RUN BABY RUN: What keeps me going

 photo Desktop524.jpg

Vandaag geen gezeur over mijn blessure. Ik zal het jullie allemaal besparen, de mensen in mijn omgeving vragen maar gewoon niet meer hoe het gaat met mijn knie, want een erg vrolijk antwoord krijgen ze meestal niet (en de stemming die ontstaat nadat iemand naar mijn knie gevraagd heeft, is ook niet al te positief). Als je helemaal niets met hardlopen hebt, vraag je je misschien af, “Annemerel, waarom stop je niet gewoon met hardlopen, zoek je een andere sport die minder blessure gevoelig is, is die pijnlijke knie niet gewoon een boodschap dat het genoeg geweest is?”. Ik begrijp je vraag volkomen, maar eh… nee, ik hou van hardlopen. Ik deel vandaag acht verschillende rondjes waar ik gelukkig van word.

– ’s Ochtends vroeg als iedereen nog slaapt een rondje lopen, door mijn eigen buurt, of in een stad die ik niet ken. De ‘wereld’ zien ontwaken terwijl ik zelf ook langzaam wakker word.

– Soms ben ik op een nieuwe plek en heb ik eigenlijk geen tijd voor sightseeing. Zonde! Rennend gaat het dan allemaal ineens een stuk makkelijker. Zo had ik in Kopenhagen geen tijd om de stad te zien, maar door een rondje van tien kilometer door de stad, had ik het idee dat ik het grootste gedeelte wel gezien had. Op wintersport twee maanden geleden had het keihard gesneeuwd. Het liefst wilde ik de hele ochtend in de sneeuw spelen en ik wilde persé een bepaalde plek zien, het eerste dat er in mij opkwam… HARDLOPEN. Het beste, makkelijkste en goedkoopste vervoersmiddel dat ik me kan bedenken.

– Een lange duurlooptraining, je bent er de hele dag mee bezig, maar dat is juist één van de dingen die het zo lekker maakt. De route bepalen terwijl je rent, op plekken komen waar je normaal misschien niet komt, lopen op een tempo dat conditioneel heel comfortabel is. Drie uur heerlijk met jezelf en je benen bezig zijn.

– Maar ook: een tempo training. Vijf kilometer, alles geven. Je hebt eigenlijk geen tijd om te rennen, maar je besluit toch te gaan. Na eventjes je spieren warm gelopen te hebben geef je alles dat je hebt om zo snel mogelijk weer thuis te zijn, maar toch die vijf kilometer op de teller te hebben. Heerlijk.

– Lopen met mensen die iets minder getraind zijn, zoals mijn zusje zes weken geleden (zes weken geleden inderdaad, tijdens we own the night Londen liep ze harder dan ik!), ik vind het zo leuk om iemand sneller te zien worden en blij te zien met het resultaat. Meestal loop ik voorop en geef ik het tempo aan, af en toe kijk ik naar achteren om te checken of het nog helemaal goed gaat, soms krijg ik een duimpje omhoog soms krijg ik een zwaar chagrijnig gezicht, maar wat ik ook krijg, aan het eind van het rondje is daar altijd die lach. Heel leuk.

– Hoewel ik het liefst alleen loop vind ik een rondje met ‘gelijkgestemden’ ook erg leuk. De combinatie is gewoon erg fijn, zeker als je allebei erg druk bent. Je traint toch, maar hebt ook tijd om bij te kletsen. Hoewel praten en rennen af en toe best een challenge kan zijn trouwens. Maar ook zonder te praten kan het fijn zijn, je weet dat er iemand naast je loopt, je wil er niet voor onder doen, je voelt je veilig(er). Ik kan het gevoel lastig omschrijven maar het is gewoon een fijn idee.

– Een 10 kilometer wedstrijd lopen met allemaal schreeuwende mensen aan de kant, eigenlijk al veel te hard van start gaan en iedere 100 meter denken ‘dit tempo hou ik echt niet vol’, maar het dan toch volhouden en gewoon een PR lopen!

– Of een marathon lopen, met allemaal schreeuwende mensen aan de kant. De eerste kilometers denk je (hopelijk) ik kan veel harder, maar na zo’n 25/30 kilometer begin je hem te voelen en dan wordt het (als je goed getraind hebt) vooral ook een mentale kwestie, loop ik door, loop ik door de zware benen heen, of ga ik wandelen. Soms verlies je die strijd (zoals ik in Rotterdam deed), soms win je hem (zoals ik in Amsterdam en New York deed).

Wat zijn jouw favoriete rondjes? De rondjes alleen? Of samen? Of wedstrijden? Of net als ik; all of the above!

Liefs,
Annemerel

Delen:

34 Reacties

 1. mei 21, 2014 / 17:05

  Wat leuk om eens van een hardloopster te lezen wat nou motiverend is! Ik loop zelf niet hard, maar ik heb wel altijd heel veel bewondering voor hardlopers (en voor jou!).

