POWERFULL CITY: Hardlopen in Den Haag

Ik mag dan sinds deze maand misschien officieel geen inwoner meer zijn van Den Haag, het blijft mijn stad. Ik ben er geboren, ik heb 21 jaar aan de rand gewoond, 8 jaar er middenin en nu woon ik weer op het randje. Ik heb het gecheckt, Martin Garrix nieuwste nummer No Sleep (3:27) is langer dan de rit naar het bordje ‘Welkom in Den Haag’. Als Den Haag dacht dat het van me verlost was, dan heb ik nieuws… ik kom terug. Eerst alleen om hard te lopen, lekker te eten, koffie te drinken en mijn favoriete winkels te bezoeken, op een later moment wil ik (willen we) er ook daadwerkelijk weer gaan wonen. De komende tijd wil ik het graag hebben over mijn favoriete plekjes in Den Haag. Wat maakt Den Haag voor mij zo’n bijzondere plek? Om te beginnen met een veelgevraagd onderwerp, mijn favoriete hardlooproutes in Den Haag.

Powerfull City / Powerfull Run

De doorgewinterde Annemerel.com bezoeker hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen waarom ik hardloop. Hardlopen is voor mij een manier van leven. Zonder hardlopen zou ik het uiteindelijk vast wel OVERleven, maar het zou – zeker in het begin – een stuk minder aangenaam zijn. Hardlopen zorgt voor mij voor ontspanning, voor rust in mijn hoofd, maar tegelijkertijd ook voor een miljoen ideeën die ik achter mijn bureau nooit zou krijgen. Tijdens een intervaltraining op de baan is dat aspect van hardlopen net iets minder, maar wanneer ik een duurloop – lang of kort – door een van de mooie parken die Den Haag rijk is maak, dan komt de positieve energie als vanzelf. Of het nu regent of de zon schijnt, als ik het mezelf toelaat tijdens het lopen (lees: ik push mezelf niet zo hard dat ik aan niets anders kan denken dan de snelheid waarmee ik loop), ik vind altijd de ontspanning die ik nodig heb.

Hardlopen in Den Haag is anders dan op andere plekken. Je hebt de keuze om super urban kriskras door de stad te cruisen, maar je hebt ook een plethora aan mogelijkheden waarbij je door de mooiste natuur loopt. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je midden door een internationale stad loopt, maar dat is toch zeker het geval. Op nog geen kilometer van het International Criminal Court bevindt zich een uitgestrekt natuurgebied waar je heerlijk kunt lopen.

Rondje Westduinpark

Het Westduinpark is het meest westelijk gelegen stukje Den Haag. Het park grenst aan het strand en bevindt zich tussen Kijkduin en de haven van Scheveningen. De snelste route van Kijkduin naar Scheveningen is ongeveer 5 kilometer maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden om van A naar B te gaan en ik denk dat je minstens vijftien kilometer moet kunnen lopen zonder twee keer dezelfde steen aan te raken.

Je kunt redelijk vlak en op asfalt lopen in het Westduinpark, maar je kunt het jezelf ook iets lastiger maken en juist de heuveltjes op te zoeken en/of de onverharde paden. Het is de ideale plek voor heuvelsprints, want de strandopgangen vanuit de Vogelwijk zijn vrij heftig. Mocht je de duinen even helemaal zat zijn, dank kun je heerlijk cruisen over de Laan van Poot, deze geasfalteerde weg in de Vogelwijk is redelijk rustig en grenst aan het Westduinpark, aan de ene kant heb je de huizen van de Vogelwijk, aan de andere kant het Westduinpark.

Mocht je écht even racen, dan kun je ook een uitstapje maken naar de atletiekbaan, die zich halverwege het Westduinpark aan de Laan van Poot bevindt (zie satellietfoto hierboven).

Rondje Meijendel

Ik ontdekte natuurgebied redelijk laat. Ik woonde al bijna een jaar in de buurt toen ik voor het eerst voet zette in het duingebied. Ik was bang dat het afgelegen was en dat ik me er onveilig zou voelen, maar daar heb ik gelukkig nooit last van gehad. Want ook al is het er doordeweeks erg rustig, je komt altijd wel iemand tegen. In het weekend op een mooie zonnige dag moet je hier trouwens rond een uurtje of 13.00u niet willen hardlopen, dan zijn de onverharde looppaden dichtbevolkt met familie’s en is het fietspad een racebaan voor (fanatieke) wielrenners.

Meijendel bevindt zich tussen Scheveningen en Wassenaar. Vanaf Scheveningen is het via de snelste weg ongeveer 9 kilometer naar Wassenaar, maar net als in het Westduinpark zijn er heel veel wegen die naar Rome (Wassenaar) leiden. Zo kun je ook heel mooi onverhard lopen op het aangrenzende Waalsdorpervlakte (je-weet-wel de plek waar die grote bel staat waar de 4 mei viering altijd plaatsvindt). Wat Meijendel voor mij zo bijzonder maakt is de grote hoeveelheid aan onverharde paden die tegelijkertijd toch nog heel erg ‘hard’ en ‘gelijk’ aanvoelen. Ik weet dat onverhard lopen beter is voor mijn lichaam, maar als het ’te’ onverhard is word kan ik er niet echt van genieten. Dit is dus de perfecte middenweg.

Daarnaast is het in Meijendel gewoon ontzettend mooi, of er nu een dikke laag sneeuw ligt, vette zeemist hangt of de zon fel schijnt, het voelt als een vakantieparadijs waar ik even kan ontsnappen uit de drukte van het leven.

Het Zandmoterpad tussen Den Haag en Monster

Dichterbij mijn nieuwe woonplaats ligt het Zandmoterpad. Dit pad ligt bovenop het duin en loopt van Monster tot Den Haag. Het is een jaar of 8 geleden aangelegd toen net de Zandmoter (een constructie waarbij zand uit zee werd opgespoten op het strand wat vervolgens op natuurlijke wijze tot een nieuw natuurgebied moet groeien) in gebruik was genomen. Ik woonde destijds nog in Monster en weet nog dat ik ZO blij was toen ik in de krant las dat dit pad op de planning stond. Toen wist ik dat ik echt een echte hardloper was, dat ik ZO blij kon zijn met een nieuw looppad.

Het pad tussen Monster en Kijkduin is ongeveer 5 kilometer lang, je kunt dezelfde weg terug, maar onder het zandmoterpad bevindt zich ook nog een ander mooi (onlangs opnieuw geasfalteerd) pad (asfalt) waar je ook heerlijk kunt lopen. Wil je er echt een lange duurloop van maken, je hoeft alleen maar even Kijkduin door (ongeveer 500 meter) en je bent in het Westduinpark. Je kunt deze twee loopplekken dus ontzettend goed combineren.

Wat ik zo mooi vind van het Zandmoterpad is dat je de hele tijd uitzicht op zee hebt. Als het zonnig is, vind ik het pad het mooist. De blauwe lucht steekt dan zo mooi af bij het zand en het helmgras. Ik kan daar foto’s van blijven maken, maar in het echt is het nóg mooier.

Zo, als je nu nog geen zin hebt om je hardloopschoenen aan te trekken en een weekendje Den Haag te plannen, dan weet ik het ook niet meer.

Liefs,
Annemerel

 

Delen: