#POWEROFCHANGE: Progress

 photo progress.jpg

Vorige week schreef ik over mijn #powerofchange challenge. De afgelopen maanden is er veel in mijn leven veranderd, van werk tot woonsituatie. Daarnaast probeerde ik een marathon te lopen en werkte ik meer dan ooit. Allemaal heel erg leuk en spannend, maar de afgelopen weken merkte ik dat ik minder van dingen genoot. Dat wanneer ik iets leuks deed (zoals een super relaxte persreis naar Portugal) er altijd een stemmetje in mijn hoofd zat met ‘je moet nog dit, je moet nog dat’. Echt ontspannen vond ik moeilijk. De afgelopen weken had ik meer hoofdpijn (en migraine) dan ooit, doordat ik zoveel hoofdpijn had lag ik veel in bed en werkte ik minder, waardoor ik nog meer stress kreeg, want nu had ik nog minder tijd om alles te doen wat ik moest doen. Ik zat in een soort van vicieuze cirkel. Tijdens de New York Marathon moest ik dit bekopen, maar ik besefte tijdens het rennen (en lopen) van deze marathon ook eindelijk dat er iets moest veranderen. Ik zag eindelijk in dat ik iets in mijn leven moest veranderen om ‘beter’ te worden.

Zo klinkt het allemaal heel dramatisch, maar dat is het helemaal niet. Absoluut niet zelfs. Maar als ik nog een paar jaar zo daar zou zijn gegaan was het dat misschien wel geweest. Gelukkig loop ik lange afstanden hard, dan heb ik tijd om over dit soort kwesties na te denken en kan ik er dus OP TIJD bij zijn. Daarnaast hebben een aantal gesprekken met andere mensen de afgelopen weken ook wel geholpen. Maar goed, ik ben een stier en die schijnen nogal eigenwijs en koppig te zijn en het altijd beter te weten. Ik kan me in die omschrijving erg goed vinden. Ik moet dingen zelf uitvinden.

Structuur
Wat ik afgelopen week veranderd heb? Ik heb geprobeerd weer een stukje structuur in mijn leven te brengen. Dat betekent, rond een uurtje of half acht uit bed. Thee zetten, ontbijtje maken en terwijl mijn eitje kookt en mijn thee trekt, maak ik mijn To-Do-List voor de dag. Ik zorg dat er een leuk muziekje op de achtergrond aanstaat, dat er een geurkaars naast mijn MacBook brandt en probeer er voor te zorgen dat ik niet wordt afgeleid door dingen als Instagram en Facebook. Ik merk dat ik met een To Do List veel meer gedaan krijg dan zonder To Do List. Ik schrijf de stress letterlijk van me af, het is in mijn hoofd een stuk minder “je moet nog dit, je moet nog dat” doordat ik alleen maar naast me hoef te kijken naar mijn To Do List om te weten wat ik allemaal nog moet. Daardoor hoeft het niet 24/7 door mijn hoofd te zweven.

Bewust rust
Wanneer mijn To Do List af is stop ik. Als dat al om 16.00u is, yeahhhh you go girl, fijne avond gewenst! Ik probeer ’s avonds niet meer te werken, ook al heb ik daar af en toe wel de behoefte aan. Ik lees een boek, kijk een film, of ga de deur uit. Afgelopen zaterdag zat ik de hele dag aan mijn administratie (van 2013), iets waar ik heel erg tegenop heb gezien. Die administratie was één van de dingen die continu door mijn hoofd zweefde en waar ik dus stress van kreeg. Maar nu is dat af en zo kwam het dat ik de hele zondag vrij had. De hele zondag.