 2. mei 21, 2014 / 17:10

  All of the above! Zo vond ik het ook heel fijn om de eerste meters van de marathon samen met jou te delen; ook al wist ik dat ik je snel kwijt zou zijn, even naast elkaar lopen, gewoon fijn. Ik duim dat je knie snel weer normaal gaat doen. x

 3. Esmee
  mei 21, 2014 / 17:15

  Ik vind het de laatste tijd erg lekker om rond zonsondergang te gaan hardlopen, door de weilanden heen heb je een prachtig uitzicht en met dit mooie weer is het helemaal geweldig om daar te lopen!

 4. mei 21, 2014 / 17:30

  Favoriete rondjes? Nog niet ontdekt.
  Favoriete hardloopinspiratie? Annemerel.com!!

  Liefs, Lieke

 5. mei 21, 2014 / 17:32

  Wat een leuk stuk!

  Mijn absolute favoriet is hardlopen op blote voeten over het strand. Ofwel met alleen het geluid van de zee op de achtergrond rustig voorthobbelen, of juist met mijn muziek heel hard aan sprintend langs de vloedlijn.

  Een tweede is absoluut hardlopen met een vriendengroep door Amsterdam. Met zijn allen de straten doorcrossen, om mensen heen zigzaggen, heel hard genieten en gezellig samen eten achteraf. Gotta love the Running Junkies!

 6. mei 21, 2014 / 18:22

  Elke keer als ik hardlopers zie dan denk ik ‘dit moet ik ook doen!’ Het liefst alleen met oortjes erin.
  Even gedachten op 0 en er voor gaan.

 7. mei 21, 2014 / 18:31

  Samen of met muziek! Alleen lijkt me echt heel erg saai en ik denk dat ik er dan ook sneller mee stop voor dat moment!

 8. mei 21, 2014 / 18:32

  Hahah nooit bij nagedacht om een sightseeing rennend te doen, maar wie weet! Ga het eens proberen ;) Ik vind het heerlijk om samen met iemand te rennen die nét iets sneller is dan ik. Dan probeer ik diegene bij te houden en zo word ik steeds sneller en beter. Jup, ik ben nog een beginner, maar ik moet ergens beginnen toch? Haha! En door jouw leuke en inspirerende blogs krijg ik steeds meer zin om te hardlopen.

 9. mei 21, 2014 / 18:52

  Mijn favo rondje is ook in de ochtend als de rest van de stad (en ik) nog wakker moeten worden :)

 10. Tess
  mei 21, 2014 / 19:12

  Heerlijk dit, en ontzettend herkenbaar!

 11. mei 21, 2014 / 19:13

  Je zou een hardloop stedenstrip-tour moeten doen, gaat veel sneller haha! Ik loop absoluut niet graag alleen, gelukkig is mijn moeder zo lief om mee te gaan op de fiets. Lekker kletsen ;)

 12. Nynke
  mei 21, 2014 / 19:42

  ik ben van de ochtendrondjes door het bos en oppassen voor overstekende reeen en konijnen

 13. mei 21, 2014 / 19:48

  Herkenbaar! Mijn favoriete ochtend is als het zonnetje lekker schijnt, in de ochtend. Ik ging net ook een stukje maar pfff nu is het zo vochtig dat ik heel snel buiten adem raak. :(

 14. Marjolein
  mei 21, 2014 / 19:59

  Helaas begrijp ik je helemaal. Ik woon momenteel in Montreal en heb het (vind ik) meest mooie uitzicht ever tijdens mijn hardloop rondje. Baaaaal enorm dat ik sinds een paar dagen last heb van mn scheenbenen en daardoor maar besloten heb even rustig aan te doen. Maar nu het mooi weer is, schreeuwt er iets in mij RENNEN!

  Toch maar rustig aan doen, anders kan ik straks een half jaar niks doen. Wel heeel frustrerend.

 15. Melanie
  mei 21, 2014 / 20:50

  All of the above. In m’n eentje om 6 uur ’s ochtends, zojuist met de club intervallen in ’t bos, zondag de lange duurloop met m’n marathontrainingsmaatje (500 dubbele woordwaarde!), maandagavond hersteltraining met Viv, ik vind ’t allemaal heerlijk… En ja, over blessure’s praten met mensen die hardlopen niet snappen, is frusti. Ze begrijpen er geen zak van -xx-

  HET KOMT GOED, I AM SURE

 16. Michelle
  mei 21, 2014 / 20:53

  Mijn favoriete rondje is het rondje als het gewoon heel lekker gaat. Als je denkt dat je iets niet kan, maar dan toch je grens verlegd en het wel doet. Dat geeft zo’n fantastisch gevoel!

  Ik had een andere vraag. Wil je eens een blog schrijven over hoe je een hardloopwedstrijd aanpakt? Ik ga volgende week mijn eerste wedstrijd ooit lopen en ik weet niet zo goed wat ik moet doen (aan welke kant loop ik) en wat ik kan verwachten. En dat vind ik best wel spannend.

