RUN BABY RUN: Why I love the CPC

 photo Desktop142.jpg

Mijn knie en ik, we zijn nog niet op de plek waar we het volledig met elkaar eens zijn. Maar langzaam gaat het beter. En over de CPC maak ik me op dit moment niet zo heel veel zorgen. Als mijn knie opspeelt, dan ben ik er wel klaar voor. Die 17,5 kilometer heb ik in de benen en met de snelheid zit het wel goed. Mijn easy-pace ligt op dit moment rond de 5’10-5’00 per kilometer. Na al die jaren van 5’45-5’30 is dit een leuke gewaarwording. Uit je comfortzone, gezond eten en spierversterkende oefeningen lijken de sleutel tot succes voor mij.

Maar vandaag wil ik het niet over snelheid of mijn knie hebben eigenlijk, ik wil het hebben over de CPC en waarom dat mijn favoriete hardloopevenement is, ook al heb ik ook gehuild op het parcours.

Op 1 november 2010 schreef ik me in voor mijn eerste hardloopwedstrijd. De halve marathon van Den Haag, de CPC. Ik had nog nooit meer dan 10 kilometer gelopen, maar een beetje ambitie kan geen kwaad. Trainen vergat ik alleen een beetje en het was ineens 1 januari en ik had nog geen enkele keer hardgelopen in die twee maanden tijd. Oeps. Dus liep ik op 1 januari – met een kater – 5 kilometer. Dat ging lekker en nog geen vijf weken later liep ik 20 kilometer. Het kostte wat moeite, maar ik had wel mooi gedaan en met een pace die sneller was dan 6’00.

Die 20 kilometer heb ik slechts één keer aangetikt voor de wedstrijd, want toen kwamen er weer allerlei dingen tussendoor. Ik ging verhuizen, moest veel werken en nou ja, dat hardlopen kwam er even niet zo van. Ik liep nog een paar keer vijf kilometer, maar daar hield het ook wel bij op. Ik stond op zondag 13 maart dan ook niet heel erg zelfverzekerd aan de start. Ik had de dag ervoor mijn aller eerste hardlooplegging gekocht, ik dacht… sta ik dan tussen al die professionele renners, ik bak er niets van, laat ik dan maar eindelijk een keer een hardloopbroek kopen, dan lijkt ik er misschien een beetje op.

De halve marathon was zwaar, ik liep hem in 2.08 nog iets en toen ik over de finish kwam dacht ik meteen, mensen die een hele marathon lopen zijn krankjorum want hallo dit is dus echt NIET te doen. Je zou misschien denken dat ik na die halve marathon door gegaan ben met rennen, maar niets was minder waar, ik gooide mijn hardloopschoenen aan de kant en begon pas weer in november 2011, na het zien van foto’s van de New York Marathon. Want toen wilde ik ineens wel die marathon lopen. Vanaf november 2011 noem ik mezelf écht een hardloper, want sindsdien ben ik Annemerel niet als ik niet een paar keer in de week ren.

De CPC van 2012 ging super, ik had tegen mezelf gezegd, als je hem onder de twee uur kunt lopen, dan ga je dit jaar nog een marathon lopen (New York ging niet door omdat ik was uitgeloot). Ik liep hem in 1.56.30 en kwam zo gelukkig over de finish. Een jaar later was het allemaal iets minder fijn, het was ijskoud, het sneeuwde en ik had een liesblessure, ik liep hem in 1.57…… ?! Een teleurstelling! En 2014 was het jaar dat ik huilend mijn moeder gebeld heb. Ik had eerst de vijf kilometer gelopen, daarna de tien kilometer en de halve marathon was zo zwaar, dat ik na twee kilometer mijn benen al voelde, absoluut niet goed. Mijn tijd weet ik niet eens, maar die halve marathon liep ik in meer dan twee uur, dat is zeker.

Maar waarom is de CPC dan toch mijn favoriete hardloopevenement? Nou ten eerste omdat het in Den Haag is en ik kan er op de fiets naartoe. Dit jaar loopt het parcours zelfs langs mijn huis, na ongeveer twee kilometer al! Mijn fanbase kan me dus vanuit mijn studio aanmoedigen. Daarnaast doen er zoveel verschillende mensen aan mee, doordat er zoveel afstanden zijn, van kids-runs tot de halve marathon en tijdens de CPC is iedereen aardig tegen elkaar.

