RUN BABY RUN: 2017 in hardloopwedstrijden

 photo Desktop3482.jpg

2017 was niet het jaar van de razendsnelle tijden, maar ik kan me geen jaar bedenken waarin ik meer ‘wedstrijden’ gelopen heb dan in 2017. En misschien was dat ook wel een klein beetje het probleem, er was misschien een klein beetje te weinig focus. Maar hé, daar leren we van en ik heb prachtige wedstrijden mogen lopen en er is geen haar op mijn hoofd die ook maar een klein beetje spijt heeft van een van deze runs. Tijd voor een terugblik.


12 februari: ODLO Chrystal Run 10K in Parijs – 46:09

Deze stond pas een paar weken van te voren op de planning. Ik was net begonnen met trainen voor de Boston Marathon en liep vooral korte afstanden. Ik ging deze wedstrijd dan ook in zonder het idee een snelle tijd te lopen. Ik wilde ook gewoon lekker filmen onderweg en van het parcours genieten, deze run liep namelijk langs de Seine langs de Eiffeltoren en het Louvre. Ik was nog best verrast met mijn 46:09, dat was maar iets meer dan een minuut boven mijn persoonlijk record.


12 maart: 1/2 marathon CPC Den Haag – 1:45:25

Tijdens de CPC maakte ik een klassieke fout. Ik ging veel te hard van start, ik liep die eerste kilometers harder dan ik ooit gelopen had. Het was een gok en ik gokte fout. Het was warm voor de tijd van het jaar en na zes kilometer kreeg ik het al zwaar. Na tien kilometer gaf ik het op en was mijn enige missie te blijven lopen. Ik liep 7,5 minuut langzamer dan mijn persoonlijk record dat ik in 2016 liep, dat is ongeveer 20 seconden per kilometer langzamer. Ik was niet trots op deze prestatie, maar ik heb er van geleerd en mijn pijlen waren al snel weer gericht op de Boston Marathon.


17 april: Boston Marathon – 3:53:34

Op 17 april mocht ik eindelijk de Boston Marathon lopen, hier keek ik al anderhalf jaar naar uit, sinds ik me hiervoor kwalificeerde in september 2015 tijdens de Berlijn Marathon. Ik ging hier niet voor een PR, maar een Boston BQ (onder de 3.35) zou ik wel leuk hebben gevonden. Dat zat er echter niet in, het was warm en het parcours was heftiger dan ik aanvankelijk had verwacht. Iedere video online vertelde me dat het parcours meer naar beneden dan omhoog liep, maar ik had een beetje gelezen over het feit dat de stukken die omhoog liepen wel redelijk heftig waren. Ik was uiteindelijk heel erg blij met die 3:53:34.


7 mei: Wings For Life Breda – 22.3 kilometer / 5’18

Een paar weken naar Boston, nog herstellende van de marathon, liep ik voor het goede doel de Wings For Life World Run. Zoveel mogelijk kilometers lopen voordat mijn tijd op was. Ook hier liep ik veel te hard van stapel, ik mocht starten voor de ‘echte’ start en liep veel te hard weg met de rest. Dat ik hierna vooral ingehaald werd werkte niet heel goed voor de moraal. Ik heb zelfs gewandeld tijdens deze wedstrijd, niet trots op. Maar hé wel aandacht gevraagd voor een goed doel (dwarslaesie onderzoek) en een leuke zondagmiddag besteding.


21 mei: Marikenloop 7,5 kilometer / ???

Twee weken later liep ik de Marikenloop in samenwerking met Intersport en Asics. Ik startte vrijwel achteraan en werd daardoor redelijk opgehouden op het parcours. Maar deze run was wel ontzettend goed voor mijn moraal, in plaats van dat ik de hele tijd werd ingehaald, was ik nu degene die iedereen inhaalde. Mijn tijd zou ik niet eens meer weten, maar ik kwam met een lach over de finish en dat was het belangrijkste.


22 juni: Cortina Skyrace 20K met 1000 hoogtemeters / Binnen de tijd, maar vraag me niet hoe lang

Ik zei ‘JA’ tegen deze trailrun door de Dolomieten in februari, toen ik wel een zonnetje kon gebruiken. Ik wist toen nog niet dat ik precies die week ook zou gaan verhuizen en dat het dus alles behalve goed uit zou komen. Ik moet toegeven dat ik er van te voren een beetje tegenop zat, mede omdat er onweer werd voorspeld en ik bang was dat ik de nacht in de bergen zou door moeten brengen omdat ik helemaal niet goed getraind was voor dit soort runs. Maar uiteindelijk kwam ik binnen de tijd binnen en begon het noodweer pas nadat ik weer in het hotel was teruggekomen.


