RECEPT: Mijn verlate verjaardagstaart van Anne

Mijn schoonzusje Anne bakt de aller lekkerste (verjaardag)taarten. Herinneren jullie je dit recept nog van de chocoladetaart? Voor mijn verjaardag bakte ze een aardbeientaart met slagroom. Een super lekkere taart voor de zomer. Begrijp met niet verkeerd, chocoladetaart vind ik bijna altijd heel erg lekker; maar als de zon schijnt en de temperaturen stijgen heb ik liever iets fris dan iets machtigs als een chocoladetaart. Ik was dan ook heel blij met deze taart en deel het graag met jullie.

Anne: “Het idee om deze taart te maken ontstond toen Felix aan Annemerel zijn tekening gaf. We proberen altijd samen cadeaus te geven aan familie en aan dit cadeau had ik geen bijdrage geleverd. Felix probeerde nog “anders zeg ik wel dat jij het lijstje hebt gekocht”, maar dat vond ik toch niet zo leuk. Toen bedacht ik me dat mijn vorige taart goed in de smaak gevallen was en ik nog wel iets kon bakken. Vandaar de ‘verlate verjaardagstaart voor Annemerel’. Het is een gemakkelijke taart om te bakken en aardbeien en slagroom zijn een heel lekkere combinatie zeker in deze tijd van het jaar.”

Benodigdheden
– Een springvorm met een diameter van 22 centimeter
– 225 gram boter op kamertemperatuur
– 4 eieren
– 225 gram witte basterdsuiker
– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eetlepels melk
– 1 zakje vanillesuiker
– half potje aardbeienjam (ik gebruikte die van Bonne Maman)
– 300 gram schoongemaakte aardbeien
– 200 milliliter slagroom
– 125 milligram crème fraîche
– poedersuiker voor de garnering

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Vet een springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem.
 3. Meng het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, melk, eieren en vanillesuiker samen in een kom tot een glad beslag.
 4. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er geen kruimels aan zitten, dan is de cake gaar.
 5. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort daarna op een rooster om volledig af te koelen.
 6. Klop de slagroom met de crème fraîche stevig. Dit duurt iets langer dan als je alleen slagroom klopt.
 7. Snijd de taart overdwars door de helft.
 8. Smeer beide helften in met aardbeienjam en daar bovenop een laag van het roommengsel. Houd van zowel de jam als de room nog een beetje over voor de bovenkant van de taart.
 9. Leg de helft van de schoongemaakte aardbeien op de onderste helft van de taart bovenop de jam en het roommengsel.
 10. Leg de andere helft van de cake met de jam en crème fraîche kant er bovenop.
 11. Bestrijk de bovenkant van de taart eveneens met jam en het roommengsel en leg er tot slot wat aardbeien bovenop.
 12. Bestrooi lichtjes met poedersuiker.

Liefs,
Anne & Annemerel

P.S. de kwaliteit van de foto houdt weer niet over, maar ik besloot pas bij het laatste stukje taart dat ik at een foto te maken en de taart heeft een fietstocht van Leiden naar Leidschendam met 30 graden moeten overleven ;-). Geloof me, hij smaakt beter dan dat hij er op mijn foto uit ziet. Nogmaals dank Anne!

P.S. 2 Deze taart is gebaseerd op het recept voor de Victoria Spongecake van Yvette van Boven uit de Volkskrant van 13 mei.

Delen:

2 Reacties

 1. Kirsten
  juni 15, 2017 / 12:21

  Hoi!

  Volgens mij ben je vergeten om in de eerste stap de boter te vermelden…. die hoort denk ik ook wel in het cakebeslag!

 2. Ilse
  juni 16, 2017 / 23:00

  Hmmm, lekker zeg!