindere periode. Volgend jaar wil ik een aantal wedstrijden te lopen. Met jou tips en mijn motivatie hoop ik dat het me gaat lukken!

 5. Mams kim
  november 26, 2014 / 17:44

  Wat een gave hardloopbroek…geweldig!!!! Je bent goed, serieus, overdacht bezig..goed zo …

 6. november 26, 2014 / 17:50

  Eigenlijk is er niets aan te vullen op je blog, je schrijft het precies zoals het is! Ik heb gisteren voor het eerst eindelijk weer eens lekker gelopen! Ik was na de dam Tot dam echt mijn hardloopplezier kwijt. Weet hoe vervelend het is!

 7. november 26, 2014 / 17:53

  Ze zeggen dat het slecht is om op muziek te lopen, omdat je dan niet je eigen ritme maar dat van de muziek aanhoudt. Toch deed ik dat altijd om de dagen dat het niet goed ging. Flinke beat eronder en knallen.

 8. november 26, 2014 / 17:55

  Fijne tips voor tijdens het hardlopen! Ik herinner mezelf op zo’n moment dat ik al zo ver ben gekomen en het niet waard is om nu te stoppen of dat ik het de vorige keer ook gehaald heb en het lichamelijk kan, dus het aan mijn gedachtes ligt, die ik zelf kan veranderen.

 9. Anne
  november 26, 2014 / 18:11

  Ik blijf altijd maar tegen mezelf zeggen dat ik het kan. Je kunt dit, je kunt dit, je kunt dit. En uiteindelijk lukt het dan wel :)

 10. november 26, 2014 / 18:18

  Fijne tips! We zijn geen wedstrijd renners. Zolang je plezier hebt en goed naar je lichaam luistert is hardlopen heel leuk, maar ga niet te ver, het geeft rust!

 11. november 26, 2014 / 18:22

  Wat ik tegen mijzelf zeg is: eigen schuld en die van niemand anders. Wil ik met mijzelf leven dan moet ik eraan werken. Work it!

  Zuur doen en piepen is misschien even goed, maar het vergalt je humeur. Daar ben ik wel achter. Wel vind ik het jammer dat het zo snel gaat, als ik een week niet hardloop dan voel ik het direct.

 12. november 26, 2014 / 18:31

  ”Je bent sowieso al 100 x beter bezig dan alle mensen die nu op de bank een zak chips naar binnen zitten te duwen”

  Doet t altijd wel goed hier!

  • november 26, 2014 / 18:48

   mooi gezegd en zeker waar, wat ook helpt binnenkijken in de huizen waar je langskomt, best feeling ever

 13. november 26, 2014 / 18:39

  Heel goede tips! Vooral die die over een stapje terug. Dat is niet falen, maar juist zelfkennis en heel erg knap. Het is soms makkelijker om maar door te gaan en niet onder ogen te komen dat je iets niet aankan, dan dat tegen jezelf durven toegeven.

 14. november 26, 2014 / 18:47

  Ik zeg altijd tegen mezelf: je hebt een kind op de wereld kunnen zetten, dus dit is niks, niet aanstellen doorlopen (maar dit geldt natuurlijk niet voor de meeste lezers hier, besef ik me). Maar denk gewoon aan het meest vervelende pijntje/blessure die je ooit gehad hebt, dan valt dat hardlopen best mee. En nog een tip veel mensen denken na 1 week hardlopen dat ze nooit dat “hoera zin om te lopen gevoel” gaan krijgen, geloof me dit duurt echt wel een maand of 3, en dan wil je niet meer anders. succes, en volhouden, niet vergeten deel elke overwinning, hoe klein die ook is.

 15. november 26, 2014 / 19:49

  Vooral motivatie houden vind ik lastig! Maar door dit soort artikelen ga je er toch weer tegenaan.

 16. november 26, 2014 / 19:51

  Fijn artikel, heel goede tips! Ik vind de kou de laatste tijd echt vervelend tijdens het lopen, maar ik probeer toch door te gaan, dan maar wat minder hard. Dit is eigenlijk het eerste jaar dat ik bezig ben met hardlopen ben en jij bent zeker een motivatie. Ik vind het heel leuk om jouw blog en Instagram te volgen :)

 17. november 26, 2014 / 21:24

  Knap hoor. Ik blijf toch iedere keer met mijzelf een stijd aangaan om beter te worden dan de keer ervoor. Waar ik de eerste keren nog euforisch was na 2,5 K.. zo ben je maanden verder teleurgesteld als je met je tong op je tenen de 5 K aantikt. Nee, wellicht had dit te maken met het feit dat ik er nooit echt passie voor gehad heb. Hoe aantrekkelijk je het rennen ook maakt met je leuke blogs :)… Misschien volgend jaar voorjaar de draad weer eens oppakken! Fijn dat jij er weer plezier in hebt na NY!

 18. november 26, 2014 / 22:22

  Erg goede tips en op een goede en duidelijke manier opgeschreven ook! Denk dat het voor iedereen belangrijk is om dit soort dingen in je achterhoofd te houden, maakt niet uit voor wat

 19. november 27, 2014 / 09:02

  Leuke blog weer! Je slaat de spijker op zn kop met deze tips :)

 20. Joyce Vos
  november 27, 2014 / 11:58

  Volhouden! Na een paar maanden lopen wil je echt niet anders meer…

  Enne als ik het kan….dan kan iedereen het…geloof me ;-)

 21. Katinka
  november 27, 2014 / 15:11

  Dit is zo’n fijn stukje! Soms lijkt het nl. wel als je wat hardloop(gerelateerde) blogs volgt dat rennen ‘gewoon’maar steeds beter/sneller gaat met training. Het is natuurlijk uiteindelijk ook wel zo, maar de werkelijkheid is: sommige rondjes sucken gewoon. Mijn tips; ga niet vaker lopen om rondjes “goed te maken”, dat deed ik nog wel eens, maar dan ga je dus heel snel naar overbelasting. En als je bezig bent je aantal km op te bouwen maar t gaat niet lekker: loop eens een intervalrondje, doe een pittige heuveltraining, trek sprintjes. Daarna gaat een duurloop vaak een stuk lekkerder.

 22. november 27, 2014 / 20:43

  Ik ben helaas in de situatie dat ik honderd duizend stapjes terug heb gedaan met hardlopen, maar hopelijk komt dat binnenkort, als het weer wat rustiger is met studie en werk, weer goed. Jij bent in ieder lekker bezig :)