BERLIN BABY: Endurance runs + My most annoying body part

 photo Recently Updated41.jpg

Marathontraining is in volle gang. Als ik dit schrijf (op zondag) is het nog precies veertien weken tot de marathon. Voordat het zover is ben ik nog minstens vier weekenden in het buitenland en als je je bedenkt dat ik de laatste drie weken voor de marathon weinig meer uitvoer, begrijp je vast dat de marathon wat dat betreft angstvallig dichtbij is. Dichterbij dan het voelt. De afgelopen twee jaar liep ik de New York Marathon, in het eerste weekend van november. De marathon van Berlijn is het laatste weekend van september, vijf weken eerder. Continu vergelijk ik mijn trainingen met de trainingen die ik vorig jaar rond deze tijd liep, maar dat is stom.. want de Berlijn Marathon is dus vijf weken eerder. Oeps. Tijd dat ik mijn training echt serieus ga nemen dus.

Dat deed ik afgelopen week nog niet echt. Of nou ja, ik nam het heus wel serieus, maar ik skipte een training en daar had ik helemaal geen goede reden voor. Het regende niet, ik had geen last van spierpijn, ik heb geen blessure, ik stelde het gewoon steeds langer uit, totdat het 24 uur voor mijn duurloop was, die ik zaterdagochtend deed. Ja, dan kun je die geplande 10 kilometer door de duinen natuurlijk maar beter laten. Ik liep dus twee keer, een zes kilometer op dinsdag en een halve marathon op zaterdag.

Die duurloop ging niet zoals ik wilde. Net als vorige week had ik erg veel last het meest irritante gedeelte van mijn lichaam. Op dit moment dan. Afgelopen winter vond ik mijn knie knap irritant, maar daar heb ik gelukkig (even afkloppen) op dit moment weinig last van. Waar ik dan wel last van heb? Mijn darmen. En it’s killing me. Ik sta twee uur voor mijn run op, dat betekent dus dat ik op zaterdagochtend om vijf uur naast mijn bed stond, omdat ik om zeven uur wilde gaan rennen. Ik ontbijt, ga naar het toilet, drink genoeg water en wacht. Ik wacht zodat mijn ontbijt kan zakken en ik misschien nog een keer naar het toilet kan.

Als ik om zeven uur de deur uit loop gaat het prima. Ik loop een tempo waarbij ik me prettig voel, ik kan nog steeds praten, mijn ademhaling is gewoon rustig en het gaat lekker. Maar al na vier kilometer krijg ik buikpijn en die buikpijn wordt steeds erger. Als ik halverwege omdraai weet ik eigenlijk al dat ik niet zonder te pauzeren thuis ga komen. De pijn is drukkend en zwaar en ik kan niet meer van het lopen genieten. Muziek kan me niet afleiden, niets kan me afleiden. Na 16 kilometer moet ik even pauzeren en dat moet ik helaas nog een aantal keer herhalen, omdat ik anders echt het gevoel heb dat ik de boel niet meer kan controleren. Ik was van plan om 22,5 kilometer te lopen, ik maak er 21,1 (een halve marathon) kilometer van. Mijn benen voelen perfect, mijn buik is pijnlijk.

De rest van de dag houdt de pijn aan, mijn darmen zijn volledig van slag. Op een gegeven moment word ik er zelfs een beetje misselijk van. Het is zo gek, soms heb ik periodes dat ik nergens last van heb en dan heb ik weer een periode, zoals nu, waarin ik mijn darmen wel door de plee zou kunnen spoelen (ha ha, see what I did there).

Ik drink genoeg water, ik loop niet te hard, ik eet geen rare dingen voordat ik ga hardlopen, ik heb geen last van obstipatie voor het rennen. Ik weet niet waar ik het aan verdien.

Natuurlijk heb ik de nodige google searches gedaan en ik heb wat tips gelezen, maar de meeste dingen doe ik tijdens mijn trainingen al. Zo drink ik geen zoete sportdrankjes, ik gebruik geen pijnstillers en ik drink genoeg. Het enige dat ik zou kunnen doen is mijn normale dieet iets aanpassen. Minder vezels en geen koemelkproducten. Maar die laatste gebruik ik amper en die eerste eet ik ook niet zo gek veel. Ik drink amper alcohol, ik drink niet dagelijks koffie… Ok, ik ga er achter komen wat het is en de volgende keer (als het goed is komende zondag) loop ik zonder buikpijn die 22,5 kilometer die ik zaterdag eigenlijk had moeten lopen. Deal?

Zijn er misschien nog experts in de zaal die me hiermee kunnen helpen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

25 Reacties

 1. juni 24, 2015 / 17:17

  Wat vervelend dat je zoveel last hebt van je darmen. Ik heb er zelf eigenlijk helemaal nooit last van dus heb geen tips voor je maar misschien dat de huisarts je verder kan helpen?