Ohhh en dan al die mensen langs het parcours, het is werkelijk nergens saai want overal staan mensen, 21,1 kilometer lang! Ze staan met pannen en pollepels langs het parcours en ik kom regelmatig ook (voor mij) bekende gezichten tegen tussen het publiek, van leraren van de middelbare school tot vrienden van vroeger.

Het mooiste stukje van het parcours? Lastig. Langs het vredespaleis lopen bezorgt mij altijd kippenvel, maar nu zal door mijn eigen straat lopen ook wel een mooi moment zijn. In de Vogelwijk is het publiek het leukst (heel veel kinderen) en lopen over de boulevard van Scheveningen is misschien wat zwaar (rond het 16-17 kilometerpunt, vaak wind en niet helemaal plat), maar lopen langs het strand heeft toch iets magisch. Maar de laatste kilometers zijn ook altijd mooi, je loopt dan langs Madurodam, aan de ene kant van de weg rijden de auto’s gewoon en jij loopt je laatste kilometers. Het publiek gilt dat je er bijna bent, je hebt overal pijn, maar de finish is in zicht en je gooit alles er nog uit wat je in je hebt. Bij de finish op het Malieveld komt de ontlading.

Ik kan niet wachten op 8 maart… Nog 18 dagen! Doe jij ook mee aan de CPC, en zo ja, welke afstand?

Liefs,
Annemerel

Delen:

40 Reacties

 1. februari 18, 2015 / 17:09

  KLinkt zo op papier (nou ja, je snapt me) als een heel mooi evenement! Dit jaar loop ik hem niet, maar misschien in 2016? :)

 2. Manon
  februari 18, 2015 / 17:11

  Twijfel, twijfel! Ben begonnen aan een nieuwe baan en het hardlopen schiet er behoorlijk in doordeweeks. Ik probeer 2x te bootcampen (waarin we gelukkig wel wat hardlopen), maar de 3x in de week lopen lukt me nu echt niet meer ernaast. Misschien schrijf ik me niet in voor de halve, maar voor de 10 km! Met dit heerlijke weer gaat het echt wel kriebelen. Enne, wat ben jij ontzettend snel geworden zeg!

 3. Manon
  februari 18, 2015 / 17:13

  Helemaal herkenbaar, maar dan voor de 20 van Alphen! Nog 10 dagen wachten:D

 4. Laura
  februari 18, 2015 / 17:15

  Ik! Eerste halve marathon in de mooiste stad van Nederland, zo spannend!

 5. februari 18, 2015 / 17:28

  Ah, dit klinkt geweldig! Hier wil ik zeker nog eens aan meedoen :D Je fanbase die je aanmoedigt vanuit je studio, dat klinkt ook echt awesome. Mijn favoriete hardloopevenement is sowieso de Dam tot Dam. Ik heb pas één keer meegedaan, in 2013, maar wauw, wat was dat magisch en leuk! In 2014 had ik er helaas de conditie niet voor en dit jaar zit ik rond die tijd in Canada, maar in 2016 hoop ik weer aan de startlijn te verschijnen. Dat jaar doe ik het liefst ook mijn eerste halve marathon, maar we zien wel hoe het loopt ^^

 6. februari 18, 2015 / 17:31

  Spannend! Ik ben net begonnen met hardlopen en heb me ingeschreven voor de Nike Women’s Run. Lees dus graag jouw verhalen ter motivatie. Nu nog even op zoek naar je ervaringen in 2010 en 2011 ;)

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2015 / 18:46

   Leuk, succes!!!!

 7. februari 18, 2015 / 17:48

  Ik doe denk ik niet meer. Ik moest namelijk googelen waar CPC voor stond, dus dat zegt genoeg. Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

 8. februari 18, 2015 / 17:55

  Heel herkenbaar! Ik ben er ook weer bij, deze keer weer de halve. Het is en blijft een heerlijke loop met een prachtig parcours en allemaal enthousiaste lieve mensen langs de kant. We gaan weer genieten! Alvast veel succes!