Normaal schrijf ik op zondag sowieso mijn Diary en schrijf ik ook nog een paar andere blogs voor de komende week, maar nu deed ik dat bewust niet. Ik begon mijn dag met een klein ontbijt, deed daarna een nieuwe work-out ‘Ballet Beautiful’ en begon vervolgens in een boek. ’s Middags ging ik naar de stad met mijn vader, moeder en zusje. Ik kocht een paar schoenen en een jurkje, ging vervolgens naar huis om eten te koken voor mezelf (iets dat ik de afgelopen maanden ook zelfde deed) en dook vervolgens weer op de bank met mijn boek. Rond een uurtje of acht had ik zoveel zin om te schrijven. Ik wilde een blog maken over dit, ik wilde een blog maken over dat, ik wilde en paar mails beantwoorden. Maar ik deed het niet, morgen weer een dag. Het klinkt misschien gek en zweverig en blablabla, maar ik heb echt het idee dat ik doordat ik een dag bewust niet gewerkt heb heel veel nieuwe energie en inspiratie heb gekregen. Ik kan me dan ook geen dag herinneren dat ik dit eerder deed. Ik deed de afgelopen jaren iedere dag wel een beetje werk. Soms was het maar een uurtje, maar toch.. je bent toch aan het werk. Ook waren er wel meer dagen waarop ik niets uitvoerde, maar er was dan altijd een stemmetje in mijn achterhoofd dat zei ‘je moet eigenlijk…’ ja, dan kun je er ook niet van genieten. Zondag was dat stemmetje er niet, ik liet al mijn “creatieve ideeën” lekker opstapelen en gisterochtend werd ik wakker en had ik ZOVEEL zin in een leuke werkweek.

Want hoe leuk je werk ook is (en mijn werk is leuk, geloof me), soms is een bewuste break nemen ook heel belangrijk.

Of ik in een week genezen ben? Nope. Mijn hoofdpijn is nog steeds aanwezig, maar ik heb in geen tijden zoveel positieve energie gehad als nu. Ik heb een plan, ik weet wat ik ga doen en ik weet dat het goed komt. YES.

Liefs,
Annemerel

Delen:

60 Reacties

 1. Elsemieke
  november 18, 2014 / 12:07

  Wat leuk om te lezen dat je al zoveel positieve verandering ervaart in 1 week tijd! :)

 2. Sarah
  november 18, 2014 / 12:08

  Ik vroeg me al af hoe je het op jouw tempo volhield. Blij dat je terug positieve energie hebt :)

 3. Charlotte
  november 18, 2014 / 12:08

  Wat fijn om dit te lezen! Ik was (en denk misschien anderen met mij) best een beetje bezorgd om je. Met name vanwege je migraines and het feit dat je zo ontzettend hard werkt. Op zich niets mis met dat laatste maar het is belangrijk om ook wat tijd voor jezelf in te plannen.

  Ik hoop vooral dat je zo door gaat en lekker dagen voor jezelf maakt (en misschien zelfs wel een heel weekend?)

 4. november 18, 2014 / 12:08

  Dat is het voordeel van freelance werken, je eigen tijden en ritme indelen, het kan een valkuil zijn als je geen rem hebt natuurlijk maar het is ook niet altijd alles om van 08:30 tot laat op kantoor te zitten 5 dagen per week.

  • Annemerel
   Auteur
   november 18, 2014 / 12:15

   Nee, ik ben heel erg dankbaar dat ik mijn eigen tijd in kan delen. Ik kan me niet voorstellen om iedere dag naar kantoor te moeten en op die manier lange dagen te moeten maken!

   • november 18, 2014 / 15:38

    Het voordeel van kantoor is alleen dat ik iedere maand het zelfde uitbetaald krijg zonder daar over te hoeven stressen. Die onzekerheid die jij af en toe zal ervaren lijkt me ook juist heel stressvol. Je mag heel trots zijn dat je alles zo goed rond krijgt in je eentje.

 5. november 18, 2014 / 12:11

  Fijn dat het zo’n positieve uitwerking heeft. Zo’n stem in je hoofd lijkt me erg vermoeiend en streasvol. En dat terwijl je juist alle dingen die je doet zo leuk vindt :)

 6. november 18, 2014 / 12:34

  Wat mooi om te horen dat het zo’n positief effect op je heeft gehad! Als ik jou was zou ik dit gewoon één keer in de twee weken inplannen. Even een dag voor jezelf en helemaal geen werk. Ideeën die in je opkomen kan je altijd even kort en bondig in een notitieboekje zetten, maar daar blijft het dan bij. Het is namelijk ook zonde als je al je geweldige ideeën de volgende dag kwijt bent, maar zolang je er verder niks mee doet is het helemaal prima

