Marathon Powersongs

Hardlopen en muziek zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn grootste angst is dat koptelefoons tijdens hardloopwedstrijden op een gegeven moment verboden zullen worden. Iedereen die me ervan probeert te overtuigen om eens een wedstrijd zonder muziek te lopen, kan op een hele harde ‘no thanks’ rekenen. Ik heb die muziek gewoon nodig om in de zone te komen en het beste uit mezelf te kunnen halen. Ik deel mijn tien favoriete powersongs van de afgelopen elf jaar aan de hand van de mooie momenten waar deze nummers deelgenoot van waren.


Hardwell & Matthew Koma – Dare You

Zomer 2015, de zomer voor de Berlijn Marathon. Mijn eerste Hardwell nummer belandt in mijn afspeellijst. Drie weken lang loop ik rondjes over een geasfalteerde sportbaan van 330 meter in Toscane en drie weken lang luister ik naar dit nummer. Als ik dit nummer nu hoor, of dit nu tijdens een marathon in Boston of Berlijn is. Of dit nu op een regenachtige herfstdag of een bloedhete zomerdag in Den Haag is, ik word weer even mee teruggenomen naar die zomer van 2015, waarin ik trainde voor de Berlijn Marathon (waar ik een mega PR liep).


Martin Garrix & Usher – Don’t Look Down

In diezelfde zomer, op diezelfde dag, belandde ook mijn aller eerste Martin Garrix nummer in mijn afspeellijst. Ik kende op dat moment alleen nog maar het nummer Animals van Martin Garrix (uit 2013) en had geen idee dat hij ook dit soort nummers produceerde. Het begin van een  liefde voor de Martin Garrix-muziek. Dit lijstje had ik ook kunnen vullen met tien Martin Garrix nummers, want dit is zeker niet het enige nummer waar ik ontzettend veel power van krijg tijdens een training of wedstrijd. Together, Dragon, Byte, Poison, Oops, Virus… Er is eigenlijk geen enkel nummer dat niet voor energie zorgt, maar dit is het nummer waar alles mee begonnen is, dus vandaar dat ik deze in de lijst plaats.


Sia – Alive

Op de dag dat ik naar Berlijn vertrok om daar de marathon te lopen in 2015 bracht Sia een nieuw nummer uit, Alive. Dit nummer heeft me het hele Berlijn 2015 marathonweekend zo veel energie gegeven. Het nummer kwam ook voorbij op kilometer 35 van de marathon, toen ik over de Kurfürsterdamm liep en besefte dat ik sowieso een Boston qualifying tijd ging lopen en ik aangemoedigd werd door een rijendik publiek.


Coldplay – A Sky Full Of Stars

Op 10 mei 2014, twee dagen voor mijn 25ste verjaardag, liep ik een 10 kilometer hardloopwedstrijd in Londen met slechts een nummer. A Sky Full Of Stars van Coldplay (in samenwerking met Avicii) stond op repeat. 55 minuten lang (ik had een blessure en was al lang blij dat ik kon lopen, een snelle(re) tijd zat er toen niet in). Net als met Martin Garrix zou ik een heel lijstje kunnen vullen met powersongs van Coldplay, maar om ook andere artiesten een plekje te geven in deze eervolle lijst houd ik het slechts bij eentje. Maar Princess of China, Paradise, Miracles, Up & Up, Hymn For The Weekend en Something Just Like This hadden hier eigenlijk ook moeten staan.


David Guetta & Sia – Titanium

Nog een Sia nummer, dit keer in samenwerking met David Guetta. Mijn eerste herinnering aan dit nummer is de Leiden Halve Marathon in 2013 toen ik voor het eerst een tijd onder de 1.50 liep op de halve. Ik had het zwaar, maar in de laatste kilometer van de halve marathon kwam dit nummer. Ik liep langs de grachten en wist er toch nog iets van een eindsprint uit te persen, waardoor ik een aantal medelopers wist te passeren. Dat passeren van die medelopers gaf nog eens extra energie. Sindsdien ontbreekt dit nummer nooit meer in een afspeellijstje voor een hardloopwedstrijd.


