RECEPT: Pompoenrisotto met gamba’s

 photo pompoenrisotto.jpg

Ik kan het niet meer terugvinden op mijn blog, maar er staat me iets bij dat ik een paar maanden geleden schreef dat ik als doel had om in de laatste paar maanden van dit jaar nog minstens een X-aantal nieuwe recepten te proberen. Volgens mij is daar niet heel veel van terecht gekomen, want ik eet vooral wraps de afgelopen weken. Gisteren besloot ik toch iets nieuws te proberen, met de ingedriënten die ik op dat moment toevallig in de koelkast, vriezer en in mijn keukenkastjes had liggen. Het werd een pompoenrisotto met gamba’s. Een geïmproviseerde pompoenrisotto.

Het basisrecept dat ik gebruikte is van de BBC, toevallig had ik zowel pompoen als koriander in huis, daarnaast heb ik ook altijd risottorijst, parmezaan, olijfolie, boter, knoflook, ui, wijn en peper en zout in huis. So far so good. Helaas kwam ik er halverwege het bereiden van de risotto achter dat de parmezaan die ik had niet meer de kwaliteit was die hij hoorde te hebben. Sterker nog: hij was beschimmeld. Aangezien ik dit weekend het hele weekend op de bank heb gelegen met buikpijn leek het me niet zo verstandig om die beschimmelde parmezaan te gebruiken. Uiteindelijk besloot ik om een eetlepel pesto te gebruiken om de risotto op smaak te brengen. En dat was helemaal geen verkeerde keuze. Hij maakte de risotto nog iets voller door de olie in de pesto (in tegenstelling door de droge parmezaan) en de smaak was bijna hetzelfde.

Missie geslaagd! (het enige jammere was dat het om half drie al donker was buiten waardoor de foto er niet zo smakelijk uit ziet, maar geloof me, smakelijk was het zeker).

Benodigdheden (voor twee personen):
– 400 gram pompoenblokjes
– 200 gram risottorijst
– 4dl bouillon
– 10dl witte wijn
– 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
– 1 (rode) ui (fijn gesneden)
– 25 gram roomboter
– olijfolie
– 16 gamba’s
– 50 gram parmezaan (of een grote eetlepel pesto)
– Koriander
– Peper
– Zout

 1. Verwarm olijfolie in een grote wokpan en gooi hier de pompoenblokjes bij. Laat op laag vuur garen en schep geregeld om.
 2. Verwarm ondertussen olijfolie in een andere pan en fruit de knoflook en ui op mediumlaag vuur.
 3. Voeg na ongeveer twee minuten de risottorijst toe, schep om net zo lang totdat de rijstkorrels doorzichtig worden. Voeg vervolgens de helft van de bouillon toe.
 4. Roer goed en voeg de klont roomboter toe.
 5. Blijf goed roeren, als het vocht helemaal is opgenomen gooi de rest van de bouillon erbij.
 6. Als alle bouillon is opgenomen gooi tot slot ook nog de wijn erbij.
 7. Breng op smaak met parmezaanse kaas. Als je dit net als ik niet hebt, kun je ook een eetlepel pesto toevoegen, smaakt prima. Voeg eventueel ook nog wat peper en zout toe, ik vond dat de risotto geen zout meer nodig had doordat ik een bouillonblokje met veel zout heb gebruikt en de pesto ook al vrij zout is. Wat peper kon hij wel gebruiken.
 8. Voeg tot slot de koriander toe.
 9. Ondertussen is de pompoen waarschijnlijk ook gaar, doe de pompoen bij de risotto in de pan.
 10. Bak tot slot de gamba’s.
 11. Verdeel de risotto over twee borden en maak af met de gebakken gamba’s.
 12. Enjoy!

Heb jij nog een idee voor een lekker, warm, hartig wintergerecht?

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. november 21, 2017 / 12:08

  Hmmmm! Dit klinkt echt heerlijk, zo veel zin in nu. Pompoenrisotto is altijd een goed idee! Zelf eet ik in de winter graag soep (maar die maak je al regelmatig) en chili con/sin carne doet het ook altijd goed op druilerige dagen

 2. november 21, 2017 / 12:56

  Ik zag dit al op je Insta-story voorbij komen en was impressed, volgens mij heeel lekker! Nieuwe recepten zijn nog leuker als ze ook echt naar eigen idee zijn.

 3. november 21, 2017 / 15:13

  Dit lijkt me super lekker, ik hou sowieso extreem veel van risotto. Deze komt zeker op mijn eetlijstje haha.

 4. Ilse
  november 21, 2017 / 19:16

  Hmm, lekker zeg! Ik hou echt zo van risotto!

 5. november 22, 2017 / 20:24

  Zeker heerlijk wintergerecht lijkt het me. We gaan hem proberen. Thanks!!