 7. Maria
  november 18, 2014 / 12:35

  Zeer herkenbare punten beschrijf je. Een to-do list helpt bij mij, maar het is wel lastig te bepalen wat redelijk is om in 1 dag af te hebben.
  Wat bij mij wel goed helpt is ‘stayfocusd’ een programma dat via google chrome werkt. Het zorgt er bij mij voor dat ik veel gerichter aan het werk ben. Je voert sites in blocked en allowed groepen en bij de blocked kan je aangeven hoeveel tijd je per dag op die sites mag spenderen. Ook is er een fijne optie waarbij je alle sites voor 1 uur uit kan schakelen (behalve die in de allowed lijst).

 8. november 18, 2014 / 12:36

  Wat goed Annemerel! Kan me voorstellen dat dat nodig was. Ik betrap mezelf er ook op dat ik altijd nog iets moet doen. Goed idee om eens echt vrij te nemen.

  Ik vind het vaak ook lastig dat een blog nooit echt af is. Je kunt altijd aan een volgend artikel beginnen.

 9. Rachel
  november 18, 2014 / 12:42

  Goed bezig!

 10. november 18, 2014 / 12:43

  Wauw wat fijn dat je dat is gelukt! Ik heb ook zo een cirkel maar ik heb ontzettend veel moeite om deze te breken! Ik hoop dat ik het ook ooit kan :)

 11. november 18, 2014 / 12:43

  Goed om soms even op de rem te trappen en het om te gooien. Hopelijk creëer je zo wat meer rust voor jezelf :)

 12. november 18, 2014 / 12:53

  Lijkt me niet makkelijk om zo in ene je schema om te gooien. Knap.

 13. Eline
  november 18, 2014 / 12:58

  Wat fijn dat je het je gelukt is je voornemen om te zetten in daden! :) Daar heb ik zelf best veel moeite mee. Ik zie deze post nu als motivatie dat ik ook meer structuur echt moet gaan aanbrengen in mijn leven. Dankje voor je verhaal en ga zo door :) :)

 14. november 18, 2014 / 12:58

  zo eerlijk dat je dit deelt en fijn dat je er op tijd bij bent!

 15. november 18, 2014 / 12:58

  Wauw, wat inspirerend om te lezen! Ik moet ook maar eens het een en ander aan te pakken. Thanks!!

 16. november 18, 2014 / 13:02

  Heel herkenbaar, helaas. Dat je niet meer optimaal geniet van de dingen die je mag doen, niet stilstaat bij hoogtepunten en alles maar als vanzelfsprekend ziet. Ik ben een tijdje geleden begonnen met project ‘Zenbine’ en het geeft veel rust en energie tegelijk, bovendien geniet ik meer en kan ik afstand nemen van werk en zakelijke dingen. Keep up the good work en thanks for sharing!

  • Annemerel
   Auteur
   november 18, 2014 / 14:00

   Precies wat je zegt! Niet meer kunnen waarderen wat voor fantastische dingen je mag doen! Project Zenbine klinkt heel goed, Project Zennemerel?

 17. november 18, 2014 / 13:12

  Wat super fijn zeg, zo vol energie je nieuwe week in gaan! Nu dit niet vergeten, deze post onder je favorieten zetten en hem terug lezen als je weer in je oude patroon vervalt!

 18. november 18, 2014 / 13:19

  Good for you. Structuur in je dagen krijgen is echt zo belangrijk. Ik heb dat nodig, anders heb ik geen rust in mijn hoofd.

 19. november 18, 2014 / 13:22

  Fijn dat jezelf jouw valkuil herkent en het zo oplost. Erg inspirerend om te lezen.