David Guetta ft. Ne-Yo & Akon – Play Hard

Dit nummer is zo fout en ik wil eigenlijk niet twee keer dezelfde artiest in dit lijstje. Maar ik hoorde dit nummer tot twee keer toe bij de finish in New York. Als in, het kwam uit de speakers van de organisatie. Ik kan niet anders dan ook dit nummer van David Guetta in dit lijstje plaatsen.


Gym Class Heroes & Ryan Tedder – The Fighter

Ryan Tedder van One Republic heeft zo’n fijne stem. Dit nummer in samenwerking met Gym Class Heroes neemt me mee terug naar 2012, toen ik trainde voor mijn allereerste marathon (Amsterdam). De beat, de tekst en de gedachte aan de Amsterdam Marathon die bovenverwachting goed ging, maakt dit een mega grote bron van energie voor mij.


Ladytron – Destroy Everything You Touch

Over die eerste marathon in Amsterdam gesproken. Het ging 39 kilometer lang ontzettend goed, maar ergens halverwege het Vondelpark verloor ik mijn mojo een beetje. Dit was dus verzuring. Man. Dit deed pijn. Moest ik echt nog drie kilometer tot de finish? Kon ik niet even gaan wandelen? Anderhalve kilometer zat ik in mijn funk, totdat dit nummer voorbij kwam in mijn afspeellijst. Ik had een bekertje sportdrank in mijn handen en besloot heel dramatisch dat bekertje over mijn schouder te gooien, alles te ‘destroyen wat ik aan het touchen was’ en keihard door te lopen tot de finish. Hierdoor finishte ik in een tijd net onder de vier uur. Mooie herinnering.


U2 – Pride (in the name of love)

Gaan we weer terug naar de zomer van 2015. Ik ben samen met Garnier in Zweeds-Lapland voor een estafette race tegen de zon, die drie dagen niet onder zal gaan. Het is het idee dat ik twee keer een afstand van zes kilometer zal hardlopen, maar omdat onze koffers niet aankomen heb ik het grootste gedeelte van de tijd geen hardloopspullen. Uiteindelijk komen we langs een Intersport en kan ik snel een hardloopoutfit bij elkaar zoeken. Helaas zijn alle korte loopjes inmiddels al geweest en is er alleen nog een etappe van ongeveer 25 kilometer over. Nu zou ik mijn hand daar niet voor omdraaien, maar toen was ik lange tijd geblesseerd geweest en ik liep niet verder dan tien kilometer in trainingen. De etappe zou midden in de nacht plaats vinden, maar omdat de zon niet onder gaat, is het buiten gewoon licht. Zo bizar. Omdat het de enige mogelijkheid was om toch nog hard te lopen heb ik het toch – ongetraind – gedaan en het was ontzettend bijzonder. Dit nummer van U2 stond tijdens die run op repeat en is een van de weinig niet overwegend elektronisch geproduceerde nummers die me tijdens het lopen minstens zoveel energie geeft als EDM.


Alesso & Matthew Koma – Years

Alweer Matthew Koma ja. Maar die gast heeft het geluk op heel veel goede tracks van producers te mogen zingen. Waar dit nummer zijn plekje in de lijst der powersongs aan te danken heeft? Dit nummer staat altijd bovenaan in mijn playlist van mijn iPod Shuffle en iedere hardloopwedstrijd begint dan ook standaard met dit nummer. Dit nummer staat voor mij voor de eerste kilometer van alle grote hardloopwedstrijden die ik de afgelopen jaren gelopen heb. Van Berlijn 2015 tot Berlijn 2017 en alles daar tussen in (New York, Chicago, Boston). Die eerste kilometer van een wedstrijd barst ik altijd zo van adrenaline, dat dit nummer dus ook gelijk staat aan die adrenaline-bom waar ik die eerste kilometers in ben ondergedompeld.

