RECEPT: Eggs Norwegian in a bowl

Toen ik in april in New York was at ik voor het eerst bij Egg Shop, een restaurantje dat om de hoek bij The Butcher’s Daughter zit in Little Italy. Zoals de naam van het restaurant waarschijnlijk al doet vermoeden spelen eieren hier een hoofdrol en als je mij een klein beetje kent weet je dat dit dus een restaurant gemaakt voor mij is. Ik koos voor de Eggs Benedict in a bowl en was echt zielsgelukkig met mijn keuze. Zo’n verrassend lekkere smaakcombinatie. Wauw, als dit mijn ontbijt iedere ochtend zou kunnen zijn?

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn ouders het kookboek van Egg Shop en sinds ik in mijn nieuwe woning woon ben ik eindelijk een beetje aan het experimenteren met de recepten. Zo maakte ik vanmorgen (of eigenlijk, een half uurtje geleden) deze op mijn Eggs Benedict Bowl gebaseerde Eggs Norwegian Bowl. Ik verving de English Muffins croutons met croutons gemaakt van speltboterhammen, ik verving de bacon voor zalm en volgde verder aardig het recept. En dat was echt súper lekker. Het was even een klus, dus dit zal vanaf nu niet iedere ochtend op het menu staan. Maar wow.

Benodigdheden:
2 (spelt)boterhammen
2 eieren
Handje peterselie
Twee eetlepels citroen dressing
50 gram gerookte zalm
Olie (om in te bakken, ik gebruik koolzaadolie)
Peper
Zout
Azijn

Citroendressing (voor ongeveer 6 porties)
125 gram Griekse yoghurt
1 theelepel honing
3 eetlepels citroensap
10ml heet water
Scheutje olijfolie
Snufje zout

 1. Begin met het maken van de citroendressing. Los de honing op in 10ml heet water. Mix dit vervolgens met de Griekse yoghurt, olijfolie en een snufje zout.
 2. Ga vervolgens verder met de croutons. Snij de boterhammen (ik heb Liefde & Passie speltbrood van Albert Heijn gebruikt) in blokjes. Verwarm olie in een pan, gooi de stukjes brood er in, strooi er wat peper en zout overheen en bak totdat je heerlijke knapperige croutons hebt.
 3. Ondertussen verwarm je een pan met water. Het water moet niet ontzettend hard koken, maar het moet wel zo warm zijn dat je het water niet over je handen wilt krijgen. Doe vier eetlepels azijn in het water en een snufje zout en gooi de eieren een voor een in de pan. En dan op hoop van zegen. Sorry ik kan dit niet beter uitleggen en ik ben ook alles behalve een expert in het maken van gepocheerde eieren. Als je tips van een expert wil krijgen, kun je het beste deze video van Jamie Oliver bekijken.
 4. Doe de croutons in een bakje, verdeel hier wat zalm overheen. Leg de gepocheerde eieren wanneer deze klaar zijn hier bovenop. Maak af met de peterselie en twee eetlepels van de citroendressing. Een snufje zout, wat verse peper et voilà!
 5. Mix tijdens het eten alle ingrediënten (de dooiers van je gepocheerde eieren en de dressing) goed door elkaar voor het lekkerste effect.

Eetsmakelijk!

Heb jij nog goede tips voor het pocheren van eieren? Ik ben er namelijk super slecht in!

Liefs,
Annemerel

Delen:

22 Reacties

 1. Aniek
  juli 29, 2017 / 12:14

  Oehhh klinkt lekker! Alleen… citroendressing zonder citroen? ;)

  • Annemerel
   Auteur
   juli 29, 2017 / 12:19

   Hahaha shit te snel! Citroensap!

  • Ernst-Jan Stokvis
   juli 29, 2017 / 14:48

   Wat lekker lijkt me dit Annemerel, alleen zou ik de azijn proberen te vervangen.Jamie had het laatst ook al hierover is niet nodig en gaat er naar smaken.

   • Annemerel
    Auteur
    juli 29, 2017 / 15:20

    Echt? Ik proefde het (gelukkig) niet, maar ik heb misschien ook wat minder azijn gebruikt (ik gebruikte rijstazijn en wil dit weekend nog een poke bowl maken, haha)

 2. Jolijn
  juli 29, 2017 / 13:04

  Super lekker recept!!

 3. Robert
  juli 29, 2017 / 13:07

  Aanvullende tips voor het pocheren: maak met een spatel een draaikolk en laat daar het ei in vallen. Gebruik een zo vers mogelijk ei, het liefst één die net gelegd is. Hoe ouder het ei, hoe makkelijker het uiteenvalt en het pocheren mislukt.