 9. februari 18, 2015 / 18:04

  gaaf! Voor mij dit jaar nog niet maar volgend jaar staat de halve zeker op mn verlanglijstje!

 10. Suzanne
  februari 18, 2015 / 18:07

  Jup met de 10km!

 11. februari 18, 2015 / 18:15

  Hij staat bij mij nog niet op de planning dit jaar.
  Volgend jaar wil ik er zeker wel aan meedoen!

  Veel succes 8 maart!

 12. februari 18, 2015 / 18:17

  Ik heb getwijfeld of ik de cpc zou gaan lopen dit jaar, maar heb er toch vanaf gezien. Staan nog wel wat andere wedstrijden op mn planning!

 13. Ilse
  februari 18, 2015 / 18:18

  Nope, ik heb geen weekend-ov en de afstand is helaas niet te doen.
  Ik begrijp wel dat je er zin in hebt en helemaal met herinneringen aan je eerste run.

 14. Rosa
  februari 18, 2015 / 18:33

  Ik doe de halve dit jaar…. met geweldige voorbereiding maar niet heus

 15. Yamina
  februari 18, 2015 / 18:43

  Aaah, ik heb er zin in! CPC wordt mijn eerste halve marathon. Momenteel heb ik wel een blessure maar door andere trainingen zoals zwemmen en kracht training heb ik er wel vertrouwen in.

 16. Daphne
  februari 18, 2015 / 19:01

  Een halve marathon, daar kan ik alleen maar van dromen! Na twee jaar geleden met veel pijn en moeite (achteraf gezien viel het best mee) een 5K te hebben voltooid, zijn de hardloopschoenen zelden weer aangetrokken.
  Maar jouw verhaal spoort me echt aan om weer te gaan rennen. Dus hup, schoenen aan, oortjes in, luisteren naar Evy (zodat ik niet te hard van stapel loop!) en gaan met die banaan!
  Blijf dus vooral schrijven over hardlopen. Of het nou een (halve) marathon is, of een rondje in je buurt: ik vind je verhalen hartstikke motiverend en geven me precies de schop onder de kont die ik nodig heb. Thanks!

 17. Wieke
  februari 18, 2015 / 19:49

  Haha, ik doe mee met de 5km en ik zie er zo tegenop! Mijn schenen willen niet echt meewerken, dus mijn motivatie is ook ver te zoeken helaas.
  De halve marathon komt ook langs mijn huis, lijkt me gaaf om zo langs je huis te lopen!

 18. Marieke
  februari 18, 2015 / 20:22

  Dit jaar doe ik mee met de 5km, net als vorig jaar. Hopelijk volgend jaar de halve marathon!Succes iedereen die ook meedoet op welke afstand dan ook!

 19. februari 18, 2015 / 20:43

  Vorig jaar de 10 km gelopen en dit jaar de halve marathon. Maar vooralsnog denk ik er even niet over na…

 20. februari 18, 2015 / 20:50

  Na al die Girlscene, Annemerel, Workthates artikels en zus en nichtjes ook rennen werd ik ook gemotiveerd om te beginnen.

  Het is al 2 jaar geleden dat ik begonnen ben met hardlopen. (Afgelopen jaar pas serieus elke week rennen etc.).

  8 maart 2015 ga ik meedoen met de CPC voor 5KM. aarghh Can’t believe it. Mijn eerste serieuze run… o_O en ik heb nog is last van mijn linkerbeen. Dit maakt het zooo eng en spannend omg.

  anywayss, Heeel veel succes met het trainen voor de halve marathon!

 21. Joëlle
  februari 18, 2015 / 20:51

  Boehoe, ik ben geblesseerd :(. Zou eerst in plaats van de halve nog een 5K gaan lopen, maar zelfs dat wordt ‘m nu waarschijnlijk niet. Dan maar langs de kant aanmoedigen! Dus als je op 17.5 kilometer je naam hoort, dan ben ik het ;).

 22. februari 18, 2015 / 22:21

  Leuk hoor, in je eigen stad en dan ook nog eens door je straat. Alvast veel succes!!

 23. februari 18, 2015 / 22:49

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Vooral hoe je me meeneemt door het parcours! En jaaaa! Ik doe ook mee! Mijn eerste halve marathon! Ik heb er super veel zin en en ben NU AL zenuwachtig!