 20. november 18, 2014 / 13:27

  Ik geloof niet dat ik ooit eerder hier reageerde, maar nu kan ik even niet anders: ik kan me zo goed voorstellen dat het je allemaal even te veel werd. Twee jaar terug had ik ook zo’n jaar met vooral heel veel werken zodat ik niet naar mijn ‘ineens een stuk legere huis’ hoefde. Met moeite een scriptie schrijven, veel te laat thuiskomen, therapie. Er gebeurde ook heel mooie dingen, maar die zag/zie ik niet altijd. Tijd om te veranderen, dacht ik dan ook. Ik ben er nog niet, kan nog steeds met moeite genieten en rustig op de bank met een boek zitten lukt me ook niet. Maar er zit schot in. En als ik dan zo’n fijn blog als dit lees, krijg ik meer energie. Niet dat ik dit niet rot voor je vind natuurlijk, maar het is dus menselijk en jij kunt zelfs met dit blog me nog inspiratie geven om na te denken over wat eventueel anders kan in mijn leven. Zoals vanavond op de bank duiken met een boek. En dan nu echt.

 21. Desiré
  november 18, 2014 / 13:46

  Goed zo, fijn dat je je er zo bewust van bent geworden. En hopelijk ben je snel van die nare hoofdpijn af!

 22. Lineke
  november 18, 2014 / 13:51

  Wat super Annemerel dat je je al wat beter voelt! En fijn dat je er al zo snel bewust van bent. You go girl ;)

 23. Hanne
  november 18, 2014 / 14:07

  Wauw, herkenbaar! Doet me denken aan die challange voor de winactie van laatst.. die kwam voor mij op hetzelfde neer als dit. Je geeft me alweer inspiratie! :-)
  Door jouw blog heb ik veel leuke dingen ontdekt! Sinds kort ben ik eindelijk begonnen met hardlopen, het horloge van Daniel Wellington die ik cadeau heb gedaan aan mijn vriend, het boek How to be Parisian die ik met kerst cadeau ga geven aan mijn zus en nu dit weer.. top! Bedankt! X

  • Annemerel
   Auteur
   november 18, 2014 / 14:21

   Klopt, dit is mijn eigen challenge aan de hand van die winactie ;-)! Leuk om te lezen dat je zoveel inspiratie uit mijn blog haalt, dat is uiteindelijk toch mijn doel!

 24. Manon
  november 18, 2014 / 14:41

  Goed van je om tijdig aan de rem te trekken! Ik hoop dat je het volhoudt en je inner workaholic af en toe aan de kant kunt schuiven :)

 25. november 18, 2014 / 14:42

  Ik denk dat iedereen veel te weinig geniet in het leven, altijd maar bezig met dit en met dat.
  Het is goed om even stil te staan bij alles wat je doet.
  Ik ben dan een meisje van 15 jaar, maar heb de afgelopen jaren enorm veel hoofdpijn gehad omdat ik simpelweg mezelf voorbij liep.
  Nu ik een stapje terug heb gezet gaat het enorm beter !
  Gun jezelf altijd een beetje rust, weet ook wanneer je wél iets moet doen maar geniet en wees mindful ;)

 26. november 18, 2014 / 14:50

  Goed van je! Zo fijn om een bepaalde structuur te hebben. En zo’n to do list doet wonderen. Dan hoeft het inderdaad niet meer continue in je hoofd te blijven spoken!

 27. november 18, 2014 / 14:57

  Regelmaat, structuur en rust. Oh zo belangrijk! Vooral die rust!
  Zorg dat het allemaal niet te wordt ;)
  Goed dat je op tijd aan de rem trekt

 28. november 18, 2014 / 15:26

  Fijn dat je zo’n goede zelfkennis hebt. Goed bezig:-)

 29. Kate
  november 18, 2014 / 15:28

  Jaaa. Ik ben ook freelance schrijfster en mijn tijdsindeling is vaak een totale ramp. Uitstelgedrag, dan weer als een idioot tegen een deadline aanzweten, allerlei dingetjes die de hele tijd gedaan moeten worden maar je steeds toch niet doet.. Vreselijk. Iedereen zou er gek van worden! Ik probeer dat ook constant te verbeteren. Ik gebruik ook dagelijkse to do-lijstjes, ik houd op het hysterische na een agenda bij, en mijn huidige doel is om WEEKEND te houden. Niks geen ‘ af en doe een dagje vrij’, nee, doordeweek werken en in het weekend rusten en leuke dingen doen.