3 september: Tilburg 10 Miles / 1:20:23

Op 3 september liep ik mijn aller eerste 10 miles wedstrijd, een PR zou ik dus sowieso lopen op de afstand. Ik was van plan om mijn Berlijn tempo te gaan testen, een pace tussen de 4’50 en 5’00. En die pace moest ‘makkelijk’ voelen. Maar het was warm, ik was flink verkouden en had het mega zwaar. Ik liep uiteindelijk met een pace van 5’03. Het was wel heel leuk om deze run samen met de meiden van #teamannemerelrunsnyc2017 te lopen. Het was een fijne dag.


24 september: Berlijn Marathon – 3:39:42

Mijn doel in Berlijn was wederom een Boston Qualifier lopen. Ik geloof dat dit me gelukt zou zijn, ware het niet dat ik na 25 kilometer buikpijn kreeg en daardoor mijn tempo iets moest laten zakken. Op 36 kilometer moest ik echt een dixie opzoeken en daarna was ik het tempo helemaal kwijt, ik heb zelfs gewandeld. Dat ik er 3.39 van heb kunnen maken mag nog een wonder heten. Ik baalde hierna best wel een beetje, ik had expres het eerste gedeelte van de run een beetje ingehouden en liep heel erg lekker. Dat ik dan toch nog last van mijn buik kreeg en daardoor het niet af kon maken voelde redelijk zuur.


1 oktober: Utrechtse Singelloop 10K – ???

Een hardloopwedstrijd met migraine lopen is geen goed idee. Ik had me afgemeld als ik deze run niet in samenwerking met Subway gelopen zou hebben. Gelukkig ging mijn vader mee en heb ik het tweede gedeelte, waarin ik echt veel last van mijn bonzende hoofd had, samen met hem kunnen lopen. Onze tijd weet ik niet meer, maar dat mag geen naam hebben.


15 oktober: Halve marathon Amsterdam – 2:03:16

Drie weken na Berlijn en drie weken voor New York liep ik samen met mijn zusje de halve marathon in Amsterdam. Het was haar eerste halve marathon en ik trad op als haas. Ook tijdens deze wedstrijd was het warmer dan normaal gesproken rond deze tijd van het jaar. Omdat mijn tempo lager lag dan normaal had ik er zelf gelukkig niet zoveel last van. Het was ontzettend leuk om dit samen met mijn zusje te kunnen doen en ik heb 2 uur, 3 minuten en 16 seconden genoten. Roos heeft echt alles gegeven, zo diep ben ik tijdens een wedstrijd nog niet gegaan. Trots dekt de lading niet.


5 november: New York Marathon – 3.50.08

Tijdens mijn laatste wedstrijd van dit jaar liep ik eindelijk onder de vier uur tijdens de New York City marathon. Dit heb ik drie keer eerder geprobeerd en drie keer eerder is het me niet gelukt. Zo blij dat het eindelijk een keer allemaal goed ging tijdens de marathon in New York. Ik heb van iedere meter genoten en kan niet wachten om in 2018 deze mooie marathon weer te lopen.Wat het ook heel bijzonder maakte was dat ik het dit keer met #teamannemerelrunsnyc2017 mocht lopen. In februari kan ik zeer waarschijnlijk aankondigen dat er ook een #teamannemerelrunsnyc2018 gaat komen. Save your pennies girls!

Wat ik dus anders ga doen komend jaar? Minder wedstrijden, meer focus. Het is nu voor 99% zeker dat ik geen marathon loop in het voorjaar, in plaats daarvan wil ik me focussen op kortere afstanden, de tien kilometer de halve marathon. De CPC (halve marathon) staat op 11 maart op het programma, hier ga ik me allereerst keihard op focussen en dan zien we daarna wel weer. Ik vond het afgelopen jaar heel erg leuk om veel, vaak bijzondere, wedstrijden te mogen lopen en het lopen van snelle tijden is voor mij absoluut geen vereiste om het naar mijn zin te hebben, maar ik wil het komende halfjaar gaan kijken of er toch niet nog iets meer in zit. Hoe ik dat wil ga doen, dat lezen jullie binnenkort wel (om heel eerlijk te zijn, dat heb ik zelf ook nog niet helemaal op een rijtje, haha).

Wat waren jouw favoriete hardloopwedstrijden van 2017? En ik ben ook heel benieuwd, welke wedstrijd vonden jullie het leukste om te zien/volgen bij mij?