  Het recept ziet er erg lekker uit!

  • Annemerel
   Auteur
   juli 29, 2017 / 15:21

   Ja die draaikolk heb ik ook geprobeerd, maar dit was het meest mislukte eitje OOIT. Ik heb zelfs van die speciale cups gebruikt, maar het gaat er gewoon nooit uitzien zoals in een restaurant.

   • Robert
    juli 29, 2017 / 16:01

    Met de spatel of een schuimspaan kun je tijdens het koken de eiwitten over het eigeel leggen. Maar zoals gezegd is het allerbelangrijkste de versheid van het ei; hoe verser, hoe sterker het eiwit (blijft beter bij elkaar) en hoe mooier (en lekkerder) het resultaat.

    Een gepocheerd ei is het moeilijkste eiergerecht dat er is, dus verwacht niet te snel het resultaat van een restaurant te evenaren. Zij zijn professionals.

    • Annemerel
     Auteur
     juli 29, 2017 / 17:01

     Haha thanks voor de bemoedigende woorden. Ik ga hier in de buurt maar eens op zoek naar een kinderboerderij waar ik verse eieren kan halen.

     • Teun
      juli 29, 2017 / 18:48

      Je kunt evt een boterhamzakje met olijfolie invetten..in een koffiekopje leggen en dan het ei erin doen. Bij een goed vers ei zal het eiwit om de dooier blijven. Zakje goed dichtknopen (dichtbij het eiwit het knoopje leggen) en dan in het kokende water leggen..! Zo doen veel toprestaurants het ook! Succes!

     • Annemerel
      Auteur
      juli 30, 2017 / 13:45

      Wauw wat een goede tip! Ik ga het zeker proberen. En boerderij Geertje klinkt ook goed, Zoetermeer is nog wel aan te rijden :)

 4. juli 29, 2017 / 17:23

  Dit klinkt echt heerlijk! Ga ik zeker snel een keer maken als we weer in Nederland zijn :)

 5. Manon
  juli 29, 2017 / 18:22

  Als je eieren pocheren lastig vind kun je vershoudfolie in een kopje uitspreiden en het ei daarin stuk slaan. Daar maak je een pakketje van en doe je voorzichtig in de pan. Ik kan er alleen 1 met een draaikolk, als ik er een tweede bij maak ontploft het ook altijd in de pan. Dan gebruik ik dit trucje!

 6. Gepocheerd ei
  juli 29, 2017 / 18:24

  Je kan het heel nakkelijk doen door een beetje plastic Huishoudfolie met olie in te wrijven, Dara een eitje in te breken en het vervolgens als een zakje dicht te vouwen (punten naar elkaar toe). Dit pakketje zet je vervolgens in kokend water en je krijgt perfecte gepocheerde eitjes.

 7. Teun
  juli 29, 2017 / 18:54

  Overigens, boerderij het Geertje in zoetermeer is echt een top plek voor verse biologische producten!!

  Enjoy! Ik ga je recept zeker maken!

 8. Karen
  juli 29, 2017 / 19:53

  Tip; doe het ei (zonder schil haha) in een plastic boterhamzakje. Dichtknopen en dan in het hete water laten zakken. Werkt prima.

  • Karen
   juli 29, 2017 / 19:54

   Schil? Oké, ik moet dus niet en een appeltje schillen, koffie zetten en berichtjes schrijven tegelijkertijd :)

 9. Marie
  juli 29, 2017 / 20:26

  Handig, voor wie niet weet wat pocheren is: de eieren moeten niet in het water gegooid worden. Tenminste, niet met schil en al. Je breekt t ei in laat t langzaam in het kokend water vallen, een draaikolkje werkt bij mij meestal wel. Als er een klaar is, je kunt ook hier hard en zacht koken, met n spatel eruit, en dan n volgende!

 10. Ilse
  juli 30, 2017 / 06:18

  Hmm, lekker zeg! En pocheren blijft lastig!

 11. augustus 1, 2017 / 15:28

  Klinkt inderdaad erg goed! Alleen jammer dat zalm niet zo goed in mijn studentenbudget past ;)

 12. augustus 1, 2017 / 15:28

  Klinkt inderdaad erg goed! Alleen jammer dat zalm niet zo goed in mijn studentenbudget past ;)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 1, 2017 / 17:15

   Nee! Ik weet het! Zalm is echt zo DUUR geworden. Je hebt gelukkig maar een heel klein beetje nodig, maar snap dat het wel een deuk in je budget slaat.