Heb jij speciale nummers die je extra veel power geven? Sport jij met muziek? Waarom juist wel of niet?

Liefs,
Annemerel

Delen:

8 Reacties

 1. oktober 29, 2017 / 12:13

  Tijdens de marathon van Amsterdam waren mijn favo nummers Devotion van Ellie Goulding en Complicated van Dimitri Vegas en Like Mike. Die eerste omdat me moet denken aan mijn lange training rond de Amstel in het voorjaar (ik was daar toevallig en wist nog niet dat ik daar een half jaar later mijn eerste marathon zou lopen, dus in combinatie met die locatie klopte het gewoon) en het me doet denken aan alles wat je hebt gedaan om die marathon te lopen, oa alle trainingen en dingen die je ervoor hebt gelaten.

  Complicated qua tekst, je kan het wel heel moelijk maken en overal over nadenken, maar het is stiekem zo simpel: je moet gewoon blijven lopen :) Mijn vriend luisterde dit nummer afgelopen zomer veel en het kwam ook nog langs in de afspeellijst van 1 van mijn halve marathons in de voorbereiding naar de marathon, dus dit nummer kon ik wel vaak horen.

 2. Ilse
  oktober 29, 2017 / 14:42

  Hardlopen zonder muziek is voor mij ook een No-go. Fijne nummers heb je er tussen staan, ik gebruik jouw afspeellijsten op spotify vaak als ik ga lopen.

 3. Rosan
  oktober 29, 2017 / 17:00

  Het wisselt soms luister ik wel naar muziek en soms juist niet.
  Luister ik wel dna kies ik een bestaande play list of een cd die ik toevallig veel luister.
  Soms juist heerlijk om even niks te luisteren op de e bike en wat te dromen en hoofd leeg te maken.
  Thuis heb ik na lang dubben gekozen voor een Sonos (de one) kan ik heerlijk muziek luisteren.
  Heb hem nog geen 24 uur in huis en wil er ook al 1 voor de slaapkamer zo genieten is dat.

 4. oktober 29, 2017 / 17:07

  Ik ga in November de 7Heuvelenloop lopen en heb in December een halve marathon staan. Ook bij mij sleept muziek me door alles heen, behalve door lange langzame duurlopen geef mij daar maar een luisterboek. Anyway ik heb een playlist aangemaakt voor de twee evenementen met alleen maar liedjes met leuke herinneringen met vrienden of buitenlandreizen. Ik hoop dat dat motiverend werkt. :) Een week voor de 7Heuvelenloop ga ik trouwens naar een concert en ik denk er aan nog een reserve playlist te maken met alleen maar muziek van die band (powerrock) dan denk ik terug aan dat concert en ga ik hopelijk als een speer. :) Succes, ik duim voor je in NY!

 5. oktober 29, 2017 / 18:25

  Vandaag deze afspeellijst gebruikt bij m’n 7K. Echt een toplijst, rent heeeeerlijk! Kan me wel voorstellen dat dit jou powersongs zijn :)

 6. Rosalie
  oktober 29, 2017 / 18:38

  Ik weet het eigenlijk niet. Ik luister sinds een aantal weken naar jouw playlist en daar staat een aantal fijne nummers op. Maar welke dat zijn? Geen idee ;-)

 7. Noë
  oktober 29, 2017 / 19:49

  Grappig, mijn muzieksmaak is echt tegenovergesteld aan die van jou, als ik Coldplay op de radio hoor zet ik hem snel af want anders word ik chagrijnig ;) Vind muziek tijdens het sporten wel heel belangrijk.

 8. oktober 30, 2017 / 12:02

  Dit is echt een top playlist, ik ga deze nummers sowieso luisteren tijdens het hardlopen!
  Zelf luister ik ook vaak naar Ellie Goulding tijdens het lopen, vooral Aftertaste en Outside zijn favoriet.