 24. Renate
  februari 18, 2015 / 23:19

  Op 8 maart ren ik niet de CPC, maar mijn eerste halve marathon in Parijs!
  Thanks for your motivation!

  • Annemerel
   Auteur
   februari 19, 2015 / 18:47

   Succes in Parijs!

 25. februari 18, 2015 / 23:43

  Klinkt tof! Ik ben heel benieuwd hoe ‘ie dit jaar verloopt, maar het ziet ernaar uit dat je echt onwijs in vorm bent dus eh… Hoge verwachtingen, haha. Door jouw blog vergeet ik overigens wel vaak dat 20 kilometer hardlopen ook voor jou nog moeite kost, dan lees ik opeens het woord ‘pijn’ en denk ik ohhhhja, zelfs voor Annemerel is 20 kilometer nog steeds een pokke-end om ‘even’ hard te lopen, haha.

 26. februari 19, 2015 / 08:45

  Lijkt me sowieso heel gaaf, door Den Haag lopen!

 27. Monique
  februari 19, 2015 / 08:45

  Ik zie je volgend jaar Annemerel! Mark my words ;-) Ga het nu niet redden, stomme shinsplints. Veel succes!

 28. februari 19, 2015 / 10:16

  Ik zelf niet, maar mijn beste vriendin wel. Voor het eerst de halve marathon, ben benieuwd en sta er zeker om haar (en jou dus ook, leuk!) aan te moedigen.

 29. Sas
  februari 19, 2015 / 11:02

  Yes Yes, ik ben erbij! Hopen op een PR bij de 5km, ik ga voor onder de 21 min!

 30. februari 19, 2015 / 11:35

  Ik doe ook weer mee! Vorig jaar voor het eerst meegedaan (5k), en het was mijn eerste wedstrijd. Dit jaar wilde ik een halve doen, maar een knieblessure kwam ertussendoor. Ik ben nu weer helemaal opnieuw begonnen en ga dus weer de 5k lopen. Die halve komt volgend jaar wel :)

 31. februari 19, 2015 / 11:47

  Ik liep op 10 maart 2013 mijn allereerste hardloopwedstrijd: de 10 km tijdens de CPC. Ik vond dan ook dat we een superprestatie hadden neergezet. Na de race gingen we met onze aanhang wat drinken bij Berger op het plein, vol trots met onze medailles om. Toen we weer terug naar het station liepen zagen we dat de halve marathon net klaar was, en toen ik zag dat, no offense, zelfs huisvrouwen een halve marathon konden lopen vond ik mijn prestatie van 10 km niet eens zo goed meer. Dit keer ren ik ook de halve tijdens de CPC, maar als voorbereiding op de marathon. De route komt heel dicht bij mijn oude buurt, leuk! Maar omdat de CPC mijn allereerste race was zal ‘ie altijd wel speciaal blijven denk ik :)

 32. februari 19, 2015 / 13:04

  Zin in!!!

 33. februari 19, 2015 / 13:55

  Hmm als ik dit zo lees krijg ik kippenvel en mis ik het hardlopen nog meer. Ik ga hem niet lopen, mag nog steeds niet eens 10m hardlopen.. maar kom waarschijnlijk wel aanmoedigen om dat vriendin hem ook lopen gaat! :) Moet alleen even kijken of niet dag later tentamens heb..

 34. februari 19, 2015 / 16:43

  Ik ben er ook bij, de halve marathon!

 35. februari 19, 2015 / 17:30

  Je enthousiasme spat er van af! Heerlijk!

 36. Elvira
  februari 22, 2015 / 15:08

  Klinkt ontzettend leuk! Veel bekenden van mij lopen de CPC, ik waag me wellicht van de zomer wel weer voor de lol een keer buiten aan het hardlopen wanneer het mooi weer is buiten :-)

 37. februari 23, 2015 / 16:49

  Leuk! Ik heb mijn startbewijs voor de halve omgezet naar de 10km. Succes;)

 38. Karlijn
  maart 6, 2015 / 23:59

  Het wordt ineens super mooi weer! Mijn eerste halve marathon, super spannend! En moet ik nu een hemdje aan of toch lange mouw? Lastig!! En bedankt voor je cpc verhaal :)