 2. j
  juni 24, 2015 / 17:18

  Ik ben geen expert hoor, maar zelf drink ik juist wel koffie een uurtje voor een lange run, ’to loosen the bowels’, zoals ik ooit las.
  Verder is het bij veel lopers ook iets psychisch. Dus in plaats van alles op alles zetten om erachter te komen wat het is en daar iets aan te willen doen, kun je ook incalculeren dat je darmen soms opspelen en daarin berusten. Desnoods plan je drie rondjes van 8 km rondom je huis zodat je tussendoor op je gemak naar de wc kan.

 3. Linda
  juni 24, 2015 / 17:21

  Ik heb hetzelfde soort probleem, mijn buik is voor mijn gevoel het enige wat met regelmaat tegenwerkt wat ik erg frustrerend vind. Het voelt als een soort kramp. Ik zou qua uithoudingsvermogen en ademhaling prima kunnen doorlopen maar door de pijn moet ik even gaan wandelen. Dan zakt het en kan ik wel weer verder lopen maar dat is toch niet hetzelfde als gewoon lekker doorlopen. Soms denk ik ook, nu gaat het goed!, maar dan zet het toch ineens weer op. Ik moet wel zeggen dat ik er eigenlijk alleen last van heb als ik s’ochtends loop en niet als ik aan het einde van de middag loop bijvoorbeeld. Ik weet ook niet wat het veroorzaakt, zelfs als ik 2 uur mijn ontbijt laat zakken heb ik er nog last van. Terwijl ik als ik s’ochtends een les in de sportschool pak met veel cardio erin ik nergens last van heb. Raar!

 4. juni 24, 2015 / 17:22

  Heel erg herkenbaar! Voor mij helpt het altijd om inderdaad geen vezelrijke producten te eten voor het hardlopen. Hoe ongezond het ook klinkt: witbrood, pannenkoeken (MET NUTELLAAAA) of witte pasta. Ik drink ook geen koffie meer voor het rennen. Verder vind ik het ook lastig om te ontdekken wat voor mij werkt. De ene keer gaat het beter dan de andere keer en waar dat dan aan ligt? Geen idee. Het is even puzzelen voor jezelf.

 5. juni 24, 2015 / 17:32

  Ik kan je helaas niet helpen, sorry! Heb voor een deel wel dezelfde klachten maar ook nog geen goede oplossingen gevonden…
  Liefs

 6. juni 24, 2015 / 17:52

  Gemberthee misschien? Of andere kruid wat misschien helpt de boel rustig te houden. Stukjes verse gember in een smoothie? Ik ben geen flora & fauna type maar misschien helpt zoiets?

 7. juni 24, 2015 / 18:19

  Wat vervelend dat je zoveel last hebt van je darmen, dat is sowieso vervelend en tijdens lopen natuurlijk al helemaal! Hopelijk heb je hier snel minder last van!

 8. juni 24, 2015 / 18:24

  Super vervelend dat je zoveel pijn hebt! Ik heb het ook veel pijn gehad in mijn darmen en heb nu een speciaal dieet(al noemt de diëtist het een verandering van levensstijl) na een week waren mijn darmen veel minder nu is het zelfs weg en heb ik (bijna) nooit meer pijn

 9. Ilse
  juni 24, 2015 / 19:24

  Gelukkig heb ik daar geen last van tijdens het hardlopen en geen idee eigenlijk wat je er aan kunt doen.

 10. juni 24, 2015 / 19:26

  Wat vervelend! Maar het positieve is dat je er nu al achterkomt, en niet pas tijdens de marathon.

 11. juni 24, 2015 / 19:44

  Wat vervelend dat je daar last van hebt! Ik kan je helaas niet helpen maar ik hoop dat je snel een oplossing vind!

 12. Nadia
  juni 24, 2015 / 20:47

  Heel vervelend, je darmen! De mijne zijn ook altijd aan het kutten… Wat bij mij nog enigszins helpt is geen granen, geen koemelk en geen fruit… En áls ik een keer zin heb in brood dan inderdaad liever wit dan volkoren.

 13. juni 25, 2015 / 07:39

  Wat lastig dat je zo veel last hebt! Eet je soms dingen zoals stevia of andere zoetstof voor je run? (kan namelijk erg laxerend werken!) En ook kool producten (ui, broccoli, bloemkool etc.) en spinazie zorgen de avond voor een run altijd voor problemen bij mij.. misschien toch eens naar kijken?

  ook als je veel gezonde vetten eet stroomt het daar allemaal wat makkelijker door.. misschien is dat ook een probleem ;)?

 14. daphne
  juni 25, 2015 / 07:56

  Ik herken je heel erg. Wellicht toch even weer je intoleranties laten testen en je dieet aanpassen. Enextra vezels nemen (ik west niet of je ds hebt maar mss kun je dat ook checken en Dan heb he vaak veel vezels nodig. Evt naar dokter gaan voor ondersfeunende medicijnen en fodmap dieet proberen?

 15. juni 25, 2015 / 08:26

  Bah, wat vervelend en dat net tijdens je trainingen. Ik hoop dat je er snel achter komt wat het is! Misschien kan de huisarts je verder helpen?

