RUN BABY RUN: What’s in my marathon suitcase

Met nog vier dagen tot de Berlijn Marathon en nog een nachtje slapen totdat ik in de trein richting Berlijn stap is het hoogtijd om mijn koffer in te pakken. Dit is alweer de zevende keer dat ik mijn koffer in pak voor een internationale marathon. Je zou dan ook verwachten dat ik er inmiddels aardig wat handigheid in gekregen heb. Voor zover ik weet heb ik nu echt alles bij me, maar voor Boston, internationale marathon nummer zes, ging het niet helemaal gesmeerd.

Wat ik vergeten was in Boston:
– Ibuprofen
– Oogdruppels
– Neusspray
– Imodium
– Zweetbandje

Die eerste drie, daar kwam ik gelukkig al vrij snel achter. Of nou ja gelukkig.. ik kwam er achter omdat ik ze alle drie nodig had. Ik had last van mijn nek wat resulteerde in hoofdpijn en er lag vloerbedekking in de kamer, waardoor ik geïrriteerde ogen had en een verstopte neus. De Imodium kwam ik achter toen ik in de apotheek was en ineens dacht, oh shit, heb ik dat eigenlijk wel bij me?

Dat het zweetbandje miste – vrij essentieel als je zweet als een otter en de weersvoorspellingen WARM zijn – daar kwam ik pas op de ochtend van de marathon achter, wat resulteerde in een geïmproviseerd zweetbandje gemaakt van een handdoekje en een haarelastiekje. Niet ideaal. Vooral de lichte paniek die dit op de vroege morgen opleverde.

Omdat ik dit keer geen in heb om ruim veertig euro aan medicijnen uit te geven (die oogdruppels en neusspray zijn duur als je ze niet gewoon op recept bij de dokter haalt) en blinde paniek om half vijf ’s ochtends, heb ik afgelopen maandag al een twee kolommen tellende lijst gemaakt met dingen die ik mee moet nemen. En die lijst gaat door tot in de details. Zo staat er niet gewoon ‘medicijnen’, maar staat er precies uitgeschreven wélke medicijnen ik mee moet nemen.

Een aantal dingen die volgens mij echt niet in je koffer mogen ontbreken als je op marathonreis gaat:
– Joggingbroek en sweater voor voor en na het lopen, je wil kleding waar je je ontspannen in voelt.
– Je opladers: Laptop, telefoon, horloge, Mp3-speler, camera, dit wil je niet vergeten.
– Sokken! Een vaak onderschat kledingstuk tijdens het hardlopen.
– Natuurlijk heb je je marathon outfit nodig, maar neem ook een paar andere opties mee voor het geval het weer toch ineens omslaat. Dit is niet het moment om economisch in te pakken.
– Zweetbandjes (als je net als ik zweet als een otter).
– Je medicijnen, als je die gebruikt.
– Waterproof mascara, tijdens mijn trainingen draag ik vrijwel nooit make-up maar op mijn medaille selfie wil ik er weg graag een beetje florisant uit zien.
– Een oude trui, vest of sjaal, om jezelf warm te houden voor de start.
– JE PASPOORT. Anders kom je het land niet uit. En je kunt ook je startbewijs niet ophalen.
– Voor in je sporttas voor na het lopen: natte wegwerp washandjes en een droog shirt, zodat je je een beetje fris voelt na het lopen.
– Schoenen waar je de dagen voor de marathon makkelijk op kunt lopen zonder blaren of pijn in je voeten te krijgen.
– Je marathonschoenen natuurlijk. En wellicht ook een paar extra schoenen die je na de marathon kunt dragen, want geloof me na 42 kilometer wil je die echt zo snel mogelijk uit.
– Smoovall, of iets van vaseline, om de plekjes waar je schuurplekken krijgt voor de marathon mee in te smeren. Lifesaver.
– Je gels of gelsnoepjes, je wil niet in de stad waar je gaat lopen hals over kop nog op zoek moeten naar gels omdat je die van jou vergeten bent. Je wil ook graag lopen met datgene waarmee je getraind hebt, om problemen te voorkomen.
– Een goed boek, om de zaterdagmiddag en avond mee door te komen, want dan moet je echt rust houden.

Zo, volgens mij is dit het wel zo’n beetje. Hopelijk kom ik komend weekend niet tot de conclusie dat ik weer iets super sufs vergeten ben mee te nemen. Maar hé, in het ergste geval kun je het meeste gewoon kopen.

Wat ontbreekt er nooit in jouw wedstrijdkoffer of tas? Heb jij nog verhalen van dingen die je ooit vergeten bent?

Liefs,
Annemerel

P.S. Ik krijg vaak de vraag of je die pannenkoeken en gels mee mag nemen op internationale vluchten, ik heb er nog nooit problemen mee gehad en doe ze altijd gewoon in mijn bagage. Maar je kunt het voor de zekerheid in je handbagage doen.

Delen:

6 Reacties

 1. Katinka
  september 20, 2017 / 14:52

  Genoeg haarelastiekjes! 1x gehad dat ik er maar 1 had en die knapte vlak voor de start; zo k#%t. Dus die gaan mee in meervoud en altijd extra mee tijdens run

  • Annemerel
   Auteur
   september 20, 2017 / 15:31

   Oooh hele goede! Dat is inderdaad best wel een nachtmerrie. Een marathon met LOS HAAR. Yikeesssss

 2. Merel
  september 20, 2017 / 16:57

  Hoi Annemerel,

  Ik las ergens je oproep voor vragen en ik heb er nog twee!
  1: Misschien is het een rare of simpele vraag maar voor een leek als ik wel interessant: als je een marathon loopt, heb je van tevoren toch allemaal spullen bij je? Kleding en misschien eten of drinken, portemonnee enzo. Waar laat je dat?
  2: Ik ben inmiddels ruim 5,5 km aan het lopen maar afgelopen week was ik ziek. Nu hoest ik nog steeds maar ik wil mijn conditie niet kwijt. Heb je een advies voor hardlopen als je verkouden bent en hoest?

  Heel veel succes in Berlijn! Ik volg je altijd met de apps van de marathon.

  X

  • Annemerel
   Auteur
   september 20, 2017 / 20:07

   Thanks voor je vragen, zal ze binnenkort beantwoorden. Voor je verkoudheid heb ik wel een snelle tip; kleed je goed aan en ga lekker wandelen. Als je denkt dat je fit genoeg bent kun je wandelen ook afwisselen met stukjes hardlopen. Dat je niet meteen even sterk ben als voor je verkoudheid dat moet je accepteren, het leven is geen rechte lijn omhoog ;-)

 3. Amanda
  september 21, 2017 / 01:30

  Ha, sokken was ik ook vergeten bij mijn eerste marathon in Amsterdam… Stress!! Kon ik gelukkig nog wel in de ochtend bij de expo halen (ik sliep al in Amsterdam), maar dat bedacht ik me pas halverwege de nacht haha. En het was ook niet ideaal om op nieuwe sokken te lopen!

 4. Ilse
  september 21, 2017 / 15:01

  Handig lijstje!