  Als je een creatieve baan hebt ben je geneigd om steeds door te werken (je doet eigenlijk nooit ‘genoeg’), maar je kunt je werk helemaal niet goed doen als je geen rust in je kop hebt. Het is veel fijner om een duidelijke scheiding te hebben tussen werk en je persoonlijke leven!

 30. november 18, 2014 / 15:30

  Heel goed om zo’n bewuste rustdag te plannen. Voor je het weet raas je alleen maar door en gaat dat je op een gegeven moment heel vervelend tegenstaan. Hoop dat je hoofdpijn ook wat af gaat nemen!

 31. november 18, 2014 / 15:35

  Super knap dat je het zo zelf kunt omschrijven en ook zelf bevat wat je fout doet, volgens mij ben je op de goede weg hoor! Bij mij werken to do lists en zelfs tijden daarbij waarop ik dingen gaan doen het best.

 32. november 18, 2014 / 15:37

  super inspirerend artikel. Ik hoop dat je het gaat helpen! ik snap dat als je niet elke dag een 9 tot 5 baan hebt dat het heel verleidelijk is om lekker lang in de bed te blijven liggen. maar structuur is inderdaad heel erg belangrijk.

 33. november 18, 2014 / 15:49

  Structuur is zo ontzetten belangrijk. Je krijgt er meer rust door en weet waar je aan toe bent!

 34. november 18, 2014 / 16:10

  Annemerel, ik herken mijzelf hier zó in. Heb afgelopen weekend voor mijzelf ook verplicht rust genomen en ben tot hetzelfde heldere inzicht gekomen als jij nu bent. Dat alleen al geeft mijzelf veel meer rust, het hoeft niet allemaal meteen en in één keer; sommige zaken kunnen ook wel een dagje wachten…

 35. november 18, 2014 / 16:42

  Oh wat heerlijk om te lezen dat je het zo aanpakt! Goed van jou. Houd vol en niet gaan werken in de avond.

  Ik hoop dat het nu allemaal fijner is en gaat worden.

 36. november 18, 2014 / 17:10

  Mooie post Annemerel, en zo herkenbaar als freelancer inderdaad! Hier ook een valkuil, dat fenomeen eigen tijd indelen. Je móet inderdaad gewoon je bed uit gaan op een bepaalde werktijd en ’s avonds stoppen. Ik denk ’s middags heel vaak ‘Och geen haast, ik kan vanavond ook nog wel even wat doen…’, terwijl je dat eigenlijk niet wil. Bedankt voor het delen, ik ga hier ook mee aan de slag!

 37. november 18, 2014 / 17:15

  Ik herken je helemaal :) Ik ben dan geen freelancer met een full-time blog die een marathon probeert te lopen, maar wel een full-time student met daarnaast een 20/25-urige bijbaan en OH ik wil ook altijd alles. Knap dat je voor jezelf zo’n verandering kunt maken.

 38. Femke
  november 18, 2014 / 17:56

  Zo, lekker bezig!! Hartstikke goed van je.

 39. november 18, 2014 / 17:58

  Wat goed! Fijn dat je op tijd tot deze conclusie gekomen bent! Ik ben de afgelopen weken ook begonnen met wat meer structuur en planningen en ik voel me een stuk beter :)

 40. november 18, 2014 / 18:13

  De pauzes zijn nodig om te blijven waarderen wat je doet en te zorgen dat je er goed in blijft. Dus hartstikke goed dat je dat nu doet.

  Ook het opschrijven van lijstjes, werkt perfect. De druk die je in je hoofd voelt (dit mag ik niet vergeten en dit moet ik nog doen en bla bla bla bla bla) dat ondervang je met een lijstje en dan werk je veel fijner!
  Heerlijk!

  Maar je moet wel uitkijken ermee, want ik merk dat ik alle dagen lange lijstjes maak, ik zet er vaak ook de makkelijke dingen op zodat ik wat kan afstrepen. Maar doordat de lijst te lang is, ga ik er tegen op zie.
  En nu is een dag vrij juist het lekkerst wanneer ik geen lijstje maak en gewoon niks doe :)

 41. november 18, 2014 / 19:24

  Goed artikel! Structuur werkt inderdaad heel erg goed :)

 42. Suuz
  november 18, 2014 / 19:55

  Heel goed Annemerel, trots op je!! structuur is zo belangrijk voor rust :-) FIJN! zet m op!!