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. december 20, 2017 / 12:28

  Mooi rijtje zo! Ik heb zelf geen wedstrijden gelopen en ik weet ook niet of ik dat ooit ga doen. Wel vind ik het superleuk om over jou wedstrijden te lezen en dan vooral de wedstrijden waar je uitgebreid over schrijft zoals (de voorbereidingen voor) de marathon!

 2. Julia
  december 20, 2017 / 13:12

  Wauw wat een hoop wedstrijden heb je gelopen dit jaar! Je zegt dan wel dat je dit jaar geen PR hebt gelopen, maar eigenlijk is de hoeveelheid wedstrijden van dit jaar ook wel een soort PR toch ;) Dit jaar was voor mij helaas een minder goed hardloopjaar. Door een blessure heb de twee runs waar ik me voor had ingeschreven niet kunnen lopen :( Inmiddels sinds juli niet meer hardgelopen… Maar gelukkig heb ik kunnen meegenieten van al jouw mooie runs! Ik denk dat ik de aanloop naar de NY marathon het leukst vond! En het allerleukst natuurlijk voor jou dat je daar nu onder de vier uur hebt gelopen :D

 3. Ilse
  december 20, 2017 / 13:21

  Wat heb je veel en leuke wedstrijden gelopen zeg!

 4. december 20, 2017 / 13:41

  Jo Run baby Run!!

  Omdat ik nogal nieuwsgierig was na je tijden ( Excuus me) bij deze:

  Marikenloop 36.02
  Utrechtse singeloop 54.00
  Cortina SkyRace 3.15.58

  Zeer netjes dus :)

 5. Marjolein Kraak
  december 20, 2017 / 13:42

  Van de 13 wedstrijden die ik dit jaar heb gelopen zijn er 3 favoriet; de volksloop in onze gemeente, mijn 4e halve marathon en de Zevenheuvelenloop.
  Ik lees graag je blogs over de voorbereiding op een marathon en je raceverslagen.

 6. Rosemarijn
  december 20, 2017 / 13:56

  Aaaah wat een mooi lijstje zeg! Heel gaaf :) Ik vond de marathons het leukst, omdat je dan actief kan volgen via zo’n app. Dit jaar rende ik mijn PR op de Leiden Marathon (wel maar 10k hoor haha), dus dat was mijn favoriet. Hopelijk volgend jaar de CPC óf de halve marathon van Stockholm (mijn broer woont daar, die rent mee :D).

 7. Rianne
  december 20, 2017 / 14:27

  Wat heb je een mooi hardloopjaar gehad! Ook al heb je niet zo snel gelopen als je had gehoopt, je mag trots zijn op je prestaties! Ik vind al je wedstrijden leuk om te volgen en later over te lezen, maar vooral de halve en hele marathons.
  Mijn favoriete wedstrijden waren de marathon van New York (ik heb er nog steeds niet genoeg over gepraat vind ik, haha!), mijn allereerste halve marathon de CPC dit jaar, de Tilburg Ten Miles. Ik was toen heel fit en liep voor mijn doen heel snel. Ook ben ik blij met hoe ik de Zevenheuvelenloop heb gelopen, misschien niet heel verstandig, 2 weken na NY, maar zo ben ik nou eenmaal.
  En ik heb heel erg genoten van 19 km Strong Viking obstacle run, gewoon even iets anders dan een normale wegwedstrijd. Dit ging mij ook echt om genieten, plezier hebben, heel veel lachen en uitlopen.

 8. Jessie
  december 22, 2017 / 12:19

  Wat een superleuke terugblik! Ook een mooi inspiratielijstje voor volgend jaar! :)

  Zelf was mijn mooiste wedstrijd dit jaar de Wings for Life in Breda, puur ondat de sfeer zo geweldig is. Dat moment waarop de auto nadert en iedereen begint te racen… heb je al gehoord dat 2018 een app run wordt? Ik baal hier zelf behoorlijk van, in mijn ogen missen we nu in 2018 een van de mooiste runs die Nederland rijk is/was..

 9. december 23, 2017 / 11:27

  Heel mooi lijstje, kun je trots op zijn (ondanks de dingen die net niet helemaal gingen zoals gepland)! Ik vond New York heel erg leuk om te volgen omdat ik echt zooo hoopte dat je ‘m onder de vier uur zou lopen. De halve in Amsterdam is ook een unieke wedstrijd voor je denk ik!

 10. Lianda
  december 23, 2017 / 13:14

  Zo je hebt echt veel wedstrijden gelopen, super leuk! Ik heb geen wedstrijden gelopen dit jaar.
  Maar mijzelf wel ingeschreven voor de marathon van Rotterdam in april, dus daar ben ik voor aan het trainen! ;D