 16. juni 25, 2015 / 09:08

  Wat irritant zeg! Ik heb zelf altijd last van m’n buik als ik na het avondeten ga hardlopen, ook al heb ik niet eens zo veel in m’n buik, na het avondeten heb ik vrijwel altijd last. Als ik ’s ochtends hardloop en alleen een havermoutontbijtje naar binnen heb gewerkt, heb ik nergens last van. Gek he.

  Berlijn komt inderdaad al erg dichterbij (nog maar 93 dagen om precies te zijn). Ik heb in m’n agenda alle duurlopen geschreven dus dan weet ik dat ik die in elk geval moet lopen. Maar ik moet ook nog wel hard aan de bak!

 17. juni 25, 2015 / 09:29

  Beweging, en veel beweging zoals bij jou, heeft een effect op je darmen. En soms iets te veel effect. Ik vrees dat je er weinig aan kan doen.
  Maar ik hoop dat je toch ergens een oplossing vindt!

 18. Mirre
  juni 25, 2015 / 13:03

  Heee meis, ik heb er ook altijd last van gehad. Het klinkt heel erg als spastische darm (Prikkelbaar Darm Syndroom, wat ik dus heb), en dan kun je er helaas niet zo veel aan doen. Wat wel helpt is niks direct voor de run eten, zoveel mogelijk snelle koolhydraten schrappen en veel water drinken en echt altijd naar de wc als je moet. En als je last hebt, eventjes lopen, wachten tot het mindert en dan weer rennen. Soms voor je training niet mogelijk, maar je lichaam gaat voor. Ik eet altijd havermout van tevoren en laat dat dan zakken. Dat zorgt evengoed voor veel energie, zonder dat je buikpijn krijgt!

 19. Lotte
  juni 25, 2015 / 13:49

  Hi Annemerel, weet niet of er al gezegd is maar ik heb gelezen dat de combinatie ei-banaan hiervoor kan zorgen. Ook zei je dat je een tarwe allergie hebt (ik ook). Ik koop wheat free oats, jij ook? Succes.

 20. juni 25, 2015 / 14:45

  Hoi Merel,

  Begin na wakker worden met een glas warm water en wandel dan even een rondje buiten. Het zet je lichaam in werking. Het warme water vinden je darmen fijn :)

  Groetjes

 21. juni 25, 2015 / 21:52

  Ik heb het ook heel vaak als ik in de ochtend ga lopen. Je zou dan s`avonds vlak voor het avond eten kunnen gaan lopen. Misschien dat dat helpt. Succes ermee!

 22. Heleen
  juni 25, 2015 / 22:30

  Er bestaat serieus een medische term voor: runners’ diarrhea.
  Zie deze link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1556421
  Er is een link met melkproducten en irritable bowel syndrome zoals eerder gesuggereerd, Het heeft niets te maken met leeftijd, voedselvergiftiging, voedselallergie of vezels.

 23. Marian
  juni 26, 2015 / 12:20

  Hi Annemerel,

  Ik heb zelf, na vele keren dokter en ziekenhuis bezoek, de ‘diagnose’ prikkelbare darm syndroom gekregen (heel fijn want daarbij wordt gezegd: het is alleen vervelend, maar niet levensbedreigend, dus leef er maar mee). Onder andere de symptomen die jij beschrijft had ik ook. Op gluten ben ik alleen via bloed getest, maar een darmbiopt is nooit genomen.. Ik heb de dokter gevraagd of glutenvrij eten zou kunnen helpen en dat was het proberen waard zei hij, al ‘is het wel een hype’.. Ik ben dus glutenvrij gaan eten en heb echt werkelijk nergens meer last van. Geen opgeblazen buik, misselijkheid, onregelmatige ontlasting, zeurend gevoel in mijn maag en darmen..

  Ik snap dat dit niet iedereen helpt, maar wellicht wel iets om eens te onderzoeken?! Hoop dat je er iets aan hebt! Liefs Marian

 24. Melanie
  juni 26, 2015 / 13:41

  Nooit zelf gaan klooien en gluten, koemelk of wat dan ook zonder gedegen overleg met een medicus uit je voeding schrappen. Wat je beschrijft lijkt te maken te hebben met zgn lekkende darm, een hardloperskwaal. Mijn internist benoemde dat recent als een typisch darmprobleem waar veel lopers last van hebben en waar niks tegen te doen is. Ik heb zelf de ziekte van Crohn dus vandaar dat ik bij een internist loop. Maar tijdens lopen met warmte krijg ik echt hele ellendige klachten waarvan ik dacht dat ze puur Crohn gerelateerd zouden zijn, maar hoeft dus niet. Ik merk dat extreem goed concentreren op mijn ademhaling op die momenten helpt (soort van wegpuffen ;-) en langgggg uitademen).
  En voor wedstrijden gooi ik er altijd een imodium in. Anders heb ik echt een probleem.

  Succes er mee