 17. mei 21, 2014 / 21:22

  Ik herken mezelf in een aantal dingen die je schrijft! Ik kan er echt van genieten om zelfs tijdens een run van 7 kilometer gewoon wat tijd met mezelf door te brengen en mijn gedachten op orde te zetten. En ik zou ook wel zo’n coach zoals jij willen, haha.

 18. mei 21, 2014 / 21:39

  De ochtend rondjes zijn favoriet net als rondjes in een nieuwe stad! Leuk geschreven, ik hou ook van hardlopen, dat neemt niemand me meer af.

 19. mei 21, 2014 / 21:54

  Heerlijk! Mijn favoriete rondjes zijn ’s ochtends vroeg en in het buitenland.

 20. mei 21, 2014 / 22:16

  Ik vind het niet erg om over je blessure te horen, ben er wel nieuwsgierig naar en hoop binnenkort te lezen dat het genezen is en je weer met veel plezier kan rennen! Zelf ben ik een beginnend renner in de maak, oftewel: het plan is er maar de uitvoering moet nog komen. Ik denk dat ik op zoek moet naar iemand die het, net als jij, niet erg vind om met beginners te trainen en ze te zien groeien… Je bent een motivatie voor mij!

 21. mei 21, 2014 / 22:30

  Whoa, die mentale strijd had ik ook wel toen ik nog maar 1 kilometer kon hardlopen. Inmiddels wordt het bij mij vanaf de 8e kilometer een mentale strijd. De vooruitgang is voor mij op dit moment prachtig om te zien en te voelen!

 22. Ilse
  mei 21, 2014 / 23:48

  Ik kan me ondertussen volledig vinden in het bovenstaande rijtje! :) Ik ben nu ongeveer 5 weken -zolang alweer?- bezig met hardlopen en ik had er eerst best wel een hekel aan. Ik loop nog niet veel en helemaal niet snel maar gewoon mijn energie erin kwijt, er weer energie van krijgen en mijn hoofd leegmaken. Het is gewoon -ondanks dat het deze en vorige week voor geen ene meter wou- een perfecte combi voor mij! Hahah, nooit verwacht dat ik dat zou zeggen!

 23. mei 22, 2014 / 07:20

  ik loop mijn rondjes graag alleen, maar ook deels vanwege een blessure waardoor ik niet aan een stuk door kan doorgaan.. ik snap het helemaal, ik zou waarschijnlijk ook beter kunnen stoppen met hardlopen vanwege mijn knie, maar even dat half uurtje of uurtje erop uit is zo fijn :)
  xo, cheyenne

 24. mei 22, 2014 / 08:16

  Zo leuk om te lezen. Die mentale strijd ervaar ik zelf als het zwaarste stuk van hardlopen

 25. mei 22, 2014 / 08:22

  Rondjes op de vroege zaterdagmorgen en bedenken wat je die dag gaat doen, die zijn het fijnste! Volgende week ben ik een weekend in Dublin en ik heb alvast een mooie route uitgezocht die ik daar kan rennen, dus ben heel benieuwd hoe dat sightseeing me bevalt!

 26. mei 22, 2014 / 09:04

  Super artikel!!! I’m a RunAholic!!!! ik kan me geen leven voorstellen zonder hardlopen. Ik zou echt gek worden als ik geblesseerd zou geraken, voorlopig ben ik nog gespaard gebleven. Gelukkig! Maar ik begrijp dat je er echt gek van wordt :)

  Gr. Julie

 27. mei 22, 2014 / 09:25

  Leuk om te lezen! Voor mij wordt het hardlopen ook steeds meer een hardloopmomentje. En toen ik afgelopen week met mijn zusje ging hardlopen en merkte dat ik haar tempo makkelijk volhield voelde dat ook wel een beetje als een overwinning! :)

 28. mei 22, 2014 / 09:41

  All of the above!

 29. mei 22, 2014 / 10:00

  All of the above, definitely. Gister nog. Ik had de hele dag op de uni gezeten, nonstop typen aan mijn scriptie. Toen ik thuis kwam was ik moe, gaar en had nergens zin in. ’s Avonds besloot ik te gaan hardlopen, want ik wist dat ik me er beter door zou gaan voelen. Et voila, een easy 10km en damn wat voelde ik me goed. Love it. Snap je frustratie om je knie zo goed! Ik duim voor een snel herstel.

 30. mei 22, 2014 / 10:27

  Heerlijk stukje dit! Daar krijg je energie en motivatie van! Ik heb nog nooit een wedstrijd langer dan 6,4k gelopen, maar de sfeer van het samen lopen met zoveel anderen en al die mensen langs de kant is altijd zo leuk. Dat geeft je vleugels. Hou ook van de rondjes die ik start zonder einddoel en dan gewoon ineens veel verder of sneller loop dan ik ooit gedaan heb.

 31. Monique
  mei 22, 2014 / 14:53

  Tof verhaal, erg inspirerend.

  Mede door jouw verhalen ben ik gaan hardlopen. Je bent mijn voorbeeld! Ga zo door :)

 32. mei 23, 2014 / 18:24

  Heel leuk stukje! You motivator??