 43. november 18, 2014 / 20:11

  Wat goed om te lezen dat je een dagje rust hebt genomen, moet eerlijk zeggen dat ik af en toe al moe werd van het lezen van je blog… Laat staan deze zelf doorstaan. Uiteraard haal je ook energie uit leuke dingen, maar je moet er inderdaad voor waken dat het niet alleen maar energie kost. Knap dat je dit inzicht hebt gekregen. Supergoed en helemaal niet zen! Vergeet niet dat je lijf niet voor niets signalen afgeeft…ik heb het zelf ervaren in de vorm van acné en haaruitval. Fijn zo’n lijf, maar ook een graadmeter. Succes Annemerel!

 44. Ansofie
  november 18, 2014 / 21:29

  Wat een inspirerende blog :) leuk om te lezen dat ‘Zonnemerel’ terug aan het shinen is!
  Je haar is ook echt heel mooi op deze foto ;)

 45. november 18, 2014 / 22:30

  Goed dat je je al beter voelt door bijvoorbeeld het maken van een todo list! Merk voor mezelf ook altijd dat dat enorm helpt, gewoon omdat je het dan allemaal even op een rijtje kan zetten. Goed aan jezelf denken hoor! x

 46. november 18, 2014 / 22:58

  Wat structuur en voldoende rust is idd ook belangrijk. Ik heb het de afgelopen jaren volgehouden om alles aan sneltempo te willen doen, werken, renoveren, promotie maken, reizen,… En ik heb hiermee onlangs serieus mijn klop gekregen dus heb zelf ook veranderingen moeten aanbrengen in mijn leven :-)

 47. Lara
  november 18, 2014 / 23:34

  Zo leuk om te lezen hoe positief je bent :)

 48. marjolein
  november 19, 2014 / 09:10

  Heel verstandig! Zorg maar goed voor jezelf <3

 49. november 19, 2014 / 10:40

  Laf dit artikel. Fijn dat je tot dat inzicht ben gekomen en daar nu mee werkt, echt knap ook. Probeer ook eens de Pomodoro, volgens mij kan jij daar ook wel wat mee: die techniek is echt mijn redding geweest en nog aan het zijn.

 50. november 19, 2014 / 11:09

  Zó herkenbaar! Structuur als je thuiswerkt kan echt lastig zijn… To-do lijstjes helpen mij ook goed, ’s avonds niks doen dan weer niet ;)

 51. november 19, 2014 / 11:11

  Lukt me niet, bedoel ik.

 52. Kirsten
  november 19, 2014 / 15:27

  Top dat je weer zoveel positieve energie hebt opgedaan! Ik hoop echt dat het je verder gaat helpen, maar dat komt vast helemaal goed! En ooooh, to-do-lists zijn echt mijn redding geweest ;) Tijdens mijn studie maakte ik ze nooit, vond het wat suf en dacht “dat onthoud ik toch gewoon?!”, maar nu ik een paar jaartjes werk zijn to-do-lists ook echt mijn ding om structuur in mijn dag te krijgen en rust in mijn hoofd :)

  Zorg goed voor jezelf! :)
  Liefs

 53. Elvira
  november 19, 2014 / 17:24

  Goed bezig!

 54. november 20, 2014 / 21:30

  Fijn dat je dit hebt ingezien! Ik had al het idee dat dit zo niet al te lang meer door moest gaan. Fijn dat je het hebt ingezien en nu weer heerlijk van alle leuke dingen kan genieten!

 55. december 3, 2014 / 14:34

  Herkenbaar. Ik liep afgelopen jaar tegen precies hetzelfde aan. Goed dat je het op tijd herkend. Dat had ik zelf gelukkig ook. Het heeft voor mij best wel even geduurd voordat ik van al die kwaaltjes af was. En nog steeds moet ik wel eens even pas op de plaats maken, maar ik weet nu dat ontspannen en relaxen zoo heerlijk kan zijn als je jezelf de rust geeft om dat ook echt te doen.